Papagájvirág (Strelitzia Reginae) gondozás a és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Szeretnél egy látványos fókuszpontot kertedben vagy otthonodban? Akkor feltétlenül be kell szerezned néhány Papagájvirág növényt!

A Strelitzia Reginae, más néven a Papagájvirág egy trópusi virágos növény, amely egyszerűen kiált a figyelemért, függetlenül attól, hogy milyen környezetben van. Egyedülálló és figyelemfelkeltő megjelenése abszolút kihagyhatatlan minden kertben vagy napos belső szobában.

A Strelitzia reginae egy nagyon színes virág, amelynek színpalettája igen élénk, zöld, narancssárga, sárga és kék színeket tartalmaz. Öröm, ha otthonodban vagy kertedben van. Mi több, a feltűnő megjelenése mellett ezt a virágot nem is olyan nehéz termeszteni. Valójában könnyebb termeszteni, mint sok trópusi növényt.

A Strelitzia Reginae egy gyorsan növő növény, amely nagyon gyorsan örömmel tölti meg kertjét vagy otthonát. Mindössze meleg éghajlatra és néhány alapvető termesztési igényre van szüksége ahhoz, hogy virágozzon és élénk színeivel boldoggá tegyen.

Készen állsz arra, hogy többet tudj meg a Papagájvirág virágainak termesztéséről és gondozásáról? Olvass tovább!

 

 

Közönséges név

Papagájvirág , daru virág

Botanikai név

Strelitzia reginae, Strelitzia nicolai

Család

Strelitziaceae

Növénytípus

Lágyszárú évelő növény

Érett méret

100-180 cm magas, 90-120 cm széles

Napsütés

Teljes vagy részleges napsütés

Talajtípus

Vályogos

Talaj pH értéke

Enyhén savas

Virágzási idő

Késő téltől kora tavaszig

Virág színe

Narancssárga vagy fehér

őshonos terület

Afrika (Dél-Afrika)

Mérgező hatás

Háziállatokra mérgező

 

 

strelicia

A Papagájvirág -ról

 • A Papagájvirág a Strelitziaceae családba tartozó lágyszárú évelő növény. Dél-Afrikában őshonos, és daruvirágnak is nevezik.

 • A Strelitzia Reginae a “Papagájvirág ” nevet a Pápua Új-Guineában és Ausztráliában honos, élénk színű madarakhoz való hasonlóságának köszönhetően kapta.

 • Látványos és drámai megjelenésének köszönhetően a Papagájvirág -növényeket a táj fókuszpontjaként használhatja. Ha pedig otthonodban szeretnéd ezeket a szépségeket elhelyezni, akkor a belsőépítészethez illő díszek lesznek, és elkápráztatják a vendégeket.

 • A Strelitzia növény sikeresen termeszthető beltérben és kültéren egyaránt, amennyiben ideális termesztési körülményeket biztosítunk számára. Mégis, ne feledd, hogy ez a virág akár az 1,5-1,8 méteres magasságot is elérheti. Tehát, ha nincs elég hely az otthonodban, hogy elférjen, akkor a legjobb, ha a kertbe ülteted, ha a területi viszonyok ezt lehetővé teszik.

 • A Papagájvirág szereti a nagyon napos helyeket, ahol teljes napfényt kap. A közvetlen napfény késő télen és kora tavasszal ösztönzi a virágzást. A növény azonban a részleges árnyékhoz is képes alkalmazkodni. Javasoljuk, hogy a kert vagy az otthon olyan pontján helyezd el, ahol minden nap legalább néhány órányi teljes napfényt kap.

 • Mivel trópusi, Dél-Afrikában őshonos virágról van szó, nem meglepő, hogy a Papagájvirág a meleg körülményeket kedveli. Az átlagos otthoni körülmények is megfelelőek lehetnek, amíg a növény kap némi figyelmet.

 • A Strelitzia nem hidegtűrő, a téli időszakban a legalacsonyabb hőmérséklet, amelyet elviselhet, 8-15 °C között van. Télen a Strelitzia jellemzően ezeket a hűvösebb hőmérsékleteket igényli a pihenéshez.

