Szerencsebambusz (Dracaena Sanderiana) gondozása és minden amit tudnod kell – Teljes útmutató

A Dracaena Sanderiana, vagy ismertebb nevén a Szerencsebambusz (angol elnevezéseivel: Lucky Bamboo, Sander’s Dracaena, Chinese Water Bamboo, Curly Bamboo vagy Goddess of Mercy’s Plant) meglepő módon a Asparagaceae (spárgafélék) családjába tartozó évelő, virágzó növény.

Eredetileg Közép-Afrikából származik, de mára a világ legkülönbözőbb részein örvend nagy népszerűségnek, India egyes régióiban a legszívesebben választott szobanövény. A feng shui kultúrájában a szerencse bambusznak fontos szerep jutott és jut ma is.

A kínai hagyományok szerint az ‘összecsomózott’ bambusznövények szárának száma alapján különböző jelentéssel bírhatnak. Például, két szár az igaz szerelmet és a kettős szerencsét szimbolizálja, a hét szár jó egészséget hoz, a tíz pedig a tökéletesség megtestesülése.

Néhány ember huszonegy szerencsebambusz szárat nevelget, ami a hatalmas áldás jelképe. A kínai nyelvben a ‘négyre’ és a ‘halálra’ használt szavak alakjukban nagyon hasonlítanak egymásra, éppen ezért négy szárból álló szerencsebambusz fonatokat soha nem fogsz találni. Soha ne feledd, az olyan ajándék, amely négy szárat tartalmaz igazán szerencsétlen választás.

 

 

szerencsebambusz

Mindent a szerencsebambuszról

 • A szerencsebambuszt gyakran összekeverik a Dracaena braunii-val, egy a Nyugat-Afrika partvidékéről származó virágzó fajtával. Ám az utóbbinak a levelei teljesen eltérőek és olyan magasra sem nőnek meg.
 • A kínai emberek “fu gui zhu”-ként hivatkoznak a szerencsebambuszra, a “fu” annyit tesz, hogy szerencse; a “gui” jelentése erő, becsület; a “zhu” szótag pedig a bambuszt takarja.
 • A feng shui teljes potenciáljának a kiaknázása érdekében a szerencsebambuszt úgy kell elrendezni, hogy mind az öt alábbi fő elemhez kapcsolódni tudjon: föld, víz, fa, tűz és fém.
 • A babona szerint, ha a növényt a ház legdélkeletibb csücskébe állítjuk, akkor ez jólétet és gazdagságot hoz. Ugyanakkor, ha a legkeletibb részébe állítjuk, úgy minden családtagot jó egészséggel áldunk meg.
 • A szerencsebambusz a világos, de szűrt fénnyel megvilágított közeget szereti. Abban az esetben, ha a levelei elsárgulnak gyanakodhatunk arra, hogy nem kapnak megfelelő mennyiségű fényt vagy túl sok volt a műtrágya.
 • Vízben és földben egyaránt nevelhető. A vízben történő tartás esetében használj kavicsokat a megtámogatásához és hetente cseréld a vizét. Amennyiben inkább földbe ültetnéd, úgy válassz olyan edényt, amely rendelkezik vízelvezető nyílásokkal és tedd tele jó vízelvezető képességgel rendelkező virágfölddel.
 • A szerencsebambusz nem kedveli, ha vizes a szára, éppen ezért ügyelj rá, hogy csak a gyökereit érje a víz. Illetve arra is figyelned kell, hogy a növény soha ne legyen teljesen szárazon.
 • A leveleit rendszeresen tisztítani kell. A légzésük biztosítása érdekében a portalanításuk javasolt. Ehhez használj egy puha kefét, egy nedves rongyot vagy egy vízpermetezőt.

