Ficus Benjamina – Hogyan gondozzunk egy kislevelű fikuszt

A Ficus Benjamina, amelyet gyakrabban kislevleű fikusz, vagy csüngűágú fikusznak is neveznek, egy hihetetlen és kevés karbantartást igénylő szobanövény. Ez a faszerű szobanövény akár 2,5 m (8 láb) magasságot is elérhet, és két fajtája van: tarka levelei és (rendes) zöld levelei. A csüngőágú fikusz levelei karcsúak, fényes felülettel rendelkeznek, kis fehér virágai egész éven át nyílnak, bár hiányzik belőlük mindenféle aroma vagy illat. A Ficus Benjamina nagyszerű választás arra, hogy egy kis természetet és textúrát adjon lakóteréhez, és természetes levegőszűrést biztosítson az egész házában.

Szóval hogyan kell gondoskodni erről a csodálatos megjelenésű növényről? Ebben a növényápolási útmutatóban, mindent megtudhatunk róla.

Kezdjük el megtanulni, hogyan kell ápolni egy Ficus Benjamina-t, és egész évben egészségesen tartani a házában!

 

 

Hogyan kell öntözni egy Ficus Benjaminát?

Ficus Benjamina

A szobanövények öntözése a növények gondozásának legfontosabb része. Segítheti a növény fejlődését, ha tökéletesen csinálja, de elpusztíthatja a növényt is, ha túl sokáig szárazon tartja, vagy túl gyakran öntözi. Szerencsére a Ficus Benjamina öntözése meglehetősen egyszerű. Így kell csinálni!

A Ficus Benjamina Délkelet-Ázsiából származik, ahol trópusi környezetben él, ezért szereti a nedvességet! Így tudjuk meg, hogyan tarthatjuk boldoggá a síró fügét: fontos, hogy a talaj mindig nedves legyen, de ne legyen átázott!

Ezt úgy teheti meg, hogy vízelvezető lyukakkal ellátott edénybe ülteti. Amikor öntözi, öntözze mélyen, amíg meg nem látja, hogy víz jön ki az edény vízelvezető nyílásaiból. Ha látja, hogy a víz kifolyik a lefolyónyílásokból, hagyja körülbelül 5 percig lefolyni. A felesleges nedvességnek most már el kellett távoznia a cserépből, és Ön tökéletesen megöntözi a növényt.

 

Milyen gyakran öntözzük a Ficus Benjaminát?

Tartson szünetet az egyes öntözések között, és hagyja kiszáradni a talaj felső 2-5 cm-ét. Ellenőrizheti, hogy a talaj száraz-e, ha az ujját kissé a talajba szúrja. Tudni fogja, hogy a felső talaj száraz, ha nem tapad könnyen az ujjához. Ha rendszeresen ellenőrzi a talajt, és csak akkor öntözi, amikor a felső talaj száraz, akkor növénye boldog lesz, mert ez segít elkerülni a gyökérrothadást és a túlöntözést.

Tehát öntözze a Ficus Benjaminát, amikor a talaj száraz, de milyen gyakran? Átlagosan tavasszal és nyáron hetente egyszer, ősszel és télen pedig 14 naponta egyszer kell öntözni a növényt. Mindig ellenőrizze, hogy a növényt meg kell-e öntözni, mielőtt öntözi, ellenkező esetben fennáll a veszélye, hogy túlöntözi, ami elpusztítja a növényt.

 

Használhat csapvizet egy Ficus Benjamina számára?

Nem biztos benne, hogy a csapvíz jót tesz-e a növénynek? Attól függ, de a legjobb, ha szűrt vagy desztillált vizet használunk! A víz szűrése és desztillációja eltávolítja a káros elemeket, így növénye a lehető legtisztább hidratálást kapja. Ez a fajta víz semleges pH-val rendelkezik, amely elősegíti a növekedést.
Elkészült a növény öntözésével? Fantasztikus! Most pedig tudjunk meg többet arról, mi kell ahhoz, hogy ez a növény egészséges és boldog legyen.

 

 

Mi a legjobb napfény a kislevelű fikusz számára?

A második legfontosabb része annak, hogy Ficus Benjamina boldog és egészséges legyen, a megfelelő napfény biztosítása. A csüngőágú fikusznak erős, közvetett fényre van szüksége a boldoguláshoz.

Helyezze a növényt egy olyan ablak közelébe, ahol kicsit napsütés, de nem túl sok napfény. Ez biztosítja, hogy a csüngőágú fikusz tökéletes mennyiségű fényt kapjon, és nem perzseli meg a közvetlen napfény.

Ha nincs hozzáférése természetes fényhez, mesterséges világítást is használhat, például LED-es lámpákat vagy fénycsöveket, hogy megfelelő fényt biztosítson növényének.

 

A csüngőágú fikusz jól bírja a közvetlen napfényt?

A csüngőágú fikusz olyan növények, amelyek szeretnek meleg, trópusi környezetben élni, közvetett fényben, ezért nem szeretik, ha közvetlen napfény éri őket. Tudni fogja, ha a növény túl sok közvetlen napfényt kap, mert a levelei sárgák vagy barnák lehetnek, és kiszáradnak.

