Viaszvirág (Hoya) gondozása szaporítása – Teljes útmutató

A Hoya, vagy ismertebb elnevezéssel, Viaszvirág, Porcelánvirág, Viaszszőlő, esetleg ‘Mária könnye’ a Apocynaceae (selyemkóróféle) családjába tartozik, amely kb. 200-300 fajt ölel fel. A nevét Robert Brown botanikustól kapta, aki így tisztelgett barátja és kollégája Thomas Hoy előtt.

Ezek a trópusokon élő és többségében örökzöld évelő növények, amelyek a fákon nőnek, de a földön vagy más sziklásabb területeken is megtalálhatók. Leveleik jellemzően nedvdúsak, méretükben, színükben, állagukban és elhelyezkedésükben változatosak. E fajok többsége Ázsiából származik és nagy népszerűségnek örvend olyan országokban, mint Kína, Thaiföld, India stb.

Epifitikus módon (más növényeken) történő növekedésük miatt, ezeket a növényeket nem a legegyszerűbb begyűjteni. Ugyanakkor a botanikusok és gyűjtők hozzájuk férnek és le tudják emelni őket a kidőlt fákról.

viaszvirág

Mindent a Hoya Növényről – Viaszvirág

 • Porcelánvirágnak azért hívják, mert megvan a képessége, hogy gyönyörű, törékeny virágokat hozzon létre, amelyeknek viaszos, porcelánszerű a kinézete.

 • A Hoyát kültéren és beltérben egyaránt tarthatod. Sok esetben ezt a fajta virágot függesztve tárolják vagy olyan tárgyakra helyezik, mint az ablakpárkány, az íróasztal, egy zsúrkocsi, különböző asztalok stb.

 • Ez a virág nagyon érzékeny az öntözésre, olyan földre van szükségük, amely gyorsan felszívja a vizet, valamint olyan cserépre, amely jó vízelvezető képességgel van megáldva.

 • A Hoya imádja a világosságot, az indirekt fényt és a természetes napsugarakat. Tartsd észben, hogy ha beltérben neveled, akkor néhány havonta meg kell forgatnod az edényét, ezzel tudod biztosítani, hogy minden irányból megfelelő mennyiségű fény éri.

 • A Hoya esetében az újraültetés ideje tavasszal vagy nyáron jön el. Amennyiben a jelenlegi edényében is boldognak tűnik, ne bolygasd, hiszen a viaszvirágok, csakúgy, mint az orchideák kedvelik a szűkösebb közeget és ennek megfelelően virágoznak.

 • A Hoya szaporításának két egyszerű módja van: a szár levágott részének vízben vagy keverékben történő gyökereztetése.

 • Különösen a mérsékelt égövi területeken a viaszvirágot az emberek szobanövényként tartják, legnépszerűbb Hoya fajták: Hoya Carnosa, Hoya Obovata, Hoya Australis, Hoya Keysii és a Hoya Kerrii.

 • És bár a Hoya növény nem tekinthető mérgezőnek, azért lehetőség szerint a gyermekektől és házikedvencektől távol tartandó. A levelük és a száruk kihathat az egészségükre.

 

 

hoya növény

Hoya áttekintése

 • Ezek a trópusi, lédús növények Ázsia több különböző részén őshonosak, de sok változatuk megtalálható Ausztráliában, Új-Guineában, a Fülöp-szigeteken és Polinéziában is.

 • Megfelelő alátámasztással, a különböző fákon a Hoya nemzetség nagyobb fajtái akár 1-18 méternél is nagyobbra megnőhetnek. A nagyobb fajták, mint például a Hoya Linearis, a növekedése szempontjából kihívást jelenthet, ezért nála fontos, a nagy belmagasság.

 • A leveleik texturájában nagy eltérések mutatkoznak, lehetnek szőrösek, simák vagy nemezeltek, egyesek akár viaszos tapintásúak is lehetnek. A Viaszvirágok nagytöbbségén a levelek ellentétesen nőnek, de a Hoya Imbricata esetében csomópontonként csak egy levelet találunk.

