Hoya ‘Krimson Queen’: Az elegáns és könnyen gondozható szobanövény

A Hoya carnosa Krimson Queen megjelenésében igazi királynő. Vastag, viaszos levelein gyönyörű tricolor variáció található. A Hoya nemzetség népszerű faja nemcsak szépsége, hanem szárazságtűrése miatt is. Nagy áldás lenne az otthonunkban a Hoya Krimson Queen szobanövényként.

 

Tudományos név Hoya carnosa ‘Krimson Queen’
Köznév Viaszvirág, Porcelánvirág, Hoya Carnosa
Fényigény Világos, közvetett fény
Öntözés Növekedési időszakban rendszeresen öntözzük
Hőmérséklet 16-32°C közötti hőmérséklet
Páratartalom 60% páratartalom vagy magasabb
Talajtípus Jól vízáteresztő, laza, könnyű talaj
Talaj pH 6-6,5 közötti pH-érték
Trágyázás Nitrogénben gazdag, vízben oldódó műtrágya
Átültetés 2-3 évente
Metszés Tavasszal és nyáron
Szaporítás Szárdugványokkal
Mérgezőség Nem mérgező emberek és állatok számára
Érett méret Beltérben 60-80 cm, vadonban akár 6 m
Virágzás ideje 3-4 év növekedés után, tavasszal és nyáron

 

 

Mi a különleges a Hoya Krimson Queenben?

A Hoya Krimson Queen növénynek a tarka levelei mellett porcelánszerű virágfürtjei is vannak. E két gyönyörű elem kombinációja teszi ezt a növényt különösen bájossá. Mivel ez a növényfaj Délkelet-Ázsiában (Fülöp-szigetek, Thaiföld, Malajzia, Banglades, India, Indonézia, Polinézia) őshonos, trópusi termesztési igényű.

A Hoya Krimson Queen növények epifita növények is, ami azt jelenti, hogy mechanikai támasztékként inkább a fák törzsén vagy ágain nőnek, mint a talajban. Ezért termesztéskor a legjobb, ha függőkosárban, vontatott növényként neveljük őket. Félszukkulens tulajdonságokkal is rendelkeznek. Ez lehetővé teszi számukra, hogy hosszú ideig kibírják a kevesebb és ritkább öntözést.

 

 

Hoya ‘Krimson Queen’ gondozása

Fény és hőmérséklet

A Hoya ‘Krimson Queen’ szereti a világos, közvetett fénnyel teli helyeket. Kerüld a közvetlen napsütést, mert az könnyen égetheti a leveleket. A növény jól érzi magát a 16-32°C közötti hőmérsékleten, így általában a lakásban nevelt növények probléma nélkül megvannak.

 

Öntözés és páratartalom

A Hoya ‘Krimson Queen’ öntözése közepesen igényes, főként a növekedési időszakban. Ügyelj rá, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen, de ne is legyen állandóan vizes. A vízelvezetésre is érdemes figyelni, hogy elkerüld a gyökérrothadást.

A magas páratartalom elősegíti a Hoya ‘Krimson Queen’ növekedését és egészségét. A növény 60% vagy magasabb páratartalom mellett érzi igazán jól magát. Ha a lakásban alacsony a páratartalom, használj párásítót vagy helyezd a növényt egy tál vízzel teli kavicsokra, hogy növeld a páratartalmat a környezetében.

 

Talaj és trágyázás

A Hoya ‘Krimson Queen’ jól vízáteresztő és laza talajt igényel. A könnyű és laza talajkeverék elősegíti a gyökerek egészséges növekedését és csökkenti a gyökérrothadás kockázatát. A talaj pH-értéke legyen 6 és 6,5 között.

A növekedési időszakban ajánlott nitrogénben gazdag, vízben oldódó műtrágyát használni, hogy biztosítsd a növény számára a megfelelő tápanyagellátást.

 

Átültetés, metszés és szaporítás

A Hoya ‘Krimson Queen’ átültetése általában 2-3 évente szükséges, amikor a növény kinőtte az edényét. A metszést tavasszal és nyáron végezd, így segítve a növényt abban, hogy új hajtásokat növesszen és sűrűbb legyen.