 

 

A szerencsebambusz jellemzőinek áttekintése:

 • Bár ennek a növénynek a legtöbb elnevezésében szerepel a “bambusz” kifejezés és külsőre is igencsak hasonlít a nevét adó élőlényre, valójában két teljesen eltérő fajról beszélünk.
 • A szerencsebambusz kisméretű növénynek mondható, néhány esetben ugyanakkor elérheti a 100 centiméteres magasságot is.
 • A természetben ezek a növények egyenesen az ég felé törnek. A csavaros példányoknál a termesztők is közrejátszottak.
 • Az enyhén pödört, szürkés-zöld színben pompázó levelei húsos szárak végén helyezkednek el és akár 23 centiméter hosszúak is lehetnek.
 • Természetes közegében sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy apró, szinte észrevehetetlen virágokat hozzon, mint a kertészetekben vagy otthon. Akár hét évnek is el kell telnie két irágzás között.
 • Virágföldbe ültetve a szerencsebambusz nagyszerű társaság lehet a liliomoknak, íriszeknek, különféle talajtakaróknak, a páfrányoknak és szinte bármilyen fajnak, amelynek nagy levelei vannak.
 • A szerencsebambusz az emberre nézve egyáltalán nem veszélyes, de a kutyák és macskák esetében a levél fogyasztása kellemetlen következményeket vonhat maga után.

 

 

A szerencsebambusz gondozása

A szerencsebambusznak konkrét igényei vannak az élőhelyének körülményeire vonatkozóan. Természetes közegének Közép-Afrika és Délkelet-Ázsia trópusi klímája és az ottani őserdők tekinthetők. Mindaddig míg sikerül megfelelően leutánoznod az ottani körülményeket az otthonodban, addig a szerencsebambusz nem fog gondot okozni.

A szobanövényként való tartása semmilyen kertészen nem fog kifogni. A szerencsebambusznak nem okoz gondot a fény, ameddig közvetlen vagy szűrt fényről beszélünk. Általában jobban elboldogulnak az árnyékban, mint a túl sok világossággal.

szerencsebambusz levelei

Ügyelj arra, hogy óvd mindenféle erős és közvetlen fényforrástól, mert ez könnyedén okozhat besárgult és megégett levélzetet. A színe megfakulása és állapotának romlása túl sok árnyékot feltételez, ilyenkor igyekezz egy valamivel naposabb környezetet keresni a számára.

Mint minden trópusi növény, a szerencsebambusz is a meleget szereti (18-32°C). Egy átlagos (15-22°C) hőmérsékletű szobában a szerencsebambusz nem fog igazán nőni. A megfelelő fejlődése érdekében tartsd távol mindenféle hűtő és fűtőberendezésektől. Az őszi és téli időszakban pedig kerüld a növény ablak vagy más huzatos helyek közelébe való helyezését.

 

 

A szerencsebambusz ültetése

A szerencsebambusz leggyakrabban vízben él, de szerves anyagokban gazdag jó vízáteresztő képességekkel megáldott földbe is teheted. Válassz egy a vízelvezetés fokozása érdekében jónéhány lyukkal ellátott tárolót.

Amennyiben vízben tárolnád inkább, mindenképpen javasolt, hogy a nagyobb alátámasztás érdekében a vázát kavicsokkal töltsd meg. A növekedésének elősegítésére, a vízének kicserélésekor a kis csepp jó minőségű folyékony műtrágyát is adhatsz.

Ültesd újra a növényt, ha azt veszed észre, hogy az aktuális lakóhelyén a gyökerei már túlságosan összezsúfolódtak. Ha vízben tartod, akkor mindösszesen a vázát kell egy nagyobbra cserélned és új kövekkel és kavicsokkal helyettesítened a régieket.

A földben élő bambuszoknál keress egy valamivel nagyobb cserpet és töltsd meg friss virágfölddel. Bármelyik verzió is legyen rád érvényes, az öntözési rutinodtól ne térj el. A szerencsebambuszok egészségének megőrzése érdekében bizonyos időközönként metszésre van szükségük.

Ahogy felnőnek és magasabbra nőnek, a legtöbb növény fejnehézzé válik és eldeformálódik. Tartsd mindig észben, hogy a hajtásokat kell visszavágni, nem pedig a főszárat. Ez a technika fog gondoskodni arról, hogy a növény aranyosnak és lombosnak hasson.

 

 

A szerencsebambusz fertőzése és a kártevők

Gyakran esnek olyan élősködők áldozatává, mint a bíbortetű és a takácsatka. Amennyiben pici fehér rovarokat vennél észre a növényeden, használj alkoholba mártott vattapamacsokat az eltávolításukhoz.

