Kapaszkodó fikusz (Ficus Pumila) gondozása és minden amit tudnod kell – Teljes útmutató

Az örökzöld Ficus Pumila, közismert nevén kapaszkodó fikusz az eperfafélék családjába tartozik, és ahogy a neve is mutatja, valóban rokonságban áll a fügével, de technikailag a fikuszok közé tartozik.

Valójában az egyik legkisebb fikusznövény. Kelet-Ázsiában és a hasonló éghajlatú területeken őshonos, és bármely kert nagyszerű kiegészítője lehet.

Mászó jellege ellenére remek szobanövény is lehet, dús zöld indái vadul lógnak a cserép fölött. Egyesek odáig is elmennek, hogy a kúszó fügét beltéri faldíszként használják, egzotikus megjelenést kölcsönözve otthonuknak. Ha szereted a boho/jungalow lakberendezési stílust, akkor ez a tökéletes növény a számodra.

 

 

ficus pumila

A kapaszkodó fikuszról

 • Latinul a Pumila törpét jelent. Ez az elnevezés nem a növény teljes méretére utal, mivel a növény képes kiemelkedő függőleges magasságot elérni. A név a növény nagyon apró leveleire utal, amelyek nagyban különböznek a legtöbb Ficus növény leveleitől.
 • A Ficus Pumila legérdekesebb tulajdonsága, hogy a fügefélék családjának egyetlen olyan tagja, amely függőlegesen mászik vagy a földön kúszik. Nagyon gyorsan nő, így ha pergola lefedését tervezed, akkor erre maximum két év alatt számíthatsz.
 • A növény félárnyékos vagy világos, de közvetett fényt igényel, és viszonylag nedves talajban érzi magát a legjobban. Mivel nem igényes a fényre, mesterséges fényben is jól fejlődik. A legjobb, ha olyan fényszínt választunk, amely elősegíti a lombozat növekedését, mivel a növény ritkán virágzik.
 • Bár ritkán, de a kapaszkodó fikusz néha virágzik, és egyes fajták még gyümölcsöt is teremhetnek. A termésük belsejében lévő gél ehető, és a tajvani és a kínai konyhában használják. A gél kinyeréséhez ki kell fordítani a gyümölcsöt, hagyni kell megszáradni, majd le kell kaparni a magokat. Miután a magokat kikapartuk a gyümölcsből, a gélt kivonjuk. Ezt később vízzel összekeverik, hogy a jégzselé néven ismert zselét kapjanak.
 • A Ficus Pumila mérgező, amely nemcsak a macskákra és a kutyákra, hanem az emberekre is veszélyes lehet. A növény tejszerű nedve az, ami mérgező. Enyhe irritációt, de akár súlyos állapotokat, például fitofotodermatitiszt is okozhat.
 • A tejszerű nedv mérgező volta ellenére ez az örökzöld növény tele van tápanyagokkal, így nem meglepő, hogy gyógyászati célokra is használják. Az alternatív gyógyászatban a leveleit fájdalomcsillapítóként használják, a termés főzetét pedig ízületi panaszok esetén alkalmazzák. Egyes országokban a növényt láz vagy hányás ellen is használják.

 

 

Kapaszkodó fikusz: Áttekintés

 • Ha függőleges helyet biztosítunk neki, a Ficus Pumila 6-12 méterig függőlegesen nő, majd vízszintesen kezd el terjedni.
 • A növény képes a földön kúszni, és a legtöbb függőleges helyen képes mászni. Könnyedén beboríthat egy pergolát, egy falat vagy egy kerítést.
 • A kapaszkodó fikuszok levelei nagyon terebélyesek és selymesek, amikor a növény fiatal. Ahogy a növény érik, az indák fásodnak, a levelek pedig vastagabbak és bőrszerűek lesznek. A levelek alakja is megváltozik idővel. Amikor a növény fiatal, a levelek szív alakúak, és ahogy a növény érik, oválisak lesznek. A rendszeres metszés fiatalon tartja a növényt, leveleit és indáit pedig puhán és rugalmasan tartja.
 • A kapaszkodó fikusznak számos fajtája létezik, különböző levélszínnel, textúrával vagy göndörebb indákkal. A Belus és a Sunny fajták nagyon népszerűek fehér szélű leveleik miatt.
 • Beltéren a növényt függőkosarakban és terráriumokban termesztik. Cserepes növények esetében hagyhatja, hogy az indák átfussanak a cserép fölött, vagy kerti karót illeszthet a cseréphez, hogy a növény függőlegesen terjeszkedhessen. Ha egyedibb kialakításra vágyik, használhat egy tetszőleges tartóedényt, amelyet a növény elborít buja zöld leveleivel.

 

 

A Ficus pulila gondozása

Mivel trópusi környezetből származik, a növény az átlagosnál magasabb páratartalmat kedveli. Ezt beltérben párásító segítségével érheted el. Ha nem elégíted ki a nedvességigényét, a levelek szárazak és barnák lesznek a szélein.

A légáramlás egy másik kérdés, amit a beltéri kapaszkodó fikusszal kapcsolatban figyelembe kell venni. A növényt állandó hőmérsékletű környezetben kell tartani. A huzat okozta hirtelen hőmérsékletváltozások károsítják a leveleket.

