Ficus Deltoidea: Tippek a fagyöngy fikusz gondozáshoz, szaporításához és átültetéséhez

A fagyöngy fikuszt vagy a ficus deltoidea-t gyakran használják szobanövényként. Köztudott, hogy a legtöbb körülmény között könnyen termeszthető, és nem igényel nagy odafigyelést. Bár kissé lassú növekedésű, szinte bárhová elültethető, és virágzik. Bonsaivá metszhető, és kertbe helyezve kiváló társnövény. A ficus deltoidea tökéletes kezdő kertészek számára.

 

 

Ficus deltoidea bemutatása

Mint más fikusz fajtákhoz hasnolóan, ezek a növények kis fákra hasonlítanak, és örökzöld típusú, felfelé nővő cserjék. A szárak világoszöld színűek, a levelek nagyok és hangsúlyosak. A levél teljes területén sárga foltok vannak, és nagy erek is futnak rajta. A levelek textúrája puha és fényes.

Kis bogyókat termel. Világoszöld színűek, de a növény érésekor rózsaszínűvé válhatnak. A ficus deltoidea akár 2 méter magas is lehet, ha a növényt nem metszik meg.

 

 

fagyöngy fikusz
ficus deltoidea levelei

Fagyöngy fikusz nevelése

Kétféleképpen lehet ezt a növényt termeszteni. A fiatal növényt egy rúddal megtaníthatja, hogy függőleges helyzetben nőjön, és ez egy kis fára fog hasonlítani.

Mások azonban, akiknek ficus deltoidea van, hagyják, hogy a növény természetes módon növekedjen. A cserje szára vagy közepe fás és erős, és leereszkedik, és visszanyúlik, és egyedi megjelenésű növényt kap. A levelek és a kis bogyók fel-le nőnek a száron az érdekesebb megjelenés érdekében.

 

Ficus deltoidea elhelyzése

Ha egy ficus deltoidea vásárlásán gondolkodik, eldöntheti, hogyan szeretné növeszteni, és hova helyezze el. Ez a növény nem jár jól, ha olyan helyre helyezik, ahol a hőmérséklet fagypont alá süllyed. Sokan úgy döntenek, hogy otthon tartják ezt a növényt. Mindaddig, amíg tudja, hogyan kell megőrizni a növény egészségét, sok éven át élvezheti.

 

Mennyi napfényre van szüksége?

Ezt a fagyöngy fikuszt minden nap napfényre kell helyezni. De ehhez egy kis árnyékolás is kell. A délutáni órákban látható erősebb napsugarak megperzselhetik a leveleket, és károsíthatják a növényt. Ez egy másik ok, amiért az emberek inkább bent tartják ezeket a növényeket.

Ha azt tervezi, hogy a szabadba ülteti őket, válasszon olyan területet, ahol a reggeli napsütés és a délutáni árnyék éri. Ez a növény többnyire árnyékos területen tud növekedni, és ott elhelyezve nem károsítja a növényt. Használja ugyanazt a koncepciót beltéren. Helyezze őket egy részleges árnyékoló ablakba.

 

Fagyöngy fikusz öntözése

Ez a növény szereti a vizet, de csak két-három hetente egyszer. Ha kint van, nézzük meg a talajt, mielőtt öntözi őket, és győződjön meg róla, hogy homokos és száraz. Amikor elülteti a ficus deltoidea-t, emelt ágyra helyezheti. Így a felesleges víz eltávozik a növényről.

Amikor a legtöbb növény új a kertben és fiatal, a túl sok víz károsíthatja a gyökereket. De ahogy érnek, ez a probléma megszűnik. Ennél a növénynél mindig fennáll a vízkárosodás veszélye, ideértve a gombás fertőzéseket is.

Ha a növényt beltéri cserépben tartjuk, ezek a szabályok továbbra is érvényesek. Soha ne öntözze, ha a talaj nedves, és tegyen lyukakat az edény aljára, hogy a víz kifolyhasson. Ha van egy tányér az edény alatt, hogy felfogja a felesleges vizet, azonnal ürítse ki azt is.

 

 

Ficus Deltoidea gondozása otthon

A Ficus Deltoidea gondozása nem igényel különleges készségeket vagy speciális ismereteket. Elegendő egy sor szokásos műveletet végrehajtani, amely biztosítja a zöld kisállat egészséges növekedését.

  • Fényigény: A Ficus Deltoidea fénykedvelő növény, ezért az erős szórt fény optimális számára.
  • Hőmérséklet: Ellenáll a hőmérséklet-változásoknak, de nem bírja a huzatot és a fagyot. Nyáron a legjobb választás a +17 °C és 23 °C közötti hőmérséklet, télen pedig a +15°C alatti hőmérséklet.
  • Öntözés: a mérsékelt öntözést részesíti előnyben, amely nem okoz sem a talaj kiszáradását, sem a túlzott nedvességet. A pihenőidőben – télen – csökkenteni kell az öntözés gyakoriságát.
  • A levegő páratartalma: A nyári időszakban a legjobb a napi permetezés tiszta, hideg vízzel.
  • Átültetés: A Ficus Deltoidea nem igényel éves átültetést, csak a cserépből kitermelt növény.
  • Trágyázás: A műtrágya nem felesleges az aktív növekedés időszakában, a legjobb az ásványi és szerves aljzatok használata.
  • Szaporodás: A Ficus Deltoideát otthon a legjobb olyan dugványokkal szaporítani, amelyek akár vízben, akár táptalajban gyökereztethetők.

Ha a helyiség hőmérséklete emelkedik, a ficus szellőzést igényel.

 

 

A Deltoid Ficus betegségei és kártevői

A kártevők közül gyakori: lisztféreg, takácsatka, pajzs és tripszek. Különleges vegyszerekkel vagy rovarölő szerekkel szabadulhat meg tőlük. Szintén negatív hatások a száraz levegő, a nedvesség hiánya vagy túlzottsága és a közvetlen napfény.