TOP 21 Legjobb szúnyogriasztó növények – (majdnem) rovarmentes udvarért

Nem kétség, a szúnyogokat mindenki utálja. A melegebb hónapokban gyakran felhőkként nyüzsögnek otthonaink lámpái körül milliméternyi helyet keresve rajtunk, hogy jól megcsíphessenek. De a szúnyogok nemcsak a legbosszantóbb rovarok a Földön, hanem veszélyesek is. Olyan betegségeket hordoznak, mint például a malária, a nyugat-nílusi vírus és a sárgaláz.

A gyakori szúnyogriasztó szerek, mint a spray-k és füstölők mérgező, potenciálisan káros vegyi anyagokat tartalmaznak. Egyeseket egyáltalán nem zavar, hogy ezt testükre permetezik vagy belélegzik.

Ezért ebben a cikkben természetes és biztonságos kártevő riasztókat fogunk bemutatni, pontosabban a szúnyogokat taszító növényeket. A felsorolt növények akkor működnek a legjobban, ha azokra a területekre vagy közelükbe helyezzük, amelyektől távol szeretnénk tartani a szúnyogokat.

 

 

Legjobb szúnyogriasztó növények

1. Levendula

levendula

A levendula csillapító illatát és gyönyörű lila, kék árnyalatait hazánkban mindenki ismeri, viszont nem sokan tudják, hogy ez a közönséges növény milyen jól távol tudja tartani a szúnyogokat. Bár a levendula illata már egyedül elég megnyugtatni valakit, de a növény a szúnyogokat is taszítja.

Ha igazán el akarod riasztani a szúnyogokat, vedd magad körbe a bokrokkal, vagy dörzsölj levendula illóolajat közvetlenül a bőrödre (akár egy bázisolajjal, például a kártevőket is taszító kókuszolajjal együtt). A levendula más kártevők ellen, például pók-, bolha- és légyriasztóként is remekül működik.

 

2. Vad Bergamott

Vad Bergamott

Ha szeretnéd felkelteni a beporzó rovarok figyelmét a kertedre (miközben a szúnyogokat is elűzöd), akkor ültess vad bergamottot! Bár akkor a leghatékonyabb, ha olajként közvetlenül a bőrre kenik; az illat, amelyet az élő növény bocsát ki, önmagában elegendő ahhoz, hogy a szúnyogok távolról kerüljék az udvart.

Köszönj a zümmögő méhecskéknek, gyönyörű pillangóknak… és mondj búcsút a bosszantó szúnyogoknak!

 

 

3. Menta

mint

A menta hasznossága nemcsak a hűtőhatása és a finom ízében merül ki. Többféle menta létezik (ezek közül kettőt ismertetünk részletesebben), de most általánosan is foglalkozunk velük.

A menta családjába tartozó bármely növény (például a leggyakoribb: borsmenta, gyöngymenta, amelyek a listán megjelennek, vagy fodormenta) kiválóak a kártevők, például a szúnyogok elriasztására. Bármely menta hűs illata túl erős és taszító hatású a szúnyogok és más rovarok, például a muslincák számára.

A menta minden fajtája meglehetősen invazív és hihetetlenül könnyen termeszthető. Ha csak simán kiültetnéd az udvarba, számíthatsz arra, hogy elég gyorsan átveszi az uralmat a kertben. Cserepes növényként is népszerűek, ilyen esetben minden rendelkezésre álló helyet beterítenek. Koncentrált illata hatékonyan el tudja űzni a szúnyogokat az erkélyről, a teraszról vagy bármely más zárt szabadtéri területről.

 

 

4. (Égő) Zsálya

Zsálya

Ha esti sütögetésre készülsz, akkor a zsályaégetés egyszerű és hatékony módja a szúnyogriasztásnak. Az égő zsálya viszont más rovarokat is távol tart, például kullancsokat, molylepkéket és a rengeteg legyet. Érdemes megjegyezni, hogy ez a módszer akkor a leghatékonyabb, ha a füst közvetlen közelünkben van.

Természetesen a zsálya illóolajat is bőrünk kenhetjük, például a csuklóra, a nyakra és a boka környékére.

