Dália (Dahlia) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Amennyiben ezen az oldalon jársz, akkor minden bizonnyal készen állsz arra, hogy egy újabb gyönyörű virággal gazdagítsd kertedet. Igazság szerint a dáliák nagyon különlegesek, így megérdemlik, hogy minden kertben helyet kapjanak. A dália termesztésének számos előnye van, hátránya azonban nincs, ezért minden kertész számára ajánljuk az ültetését.

A dália egy különleges növénynemzetségbe tartozik – összesen 42-féle bokros virágos növényfaj sorolandó az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába, a dáliákkal együttvéve. Miért is tartjuk érdekesnek az őszirózsaféléket?

Nos, ezek a növények meglehetősen látványos virágokkal rendelkeznek. Virágjaik sokféle formában és lenyűgöző színekben pompázhatnak, amelyek minden kertészt elvarázsolnak. Ráadásul nagyon kevés gondozást igényel, ami még egy indok arra, miért is érdemes dáliákat ültetni.

 

Botanikai megnevezés Dahlia
Általános megnevezés Dália
Növény típusa Lágyszárú növény, hűvösebb éghajlaton
Kifejlett méret 30-180 cm magas, 30-90 cm széles
Fényigény Teljes napfény
Talaj típus Agyagos, nedves, jó vízelvezetésű talaj
Talaj pH Semleges – savas
Virágzás Késő nyár, ősz
Virágok színe Minden színben, kivéve kék, fekete és zöld
Őshonos terület Közép-Amerika, Mexikó
Toxicitás Kutyákra és macskákra mérgező

 

dahlia
dália

A dália növényekről bővebben

 • Habár ezek a növények eredetileg Mexikóban őshonosak, egyes fajok Dél-Amerika északi részén is megtalálhatóak.
 • Lenyűgözően szép virágainak köszönhetően mintegy 124 dáliafajta nyerte el a Királyi Kertészeti Társaság tekintélyes Kertészeti Érdemdíját.
 • A világ legnagyobb virágkarneválja a Bloemencorso Zundert. Ezen a felvonuláson dáliákat használnak díszítés gyanánt, illetve vegyes technikával készült műalkotások készítésére acélhuzalból, papírmaséból és kartonból.
 • A dáliát még a mai napig az oaxacai konyha egyik fő alapanyagának tekintik. Az oaxacaiak bizonyos dáliafajtákat termesztenek nagy, ehető és édesburgonyához hasonló gumóik miatt.
 • A pörkölt dália gumókból készült ún. „Dacopa” kivonat nagyon népszerű, és Közép-Amerikában különféle italok ízesítésére használják. Intenzív, mokkához hasonlító íze van.
 • A dáliák számára az az ideális, ha közvetlen napfény és melegebb éghajlat éri őket. Jó vízelvezetésű talajban gyorsan fejlődnek, és meglehetősen szárazságtűrők.
 • A nedvességet kizárólag akkor kedvelik, ha gumóként tartjuk. A tavasztól nyárig tartó növekedési időszak alatt jól érzik magukat plusz páratartalom nélkül is.
 • Bár a dáliát biztonságosan nevelheted gyermekek közelében, a kíváncsi kutyák és macskák esetében óvakodjunk a növény elfogyasztásától, mivel mérgező lehet rájuk nézve.

 

 

A dahlia virág jellemzői: Áttekintés

 • A Dália nemzetség virágos növényei főként felvidéken és hegyvidéken nőnek, 1500-3700 m tengerszint feletti magasság között.
 • A dáliák lágyszárú és évelő növények, amelyek 0,3-2,4 m magasra és 0,3-0,9 m szélesre nőnek. A kertészek ezeket a virágokat egynyári növényként termesztik a hideg téli éghajlatú területeken.
 • Ezek a növények gumókból (gumós gyökerekből) fejlődnek, és a kertészek a szirmok elrendezése és virágok alakja szerint osztályozzák őket. Általában bokrosan növekednek.
 • A dáliák 14 csoportra oszthatók: egyvirágú, kökörcsinvirágú, gyöngyvirágú, tavirózsa, dekoratív, gömb, pompom, kaktusz vagy félkaktusz, vegyes, rostos, dupla- vagy szimpla orchidea (csillag) és bazsarózsa virágú.
 • Lombozatuk sok-sok kékeszöld és lilásbordó levélből áll, amelyek hosszú, 30 cm-estől egészen 2,4 m magas száron nőnek. Levelei szélesen tojásdadok, lehetnek matt vagy fényes felületűek, szélük általában fogazott.
 • A nyártól őszig terjedő virágzási időszak alatt a dáliák gyönyörű virágokat hoznak, amelyek a kék kivételével minden színben kaphatók. Egyes fajok virágai különleges színkeverékekben pompáznak, például fehér-lila, sárga-vörös vagy krém-rózsaszín.
 • Remek társaik lehetnek más évelő növényfajoknak, mint például az izsópfű, a csillag őszirózsa, a bíbor kasvirág, a szamárkenyér, a gólyaorr, a zsálya, a varjúháj, a liliom, a fáklyaliliom és a méhbalzsam.