A síró fügének azonban napfényt kell kapnia, hogy képes legyen fotoszintézisre, és egészséges maradjon. A csüngőágú fikusz virágzásának megőrzése érdekében próbáljon meg egy erős, de közvetett fényű helyet találni – például egy ablak közelében, amelyen áttetsző függönyök vagy redőnyök vannak.

 

Mennyi napfényre van szüksége egy kislevelű fikusznak naponta?

A Ficus Benjaminának napi 4-6 órányi erős, közvetett napfényre van szüksége ahhoz, hogy boldoguljon. Ha a síró fügét egy déli fekvésű ablak közelébe helyezi (ha az északi féltekén lakik) vagy egy északi fekvésű ablakhoz (ha a déli féltekén él), tökéletes mennyiségű fényt biztosít neki.

Annak érdekében, hogy a csüngőágú fikusz a legjobban nézzen ki és egészségesen növekedjen, 3-4 hetente cserélje meg. Így minden oldal egyenletes mennyiségű napfényt kap. Ez segít abban, hogy a növény ne nőjön ferde vagy egyenetlen mintázatúan. Ha ezt rendszeresen megteszed, a csüngőágú fikusz erős növekedését is elősegíted!

Ha követi ezeket az egyszerű tippeket, biztosíthatja, hogy a csüngőágú fikusz minden nap a megfelelő mennyiségű napfényt kapja!

 

 

Milyen virágföld a legalkalmasabb egy csüngőágú fikusz számára?

A Ficus Benjamina öntözéséről szóló részben felfedeztük, hogy a növény szeret nedves, nem pedig nedves talajban lenni. A Ficus Benjamina átültetésekor fontos, hogy olyan talajt használjon, amely segít a tökéletes növekedési környezet megteremtésében a Weeping füge számára.

Használjon könnyű, jól vízelvezető talajkeveréket, hogy a növény gyökerei elegendő oxigénhez jussanak, és megakadályozzák, hogy túl sokáig álljanak a vízben. Egy nagyszerű keverék magában foglalja a vályogot, tőzegmohát, perlitet vagy vermikulitot, komposztot vagy érlelt trágyát és műtrágyát az alapvető tápanyagokhoz. Ügyeljen arra, hogy a talaj pH-értéke 6-7 között legyen, hogy a növény minden tápanyagot fel tudjon venni!

Milyen gyakran kell átültetni egy síró fügét?

A Ficus Benjamina meglehetősen gyorsan növekvő szobanövény, ezért rendszeresen át kell ültetni, hogy elegendő helye legyen a növekedéshez és a gyökerek elterjesztéséhez. Ideális esetben kétévente kell átültetni.

A legjobb, ha évente egyszer ellenőrizzük a gyökérlabdát, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy van-e még helye a növekedéshez a jelenlegi cserépben. Ez a legjobb módja annak, hogy megtudja, át kell-e ültetnie a növényt. Azonban van még néhány nagyszerű jel a Ficus Benjamina számára, amelyek azt mutatják, hogy nagyobb edénybe kell áthelyezni!

Egyértelmű jele annak, hogy a Ficus gyökere meg van kötve, ha a talaj gyorsan kiszárad. Ha azon kapja magát, hogy a szokásosnál gyakrabban öntözi a síró fügéjét, de nem látja a növekedés jeleit, akkor a Ficus gyökerei valószínűleg átvették az egész edényt, és gyorsabban szívják fel a nedvességet a talajból.

Ha szemmel tartja, és gondoskodik arról, hogy legyen elég helye a növekedéshez, akkor biztos lehet benne, hogy boldog és egészséges marad!

 

 

Ficus Benjamina levelei

Trágyázzam a Ficus Benjamina-t?

A Ficus Benjamina szereti a sok közvetett napfényt és meleget, de nem feltétlenül van szükségük sok műtrágyára vagy extra tápanyagra. De néha jó ötlet a szobanövény trágyázása. Különösen akkor, ha a növény lassan növekszik, vagy a levelei fénytelennek, sárgásnak vagy fonnyadtnak tűnnek, meg kell műtrágyáznia a Ficust.

A legkönnyebben használható műtrágya szobanövényéhez a folyékony műtrágya, mivel szabályozhatja, hogy a műtrágya mennyire koncentrált legyen, ha többet vagy kevesebbet ad a növény öntözésére használt vízhez.

 

Milyen gyakran kell trágyáznom a Ficus Benjaminát?

Amikor trágyázzuk a Ficust, fontos, hogy ne vigyük túlzásba, mert ez károsíthatja a növényt. Átlagosan havonta egyszer kell műtrágyázni tavasszal és nyáron, amikor a növény aktívan növekszik. Ősszel és télen egyáltalán ne trágyázzuk a Ficust, mert nem növekszik olyan gyorsan, és nem használja fel a műtrágyát.