 • Ami az öntözési preferenciákat illeti, a Papagájvirág az egész évben folyamatosan nedves talajt kedveli. Ügyelj azonban arra, hogy a talaj ne legyen átnedvesedett. A Papagájvirág meg fogja mondani, hogy több vagy kevesebb vízre van-e szüksége.

 • A Strelitzia Reginae érzékeny néhány kártevőre, például a levéltetvekre, a pikkelysömörre és az atkákra. Ha e kártevőkkel való fertőzöttséget észlel, oltsa el őket rovarölő szappannal.

 • Ez a virág érzékeny a Botrytis Cinerea, más néven szürkepenészre is. Ha szürke és sárga réteggel borított sötét foltokat észlelsz a virág levelein vagy virágain, azonnal távolítsd el őket.

 • Barátságos megjelenése és színei ellenére a Papagájvirág valójában rendkívül mérgező virág. Virágainak vagy magjainak lenyelése olyan tüneteket okozhat, mint a szédülés, hányás, hasmenés és álmosság. Tehát, függetlenül attól, hogy a Paradicsommadarat beltérben vagy kültéren termeszted, mindenképpen helyezd el valahol, ahol a gyerekek és a háziállatok nem érhetik el.

 

 

Strelitzia Reginae Jellemzők: áttekintés

 • A Papagájvirág egy lágyszárú, örökzöld évelő növény, amely akár 1,5-1,8 m magasra is megnőhet.

 • A virágot széles, ovális, hosszú szárú, szürkészöld levelekből álló csomó jellemzi, amelyek egy föld alatti szárból nőnek. Levelei a banánnövények leveleire hasonlítanak. A Strelitzia valójában a banánnövény távoli rokona, amely a legnagyobb lágyszárú virágos növény.

 • Három-öt évbe is beletelhet, mire a virág először virágzik. Ezt követően, késő télen és kora tavasszal a Papagájvirág narancssárga vagy sárga és élénk kék virágokat hoz, amelyek a madárfej címerére emlékeztetnek.

 

 

birds of paradise virág

Papagájvirág gondozása

Drámai és egyedi megjelenése ellenére a Papagájvirág termesztése nem túl bonyolult. Tehát ne ijedj meg a virág egzotikus megjelenésétől!

Van néhány alapvető termesztési igénye ennek a virágnak a virágzáshoz. Mi több, ennek a növénynek is megvannak a módszerei arra, hogy elmondja, mire van szüksége ahhoz, hogy egészséges és boldog legyen.

Mindaddig, amíg megadod neki, amire szüksége van ahhoz, hogy egészséges maradjon és virágozzon, a Paradicsommadara lehetővé teszi, hogy élvezze vidám színeit és egzotikus hangulatát.

 

 

Fényigény

Először is, figyelned kell ennek a virágnak a fényigényére. A Strelitzia nagyon napimádó növény, amelynek közvetlen napfényre van szüksége a virágzás elősegítéséhez. Tehát akár beltérben, akár kültéren tervezed tartani, otthonodban vagy kertedben egy nagyon napos helyet kell találnod a tartásához.

A Papagájvirág virágai a részleges árnyékhoz is alkalmazkodnak, ha segíteni akarod őket a virágzásukban és látványos virágaik létrehozásában, akkor jobb, ha minél több napfényt adsz nekik.

Javasoljuk, hogy olyan helyet keress, ahol a Paradicsommadarak legalább 5-6 órányi közvetlen napfényt kapnak minden nap. Érdemes megemlíteni, hogy a legjobb, ha délután részleges árnyékot kapnak, hogy elkerüljék a levélégést.

 

 

Trágyázás

Emellett a trágyázást is nagyon komolyan kell venned, ha a Papagájvirág virágról van szó. Ez a növény nagy tápanyagigényű, mert sok energiát és tápanyagot használ fel ahhoz, hogy ezeket a gyönyörű virágokat hozza létre.

Ezért tavasszal lassan ható pelletekkel kell segítenie a Paradicsommadarát. Vagy a vegetációs időszak alatt hetente használhatsz folyékony műtrágyát, hogy biztosítsd számára a szükséges tápanyagokat ahhoz, hogy egészségesen és boldogan nőjön.