 

 

 dáliák a a mezőn

A dália gondozása

Örömmel fogod tapasztalni, hogy dáliákat meglehetősen könnyű gondozni, különösen, ha beltérben neveled őket. Bár nem a legjobb hidegtűrők, beltérben képesek áttelelni, ha száraz, hűvösebb és fagymentes részre helyezi a növényeket. Később a tavaszi meleg beköszöntével újra kiviheted a szabadba, és visszaültetheted a virágokat a földbe.

 

Fényigény

Az egészséges és bőséges virágzás érdekében olyan helyen kell növeszteni a dáliákat, ahol naponta legalább hat-nyolcórányi erős és közvetlen fényt kaphatnak. Amennyiben forró és száraz éghajlatú területen élsz, a dáliák kibírják a közvetlen napfényt, de jobban fejlődnek részleges árnyékban.

A délutáni napfény megégetheti és károsíthatja a növényeket, ezért ajánlott óvni az extrém és meleg időben.

 

Hőmérséklet

Hőmérséklet szempontjából a dáliák az átlagosnál kicsit melegebb körülmények között nőnek a legjobban. Ezeknek a virágoknak az ideális hőmérséklet nappal 68 és 72 °F (20-22 °C) között van, éjszaka pedig legalább 16 °C.

A magasabb hőmérséklet felgyorsítja a virágzást, de hatással lehet a növények minőségére is, amennyiben hosszabb ideig kell alkalmazkodniuk a szárazsághoz.

 

Kértevők / betegségek

Az olyan kártevők, mint például a meztelen csigák, fülemülék, tripszek/rojtosszárnyúak vagy hernyók, akadályozhatják a gyönyörű dáliái fejlődését, azonban számos hatékony megoldás létezik ezekre a problémákra.

Ha növényeiden kártevő okozta hibákat vagy fertőzés jeleit észleled, azonnal kezeld őket megfelelő rovarirtó szerekkel. A dáliák sajnos hajlamosak a gombás megbetegedésekre, beleértve a lisztharmat okozta betegséget is. A fertőzött részeket neem-olajjal vagy más természetes anyagokkal érdemes kezelni.

 

 

A dália ültetése mikor és hogyan történjen

A dáliák ültetésénél és termesztésénél a megfelelő időzítés óriási szerepet játszik. Ezek a növények nehezen tudnak életben maradni a hideg talajban, ezért meg kell várni, amíg elmúlnak az utolsó tavaszi fagyok.

Ültetés előtt érdemes ellenőrizni a talaj hőmérsékletét. A kültéri talaj hőmérsékletének 16 °C körül kell lennie, de a gumók szaporítását korábban is elkezdheted, beltéri virágládákban.

A virágzás elősegítése esetében a megfelelő talaj megválasztása az egyik legfontosabb tényező. A dáliák a gazdag, jó vízelvezetésű, semleges vagy savas, átlagos pH-értékű (6,5) talajt kedvelik. Kedvelik a szerves trágyát, gazdag virágzással hálálják meg a törődést.

Ha a dáliákat a tavasz beköszönte előtt kezdenéd el cserépben nevelni, a legjobb, ha a boltokban kapható virágföldet némi kerti talajjal kombinálod. A piacon kapható virágföldek jellemzően gyorsan kiszáradnak, viszont a dália gumók a nedvességet kedvelik, amíg erős gyökeret nem eresztenek.

