Vitorlavirág (Spathiphyllum) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Keresed a módját, hogy trópusi hangulatot varázsolj a kertedbe? Egy-két Vitorlavirág termesztése nyugodt, derűs megjelenést kölcsönöz kertednek, javítva annak esztétikai megjelenését. A vitorlavirág a melegebb helyeken élő kertészek kedvence, és gyönyörű kiegészítője bármely virágágyásnak vagy sziklakertnek.

A vitorlavirág a nevét fehér virágai miatt kapta, amelyek fehér zászlót formáznak, ami hagyományosan a tűzszünet és a béke megteremtésének jele egy katonai konfliktus után. A vitorlavirág azonban hivatalosan nem tartozik a liliomfélék nemzetségébe.

Ez egy trópusi évelő növény, ami azt jelenti, hogy a megfelelő ápolás mellett éveken át kitart, és újra és újra virágzik. Ezek a virágok ideális kiegészítői az otthoni vagy irodai kertnek, és minimális karbantartást igényelnek a növekedési és nyugalmi fázisban.

A vitorlavirág alkalmas szobanövénynek is. Azon kevés szobanövények egyike, amelyek “légtisztítóként” tisztítják a lakásban lévő levegőt. A vitorlavirág 30-120 cm közötti magasságot ér el, így kissé alacsony termetű, de feltűnő megjelenésű növény.

A buja sötétzöld levelek lenyűgöző kontrasztot alkotnak a fehér virágokkal. Lentebb mindent megtudhat, amit a béke liliom termesztéséről tudni kell az idei szezonban.

 

 

Hová ültessem a vitorlavirág növényemet?

Fényigény

A békeliliomok tartós és szívós növények, és jól fejlődnek finom fényviszonyok között is. Ha azonban árnyékos helyre helyezzük őket, előfordulhat, hogy nem virágoznak, és ez sajnálatos, figyelembe véve a virágok lenyűgöző szépségét.

A legjobb eredmény elérése érdekében helyezd a béke liliomot az udvar olyan részére, amely közvetett napfényt kap. Fontos, hogy olyan ültetési helyet válassz, amely optimális légáramlást biztosít a lombozat körül, különben hideg éghajlaton vagy borult, esős időben a növényt megfertőzheti a fehér lisztharmat.

Hőmérséklet

A vitorlavirág hőmérséklet-érzékenyek is, és ha huzatos helyre helyezzük őket, a növény nem virágzik vagy elpusztul. Meleg éghajlaton jobban érzik magukat, és az udvaron egy olyan helyen, amely védelmet nyújt a széltől és a hideg esőtől.

A legtöbb kertész szobanövényként termeszti a béke liliomot, de megfelelő termesztési feltételek mellett a szabadba is ültethető.

Ültesd a békaliliomot árnyékos helyre, amely sok világos, közvetett napfényt kap, és a talajt mindig tartsd nedvesen. A talaj kiszáradása befolyásolja a növény növekedési ütemét és virágzását.

 

 

vitorlavirág

Spathiphyllum ültetésének módjai

Ha konténerben termeszted, győződj meg róla, hogy a növénynek elegendő helyet biztosítasz a gyökerek terjedéséhez. Ezek a növények kisebb edényekben gyökérgörcsöt kapnak, de a gyökérlabdához túl nagy edényekben sem szeretnek növekedni.

Talajigény

A legjobb eredmény érdekében ültesd őket olyan edénybe, amely jól illeszkedik és optimális talajvízelvezetést biztosít, hogy megakadályozd a növény gyökérrothadását az erős öntözés miatt. Miután kiválasztottad a cserepet, töltsd meg virágfölddel. A békaliliom kissé nehéz tápnövény, tápanyagokban gazdag talajt igényel a virágzáshoz.

Győződj meg róla, hogy a virágkeverék nem tartalmaz kéreg- vagy komposztanyagot, mivel ezek az anyagok vonzzák a gomba szúnyogokat, amelyek elpusztítják a növényt.

Ideálisak a kókuszrostot tartalmazó földkeverékek, amelyek sok levegőt biztosítanak a gyökerek számára, miközben megtartják a vizet.

Helyezd a béke liliomot az edény közepére, úgy, hogy a gyökérlabda egy hüvelykkel a perem alatt legyen. Ez az ültetési pozíció helyet hagy az öntözéshez. Töltsd meg a gyökérlabda köré a virágföldet, és a kezeddel enyhén nyomd le, hogy a talajban lévő légzsákokat összenyomd.

Ültetés után telítsd meg a talajt, amíg a víz el nem kezd lefolyni az edény aljáról. Az optimális vízelvezetés érdekében béleld ki a tartály alját egy 1 hüvelykes réteg kiszárított gránittal.

 

 

A vitorlavirág öntözése

A békaliliom nagy ivóvízigényű, ezért a talajnak mindig nedvesen kell maradnia. Ha a tartályt és a talajt hagyjuk kiszáradni, az visszaveti a növekedést és gátolja a virágzást. Ha egy reggel ránézel a béke liliomodra, és azt látod, hogy kidől, az azt jelenti, hogy a növény nem kap elég vizet.

 

 

peace lily
vitorlavirág

Vitorlavirág tápozása

A liliom ültetése után egy hónappal vagy hat héttel talajjavítást vagy műtrágyát kell hozzáadni, hogy a növény növekedése tovább folytatódjon. A béke liliom szereti a tápanyagban gazdag talajt, és egy folyékony, fél erősségűre hígított műtrágya hozzáadása bőven elegendő ahhoz, hogy a béke liliom boldog legyen.