 

 

Metszés

Ennél a virágnál nincs szükség metszésre, kivéve, ha szürkepenészben szenvedő leveleket vagy virágokat veszel észre. Ebben az esetben távolítsd el őket, hogy a virág megjelenése éles és egészséges maradjon.

Sarkantyúka ültetése

A Strelitzia Reginae ültetése is meglehetősen egyszerű. Tartsd szem előtt, hogy ezeknek a trópusi növényeknek mire van szükségük az egészséges növekedéshez, és biztosan jól fognak fejlődni, és látványos virágaikkal jutalmaznak majd téged.

Amit igazán fontos megjegyezni a Papagájvirág ültetésénél, hogy ez a virág gyorsan növekszik. Ez azt jelenti, hogy elég gyorsan elér egy lenyűgöző méretet, mielőtt virágba borulna.

Tehát, ha beltérben szeretnéd tartani, és konténerben tervezed tartani, mindenképpen évente, tavasszal jelentsd be. Helyezd át egy nagyobb cserépbe, hogy a gyökérzete megfelelően fejlődhessen.

 

 

Talajigény

Egy másik dolog, amit szem előtt kell tartani, amikor a Papagájvirág virágot ültetünk, hogy jól vízelvezető talajra van szüksége. A cserepes növényekhez dús, jó vízelvezető képességű virágkeveréket ajánlunk.

Ha a szabadba, a kertbe ülteti, ne feledd azt sem, hogy olyan helyet válassz a kertben vagy a hátsó kertben, ahol naponta legalább 5-6 órányi közvetlen napfényt kap, délután pedig részleges árnyékot.

Egy másik fontos részlet, amikor eldönti, hogy a paradicsommadarat a kertbe vagy konténerbe ültesse, az éghajlata. A Strelitzia Reginae-nek meleg hőmérsékletre van szüksége ahhoz, hogy egészségesen fejlődjön.

Ha tehát olyan területen él, ahol télen nagyon alacsonyra esik a hőmérséklet, akkor a legjobb, ha konténerbe ülteted, amelyet vagy egész évben bent tarthatsz, vagy a hideg hónapokban behozhatsz. Ez a növény nem bírja a fagyos hőmérsékletet.

 

 

Papagájvirág öntözése

Amikor a Papagájvirág öntözéséről van szó, a virág valahogy megmondja, hogy mire van szüksége.

Általánosságban elmondható, hogy a Papagájvirág virágai a mindig kissé nedves, de nem ázott talajt kedvelik. Az, hogy milyen gyakran kell öntöznöd, nagyban függ a területének körülményeitől.

Ha például olyan területen élsz, ahol nagyon melegek a nyarak, akkor akár naponta is öntöznöd kell, hogy a talaj nedvesen maradjon. Ha párás vidéken élsz, a Papagájvirág t biztosan ritkábban kell öntözni.

Nos, ahogy fentebb említettük, ez a virág meg fogja mondani, ha túl sok vagy túl kevés vizet adsz neki. Más szóval, ha túlöntözöd, a levelei ropogósak és barnák lesznek.

Ha víz alá helyezzük, a levelei sárgák lesznek. Tehát figyelj arra, hogy a virág mit üzen, ha nem vagy biztos benne, milyen gyakran kell öntözni, vagy jó munkát végzel-e vagy sem.

 

 

Strelitzia Reginae
papagájvirág

Papagájvirág szaporíása

Ha szereted a Strelitziát és szeretnél még több egzotikus, látványos virágot otthonodba vagy kertedbe, akkor van egy jó hírünk! A növény nagyon könnyen szaporítható. Ez a virág föld alatti rizómájának osztásával terjed.

Ezt megteheted, ha élete első éveiben átülteted. A papagájvirág ezzel a módszerrel történő szaporításához válassz szét egy legalább három levelet tartalmazó hajtást, és helyezd át egy külön tartályba.

A papagájvirág magvakkal is szaporítható, de ez a szaporítási mód sokkal tovább tarthat. Mint minden vetőmag-szaporításnál, eltarthat néhány hónapig, amíg a magok kicsíráznak, és látni fogod az eredményt.