A gyorsabb növekedés érdekében havonta egyszer trágyázd a fikuszt, de csak tavasszal és nyáron. A legjobb eredmény érdekében használj speciális, szobanövények számára készült műtrágyát, és válassz oldható műtrágyát vagy időzített granulátumot.

kapaszkodó fikusz
forrás: https://cjgardeningcenter.com/

Ha a kapaszkodó fikuszt vegyes cserépbe vagy terráriumba szeretnéd ültetni, keverheted egy jávai félbibével, egy hálóslevéllel vagy egy sárkányfával. Ezek mind jól fejlődnek trópusi környezetben, és lombozatuk jól kiegészíti egymást.

A növény néha agresszívan terjedhet. Nem ajánlott hagyni, hogy fákra másszon, mivel akadályozhatja a növekedésüket. Emellett károsíthatja az általa borított egyes felületeket, ezért tartsd távol a törékeny fafelületektől.

Ne feledd, hogy ez a kúszónövény erős ragasztóanyaggal rögzül a felületekhez, és néha lehetetlen eltávolítani. A legjobb, ha szemmel tartjuk, és megakadályozzuk, hogy nem kívánt felületeken növekedjen.

A metszés nem igényel különleges képességeket, és bármely évszakban elvégezhető. Egyszerűen vágd le a túl öregnek tűnő vagy a növény általános esztétikáját zavaró leveleket vagy indákat.

 

 

forrás: https://www.mygardenlife.com/

A kapaszkodó fikusz öntözése

Mint már említettük, a kapaszkodó fikusz számára a nedves, jó vízelvezető képességű talaj a legkedvezőbb. A legjobb eredmény elérése érdekében hagyd, hogy a talaj felső két centimétere megszáradjon, mielőtt megöntöznéd a növényt.

A fikusz gyökérlabdájának az öntözések között nedvesnek kell maradnia. Ha kiszárad, elkezdi hullatni a leveleit. A növényt meleg időben gyakrabban kell öntözni.

A szabadban a Ficus Pumila növényt rendszeresen öntözni kell, amikor fiatal. Amint elérte az érettséget, hagyhatod, hogy gondoskodjon magáról. A szabadban még szárazságban is jól megél.

 

 

ficus pumila szaporítása

A ficus pumila szaporítása

Természetes élőhelyén ezt a növényt csak a füge darázs porozza be. A kapaszkodó fikuszt azonban könnyen szaporíthatod dugványozással. Mivel a növény nagyon gyors növekedési ütemű, a dugványok gyorsan gyökeret eresztenek, és néhány hónap alatt átültethetők saját cserepekbe.

A legjobb eredmény érdekében kora tavasszal szaporítsd a növényt. Ügyelj arra, hogy a szaporítás előtti napon jól öntözd meg a növényt, hogy a dugványok jól hidratáltak legyenek. A legjobb szaporítóföldnek 2 rész homokot, 1 rész komposztot és 2 rész perlitet kell tartalmaznia. A keveréket jól itasd át, és gondoskodj arról, hogy az új cserép jó vízelvezető képességgel rendelkezzen.

A dugványoknak körülbelül 10 cm hosszúnak kell lenniük, és közvetlenül a levelek alatt kell levágni őket. A dugvány alsó feléről vágd le teljesen a leveleket. A legjobb eredmény érdekében a dugvány végét mártsd gyökereztető hormonporba.

A dugvány egyik felét dugd a talajba, úgy, hogy a dugvány felső felének levelei a felszín felett maradjanak. A dugvány körül nyomkodd meg a talajt, hogy jól megalapozd.

Mivel a kapaszkodó fikusz szereti a nedvességet, egy műanyag zacskó segítségével párakamrát kell kialakítania. Helyezd a cserepet a zacskóba, és zárd le a zacskót a dugvány körül. A zacskóba vágj egy egycentiméteres vágást, hogy a levegő kissé áramolhasson, és a felesleges nedvesség elpárologhasson.

Ha a kültéri hőmérséklet megengedi, akkor a növényt a szabadba helyezheted, lehetőleg egy árnyékos helyre. Beltéren helyezd a cserepet egy keletre néző ablak elé, vagy adj neki közvetett fényt egy termesztő lámpa segítségével. Rendszeresen öntözd és párologtasd az új dugványt, hogy hidratált maradjon.

Az új növénynek körülbelül hat hét múlva gyökeret kell növesztenie, és ekkor el kell távolítania a műanyag zacskót. Hagyj a növénynek néhány hónapot, mielőtt átültetnéd egy nagyobb cserépbe. Ha a szabadba tervezed átültetni, az ősz a legjobb időszak erre.

 

 

Összefoglalás

A kapaszkodó fikusz nagyon sokoldalú növény. Kültérben nagyon alacsony fenntartású, ha a környezet hasonlít a természetes élőhelyére, de beltérben eléggé megterhelő lehet. Mivel rendszeresen öntözni kell, és magas a páratartalomigénye, kezdő kertészeknek nem ajánlott.

Mindazonáltal, ha elkötelezed magad a gondozása mellett, ez a kedves örökzöld növény dús zöld lombozatával fogja meghálálni, amely kifinomult trópusi hangulatot kölcsönöz otthonodnak.