 • A virág színek tekintetében a Hoyák változatos színpalettával rendelkeznek. Arra is van precedens, hogy egy növényen belül különböző színű virágok teremjenek. A leggyakrabban termesztett viaszvirág, amely az otthonokban megtalálható az a Hoya Pubicalyx.

 • Ezeknek a növényeknek a virágzata illatos és hipnotizáló tulajdonságokkal rendelkezik. Míg néhány Hoya minden évben meghozza a csillag alakú viaszos virágokat, addig másoknál csak alkalmanként jelentkeznek.

 • Az egyik legközkedveltebb viaszvirágnak a Hoya Carnosa számít, ennek oka, hogy köztudottan megtisztítja a levegőt a szennyeződésektől, így tökéletes szobanövény.

 

 

Viaszvirág beltérben szobanövényként

Viaszvirág gondozása és nevelése

Mint ismeretes, a Hoyák az erdőkben nőnek, ahol igazán élvezik az őket érő szűrt fényt. Éppen ezért ezeknek a növényeknek a nagyrésze nem tűri jól az erőteljes, közvetlen fényt, ami idővel a levelek kiégését eredményezheti. Tehát javasoljuk, hogy alkosd újra a természetes élőhelyük jellemvonásait, ezzel fogod tudni garantálni, hogy a viaszvirágod egészségesen fejlődhessen.

Csak abban az esetben viselik jól a fényt, ha napközben árnyékba kerülnek. Trópusi, zamatos levelű növényként nagyszerűen érzi magát beltérben, ahol a klíma állandóan meleg. A Hoya fajtájától függően az ideális hőmérsékletben eltérések mutatkozhatnak, de a legtöbbjük általában a 10-35 °C közötti hőmérsékletet kedveli.

Egy átlagos háztartásban való nevelésével sem lesz gondod, hiszen a mérsékelt vagy magas páratartalom mellett is jól elboldogul. A Hoya növény egészségének megőrzéséhez tartsd távol minden olyantól, ami kiszáríthatja (mint például egy fűtőtest).

Tekintettel arra a tényre, hogy a száraz levegő károsíthatja a növényt, előfordulhat, hogy egy elektromos párásító berendezéssel vagy vízpermetezővel(nedvesítsd a leveleit pár naponta) közbe kell avatkoznod.

Annak érdekében, hogy a Viaszvirágod mindig frissnek és fiatalosnak hasson, eltávolíthatod a sérült vagy elhalt leveleket. Azonban a túl gyakori metszésnek vagy létfontosságú növényi rész eltávolításának súlyos következményei lehetnek a növény egészsége szempontjából.

Ösztönözheted a virágzását azzal, ha nem sieted el az átültetését, hanem megvárod, amíg ténylegesen túlnő már a cserépen. A viaszvirágok újratelepítésére a legalkalmasabb időszak a tavasz és javasoljuk, hogy az új edénye csak minimálisan legyen nagyobb az előzőnél.

Az két-három centiméterrel szélesebb és mélyebb cserép használatával azt érjük el, hogy a virágzása zavartalan lesz, hasonló mennyiségű nedvesség fogja érni és nem fog felmerülni semmilyen növekedési probléma a helyszínváltozás következményeként.

A vegetációs időszakban, tavasszal és nyáron célszerű nitrogén-alapú műtrágyával is megtámogatni a növényt. Ez a praktika növelni fogja az esélyét, hogy egy élénk és gazdag növény kerül ki a kezeid közül. Ha pár hónappal a virágzási időszakot megelőzően magas foszfortartalmú műtrágyával kényezteted, mindenképpen meg fogja hálálni a gondoskodást.