 

 

Vitorlavirág átültetése

A Spathiphyllum-ok nem bánják, ha egy kicsit zsúfolt a cserépben, de ha gyökeret eresztenek, elkezdenek elpusztulni. Ennek elkerülése érdekében a vitorlavirágot nagyobb edénybe kell kiültetni. Akkor tudod, hogy itt az ideje kiültetni a béke liliomot, ha a virágok gyorsabban kezdenek hervadni.

Válassz egy új edényt, amely körülbelül 5-8 cm-el nagyobb átmérőjű, mint az előző edény. A növény átültetésénél ugyanazokat az irányelveket kell követned, amelyeket korábban említettünk.

 

 

Vitorlavirág betegségei és elhárítása

A vitorlavirág sok probléma nélkül nő. A kertészeknek azonban figyelniük kell a következő problémákra a növényekkel kapcsolatban.

 

Gomba szúnyogok

Ha a növényének megfelelő virágkeveréket használod, akkor soha nem fog gondot okozni a gomba szúnyogok megjelenése. A nem jól lefolyó talajok azonban ennek az állapotnak a kialakulásához vezetnek. Ez életveszélyes probléma a növénye számára.

A szúnyogok elpusztításához csökkentened kell az öntözési időbeosztást. Az öntözések között hagyd, hogy a talaj kissé kiszáradjon, de ez nem biztos, hogy megoldja a problémát. Végső megoldásként a Bacillus thuringiensis elpusztíthatja a talajban fészkelő szúnyoglárvákat.

 

Vitorlavirág levele sárgul

Ahogy a békaliliom idősebb lesz, a lombja sötétzöldből világossárgára változik. Ezeket a leveleket a növény tövénél levágva el kell távolítanod.

 

Miért barnul a vitorlavirág levele?

A béke liliom közvetlen napfényben megég, és árnyékba kell vinni, hogy helyreálljon. Ha a napon hagyod, az további égéshez és a béke liliom pusztulásához vezet.

 

Miért nem virágzik a vitorlavirág?

Ha a vitorlavirág nem virágzik, akkor nem kap elég közvetett napfényt. Helyezd át az udvar vagy az otthon olyan területére, amely optimális fényviszonyokat biztosít a növény számára.

 

Poros lombozat

Ha a növény levelei porosodni kezdenek, vigyed ki, és permetezd le vízzel.

 

 

Spathiphyllum

Általános megjegyzések

A vitorlavirág szívós és ellenálló növény. Ha bármilyen lombproblémát vagy lombhullást észlelünk a növényen, a víz hozzáadása vagy a megfelelő fényviszonyok közé helyezés lehetővé teszi, hogy a növény gyorsan visszatérjen teljes egészségi állapotába.

 

Megjegyzés a toxicitásról

A béke liliom a spathiphyllum nemzetség tagja, és valójában nem is igazi liliom. Ezért a növénynek nincs olyan mérgező hatása, mint a valódi liliomnak. A béke liliom azonban nagy mennyiségű kalcium-oxalátot tartalmaz, ami macskáknál és kutyáknál vesebántalmakat és -elégtelenséget okoz.

Fontos, hogy felvilágosítsuk gyermekeinket a békaliliom virágainak és leveleinek lenyelésének veszélyeiről, tartsuk távol a kisgyermekektől, akik esetleg letéphetik a leveleket vagy a virágokat, és úgy dönthetnek, hogy megeszik azokat.

Az állattartóknak a növényeket az állatok számára elérhetetlen helyen kell tartaniuk. A legtöbb kutya és macska azonban elég okos ahhoz, hogy ne egye meg a leveleket, és ha mégis, akkor általában kiköpi őket, mert szörnyű az ízük.

A vitorlavirág  leveleiben és virágaiban található oxalátok gyulladást és irritációt okoznak a szájban, a torokban és a gyomornyálkahártyában, ami emésztőrendszeri panaszokat okoz emberekben és állatokban.

Ha macskád vagy kutyád mégis lenyeli a növényi anyagot, a végén megnő a nyálelválasztásuk, és az irritáció és a kellemetlen érzés miatt a szájukat tapogatják. Az állat a fejét is rázhatja, hogy megpróbáljon megszabadulni a fájdalomtól.

Ha macskád vagy kutyád szeret játszani a szobanövényével, tegyél az öntözőedénybe elriasztószert. A kávézacc és a citrusfélék héja elriasztja a macskákat és a kutyákat, és békén hagyják a növényt.

Ha háziállatodon a békaliliom-mérgezés jelei mutatkoznak, azonnal vigye állatorvoshoz vizsgálat és kezelés céljából. Az esetek többségében az állat életveszélyes szövődmények nélkül túléli a mérgezést. Annak az esélye, hogy újra megpróbálja megenni a növényt, csekély.

 

 

Vitorlavirág gondozása – legfontosabb tudnivalók

  • Ültesd a vitorlavirágot a megfelelő virágkeverékbe, olyan cserépbe, amely a gyökérlabda számára némileg kényelmes helyet biztosít.

  • Helyezd a virágot világos, közvetett napfénybe, akár beltéren, akár az udvaron.

  • Tartsd nedvesen a talajt, és gondoskodjon a megfelelő vízelvezetésről, hogy megelőzze a növény gyökérrothadását.

  • Az ültetés után egy hónappal vagy hat héttel adj hozzá hígított műtrágyát, hogy segítsd a liliom virágzását.

  • A béke liliomot akkor ültesd át, amikor a gyökerek kezdik elérni az edény szélét. Ültesd át egy körülbelül 5-8 cm nagyobb átmérőjű edénybe.

  • Figyelj a növény egészségét befolyásoló problémákra, és kezeld azokat, amint felmerülnek.