Bár a pókatkának nincs különösebben befolyása a szerencsebambuszra, ha mégis azt tapasztalnád, hogy a leveleiket és a szárát fehér pehelyréteg vagy pókháló szövi át, akkor egy mosogatószeres oldattal felléphetsz a problémával szemben.

Általánosságban elmondható, hogy a növényednek teljesen zöldnek kell lennie. Amikor a levelek vagy a szár egyes részei elsárgulnak, akkor ez gyakran betegséget jelez előre. A terjedés megakadályozása érdekében egy sterilizált késsel metszd le a fertőzött részeket.

A szerencsebambusznak gombás fertőzése is lehet, amelyet a szürkés pehely rétegből lehet beazonosítani. Ebben az esetben távolítsd el a fertőzött részeket, fokozd körülötte a légmozgást, illetve tartsd a szárat és a leveleket szárazon a növény regenerációjának elősegítésére.

 

 

A szerencsebambusz öntözése

A szerencsebambusz öntözése esetén semmilyen bonyolult eljárásrendhez nem kell tartanod magad, nincsenek is magas elvárásai. Az alacsony igényekkel megáldott növény növekedéséhez mindössze egy egyszerű vázára és benne legalább 2,5 centiméter vízre lesz szüksége.

Az öntözéssel kapcsolatos egyetlen lényeges szempont a víz minősége. A klórra és más a csapvízben megtalálható kémiai anyagokra nem reagálnak jól. Éppen ezért használj palackozott vagy desztillált vizet. Végső soron a legalább egy napig pihentetett csapvíz is megfelelő.

A megfelelő öntözésben részesített szerencsebambuszok gyökere teljesen vörös lesz. Az optimális növekedés és egészségügyi állapot érdekében hetente cserélni kell a vizüket. A cserépben nevelkedő Dracaena fajok nagy többsége, így a szerencsebambusz is kedveli a nedves talajt.

Ügyelj arra, hogy a bambuszt megfelelő időközönként öntözd, a földje soha ne legyen túl száraz vagy túl nedves. Imádják a párás környezetet, ezért permetezd őket gyakran a szórófejjel. Amennyiben olyan helyen élsz, ahol a levegő forró és száraz, akkor mindenképpen működtess egy párásító berendezést a bambusz közelében, ezzel állítva be a megfelelő páratartalmat.

 

 

A szerencsebambusz szaporítása

Amikor a növény eléri a kritikus magasságot és instabillá válik, akkor egyszerűen vágd vissza. Az eltávolított növényi részt ne dobd el! Egyszerűen felhasználhatod egy új szerencsebambusz létrehozására, ezzel teremtve egyensúlyt a lakás feng shuijában vagy akár egy kedves ajándék is lehet belőle.

Keress egy egészséges anyahajtást, amin legalább egy levélízület található, majd vágd le. Távolítsd el az alsó levélrétegeket, így képezve egy kis szárat. Ezt követően a jobb végeredmény érdekében áztasd gyökereztető hormonba.

A szaporítás vízben és virágföldben is végbemehet, de mindenképpen a vízben történő gyökereztetés a népszerűbb megoldás. Ha vízbe tennéd a hajtást, bizonyosodj meg róla, hogy a palack megfelelően tisztított. Mindig tartsd tisztán a vizét, így az új gyökerek viszonylag gyorsan fognak tudni kifejlődni.

Amikor a gyökerei már megeredtek, akkor beleállíthatod egy kövekkel kibélelt vázába vagy egy földdel megtöltött cserépbe. Amikor a gyökereztetés érdekében a hajtást földbe teszed, akkor a friss földbe egészen az egyik gyökércsomóig ásd bele.

Öntözd a növényt rendszeresen, hogy a földje nedves maradjon és várd, hogy növekedésnek induljon, ezzel tárva a világ elé a nagyszerűségét.

 

 

Konklúzió

Nagyon sok oka van annak, hogy miért egészítsd ki te is egy vagy több szerencsebambusszal a dísznövény-kollekciódat. Lenyűgözően néznek ki, könnyen kezelhetőek és sok éven át fognak társaságul szolgálni.

Minden amiről gondoskodnod kell, az a megfelelő fényviszonyok, a rendszeres öntözés és időről időre egy kis szeretet. És mi garantáljuk, hogy többet fog érni, mint bármennyi befektetett idő!