Dracéna fajták – Népszerű sárkányfa típusok az otthonunkba

Akár hiszel a sárkányvér spirituális szimbolikájában, akár nem, a sárkányfák csodálatos választást jelentenek belső teredbe. Ha sárkányfa növényt választasz otthonodba vagy irodádba, olyat válassz, amelyet vonzónak találsz.

Ugyanakkor figyelembe kell venned a helyet és a növény igényeit is. A több mint 100 fajta közül könnyedén megtalálhatod azt a sárkányfát, amely boldogulni fog új otthonodban. Ezek a legnépszerűbb sárkányfa fajták.

 

 

Népszerű Dracéna fajták – “sárkányfa”

1. Sávos dracéna – Dracaena deremensis warneckii ulyses – Striped Dracaena

Sávos dracéna

Szeretjük a Dracaena warneckii-t, mert hosszú, sima formájával képes világosítani az üres sarkokat. A trópusi Afrikában őshonos sárkányfa a gyönyörűen csíkos leveleiről kapta a közönséges nevét. A hosszú, sötétzöld és fehér csíkos levelekkel, amelyek erős szárak tetején nőnek, ennek a növénynek a meglepő sziluettje egy kis szeszélyességet kölcsönöz minden belső térnek.

 

2. Tarka Sárkányfa – Dracaena marginata

Dracaena Marginata

A Dracaena marginata, amelyet általában sárkányfának neveznek, nagyon népszerű szobanövény. A növénynek magas, vékony törzsei vannak, amelyek tetején hosszú, elegáns, piros végű levelek zöld hajtásai vannak.

Magas, karcsú és enyhén absztrakt sziluettjével a sárkányfát a szobanövények elrendezésének magasabb szintre emelésével, a kanapé mögötti terek díszítésével vagy az üres fal vizuális érdeklődésének felkeltésével emelheted ki.

Itt található egy teljes, részletes útmutató a Dracaena marginata növényekről további információkért!

 

3. Dracaena fragrans

Dracaena Fragrans
forrás: https://www.gardens4you.eu/

A Dracaena fragrans egy sárkányfa növényfaj, amely számos fajtával rendelkezik (amelyek közül néhányat a lista későbbi részében említünk). Ez a több szárú, virágzó cserje a trópusi Afrikában őshonos.

A növényhez való hasonlósága miatt általában cornstalk-nak nevezik, vastag szárai hosszú, széles és fényes zöld levelekkel borítják. Időnként a cornstalk kis, fehér virágokkal virágzik.

 

 

4. Sávos Dracéna – Dracaena deremensis

Dracaena deremensis
forrás: https://www.plantsguru.com/

A corn plant-nak nevezett Dracaena deremensis a mélyzöld levelek dús fürtjei miatt kedvelt, amelyek hajlamosak a tényleges kukoricaszáron találhatóakra hasonlítani. Ez az Afrikában őshonos növény a világ minden otthonában megtalálható.

5. Song of India – Dracaena reflexa

Song of India - Dracaena reflexa

Madagaszkáron, Mozambikban, Mauritiuson és az Indiai-óceán más szigetein őshonos Dracaena reflexát általában India dalának nevezik. Ennek a sárkányfa-fajnak egy fajtája, vastag szárai, amelyek tetején feltűnő örökzöld levelek találhatók, világos- és sötétzöld csíkokkal.

 

6. Dracaena surculosa – Gold Dust

Dracaena surculosa

Az afrikai trópusi esőerdőkben őshonos Dracaena surculosa inkább levél, mint szár (a többi sárkányfa növényhez képest). Az aranyporos sárkányfa sárga vagy fehér foltos mélyzöld leveleket hajt ki, amelyek úgy néznek ki, mintha arannyal lettek volna behintve – innen ered a növény általános neve.

7. Dracaena draco

Dracaena draco
forrás: https://www.carousell.sg/

A Dracaena draco-t általában sárkányfának nevezik vörös nedve miatt, amely úgy vérzik, mint a sárkányvér. A Kanári-szigeteken őshonos, és szokatlan sziluettje van, akár cserépben, akár szabadban termesztik.

 

8. Dracaena arborea

Dracaena arborea
forrás: http://plants.englishgardens.com/

A Dracaena arborea egy kis pálmafára hasonlít, kard alakú zöld levelekkel és a törzsén felfutó „kéreggel”. Ez a miniatűr fa trópusi kinézetű lombozatot kínál minden beltérbe.

9. Dracaena fragrans massangeana

Dracaena fragrans massangeana

A kukoricanövény másik változata, a Dracaena fragrans massangeana, nádhoz hasonló ágakkal rendelkezik, amelyek a törzséből indulnak ki, és zöld-sárga csíkos leveleket hajtanak ki. A többi Dracaena fragrans növényhez hasonlóan a massangeana is Afrikában őshonos.

10. Dracaena sanderiana

szerencsebambusz

Meglepetés! A „szerencsés bambusz” egyáltalán nem bambusz. A közönséges név valójában csak egy ügyes módja ennek a szokatlan megjelenésű sárkányfa növénynek, amely Afrikában őshonos. Bambuszszerű száraival és ritkás leveleivel a Dracaena sanderiana vízi vázákban nő, és remekül néz ki.

 

11. Dracaena trifasciata

Dracaena trifasciata

A leggyakrabban kígyónövénynek nevezett Dracaena trifasciata-nak számos elterjedt elnevezése van, köztük az anyós nyelve, Szent György kardja, vipera íjszála, aranymadár fészek és a szerencse növénye, hogy csak néhányat említsünk.

Ezt a növényt merev, hegyes zöld levelekből álló rozetták jellemzik, amelyeket néha sárga vagy világoszöld jelzések tarkítanak.

 

12. Dracaena braunii

Dracaena braunii
forrás: thegreenyard.in

A sárkányfa növény másik változata, amely bambusznak álcázza magát, a Dracaena braunii. A Dracaena sanderiana-hoz hasonlóan a Dracaena braunii is Afrikában őshonos, és akár vízben, akár talajban nőhet. Ritkás levelű szárai vannak, amelyek bambuszra emlékeztetnek.