Ficus ginseng, más néven fikusz bonsai gondozása és amit tudni kell róla

A Fikusz ginseng apró fák, amelyek jelentős történelemmel bírnak, és kiválóan kiegészítik szobanövény-gyűjteményét. Ha érdekli az ősi japán bonsai művészet, ez a tökéletes növény a kezdéshez. A többi bonsaihoz képest minimális törődést igényel, így nagyszerű belépő szintű opció. Elkezdheti tanulni a bonsai művészetet, és pillanatok alatt létrehozhatja saját zen kertjét.

 

 

Mi az a Fikusz ginseng (ficus microcarpa, fikusz bonsai) és honnan származik?

A Fikusz ginseng a világ trópusi részein nő, és Délkelet-Ázsiában őshonos. Keskeny megemelkedett gyökereik vannak, törzsük gyakran hasonlít a lábakra. A miniatűr fának apró levelei vannak, amelyek a növény koronájából jönnek ki, így érdekes megjelenést kölcsönöznek neki.

A bonsai művészet apró fák termesztési és képzési technikáit alkalmazza. Sok gyakorlással, gyökérmetszéssel, koronametszéssel és gyökérbezárással a bonsai művészek olyan kis fákat hozhatnak létre, amelyek valójában úgy néznek ki, mint a teljes méretű változatuk.

A ginzeng egy kínai szó, ami gyökereket jelent. Így a Fikusz ginzenget egyedi gyökerei és alakja miatt nevezték el.

Érdekelhet: 10 népszerű fikusz fajta

 

 

A Fikusz bonsai áttekintése

Botanikai név : Ficus ginseng, Ficus retusa és Ficus microcarpa.

Egyéb elnevezések : Ginseng Ficus, Bonsai fa, Ficus Bonsai.

Magasság és növekedési ütem : Érett magasság 31-61 cm. Lassú termesztő.

Fény : Közvetlen napfény.

Öntözés : Öntözzük, amikor a talaj kissé kiszárad.

Hőmérséklet : Beltéri háztartási hőmérséklet.

Toxicitás háziállatokra : Háziállatokra mérgező.

 

 

Hogyan kell gondoskodni a Fikusz ginsengről

Fény

A Ficus ginseng lassan növekszik, és valóban nagy mennyiségű fényre van szüksége a növekedéshez. A növény ablakpárkányra helyezése nagyszerű lehetőség mindaddig, amíg tele van erős, közvetett fénnyel. A legjobb hely egy ablakban lesz, amely reggeli fényt kap. A délutáni napfény túl erős lehet a növény számára.

 

Öntözés

Ügyeljen arra, hogy alaposan öntözze be a növényt, de csak akkor, ha a talaj kissé kiszárad. Nem szeretné túlöntözni a növényt, hogy csöpögjön, mert így gombásodást okozhat.

A legjobb, ha nyáron kissé nedvesen tartja a talajt, és kevésbé öntözi a téli hónapokban, mivel ezeknek a növényeknek a többsége a hűvösebb hónapokban alszik.

Győződjön meg arról, hogy a növény gyökerei nem ülnek vízben. Egy nagyszerű módja ennek elkerülésére, ha a fát egy kavicsokkal teli tálca tetejére állítja. Ez segít a páratartalom szabályozásában is.

 

ficus microcarpa levelei

Hőmérséklet

A Ficus ginseng fák jól működnek normál szoba hőmérsékleten. Kerüljük, hogy túl huzatos helyre helyezzük őket, mivel a gyors hőmérséklet-változás soha nem tesz jót a növényeknek.

Ügyeljen arra, hogy gyakran párásítsa be a növényt, hogy elég nedves legyen. A növény viaszos levelei azonban elviselik az alacsonyabb páratartalmat is, ha nincsenek a legjobb körülmények. Nyáron 15 Celsius-fok feletti hőmérséklet esetén viheti ki a növényt a szabadba. Amíg a napon tartja, és gondoskodik arról, hogy a talaj nedves maradjon, rendben kell lennie.

 

Gondozás

Ha bármilyen bonsai fáról van szó, a gondozás nagyon fontos. A bonsai teljes kinézetéhez meg kell metszenie a növényt. Ha azt szeretné, hogy a törzse megvastagodjon, egy-két évig kerülje a metszést.

Ez azt eredményezi, hogy a régi fából új hajtások nőnek. Amikor készen áll a növény visszametszésére, a legtöbben azt mondják, hogy hat-nyolc kifejlődése után vágjunk vissza két levelet. Csak győződjön meg arról, hogy éles szerszámokat használ, amelyeket megtisztítottak, hogy a növény ne kapjon betegséget.

Ha az átültetésről van szó, először mindig a gyökereket kell ellenőriznie. Ráadásul a Ficus ginzenget tényleg nem kell évente átültetni, mivel lassú növekedésű. Ha itt az ideje átültetni a növényt, akkor vissza kell vágnia a növény gyökereit. Csak a gyökerek alsó részéből vegyen egy keveset. Ez segít neki beilleszkedni az új edénybe, amelyet bonsai talajkeverékkel töltünk meg.

Népszerű: Szobafikusz gondozása

 

 

Gyakori problémák a Fikusz ginseng növényekkel (és hogyan lehet őket megoldani):

  • Lehulló levelek: A Ficus ginseng számos okból elveszítheti leveleit. Ennek oka lehet, hogy túlöntözik őket, vagy nincs elég nedvesség a levegőben. Lehet, hogy nem kapnak elég fényt, vagy huzatos helyen vannak. Valóban fel kell mérnie személyes helyzetét, mert mindenkinek más az otthona. Eltarthat egy ideig, de megtalálhatja a tökéletes helyet a bonsai tárolására.
  • Gombák: Ha túlöntözi a ficus microcarpa-t, gombásodáshoz vezethet. Ha fehér vagy fekete gombát vagy penészt lát, nagyobb baj lehet. Mielőtt bármit is tenne, mindenképpen távolítsa el a fertőzött növényt a gyűjtemény többi részétől, hogy ne terjedjen tovább. Ezután ki kell venni a fát a cserépből. Ekkor ellenőrizheti, hogy nincs-e gyökérrothadás, amely a gombát okozza. Mindent, ami fertőzöttnek tűnik, le kell metszeni. Ezután át kell ültetni a fát egy tiszta edénybe, új bonsai talajjal. A növényt gombaölő szerrel permetezhetjük, hogy elpusztítsa a megmaradt gombákat.

 

Kapcsolódó cikkek: 

Hogyan gondozzunk egy kislevelű fikuszt

Tippek a fagyöngy fikusz gondozásához