Bár a viaszvirágok viszonylag ellenállóak a kártevőkkel szemben, nem árt időnként ellenőrizned, hogy van-e esetleg a leveleiken tetű. Első lépésként vízpermettel elriaszthatod a bogarakat, majd Miatyánkcserje olajával vagy kertészeti olajjal védekezhetsz ellenük.

Viaszvirág öntözése

A viaszvirágok a jó vízelvezetésű földkeverékekben tündökölnek igazán, amelyek lehetővé teszik az alapos öntözést és amelybe a kaktuszokat is ültetik. Ugyanis túl tömör talajfajta választása esetén a keverék több vizet fog megkötni, mint az ideális lenne.

A szobanövényként való tartása során számíthatsz arra, hogy az őt érő fény intenzitása és minősége fogja meghatározni az szükséges öntözés gyakoriságát. Azok a példányok, amelyek északkeleti fekvésű ablak mellett vagy mesterséges fényforrás közelében helyezkednek el, kevesebb vizet fognak igényelni, mint azok, amelyeket sok természetes fény ér.

A vegetációs időszak során hetente egyszer locsolod a Hoyát. Az őszi és téli hónapokban azonban, ahogy a növekedésük megáll, elegendő kéthetente vagy havonta öntözni őket. Miután hajlamosak elrohadni, még mindig jobb, ha alulöntözött a Viaszvirágunk.

Ezek a növények abszolút nem élvezik, ha tocsog alattuk a föld, ezért csak akkor öntözd újra őket, ha már kiszáradt. Húsos leveleinek köszönhetően a hoya hosszabb szárazabb időszakokat is képes túlélni.

Viaszvirág szaporítása

Az olyan húslevelű növényeket, mint a viaszvirág nagyon könnyű szaporítani, ha Te is a lehető legnagyobb és leggyönyörűbb növényekre vágynál. A hoya növények szaporításának leghatékonyabb módszere a szár levágása vagy a rétegezés.

A szárról való szaporítás csak akkor lehet sikeres, ha puhafával dolgozol. A hajtásnak 10-30 cm között kell lennie. A szögben való leválasztásához egy tiszta és éles eszközre lesz szükséged. A levelek (kivéve a felsőket) eltávolítását követően helyezd vízbe vagy szaporító keverékbe, majd hagyd, hogy a következő 4 hétben gyökeret eresszen.

Ha vízben gyökereztetnéd, akkor a növényi rész felső részét mindenképpen hagyd szabadon. Tedd olyan helyre, ahol erős, közvetlen fény éri és meleg van. Cseréld a vizét rendszeresen, mert könnyen zavarossá válik.

Amikor gyökeret eresztett, akkor készen áll, hogy átültesd egy jó vízelvezetésű földdel megtöltött cserépbe és úgy gondoskodj róla, mint a többi viaszvirágról. A Hoya rétegezéssel történő szaporításához szükséged lesz egy puhafa szárra a növényről.

Ám fontos arra figyelni, hogy ennél a módszernél ez a növényi rész tovább is kapcsolódik az anyanövényhez, mindössze a szárat kell átvezetni egy nedves keverékkel megtöltött edénybe.

Általánosságban erről a módszerről elmondható, hogy viszonylag sok időnek kell eltelnie addig, míg a gyökérkezdemények megjelennek. A gyökérzet kialakulását követően azonban már leválasztható és magában nevelhető az új növény.

Konklúzió

A Hoya nagyon sok változata népszerű szobanövény, hiszen virágzatuk változatos, szép és illatos. Ezen növények gondozása és nevelése pofonegyszerű feladat, mindössze jó vízelvezetésű földkeverékre és elegendő helyre van szükségük.

Az a növényfajta nem bánja, ha száraz a talaj alatta, de szereti, ha a környezete közepesen párás, olyan, amilyen az átlagos háztartások levegője általában. Tehát, ha még Te is kezdő vagy az otthonod virágba borításában, de szívesen belevágnál, akkor a Viaszvirág abszolút megfelelő választás a számodra.