Sétányrózsa (Lantana) gondozása, ültetése és minden amit tudnod kell – Teljes útmutató

Ha igazán színessé akarod varázsolni a kertedet az idei virágzási időszak alatt, akkor ültess sétányrózsa – Lantana – növényt. Ez a gyönyörűség világos és cseresznyevirág szerű virágokat növeszt a nyári hónapokban. az melegebb éghajlatokon egész évben virágzik.

A virágok sok különböző színben nyílhatnak, melyeket színei miatt „Spanyol zászló” becenévvel illetik. Ez a fajta növény valamelyest invazív is lehet, viszont a beporzók kedvence és rengeteg madarat és méhet is bevonz az udvarodra a virágzási időszak alatt.

Úgy tartják, hogy könnyen termeszthető növény. Az északi klímán évente virágzik, örökzöld és a talajt takaró növény a fagymentes környezetben. A lantana a verbéna család tagja, Dél-Afrikában, valamint Dél- és Közép-Amerikában honos.

Több, mint 150 elismert fajtája van a Lantana növénynek, mint például a Lantana camara és egyéb hibrid növények, amelyek a kertművelők legnagyobb kedvencei. Leginkább a meleg időben tud gyarapodni.

Mindazonáltal, a gyorsan növő tulajdonsága miatt tekinthető invazív fajtának.

 

 

lantana_sétányrózsa

Sétányrózsa szaporítása – Mi a legmegfelelőbb feltétel a növény termesztéséhez?

Az évelő lantana körülbelül 180 centiméteres magasságig tud nőni, és mintegy 3 méteres szélességben tud szétterjedni, ha biztosítják számára a megfelelő feltételeket.

Olyan helyre ültesd a lantana növényedet, ahol napi 6-8 óra direkt napsütésnek van kitéve. A növény a reggeli és a délutáni napfényt kedveli leginkább, a nap közbeni hőség elől árnyékkal védett helyen.

Virágai több féle árnyalatúak, kétszínűek, erősebb színűek lehetnek, néhányuk az idő előrehaladtával még a színét is változtatja. Olyan színekben láthatjuk, mint a korall, barack, sárgás piros, lila, narancs és ezek variációi.

A levelei mintegy 10 centiméteres hosszúságig nőhetnek, ovális formájúak és tarka vagy egyéb erős színezet is előfordulhat a zöld leveleken. Ha megborzolod a lantanát, pikáns zsálya szerű illatot enged ki magából, amit néhányan kellemetlennek találhatnak.

A lantana termékenyebb változatai pici bogyókat teremnek, amint a növény közeledik a virágzó ciklus vége felé. A bogyók először zöldes színűek, majd feketére váltanak, ahogy érnek. Az idősebb növények még fásabb törzset is növesztenek.

 

Mérgező a Lantana növény?

A növény minden része, ide értve a virágokat is, mérgező mind emberek mind pedig állatok számára. Ha a gyermeked vagy a kutyád eszik a virágból, könnyen a sürgősségin köthetsz ki velük.

Tanítsd meg a gyermekednek, hogy mérgező a növény, illetve tartsd távol az állatokat a növénytől, amennyire csak lehetséges.

 

 

Színpompás sétányrózsa vörös árnyalatokban

Sétányrózsa ültetése

A lantana imádja a nyári hőséget. Legjobb, ha kora tavasszal ülteted el, az utolsó dér után. Ellenőrizd a helyi dér jelentést. Miután a föld felmelegszik, a kert azon részére ültesd a növényedet, ahol éri a reggeli és délutáni napfény.

Ha árnyékos helyre ülteted a lantana növényt, az a virágzás elmaradását okozhatja.

  • Biztosítsd, hogy a föld rendesen elvezesse a vizet, ehhez használd a szükséges kiegészítőket.
  • Az a sétányrózsa, amelynek sokáig vizes a gyökere, különböző betegségeket kaphat el és a kártevők is könnyen belephetik.
  • Ültesd a lantana növényt virágágyásba, vagy a kertbe, mint határnövény. Amikor ülteted, finoman vedd ki a gyökereket az ideiglenes cserépből és helyezd őket az előkészített lyukba.
  • Fedd be a gyökereket a földdel, de vigyázz, hogy nehogy eltakard vele a növény tetejét. Ha eltakarod a növény felső részét, az betegségek kialakulását okozhatja.
  • Miután elültetted, nyomogasd meg a növény körüli földet, hogy kiszorítsd a felesleges levegőt.
  • Alaposan öntözd a lantana növényt, majd hagyd száradni a földet 3-4 napig, mielőtt újra megöntöznéd.
  • Az ültetés távolsága a fajtától függ. A növény körül talajtakarást végezhetsz a nyári időszakban (például faforgáccsal), hogy a növényed megtartsa a nedvességet, illetve biztosíts a növénynek további tápanyagokat, hogy segítsd a virágzást.

