10 legnépszerűbb Fikusz fajta képekkel

A Fikuszok [FYE-Kuss] a Moraceae családba tartozó fás szárú fák, cserjék és szőlőfajták 800-1000 faját foglalják magukban. Sokukat szobanövényként vagy szabadtéren termesztik őshazájukban.

A fikusz növények a trópusi régiókban őshonosak, de néhány faj szubtrópusi területekre is kiterjed. Ezek a régiók a következők:

  • Ausztrália
  • India
  • Kelet-Ázsia
  • A Földközi-tenger egyes részei (Afganisztántól Portugáliáig)

A fikuszok csoportjára az egyszerű, gyakran fényes, tojásdad vagy lándzsás, örökzöld levelek jellemzőek. A szár és a törő levelek sárgás vagy fehér színű tejnedvet bocsátanak ki. A növények törzsén és ágain érésük során hosszú léggyökerek képződnek, amelyek lehetővé teszik, hogy epifitaként fejlődjenek.

A fikusz latinul “fügefa”, aminek van értelme, mivel a közönséges fügefák a Ficus nemzetségbe tartoznak.

 

Nézzük meg, hogyan lehet a fikusz növényeket beilleszteni otthonodba, kertedbe vagy kertépítési projektedbe. Emellett a tíz legnépszerűbb fikuszfajt is megismerjük.

 

 

A Fikusz Számos Csodálatos Tulajdonsága

A Fikusz fajok a magas, erdőt betöltő fáktól a divatos dísznövényekig terjednek.

Beltérben mutatós cserepes fák, gyakran gyönyörű zöld levelekkel. A legtöbbjüket könnyű gondozni, és beltérben 5′-10′ láb magasságot érnek el.

Mivel nincs beporzójuk, a beltéri fikuszfák számos fajtája soha nem terem vagy virágzik. A szabadban a legtöbb Ficus virágzik és fügeszerű gyümölcsöket növeszt.

Egyes fikuszfajtáknak széles, lapos levelei vannak. Mások csüngő ágakat és apró, tojásdad lombozatot viselnek. Néhány nagyobb fajnak egyedi léggyökerei vannak, amelyek a fák tetejéről lógnak lefelé, és a talajba rögzülnek. A legnépszerűbb a Banyánfa.

Ha történetesen trópusi régióban élsz, a Fikuszod a szabadban, közvetlen napfényben nőhet. A legtöbb faj félig szárazságtűrő és könnyen termeszthető.

Győződj meg róla, hogy elegendő hellyel rendelkezel; egyes fajok jóval több mint 50′ láb magasra is megnőhetnek.

 

 

Melyek a Legnépszerűbb Fikusz fajták?

Íme egy áttekintés a Fikusz növények számos népszerű típusáról, valamint a legfontosabb tulajdonságaik áttekintése.

 

Ficus Benjamina – Csüngőágú fikusz

Ficus Benjamina

A Ficus Benjamina a közönséges Csüngőágú fikusz néven ismert, népszerű cserepes növény, hosszú, lelógó ágakkal és karcsú, fényes levelekkel.

Bár a világos fényt kedveli, alkalmazkodik az árnyékos helyekhez is.

Ha a Benjaminát áthelyezed, számíts a levelek lehullására. De ne aggódj! Újakat fog növeszteni, amelyek jobban megfelelnek az új hely fénymennyiségének.

 

 

A Különböző Guminövény Fajták

A Ficus elastica (gumifa) több fajtája is kapható. Zöld levelű, bordó és tarka levelű. Tudj meg többet ezekről a gumifa fajtákról.

 

Gumifa Növény: Ficus Elastica

Ficus Elastica

A Ficus Elastica a közönséges szobafikusz növény. Ezeknek a növényeknek nagy, merev levelei vannak, általában sötétzöldek. Léteznek tarka gumifa fajták is.

A lakberendezők ezt a növényt nehéznek nevezik fényes, bőrszerű lombja miatt. Így inkább nyitott terekben mutat a legjobban.

Beltérben sokféleképpen felhasználható. A szabadban ezek a növények nagyon magasra nőnek (akár 100′ láb magasra is), és gyakran lehullatják a léggyökereket. Nagy, nyitott tereken, például közparkokban pompásan mutatnak.

 

Ficus Robusta

Ficus Robusta

A Ficus robustát Szobafikusznak, vagy néha indiai gumifának is nevezik. Úgy néz ki, mint a Ficus Elastica.

A Robusta levelei szélesebbek és merevebbek, mint a Ficus Elastica levelei, és felállóbbak.

 

Ficus Decora

A Ficus Decora közismert neve ugyancsak a Gumifa növény. A Ficus Elastica és a Ficus Robusta közeli rokona.