 

 

5. Körömvirág

Körömvirág

A körömvirág szépséges szirmai élénkvörösek, sárgák és narancsok. Elbűvölő színeik miatt gyakori lakóik a kerteknek, de a leveleikben lévő olajok (úgynevezett terpének) kergetik messzire a szúnyogokat.

Ezek a szívós virágok még a nagyon amatőr kertészek számára is megfelelnek. A hőtűrő és szárazságálló képessége miatt a körömvirág tökéletesen ideális a szúnyogriasztásra és az udvar gyönyörűvé tételére a meleg évszakokban.

 

 

6. Citromfű

citromfű

A citromfű hivatalosan is szúnyogriasztónak minősített gyógynövény. Bár a listán szereplő összes növény elriasztja a szúnyogokat, ez az egyik leggyakoribb és legszélesebb körben használt növény a vérszívók távol tartására. Hasonlóan működve, mint a menta, a citromfű illata nemkívánatos érzést okoz a szúnyogoknak.

A citromfűben található olaj, a citronella, a legfőbb taszító tényező a kártevőknek. Gyakran találsz citronella illatú gyertyát bármelyik háztartási áruházban.

A citromfű ehető, és mind a kivont olaj, mind az növény levelei jó hatással vannak az egészségre, viszont terhes nők esetében születési rendellenességeket okoz. Szóval szigorúan ajánlott, hogy terhesként maradj távol az olajtól, és tartózkodj a növény fogyasztásától.

 

 

7. Citromillatú kakukkfű

Citromillatú kakukkfű

Ahogy már említettük, gyakorlatilag minden „citromillatot árasztó” növény jó munkát végez a szúnyogok elriasztásában. De ezen növény különlegessége a szívósság, mert képes ellenállni a legmagasabb hőmérsékletnek, és kavicsos, sekély talajban is megnő.

Folyamatos napfényigénye van, de cserébe állandó, közvetlen fényben szépen fog növekedni.

A citromillatú kakukkfű szúnyogriasztó képességének maximalizálása érdekében vágd le a növény egyik ágát, majd leveleit törd össze és dörzsöld a test kitettebb részeire (magyarán a karokra, bokára).

 

 

8. Fokhagyma

foghagyma

Mivel a szúnyogok igazából egyfajta vámpírok, magától értetődő, hogy félnek a fokhagymától. A fokhagyma illata nemcsak segít megéhezni, de a szúnyogok is hihetetlenül utálják, és szaga (szerencsére) elég erős ahhoz, hogy elűzze az irritáló mini Drakulákat.

A fokhagyma hátránya, hogy leghatékonyabb hatását fogyasztással vagy bőrre dörzsölve érhetjük el, ami határozottan nem kellemes. Azonban néhány gerezd felaprózása és a terasz vagy a szabadtéri asztal közvetlen közelében történő elhelyezése szintén hatékony védelmet nyújt a szúnyogok ellen.

A szúnyogok olyan vízgyűjtő területek közelében szaporodnak és fészkelnek, mint például a kukák, tavak, patakok, valamint egyéb vizek körül. Ha tudod, honnan jöttek nemkívánatos látogatóid, itt van egy remek cikk, amely elmagyarázza, hogyan használhatod a fokhagymát az elpusztításukra.

 

 

9. Gyöngymenta

Gyöngymenta

A gyöngymenta, más néven macskamenta illata, híresen vonzza a macskákat. Ha nem bánod, hogy a környékbeli vadmacska és haverja a növényeidbe dörgölőzik, akkor macskamenta az udvarban remek megoldás a szúnyogok távol tartására.

Mint korábban említettük, gyakorlatilag a menta család bármely egyede kiváló a kártevők elriasztására a bennük található kémiai anyag, a nepetalakton miatt, és ez alól a gyöngymenta sem kivétel. A gyöngymenta meglehetősen szívós cserje, átveheti az uralmat a kerted felett, ha nem foglalkozol eleget a kordában tartásával.