Csak szobanövények számára készült műtrágyát használjon. Ez biztosítja, hogy a növény megkapja az összes szükséges tápanyagot, és ne legyen túl sok só a talajban, ami megsértheti vagy elpusztíthatja a gyökereit. Mindig célszerű ellenőrizni a műtrágyára vonatkozó utasításokat, hogy a növény jól táplálkozzon.

Ha a csüngőágú fikuszt a vegetációs időszakban megtermékenyíti, valószínűleg sok növekedést fog tapasztalni. Olyannyira, hogy azon tűnődhet, vajon meg kell-e metszenie a növényét. Találjuk ki!

 

 

csüngőágú fikusz

Megmetszhetem a kislevelű fikuszt?

A csüngőágú fikusz (vagy bármely szobanövény) metszésének számos előnye van. A növény metszésével elősegíti az egészséges növekedést az elhalt vagy beteg ágak és levelek eltávolításával.

Amikor a fikusz gyorsabban kezd növekedni a vegetációs időszakban, érdemes lemetszeni, hogy ne csak jól nézzen ki, hanem egészséges is maradjon. A növény metszésekor tiszta, éles ollót kell használnia.

A csüngőágú fikusz metszésére a legjobb idő a késő tavasz vagy a nyár eleje, amikor a növény aktívan növekszik.

Miután lemetszett néhány szárat levelekkel, kidobhatja a dugványokat, vagy szaporíthatja őket, és új növényeket nevelhet! Lássuk, hogyan szaporíthatod a dugványokat!

 

 

Hogyan szaporíthatom a Ficus Benjaminát?

Ha még szebbé szeretné tenni otthonát, próbáljon ki egy Ficus Benjamina szaporítását. Ez csak azt jelenti, hogy le kell vágni néhány szárat a meglévő növényről, és gondoskodni kell arról, hogy megfelelő környezettel és gondozással rendelkezzenek az erős növekedéshez. Az év legjobb időszaka a Ficus szaporítására a nyár, amikor a növény aktívan növekszik.

Az csüngőágú fikusz szaporításának legjobb módja a szárdugványok levétele. Keressen legalább két levélkészlettel rendelkező szárat, majd éles ollóval vagy metszőollóval vágjon le tiszta vágást az alsó levelek alatt. Helyezze dugványait nedves talajú edénybe, és várja meg, amíg meggyökeresedik, és megszokja új otthonát, mielőtt nagyobb cserépbe ülteti őket.

Miután elültette a dugványt a nedves talajba, tökéletesítse a környezetet a dugvány gyorsabb növekedéséhez. Az újonnan ültetett szárdugványokat csak akkor tartsa erős közvetett fény és víz alatt, ha a talaj tapintásra száraznak érzi magát, de nem száradt ki teljesen.

A hőmérséklet is nagyon fontos a szaporítási folyamat során. Tartsa állandó hőmérsékleti szintet 18-24 ℃ között, miközben várja az új növények gyökeresedését. A magasabb hőmérséklet és páratartalom elősegíti a növények gyorsabb gyökeresedését.

Érdekelhet: Legnépszerűbb fikusz fajták képekkel

 

 

Melyek a gyakori kártevők, amelyek a Ficus Benjaminát érintik?

Sok más szobanövényhez hasonlóan a Ficus Benjamina is szenved időnként néhány gyakori kártevőtől. Az olyan kártevők, mint a takácsatkák, lisztbogarak, pikkelyes rovarok és levéltetvek, károsíthatják a Ficus Benjamina leveleit, és még a megfelelő növekedést is meggátolhatják.

Van néhány dolog, amit megtehet, hogy megakadályozza, hogy ezek a kártevők a növénybe kerüljenek, például permetezze be rovarölő szappanoldattal vagy neemolajjal.

Ha a kártevő már a növényén van, használhat rovarirtó szappant vagy neemolajat a kártevő elleni küzdelemhez.

Egy másik nagyszerű módja a kártevők elleni küzdelemnek, ha olyan barátságos bogarakat keresünk, mint a katicabogarak. Ezek a katicabogarak szeretnek falatozni a növényen lévő kártevőkkel, és magára hagyják a növényt.

 

 

Összegzésképpen: Mire figyeljünk a csüngőágú fikusz gondozása során?

A csüngőágú fikusz gondozása egyszerű, de néhány fontos dolgot szem előtt kell tartani. Öntözze meg a síró fügét, amikor a felső 2-5 cm megszáradt, és helyezze a Ficust világos helyre, közvetlen napfény nélkül.

Annak érdekében, hogy a csüngőágú fikusz egészséges maradjon és erősödjön, gondoskodjon róla, hogy a tenyészidőszakban trágyázza meg, szükség esetén metssze le tiszta ollóval, és szaporítsa el az új növényeket úgy, hogy egy meglévő növényről dugványokat szed. Ha bármilyen kártevőt észlel a növényen, használhat rovarirtó szappanoldatot vagy neemolajat a leküzdésére.

Ezekkel a kezdőknek szóló egyszerű tippekkel bárki nagyon vigyázhat csüngőágú fikuszára!