 

 

Következtetésképpen

A papagájvirág növény nélkülözhetetlen minden napos kertben és otthonban. Látványos és egzotikus megjelenése minden figyelmet magára von, így narancssárga virága varázslatos fókuszponttá válik. Ráadásul nagyon könnyű gondozni és termeszteni.

 

 

Gyakran ismételt kérések

Mi a Papagájvirág tudományos neve?

A Papagájvirág tudományos neve Heliconia rostrata.

 

Milyen körülmények között él a Papagájvirág?

A Papagájvirág trópusi növény, amely szereti a meleg és nedves környezetet, világos, de közvetett napfényben fejlődik legjobban.

 

Milyen a Papagájvirág virágzása?

A Papagájvirág virágzása igen látványos: hosszú, lelógó, élénkpiros és zöld színű virágzatokat nevel, amelyek a papagájok csőrére emlékeztetnek.

 

Milyen gyakran kell öntözni a Papagájvirágot?

A Papagájvirágot rendszeresen, akár hetente kétszer-háromszor is öntözni kell, ügyelve arra, hogy a földje soha ne száradjon ki teljesen.

 

Milyen típusú talajban érzi jól magát a Papagájvirág?

A Papagájvirág jól érzi magát egy jó vízelvezetésű, humuszdús, enyhén savas talajban.

 

Mikor kell átültetni a Papagájvirágot?

A Papagájvirágot akkor érdemes átültetni, amikor a növény túlnő a jelenlegi cserépben. Általában ez évente egyszer vagy kétszer szükséges.

 

Milyen hőmérsékleten érzi jól magát a Papagájvirág?

A Papagájvirág ideális hőmérséklete 18-28°C között van. Nem bírja a hideget, ezért télen mindenképpen tartsuk bent a lakásban.

 

Milyen betegségek és kártevők támadhatják meg a Papagájvirágot?

A Papagájvirágot leginkább a levéltetvek, pókatkák és tripszek támadhatják meg. A növény betegségei között szerepel a gombás fertőzés és a gyökérrothadás is.

 

Mikor és hogyan szaporítható a Papagájvirág?

A Papagájvirág szaporítása tőosztással történhet, amelyet tavasszal, az átültetés idején végezhetünk el. A növényt gyökereivel együtt emeljük ki a cserépből, majd óvatosan válasszuk szét a töveket és ültessük külön cserépbe.

 

Milyen toxicitása van a Papagájvirágnak?

A Papagájvirág enyhén mérgező lehet, ezért tartsuk távol a gyermekektől és háziállatoktól. Ha valaki véletlenül megrágja a növényt, irritációt és hányingert okozhat.

 

Hogyan lehet elősegíteni a Papagájvirág virágzását?

A Papagájvirág virágzását elősegítheted, ha elegendő fényt biztosítasz a növény számára, és rendszeresen táplálod megfelelő virágzást elősegítő műtrágyával.

 

Milyen tápanyagokra van szüksége a Papagájvirágnak?

A Papagájvirág számára fontos a megfelelő nitrogén-, foszfor- és káliumbevitel. Tavasszal és nyáron, a növekedési időszakban, érdemes hetente egyszer táplálni a növényt egy kiegyensúlyozott műtrágyával.

 

Mennyi idő alatt nő meg a Papagájvirág?

A Papagájvirág növekedése lassú, és általában több év alatt éri el a végleges méretét, ami akár 1-2 méter magasságig is terjedhet.

 

Mikor és hogyan kell metszeni a Papagájvirágot?

A Papagájvirágot általában nem szükséges metszeni, de ha mégis, akkor a virágzás után érdemes eltávolítani az elszáradt vagy sérült leveleket és virágzatokat, hogy helyet biztosítsunk az új hajtások számára. Mindig éles és fertőtlenített metszőollóval dolgozz.

 

Mikor virágzik a Papagájvirág?

A Papagájvirág virágzása tavasztól őszig tart, főként nyáron érhető tetőpontjára. A pontos virágzási idő azonban függ a növény gondozásától és a környezeti tényezőktől.

 

 

Források:

Bird Of Paradise. Arizona State University.