Yucca pálma (pálmaliliom) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A Yucca pálma (pálmaliliom) az Asparagaceae családba tartozó évelő növény. Ez egy népszerű szobanövény, amely minden helyiséget feldob a zöld színével. Levelei hosszúak és hegyesek, néha borotvaélesek is. Rozettákban nőnek, és virágot hoznak, általában évente egyszer.

Ezek a fák a Karib-térségben és Amerika melegebb részein őshonosak. Beltérben tartva lassan nőnek, és ritkán foglalnak sok helyet. A szabadban, forró és száraz éghajlaton termesztett növények azonban nagyon magasak lehetnek.

Az Asparagaceae családban mintegy 40 faj található, és némelyikük, mint például a yucca elata, szaponinokat tartalmaz. Ezek a vegyületek enyhén mérgezőek a macskákra és a kutyákra. Nagy mennyiségben fogyasztva azonban halálosak lehetnek.

 

 

A yukka pálma növényről

 • A yucca pálmákat könnyű termeszteni, és nem igényel sok figyelmet. Ezek az évelők szárazságtűrőek, és nem kell állandóan öntözni őket. A helyszín a kulcs, ha egészséges yucca pálmát szeretnél. Biztosíts sok napfényt ennek a fának, és magától is virágoznia kell.
 • A talaj ne legyen állandóan nedves. Ez a növény elpusztul, ha állandóan öntözöd. Így tökéletes választás azok számára, akik néha elfelejtik gondozni a szobanövényeiket. A fiatal yucca pálmáknak jót tesz a folyékony műtrágya, de ha a fával már minden rendben, hagyhatod, hogy magától növekedjen.
 • Bár a yukka pálmát mindig bent tarthatod a lakásban, nyáron fontold meg, hogy kiviszed a szabadba. Ez a fa szereti a napot, de enyhe árnyékba helyezd. Később természetesen vidd vissza a házba, amint az időjárás hidegebbre fordul.
 • A yucca pálmákat magról, hajtásról vagy dugványról is nevelheted. Ha a terveid között szerepel, hogy ezt a növényt beltérben és cserépben tartod, akkor a magokat az év bármely szakában elültetheted. A szabadban a yucca pálmákat tavasszal kell elültetni.
 • A yukka pálmák általában nagyon egészségesek, és ritkán vonzzák a kártevőket. Természetesen kivételek időnként előfordulnak. Ezeket a növényeket mindig a tövüknél öntözd, és kerüld a levelek locsolását. Ettől a gyakori hibától a lombozat megbarnulhat. Ezenkívül gyökérrothadás is megjelenhet, ha nem biztosítasz a növénynek jó vízlevezetésű talajt.

 

 

jukka pálma
Yucca pálma | forrás: https://www.johnlewis.com/

Yucca pálmák tulajdonságai: Áttekintés

 • A yucca pálmák magassága és terjedése a fajtól függ. Ha kisebb fát választasz, akkor az fél-1 méter közötti magasságú lesz. Másrészt egyes fajok, amelyeket szabadban termesztenek, akár 9 méter magasak is lehetnek.
 • A virágzás ideje kiszámíthatatlan. Egyes yucca pálmák tavasszal növesztenek virágot, míg mások késő nyáron vagy kora ősszel virágozhatnak. A virágok a növény közepéből bújnak ki, és elég magasak lehetnek.
 • A yucca pálma virágai általában fehérek vagy krémszínűek. Egyes fajok virágai azonban lila, zöld vagy akár rózsaszínűek is lehetnek.
 • A lombozat lenyűgöző, és a levelek szélei néha élesek lehetnek. Tekintettel arra, hogy a növény mérgező bundás barátainkra, jó eséllyel nem fognak a fa közelébe menni. A levelek általában hosszúak, hegyes végűek.
 • A yucca virágszirmai Közép-Amerikában csemegének számítanak. Mexikóban gyakran paradicsommal, hagymával és chilivel készítik el. Más receptek szerint a szirmokat megfőzik és citromlével locsolják meg.
 • A korábban említett yucca elata-t egyes indián rituálékhoz használják. A növényből szaponinokat vonnak ki, és sampont készítenek belőle ezekre az alkalmakra.
 • A yucca pálmát néha összetévesztik a yucával, más néven maniókával. Ez két teljesen különböző faj.

 

A yucca pálma gondozása

Elhelyezés

A legjobb környezet kialakítása a yucca pálma számára az első lépés, amit meg kell tenni ahhoz, hogy ez a növény jól fejlődjön beltérben.

A yucca pálma ideális helye közvetlenül egy nyugati fekvésű ablak mellett van. Ne aggódj, ha nem tudsz órákon át közvetlen napfényt biztosítani ennek a növénynek, mert részleges árnyékban is jól érzi magát.

 

Átültetés

Bár a yucca pálmák nem nőnek rendkívül gyorsan, kétévente átültetésre lesz szükség. Vedd ki a növényt a régi edényből, és helyezd egy nagyobb edénybe. Ne felejts el ehhez új virágföldet használni.

 

Talaj

A talaj minősége nem szuper fontos a yucca pálmák számára. Meg kell tartania a növényt, és nagyjából ennyi. A meglévő yucca pálmák megnőhetnek, és súlyuk miatt felborulhatnak. Ezért hozzáadhatsz egy kis homokot a virágföldhöz, hogy nehezebb legyen a cserép.