 

 

10. Csombormenta

Csombormenta

A csombormentát évszázadok óta használják otthoni gyógyításra és a rovarok távoltartására. Csombormentatea helyett a legjobb szúnyogriasztó hatás érdekében morzsold össze a növényt és tartsd a zsebedben!

Fontos viszont, hogy a csombormenta mérgező lehet csecsemőknek és terhes nőknek. A legjobb, ha a gyermekek és terhes nők távol maradnak a növénytől és a belőle kivont olajoktól.

 

 

11. Rozmaring

Rozmaring

A rozmaring nemcsak elképesztő ízt ad a mediterrán ételeknek, hanem erős szúnyogriasztó hatása is van. A kis rozmaring bokrok már távolról elűzik a vérszívókat. Ráadásul soha többé nem kell venned a fűszerből, szóval csak nyerhetsz vele.

Ha biztosra szeretnél menni a szúnyogok elriasztásában, vágj le egy ágat, morzsold össze a leveleket, és rakd a közeledbe, amikor kint vagy az udvaron. Dörzsölheted a leveleket a bőrödre, vagy vehetsz rozmaringos illóolajat is hasonló célokból.

 

 

12. Muskátli

Muskátli

A muskátli egy sokoldalú, tarka virág. Rózsaszínben, vörösben, narancsban, fehérben és lilában is kaphatóak, valamint még a vérszívó rovarokat is rendkívül hatékonyan taszítják. Hasonlóan pár korábbihoz, a muskátli citromillatú, mint már említettük, ezért ideálisak a rovarok elriasztására.

Ezen szép virágok kertbe és szabadtéri asztal köré ültetése elegendő a kártevők elűzésére, de a muskátli illóolaját bőrödre kenve is használhatod extra óvintézkedésként.

 

 

13. Bazsalikom

Bazsalikom

A bazsalikom az olaszok kellemes illatú és ízvilágú fűszere, amely világszerte jól ismert. A cserje illata elég erős ahhoz, hogy egyszerűen a kertbe ültetésükkel megszabadulunk a nem kívánt rovaroktól. Nem kell se összemorzsolni a leveleit, se bőrünkre kenni az olaját a szúnyogok távol tartása érdekében.

Habár a levelek kézre, karra, lábra dörzsölése stimulálja, erősebben megőrzi a növény aromáját. Ha pedig különösen meg akarok magad kímélni a csípésektől, akkor kenj bazsalikom illóolajat a csuklódra és tested minden egyéb kitett területére.

 

 

14. Borsmenta

Borsmenta

Mint többször is korábban említettük, a mentacsalád összes tagja hasznos a szúnyogok elriasztásában. A borsmenta leveleit törd össze és dörzsöld be vele bőröd, így taszítva a szúnyogokat. Viszont ez nem feltétlen szükséges, mivel maga a cserje jelenléte elegendő illatot áraszt a kártevők elhárításához. A borsmenta koncentrált olaja különböző rovarok lárváit is elpusztítja.

Természetesen a fokozott védelmet a közvetlenül a bőrre felvitt borsmentaolaj adja. Ne feledd, hogy a borsmenta hűsítő hatása nagy mennyiségben kellemetlen érzést okozhat! A legjobb, ha locsolás helyett inkább az olajt egyszerűen karodra, lábaidra és nyakadra kened.

 

 

15. Selyemvirág

Selyemvirág

Ezek a mindent kibíró virágok a melegben vagy hidegben is jól érzik magukat, és kis fürtökben nőnek. A selyemvirág, latin nevén Ageratum, jól mutat kerti szegélyek mellett vagy sziklakertekben, és gyakorlatilag bármilyen talajban szépen megél.

A kumarin, a selyemvirágban megtalálható kémiai anyag, amely az átlagos szúnyogriasztó termékek alap összetevője. A kártevők távol tartásához elegendő, ha a selyemvirágot a veranda mellé vagy a ház közvetlen közelébe ülteted.

 

 

16. Díszhagyma

Díszhagyma

Ezek a gyönyörű színű hagymavirágok akár 185 centiméter magasra is megnőhetnek, és élénk golyószerű virágaik segítenek elriasztani a szúnyogokat. A díszhagymák robusztus növények, amelyek egész tavasszal és nyáron tartanak, viszont csak folyamatos napfény mellett.