Ahogy a neve is mutatja, a Ficus Decora a lakberendezések egyik kedvence.

Levelei nagyobbak és szélesebbek, mint a Ficus Robusta, és vöröses középső erezettel rendelkeznek.

 

Ficus Burgundy – Burgundy Rubber Plant

Ficus Burgundy

A Ficus Elastica másik közeli rokona a Ficus Burgundy vagy Burgundi Guminövény. Néha Abidjan néven is emlegetik.

Ennek a fajnak feltűnő sötétvörös lombja van, amely felfelé áll. Jól érzi magát beltérben, különösen, ha meleg és napos helyen tartjuk. A levelek gyengébb fényviszonyok között szinte lilára színeződnek.

 

 

Más Népszerű Fikusz Fák Típusai

Ficus Audrey – Ficus Benghalensis

Ficus Benghalensis

A Ficus Audrey a Ficus Benghalensis egyik fajtája, amely a bolyhos leveleiről ismert. Ezek a levelek nagyok, halványzöldek, és végig világos erezetűek.

Szülőhazájukban, Indiában és Pakisztánban ezek a fák a világ legnagyobbjai közé tartoznak, és hatalmas lombkoronákat alkotnak az élet virágzásához.

Beltérben öt és 10′ láb között nőnek, és lenyűgöző otthoni dekorációként szolgálnak.

 

Kislevelű Fikusz – Ficus Microcarpa

Ficus Microcarpa

A Ficus Microcarpa, közismert nevén Kislevelű Fikusz egy kúszó cserje. Apró, kerek levelei sárgászöldről smaragdzöldre sötétednek érésük során.

Ez egy alacsony fenntartású, alkalmazkodóképes és ideális a kertépítési projektekhez. Gyakran használják sövények kialakítására a szabadban, és nem igényel metszést.

Beltéren úgy néz ki, mint egy kis, cserepes cserje vagy bonsai, és nagyon könnyen termeszthetőnek tartják.

 

Ficus Pumila – Kapaszkodó fikusz

Ficus Pumila

Ficus Pumila a Kapaszkodó fikusz vagy Kúszó Fikusz.

Apró, zöld és tojásdad levelei érésük során sötétednek. Egyes fajták levelei tarka színűek, olívazöld közepük elefántcsontszínűre halványul.

A Ficus Pumila tökéletesen alkalmas a falakon való termesztésre.

Gyönyörű szobanövény is lehet belőle, különösen, ha függő cserepekben tartjuk. Ilyenkor szőlőszerű indái átbukhatnak az oldalukon.

 

Ficus Alii – Hosszúlevelű Fikusz – Ficus Maclellandii

Ficus Alii

A Ficus Maclellandi legelterjedtebb fajtája a Ficus Alii vagy Hosszúlevelű Fikusz. Hosszú, karcsú, banánszerű levelei olajzöldtől sötétzöldig terjednek.

Vonzó megjelenése miatt a szobanövénykedvelők kedvence. Sűrű lombozata lecsüngő ágakról lóg. A törzsek gyakran spirálisak vagy akár fonottak is lehetnek.

A Hosszúlevelű Fikusz a szabadban is jól érzi magát, ha meleg és napos helyre kerül. Azonban még ott is általában csak körülbelül tizenkét láb magasra nő meg.

 

Ficus Pandurata – Ficus Lyrata – Lantlevelű Fikusz

lantlevelű fikusz

A nagy, mélyen erezett, hegedű alakú levelekkel rendelkező Ficus Pandurata vagy Lantlevelű Fikusz népszerű választás a lakberendezésben. Élénkzöld lombja van, és akár tíz láb magasra is megnőhet.

A meleg, párás környezetet kedveli, és a legtöbb helyen a beltérben érzi magát a legjobban.

Bár talán a legtrendibb szobanövény a listán, a Lantlevelű Fikusznak kényes híre is van.

Szereti a szűrt napfényt, és nem bírja a hideg huzatot. Ugyanakkor küszködik, ha túl közel kerül a beltéri fűtőszellőzőkhöz vagy túl sok közvetlen napsütésnek van kitéve.

 

Ficus Altissima – Magasztos Fikusz

Ficus Altissima

Délkelet-Ázsiában őshonos, nagyméretű, örökzöld Fikusz faj. A Ficus Altissima némileg epifita.

Hazájában általában egy másik fafajta ágain nőve kezdi meg életét. Hamarosan léggyökereket és sok lombot nevel, hogy elnyomja a gazdanövényt.

 

Természetesen a lista nem teljes, a fikusz fajtákhoz megemlíthetjük a ficus deltoidea-t is.