13 ijesztő és érdekes húsevő növény, amik rovarokat esznek

Vénusz légycsapója, harmatfű, kancsóka… Ezek a furcsa és egzotikus kinézetű növények különböző típusú húsevő növények, amelyek rovarokat esznek  és néha még kisemlősöket is!

A rovarevő növények, amelyeket általában húsevőnek neveznek, a természet igazi különleges kincsei, szóval  ha tartasz  egyet a könyvespolcodon, szépséget és redetiséget hoz majd otthonodba és… megeszi a bosszantó rovarokat is! De hogyan lehet őket termeszteni?

A húsevő növények olyan helyeken élnek, ahol a talaj nitrogénszegény, ezért bogarakat esznek, hogy felszívják a bennük lévő tápanyagokat.

Leginkább olyan egzotikus helyekről származnak, mint Délkelet-Ázsia és Dél-Amerika, de vannak olyanok is, amelyek a mérsékelt égövi vidékekről  származnak. Termesztésük azonban nem ugyan olyan, mint a többi növényé.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy milyen növények állnak kapcsolatban  a Vénusz légycsapójával, szükséged lesz egy vizuális leírására (képpel), mivel  hasonló igényű növényeket kell majd összehasonlítanod.

Tehát csak olvass tovább és fedezd fel a rovarevő növények széles választékát, ezenkívűl leírásokat is találhatsz arról,  hogy ne „öld meg az élő rovarcsapdádat!”

Mielőtt azonban kiválasztanád kedvencedet, olvasd el a sikeres termesztésre vonatkozó útmutatónkat.

 

 

Ismerkedj meg a húsevő növények fajtáival

Ahogyan  említettük, a húsevő növények nem nőnek  átlagos erdőben vagy réten, mivel különleges növények. Valójában nem esznek rovarokat (bizonyos esetekben egereket stb.), mert éhesek …nem…

Ezt azért teszik, mert olyan helyen  nőnek, ahol a talaj szegény foszforban és nitrogénben. Ez gyakran lápokat és hasonló környezeteket jelent. Néhányan mészköves és sziklás talajban is nőnek.

De különleges táplálkozási szokásaik miatt elképesztő formákat fejlesztettek ki. Némelyiknek csápja, kancsója van, másoknak hosszúak a „fogai” és összezáródnak, amikor egy rovar hozzájuk ér.

Egy botanikus számára ezek rejtélyes csodák. A kertészek számára (profi és amatőrök számára egyaránt) egyedülálló lehetőség, hogy „valami új és különleges” legyen a gyűjteményükben.

És mellesleg… igen, a húsevő növényeknek vannak gyökerei is.

 

 

A húsevő növények termesztése és gondozása

Fogadok, hogy már sejtetted, hogy mivel „furcsák”, nem várhatod el, hogy úgy nővekedjenek, mint bármely más növény… és igazad van! Sokan megölik a rovarevő növényüket, mert egyszerű hibákat követnek el.

De könnyen elkerülheted őket, ha ismered az alapokat, viszonylag alacsony karbantartást igényelnek. Itt vannak a legjobb tippjeink a húsevő növények termesztéséhez.

 

 • Nagyon nehéz húsevő növényt termeszteni  talajban. Különleges talajt és feltételeket igényelnek, így a kerti ágyások nem megfelelőek számára
 • A húsevő növények jól fejlődnek cserepekben és terráriumokban. Természetesen nyitott terráriumok kell legyenek, mert a rovaroknak be kell jutniuk hozzájuk…
 • Soha ne használj rendes virágföldet rovarevő növényeidhez! Ez szó szerint megöli őket.
 • Csak jó minőségű tőzegmohát használj és keverd össze homokkal. Általában az 50:50 megfelelő, de ez egy kicsit változhat. Inkább tekintsd termesztőközegnek, mint tényleges talajnak.
 • Egyes rovarevő növények a savanyú, mások a lúgos talajt kedvelik. Nagyon fontos, hogy megfelelő szinten tartsd a savasság szintjét. A legtöbb növény  szeretni fogja a savas talajt, különösen a mocsaras területekről származók. De vannak, amelyek ennek éppen az ellenkezőjét szeretik (azok, amelyek természetesen mészkőben gazdag talajban nőnek…)
 • Soha ne adj nekik csapvizet. Ez is hatással lesz az egészségükre és megölheti őket. Ehelyett csak esővizet vagy szobahőmérsékletű desztillált vízzel öntözd őket.
 • Előfordulhat, hogy időnként tápozni kell majd őket. De csak olyan műtrágyát használj, amely kifejezetten húsevő növényeknek megfelelő. Ismétlem, a legtöbb műtrágya túl gazdag tápanyagokban  és megölheti a növényeket. A leggyakoribb szerves trágya moszatból készül.
 • Végül, mindig keverd össze a műtrágyát ásványmentes vízzel (esővízzel) és a tápozás inkább könnyű, mint nehézkes legyen.

 

Látod? Ezek apró változtatások, amelyeket meg kell tenned, de ha a savasságot, a táptalaj típusát vagy az öntözést rosszul végzed, akkor a növény életét kockáztatod

És most már tudod, hogyan kell termeszteni őket, csak ki kell választanod a számodra megfelelőt és talán többet is megtudhatsz róla. Szóval… tessék! 

 

 

13 fajta húsevő növény, amelyek bogarakat esznek

Jelenleg több mint 750 húsevő növényfajt ismerünk és a Vénusz légycsapója a legnépszerűbb közülük, amely képes elkapni és megemészteni a rovarokat és más kisállatokat is.