Legjobban akkor szolgálnak a kártevők visszaszorítására, ha a közvetlen közelünkbe ültetjük őket.

Barátságos növények, amelyek könnyedén megférnek más virágok, ehető növények mellett. Az díszhagymák nemcsak a szúnyogokat taszítják, hanem elűzik a káposztalepkék hernyóit, levéltetveket és csigákat is, ami nagyon kedvezően hangzik bármely zöldségeskert-tulajdonosnak.

 

 

17. Lantana virágok

Lantana

Bár szirmaik gyönyörűek, a lantana nemzetségbe tartozó növények invazívak, és akár átvehetik a kert felett is az uralmat. Ezzel együtt a lantanák elképesztően hatékonyan riasztják el a kártevőket. A 2000-es évek elején Afrikában végeztek egy tanulmányt, amely vizsgálat során lantana virágokat ültettek 90 otthon ajtaja köré, valamint 10 ajtót hagytak az eredeti állapotában.

A tanulmány megmutatta, hogy a virágos otthonokban egyetlen szúnyogfaj előfordulása 56%-kal, és összességében 50%-kal csökkent.

 

 

18. Krizantém

Krizantém

A krizantém szinte bármilyen talajba ültethető, ha éri közvetlen napsütés. Csodálatosan szép növények, amelyek jól mutatnak egy emelt virágágyásban vagy a teraszon. A krizantém szívós növény, a melegebb hónapokban is kitart, és még a fagynak is ellenáll.

Könnyű őket gondozni, sokféle gyönyörű színben kaphatóak, és ami a legfontosabb, kiválóan távol tartják a szúnyogokat.

 

 

19. Tea fa

teafa

A teafaolaj az elmúlt években tett szert nagy népszerűségre, mivel gyakran használt a pattanások kezelésére, bőrgyulladás csillapítására és tetvek eltávolítására. Ami a szúnyogriasztást illeti, a teafaolaj kiváló munkát végez.

Bár maga a növény nem fogja nagyon hatékonyan elriasztani a szúnyogokat, az olaj bőrre dörzsölése remek módja, hogy a vérszívók távolról elkerüljenek minket.

 

 

20. Petúnia

Petúnia

A petúniák gyönyörű, élénk színei miatt népszerű szúnyog- és kártevőriasztó virágok. Ámbár nem köztudott, a petúniákat húsevő növénynek számítanak, amely rád nincs veszéllyel (de a rovarokra annál inkább).

Ezek a virágok bármilyen terepen megélnek, ahol közvetlen napfény éri őket. A petúniákat ültethetjük ágyásokba, ehető növények köré, függő kaspókba, kerítés köré, és szinte bármely más helyre. Rendkívül könnyen gondozhatóak, és remekül bírják a zord időjárást.

 

 

21. Citrombalzsam

Citrombalzsam

Lám, a mentacsalád újabb tagja, a citrombalzsam, amely egy (természetesen) kivételes szúnyogriasztó. Mind a menta, mind a citromillatú növények kiválóan képesek távol tartani a kártevőket, szóval lehet jobb kombináció a citrombalzsamnál? Más mentákhoz hasonlóan a citrombalzsam meglehetősen invazív, gondozás nélkül képes elfoglalni az egész kertet.

A citrombalzsam illata egymagában elegendő a nemkívánatos vérszívók elriasztásához, azonban a levelek összemorzsolása és a bőrre kenése egyáltalán nem fokozza a taszító képességet.

 

 

Összefoglaló

A szúnyogok a legbosszantóbb állatok, amiket csak a vérszívás érdekel. A füstölők és spray-k gyakran tartalmazhatnak káros vegyi anyagokat, amelyeket nem egészséges bőrre permetezni vagy belélegezni. Szerencsére sokféle növény (és olaj) van, amelyek ugyanolyan elriasztó hatással vannak a szúnyogokra, mint a bolti spray-k.

Ezek voltak a legjobb szúnyogriasztó növények. Reméljük, tetszett a legjobb természetes szúnyogriasztókat bemutató cikkünk!