A Hoya ‘Krimson Queen’ szaporítása egyszerűen szárdugványokkal történik. Válassz egy egészséges hajtást, és vágj le róla egy 10-15 cm hosszú darabot. Ültessd a dugványt nedves tőzegperlit keverékbe, és tartsd meleg, világos helyen, amíg gyökeret nem ereszt.

 

 

A Hoya Krimson Queen gyakori problémái

Gyakori jelenség, hogy a Krimson Queen Hoya növekedése során problémákkal találkozunk. Bár nem válogatós növény, megvannak a maga gyengeségei.

A Hoya Krimson Queen problémáinak többsége a levelein jelentkezik. Ilyen például a csökkenő tarka színűség, a barnulás és a sérülések kialakulása.

Ássunk mélyebbre, hogy mi okozza ezeket a problémákat.

 

Kártevők

Valószínűleg már találkoztál a legtöbb olyan élőlénnyel, amelyeket a Hoya Krimson Queen kártevőjeként tárgyalunk. A leggyakoribb fajok az apró bogarak, mint például a lisztbogarak és a pikkelyesek. A póktetvek is jelen vannak. Ez a három a kül- és beltéri növények széles skáláját fertőzi meg.

Szerencsére könnyen kezelhetőek is, különösen, ha idejekorán észreveszi őket. A legtöbb kertész hígított oldatot használ, amely neemolajat, mosogatószert és vizet tartalmaz.

Mások egyszerűen letörlik őket alkoholba mártott vattával. A növényvédő szerek használata általában nem szükséges, kivéve, ha tömegesen megjelenő Hoya Queen növényekkel van dolgunk.

 

Betegségek

A Hoya Krimson Queen leggyakoribb betegségei a szár- és gyökérrothadás. Ezt természetesen a túlöntözés és a talajból származó kórokozók okozzák, amelyek gombás fertőzéseket okoznak, mint például a botritiszes foltosság. A betegségnek vannak megfigyelhető általános jelei. Ezek közé tartozik a gyökerek pépes megjelenése, bűzös szag, a szárak megfeketedése és a levelek barnulása.

Ha nem kezelik, a Krimson Queen hoyát az életveszély fenyegeti. Ezért javasoljuk, hogy legyél résen. Vizsgáld meg a növény gyökereit, amikor először gyanítod, hogy gyökérrothadásban szenved. Érdemes megelőző intézkedéseket is tenni, például sterilizált virágkeveréket használni a cserépbe ültetéskor.

 

 

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyi idő múlva virágzik a Hoya ‘Krimson Queen’?

A Hoya ‘Krimson Queen’ általában 3-4 év növekedés után kezd el virágozni, tavasszal és nyáron.

 

Milyen mérgező a Hoya ‘Krimson Queen’?

A Hoya ‘Krimson Queen’ nem mérgező, így nyugodtan tartható otthonában, ha háziállatai vagy kisgyermekei vannak.

 

Hogyan lehet megnövelni a páratartalmat a Hoya ‘Krimson Queen’ környezetében?

Párásító használatával, vagy a növény alá helyezett vízzel teli kavicsos tál segítségével növelheted a páratartalmat.

 

Milyen gyakran kell metszeni a Hoya ‘Krimson Queen’-t?

A Hoya ‘Krimson Queen’-t tavasszal és nyáron érdemes metszeni, hogy sűrűbb és egészségesebb növekedést ösztönözz.

 

 

Ajánlott további cikkek

Ha szeretnél még többet megtudni más izgalmas szobanövényekről, érdemes elolvasnod a következő bejegyzéseket is:

  1. Könnyező pálma: Monstera deliciosa
  2. Sugárarália: Schefflera arboricola
  3. Rúzsvirág: Aeschynanthus radicans
  4. Törpebors: Peperomia obtusifolia

 

Ezek a cikkek segítenek abban, hogy még többet megtudj a növények gondozásáról, igényeiről és szaporításáról. Használd fel ezeket lehetőségeket, hogy még több információt szerezz és élvezd a szobanövényekkel való foglalatoskodást!

 

Kép forrása: https://pistilsnursery.com/