Tavasztól egészen augusztusig a dáliák számára jól jön a rendszeres tápanyagpótlás alacsony nitrogén-tartalmú műtrágyával. Általános szabály, hogy minél több műtrágyát kapnak ezek a növények, annál hosszabb és erősebb gyökereket növeszt. Mi, kertészek pedig tudjuk, hogy az egészséges növények még több és nagyobb virágot hoznak!

 

 

A dáliák öntözése

Sok más virágos növénnyel ellentétben a dáliák (különösen a fiatal példányok) kevés öntözés mellett is képesek szépen fejlődni.

Ez a szárazságtűrő növény kiváló választás kezdő- vagy feledékeny kertészek számára, de ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl! Hajlamosak a gyökérrothadásra, ezért jobb, ha csak szükség esetén öntözöd a dáliákat.

Mivel a növény gyökerei általában eléggé közel helyezkednek el a talaj felszínéhez, a nyári záporokat jól tűrik. Azonban ha olyan területen élsz, ahol ritkán vagy egyáltalán nem hullik csapadék, folyamatos öntözésre lehet szükség.

A dáliáknak alapvetően hetente legalább 2,5 cm vízre van szükségük ahhoz, hogy egészségesen fejlődjenek. Öntözési rutinjuk során nagyon fontos, hogy soha ne hagyjuk kiszáradni a talajt. Ha a dáliák tövei hosszabb ideig szárazak maradnak, az előbb-utóbb a növény pusztulását eredményezheti.

 

 

dália virág

A dália szaporítása

Előfordulhat, hogy a dáliák nem megfelelően fejlődnek és nem tudnak virágozni, ráadásul egy kis plusz segítségre van szükségük, hogy átvészeljék a következő vegetációs időszakot. Mindez aggodalommal töltheti el a kezdő kertészeket, azonban pánikra semmi ok.

Nem számít, mennyire vagy tapasztalt a kertészkedés világában, biztosak vagyunk benne, hogy sikerrel fogsz járni. Miután elsajátítottad a fiatal dáliák szaporításának művészetét, szépséges növényeivel megajándékozhatod családtagjaidat vagy barátaidat!

Szerencsére a dáliákat magról, dugványról vagy gumóról is szaporíthatod.

A magvakkal történő szaporítást leggyakrabban akkor ajánljuk, ha új fajtákat szeretnél létrehozni, mivel magról kizárólag az anyanövénytől eltérő fajtákat lehet szaporítani.

A gumós szaporítási módszer a legelterjedtebb a dáliatermesztők körében, mivel ez az anyanövény másolatát eredményezi. Ha azonban kihívásra vágysz, a dugványok a legjobb alternatívák kedvenc dáliáid szaporítására.

A szárdugványokkal történő szaporítás gyors és egyszerű folyamat, mivel fiatal hajtásokat használunk, amelyek nagyon gyorsan nőnek. Olyan egészséges hajtásokat keress, amelyeknek már három-négy pár levele van, majd egy éles, tiszta késsel válaszd le a szárról, annak legalsó pontja felett.

Távolítsd el az alsó leveleket, ügyelve arra, hogy a tetején lévő két levél sértetlen maradjon. Az optimális eredmény érdekében ültetés előtt mártsd a dugványok alját gyökereztető hormonba.

Helyezd a dália dugványait egy cserépbe, amelyet egyenlő arányban tölts meg földdel és homokkal. Az ültetés után a dugványokat meleg helyen kell tartani, és elegendő vízzel ellátni, hogy a talaj kellőképpen nedves maradjon.

Megfelelő gondozás mellett a dugványok két-három héten belül új gyökereket eresztenek, ezt követően átültetheted őket a kertbe vagy egy nagyobb cserépbe.

 

 

Összegzés

Sok kertész nagyon kényes növénynek tartja a dáliákat, mindez pedig nem is állhatna távolabb a valóságtól! Mindaddig, amíg megfelelő környezeti feltételeket, gazdag és jó vízáteresztő talajt, valamint rendszeres öntözést és műtrágyázást biztosítanak a növények számára, nem történhet baj.

Biztosak vagyunk benne, hogy a dáliák tökéletes díszei lesznek a kertednek a nyári hónapokban. Könnyed szaporíthatóságuknak köszönhetően pedig hosszú éveken át élvezheted a dáliák társaságát.