 

yukka növény
forrás: https://www.gardeningexpress.co.uk/

Tápanyagigény

Beltérben nevelve a yucca pálmáknak havonta egyszer trágyázásra van szükségük, különösen tavasszal és nyáron. A kültéri yucca pálmák minden évben virágot hoznak, de ez a szobanövények esetében kissé trükkös lehet. Megfelelő gondoskodással azonban nem lehetetlen.

 

Metszés

Ahogy azt már sejthetted, metszésre lesz szükség, ha a yucca pálma túl magasra nő. A törzset igazán erős ollóval vagy fűrésszel átvághatod. Ezután helyezd vissza a növény alsó részét a cserépbe. Ez a folyamat stresszes lehet a növény számára, ezért a metszés után jól öntözd meg.

 

Betegségek

Összességében a yucca pálmák egészségesek, és ritkán alakul ki bennük betegség. A levelek színváltozása azt jelezheti, hogy a növény gombás, vagy hogy túl sokat öntözted. Ami a rovarokat illeti, néhány kis kártevő előfordulhat. Szerencsére ezeknek a kártevőknek a kezelése egyszerű.

Körülbelül 40 különböző yucca pálma létezik, de ha beltéri növényt szeretnél, akkor a yucca guatamalensis vagy a yucca aloifolia közül kell választani. Mindkettő lassan növekszik, így nincs szükség gyakori átültetésre. A lombozatuk pompás, és ezek a növények kis és nagy terekben egyaránt szépen mutatnak majd.

Bár a yucca pálmák Amerika meleg részein őshonosok, szinte bármilyen éghajlathoz alkalmazkodnak. A yucca filamentosa és a yucca gloriosa például a hidegebb időjárást sem bánja, és akár ki is ültetheted őket a kertbe.

Tervezed, hogy néhány yucca pálmát telepítesz a kertbe? Lenyűgözően mutathatnak! Ne ültesd őket olyan virágok közelébe, amelyek rendszeres öntözést igényelnek. Emellett gondolj a fa méretére is. Helyre lesz szüksége a növekedéshez, ezért a legjobb, ha távol tartod őket az ösvényektől. Hiszen az éles levelek nagyon kellemetlenek lehetnek az utat használók számára.

 

 

A yucca pálmák öntözése

A yucca pálmák szeretik a hanyagságot, és nem igényelnek gyakori öntözést. Elvégre a növény szárazságtűrő, és csak akkor tehetsz kárt benne, ha nedves edényben hagyod nőni. Ezért a jó vízelvezetésű talaj elengedhetetlen ennek a növénynek.

Tekintettel arra, hogy a tavasz és a nyár a yucca pálmák növekedési időszaka, ebben az időszakban gyakran öntözheted őket. De mindig ellenőrizd a talajt, és csak akkor öntözd a növényt, ha száraznak érzed. Ezután télen és a hidegebb időben lazíts az öntözési ütemezésen.

 

 

yukka

A yucca pálmák szaporítása

A yucca pálmák szaporítására többféle módszer létezik.

A legegyszerűbb a hajtásokról való szaporítás. Vágjunk le egy hajtást a növényről, távolítsuk el a lombozatot, és tegyük a földbe. Ezután jól öntözzük meg az új növényt. Ezt mindenképpen tavasszal végezd el.

A gyökérdugványozás kicsit bonyolultabb lehet, mivel be kell piszkítania a kezünket, de ez egy gyors szaporítási módszer. Télen vagy tavasszal is elvégezheted. Ássuk körbe a gyökeret, és vágjunk le egy kisebb részt. Ne ültesd el azonnal, hanem tedd a dugványt száraz helyre körülbelül két napra. Ezután tedd egy edénybe. Öntözd jól a dugványt, és tartsd távol a közvetlen napfénytől.

Természetesen használhatsz yucca pálma magokat is, de ez a folyamat kissé hosszadalmas lehet. Ha van olyan yucca pálmád, amely virágokat hoz, akkor felfedezheted, hogy a hüvelyek tele vannak magvakkal. Ezeket gondosan gyűjtsd össze, és tárold őket néhány hónapig, lehetőleg télen.

Ha kora tavasszal ülteted el a magokat, akkor a nyár beköszöntével kis yucca pálmád lesz. Használj jól átnedvesedő talajt, és tartsd enyhén nedvesen. Amint a csírák kibújnak, helyezd a cserepet egy olyan ablak közelébe, amely elegendő napfényt kap.

 

 

Végső gondolatok

A yucca pálma ideális szobanövény, mert könnyen termeszthető, és nem igényel különösebb figyelmet. Kedvelt dísznövény, hosszú, hegyes levelekkel és egy kis fatörzzsel, amely akkor alakul ki, amikor az alsó levelek lehullanak.

Ez a növény mindaddig egészséges lesz, amíg napos ablak közelében tartod, és nem öntözöd túl. Műtrágyát is használhatsz, hogy a yucca pálmának lendületet adj. Bár a yucca pálmák meleg és száraz éghajlaton őshonosok, rendkívül alkalmazkodóképesek, és szinte minden környezetben képesek boldogulni.

Míg a kültéri yucca pálmák évente egyszer virágot hoznak, addig a beltéri növény tavasszal vagy nyáron virágozhat. A virágok gyönyörűek, általában fehérek vagy krémszínűek. A hüvelyekből pedig magokat gyűjthetsz, hogy még több yucca pálmát nevelhess!