Legcsodálatosabb Mexikói virágok – 20 népszerű fajta

A mexikói virágok világszerte ismertek, páratlan varázsnak örvendenek e virágzó világban. Íme a Mexikóban őshonos virágok listája!

Ezek a növények jól ismertek, a világ bármely pontján fellelhetőek. Aki nem ismeri a Mexikóban őshonos virágokat, nem is igazi virág fanatikus. Valószínűleg már találkoztál néhány virággal ebből a listából, anélkül, hogy tudtad volna, hogy mexikói virág.

 

 

Itt van a legnépszerűbb mexikói virágok listája

1. Mexikói napraforgó

mexikói napraforgó

Tudományos Megnevezés: Tithonia Diversifolia

Az imádatot, a hűséget és a hosszú életet szimbolizáló mexikói napraforgó bármely környezetnek vidám atmoszférát varázsol. Bőségesen virágzik, körülbelül 80-120 virág található minden növényen. Szirmai vonzó vörös és sárga árnyalatúak, a virágok beporzókat, például méheket és pillangókat vonzanak a kertbe.

 

2. Ananász zsálya

Ananász zsálya

Tudományos Megnevezés: Salvia Elegans

Nyár végétől kora őszig virágzik, virágának illata nagyon hasonlít az ananászéhoz, innen származik a neve. Ennek az évelő cserje virágnak az élénkpiros virágai feltűnő árnyalatokban pompázva vonzzák be a nézőket. Mandarin zsálya néven is fut, tökéletes választás talajtakarónak, pillangókat s kolibereket vonz a kertbe.

 

3. Csokoládé Kozmosz

Csokoládé Kozmosz virág

Tudományos Megnevezés: Cosmos atrosanguineus

A csokoládé kozmoszvirág megéri a pénzét, ugyanis bármely sötét árnyalatban fellelhető. Ragyogó sötétbarnától vörös árnyalatban kapható, csokoládé illatú.

 

4. Mexikói Frangipani

Mexikói Frangipani

Tudományos Megnevezés: Plumeria rubra

Ez egy népszerű virágos növény, melyet kertekben, parkokban, templomokban, és még a fürdőkben is lehet látni. Bájos és illatos virágai fehér-rózsaszín szélekkel és sárga porzóval az ágvégeken fürtökben nőnek. Szárvágással szaporíthatóak!

 

5. Laelia Orchidea

Laelia Orchidea

Tudományos Megnevezés: Laelia Rubescens

A Laeila orchidea egy epifitikus növény, ami azt jelenti, hogy nem igényel termesztő táptalajt, természetes élőhelyén fakérgeken és sziklákon nő. Ez a szokatlan növekedési tendencia egy remek beszélgetés tárgyát képezheti, ha otthonodban vagy irodádban központi elemként van elhelyezve. Mivel az orchidea egy növényfajta, magától értetődik, hogy lenyűgözően virágzik, a levendula, valamint világos lila vagy rózsaszín árnyalatokban pompázik.

 

6. Mexikói Körömvirág

Mexikói Körömvirág

Tudományos Megnevezés: Tagetes erecta

Ha van egy virág, ami a pozitív energiát szimbolizálja, az a mexikói körömvirág. A mexikói istenségek egyik legtisztább kínálatának tekintik, a mexikói „Anyák Napja” vagy a „Halottak Napja” ünnepeken használják őket. Az élénk színű körömvirág sárga-vörös árnyalatú, népszerű dísznövény.

 

7. Mexikói Hölgy Papucs

Mexikói Hölgy Papucs

Tudományos Megnevezés: Cypripedium

Az orchidea családhoz tartozó virágok peremük miatt egy mexikói hölgy papucsra hasonlítanak, innen ez a furcsa elnevezésük. Elterjedtek az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban, fehér és lila árnyalatokban.

 

8. Mexikói Kalap Virág

Mexikói Kalap Virág

Tudományos Megnevezés: Ratibida columnifera

Általában Kanadában, az Egyesült Államokban és Észak-Mexikóban elterjedt ez a szokatlan virágos növény, mely az Függőleges Préri Tobozvirág nevet is viseli. Nyár közepén nagyon szárazon virágzik, mahagóni-vörös szirmokkal és feketés-barna belső tölcsérrel, mellyel elkülönül a többi virágtól.

 

9. Mexikói Lonc

Mexikói Lonc

Tudományos Megnevezés: Justicia Spicigera

Ez a Tűzijáték vagy Izombokor néven is ismert örökzöld cserje vékony és csőszerű élénk narancssárga virágokkal virágzik. A virágok beporzókat, különösen kolibriket és pillangókat vonzanak a kertbe. A leveleket tea készítéshez lehet használni, hagyományosan festék előállítására használták.