Ha cserépben növeszted a lantanát, menj biztosra, hogy a legjobb minőségű földkeveréket válaszd. Adj perlitet a földhöz, hogy növeld a vízelvezetést és a levegő szabad mozgását a növény gyökerei körül.

Győződj meg róla, hogy a cserép rendesen elvezeti a vizet, ezzel megelőzve a gyökerek kirohadását.

 

 

A sétányrózsa gondozása

A lantana törődést és folyamatos gondozást igényel, a növekedési időszak előtt és alatt is, attól függően, hogy melyik fajtáját választod. Ha az évelő változatot választod, a növényed bokorrá fog válni, vagy fás talajtakaró növény lesz belőle.

Kora tavasszal vissza kell vágnod az elhalt ágakat és le kell nyesned a növényed kb. 30%-át, hogy segítsd az új ágak kinövését.

Az évente virágzó lantana is megkívánja az enyhe visszanyesést. Csípd le a törzs hegyét, ezzel rábírod a növényt, hogy szerteágazó ágakat növesszen, illetve ezzel segíted a virágok elszaporodását is a nyári időszakban.

 

 

A sétányrózsa kellemes világos színpompában

Gyakori kérdések

Hogyan távolítsam el az elvirágzott virágokat a növényemről?

Azzal, hogy eltávolítod a száradt virágokat a növényedről a virágzási időszakban, kitolod a virágzási idejét. Ennek eredményeképpen talán még egy virágzási időszakot be tudsz iktatni a téli időszak előtt.

A száradt virágok eltávolítása a bogyók termését is megakadályozza. Ezt a folyamatot nem kötelező elvégezni ahhoz, hogy egészséges növényt termessz, de a száraz virágok eltávolítása lehetővé teszi, hogy tovább gyönyörködhess a növényedben.

 

Hogyan teleltessem át a sétányrózsát?

Ha hűvösebb klímán növeszted (mint a magyarországi telek) a lantana növényt, akkor bent kell átteleltetned a növényt. Szedd ki a kertből és ültesd át cserépbe. Otthonod egy hűvösebb és sötétebb részén helyezd el és takard le a növényedet, ezzel megelőzve a növény koronájának külső hatásokra való kitettségét.

 

Milyen fajta földet használjak a lantanához?

Szinte minden fajta földet szeret. Mindazonáltal, inkább olyan földet jó használni, amelynek tökéletes vízelvezető rétege van, illetve elegendő tápanyag, ami a virágzást segíti. A legjobb eredmény elérése érdekében, ültesd a növényt enyhén savas földbe.

Le lehet takarni a növény aljánál a földet fakéreggel a növekedési időszak egészére, de soha ne takard le a növény koronáját.

 

Idili látványt nyújt a kertben a pillangós és a sétányrózsa

Hogyan trágyázzam a lantanát?

A már beágyazódott lantana növényt nem kell trágyázni, de egy adagnyi általános folyékony trágya kora tavasszal segíteni fogja a gyors növekedést. Ha túl sokat használsz a trágyázó anyagból, az a virágzás elmaradását okozhatja.

 

Hogyan öntözzem a lantanát?

Amíg a növény gyökere nem ágyazódik be rendesen, addig rendszeresen öntözd. Ahogy a növény öregszik, egyre kevesebb vizet igényel. A gyökere idővel elfásul, és ezzel nagyon jó szárazság tűrést alakít ki magának a növény.

A hosszú száraz időszakban öntözd 1-2x hetente. Olyan területeken, ahol jelentős csapadék esik, még az is előfordulhat, hogy nem kell öntözni a növényt az egész évszak alatt.

 

Milyen betegségek és kártevők lephetik el a lantana növényt?

Ha nincs biztosítva a megfelelő légáramlás, a növény a gombás fertőzés vagy a púderes penészedés jeleit mutathatja. De a legtöbb esetben, a lantana nagyon szívós növény, ami ellenálló a betegségekkel szemben. Az őzek is kerülik a lantana elfogyasztását.