 

10. Mexikói Mák

Mexikói Mák virág

Tudományos Megnevezés: Argemone ochroleuca

A forrásoknál virágzó mexikói mák gyógyító tulajdonságáról széles körben ismert. A kis virágok szirmai a vidám sárgától a fehérig terjednek. Tüskés tövis található meg benne, ezért is nevezik mexikói tüskés máknak.

 

11. Mikulásvirág

Mikulásvirág

Tudományos Megnevezés: Euphorbia pulcherrima

A mikulásvirág népszerű szobanövény, mely a legnépszerűbb karácsonyi dekoráció a karácsonyfa mellett. A lángoló vörös lombozat gyakran összetéveszthető a virágoknál, narancssárga, halványzöld, krém, rózsaszín, fehér vagy márvány színekben is megtalálható.

 

12. Yucca Virág

jukka pálma
Yucca pálma | forrás: https://www.johnlewis.com/

Tudományos Megnevezés: Yucca Baccata

Általában Mexikó északnyugati részétől az Egyesült Államok délnyugati részén lelhető fel, banán alakú gyümölcsei miatt banán yucca néven is fut a yukka pálma. A keskeny lombozat csúcsán tüske található, mely a fürtökben nő, virágzó szárral, mely a lombozat fölé emelkedik és medál alakú, húsos fehér, vöröses-lila virágokat visel.

 

13. Belizei Zsálya

Belizei Zsálya

Tudományos Megnevezés: Salvia pansamalensis

A Cső Alakú Belizei Zsályavirág izzó vörös színben pompázik, így vonzza a pillangókat és a kolibriket. Lombozata szintén érdekes profilt varázsol a növénynek, mivel fényes és sima, ezért ködös hegyi zsályának is nevezik. Ez egy kevésbé problémás növény, aközé a néhány mexikói virág közé tartozik, amelyek jól nőnek tartályokban.

 

14. Mexikói Reggeli Dicsőség

Ipomoea hederacea

Tudományos Megnevezés: Ipomoea hederacea

A Mexikói Reggeli Dicsőség csak reggelente nyílik ki, a közönségek kék, a lila, illetve a fehérlenyűgöző árnyalataiban lelhető fel. Ez egy éves szőlőültetvény, amelyen nyártól őszig trombita alakú virágok nőnek. A fiatal virágok kékes-ibolyaszínűek, melyek az életkorral halvány-lilás-rózsaszínűre változnak.

 

15. Mexikói Passióvirág

Passiflora Mexicana

Tudományos Megnevezés: Passiflora Mexicana

Az összes mexikói virág közül ez a virág a legfeltűnőbb, jellegzetes megjelenésének köszönhetően. A virág legjellegzetesebb tulajdonsága a csíkozott vagy szál alakú szirmai, melyek sárga és lila, vagy piros és zöld árnyalatúak. A virágok később passiógyümölcsre érnek!

 

16. Kardvirág

kardvirág

Tudományos Megnevezés: Gladiolus

Ezt a szokatlan nevet a kard alakú leveleiről kapta,

 

17. Dália

dália

Tudományos Megnevezés: Dahlia Pinnata

Szokatlan nevét kard alakú leveleiről kapta, egy másik gyakori virág a Hallottak Napján Mexikóban. A dália virágok hosszú, cső alakúak, sárga, rózsaszín, illetve vörös árnyalatú szirmokból állnak.

 

18. Papagájvirág

papagájvirág a kertben

Tudományos Megnevezés: Strelitzia Reginae

Az általában daruvirágként emlegetett virágok tökéletesek arra, hogy bármely környezetbe drámai hangulatot varázsoljanak. A pompás virágok rózsaszín csőszerű virághüvelylevélből bukkannak elő, és a madár fején található taréjra hasonlítanak. Virágai ragyogó narancssárga és élénk kék árnyalatokban nőnek. Hat láb magasra, illetve 2-4 láb szélesre is megnőhetnek.

 

19. Tárnics Zsálya

tárnics zsálya

Tudományos Megnevezés: Salvia patens

A közismerten terjedő zsálya néven futó növény virágai a legmélyebb kék színűek a mexikói virágok közül, illetve szerte a világon. Virágai két ajkúak, habár egynyári évelő növényként termesztik őket hűvösebb övezetekben. Beporzókat, rovarokat, pillangókat és kolibriket vonzzanak a kertbe.

 

20. Mexikói Kaktusz

Mexikói kaktusz

Tudományos Megnevezés: Opuntia ficus-indica

Ez a legelterjedtebb és kereskedelmi szempontból értékes kaktusz. Elsősorban élelmiszer-terményként használatos, áldás a száraz és sivatagos régiók számára. Virágai flavonoidokat tartalmaznak, piros, fehér és sárga árnyalatúak, zamatos vöröses gyümölcsöt teremnek.