Szóval, melyek azok a növények, amelyek hasonlítanak a Vénusz légycsapójára? Íme 13 gyakori és szokatlan húsevő növényfajta, amelyek a rovaroktól a kis emlősökig mindent megesznek:

 1. Vénusz légycsapója
 2. Albany kancsó növény
 3. Hízóka
 4. Trópusi lián
 5. Waterwheel
 6. Brocchinia
 7. Harmatfű
 8. Corkscrew plant
 9. Kobra liliom
 10. Trumpet pitcher plant
 11. Fly bush
 12. Rence
 13. Kancsó növény

 

 

1.  Vénusz légycsapója (Dionaea Muscipula)

Kezdjük a legikonikusabb és legnépszerűbb húsevő növénnyel, a Vénusz légycsapójával. Ez valójában egy kis méretű, fenyegető szépség.

Csak 15 cm szélesre nő és a közeli felvételeken gyakran látható “szájak” mindössze 3,7 cm hosszúak…és  furcsa, élénkvörös párnácskákkal rendelezik, amelyek kissé a szájpadlásra hasonlítanak, a hosszú tüskék, amelyek úgy néznek ki, mint valami mélyvízi ragadozó hal vagy horrorfilmbeli lény fogai.

Ez a rovarevő elképesztő lenyűgöző látványt nyújt terráriumokban és cserepekben.

Hogy mindezt felülmúlja még mozog is! Kevés növény mozog valójában, de a Vénusz légycsapója vitathatatlanul a leghíresebb közülük…

Amikor egy légy vagy más rovar hozzáér a kis szájakhoz, ez a szubtrópusi vizes élőhelyek kis növénye észreveszi a rovart és… becsukja a száját, lehetetlenné téve a szökési kísérletet.

Játékos de hátborzongató növény. A gyerekek szeretik és a felnőttek sem tudnak ellenállni annak a furcsa látványnak, ahányszor elkap egy bogarat.

 

 

2.  Albany kancsó növény (Cephalotus Follicularis)

Cephalotus Follicularis
Cephalotus Follicularis

Egy másik furcsa megjelenésű rovarevő növény az Albany kancsó növény, más néven mokaszin növény. Ez a délkelet-ausztráliai furcsa csoda mászó rovarokra specializálódott, mint például a hangyák, fülbemászók, százlábúak stb.

Így, nagyon közel a talajhoz növeszt gömbölyded kancsókat. De nagyon „mászóbaráttá” is teszi őket… Oldalán nagy bordák találhatók, sok vékony „szőrrel”, amit a bogarak létraként használnak…

De nem tudják, hová mennek… mivel a kancsó tetején  van egy perisztóma ( egy ajak, egy perem, egy lekerekített él), rajta apró bordákkal.

És ezek egy „rövid utat” alakítanak ki a csúcs felé… Ahol a kis rovar szerencsétlenségére a perisztóma csúszóssá válik és egy nagy kancsó alakú lyuk vár rá.

Amint beleesik, egy enzimekben gazdag folyadékba kerül és a növény élve eszi meg…

Ez a növény gyönyörű színekkel rendelkezik, világoszöld, réz és lila, nagyon viaszos textúrája van. De még van mit mondanunk… A kancsó tetején lévő fedőn nagy bordák vannak (ezek lehetnek zöldek, rezes színűek vagy lilák) és  közöttük pedig „ablakok”… Ezek a növény áttetsző részei.

Miért? Ez azért van így, hogy fényt engedjen a kancsóba, mert a bogarak evésén kívül fotoszintetizál is!

Ez egy gyönyörű növény, rengeteg szobrászati ​​értékkel és feltűnő színekkel, a kancsók pedig 20 cm magasak és körülbelül  10 cm szélesek  lehetnek. Nagyszerű műsort mutatnak be egy olyan helyen, ahol jól látható, például az íróasztalon, a kandallópárkányon vagy egy dohányzóasztalon.

 

 

3.  Hízóka (Pingiucula Spp.)

Hízóka

Mondtuk, hogy néhány rovarevő növény  a mérsékelt égövi vidékekről származik? Íme hízóka, amely Európából, Észak-Amerikából és Észak-Ázsiából származik. Első látásra, összetéveszthető egy alpesi virággal, mert gyönyörű bíborvöröstől kék színig terjedő árvácskának kinéző virágai vannak.

De ha ránézel a levelekre  észreveszed, hogy valami mégis furcsa… Ragadósak, mintha valamilyen  réteggel borították volna be őket,  fényes és ragacsos szőrszálakkal rendelkezik és rovarok meg kis holttestek vannak tapadva a levelekre…

Így fogja meg a rovarokat. Alapvetően kis lényeket ragaszt a leveleire, majd kiszívja belőlük az összes szükséges tápanyagot.

Ez egy nagyon különleges növény egy gyönyörű terráriumhoz. Talán nem olyan játékos, mint a Vénusz légycsapója, vagy olyan szoborszerű, mint egy mokaszin növény, de megfelelő környezetben jól néz ki. Néhány csillogó üveggel, buja, zölddel és még egzotikus társakkal ez a növény kissé furcsa „űrlény” vagy víz alatti növénynek tűnhet.

A méret a fajtától függ. A levelek kisebbek, mint 2 cm vagy akár  30 cm hosszúak is lehetnek.

 

 

4. Trópusi liana (Triphyophyllum Peltatum)

Trópusi liana

Nagyon ritka húsevő növény, a Tryphiophyllum peltatum az egyetlen faja nemzetségében. A trópusi Nyugat-Afrikából (Libéria, Sierra Leone és Elefántcsontpart) származik. Nem hasonlít  a legtöbb húsevő növényre.

Kétféle levele van, zöld és fényes és kissé pálmának vagy dekoratív páfránynak tűnhet.

Az egyik levélsor lándzsa alakú és ezek csalogatják  a rovarokat… de viszont van  egy másik levélcsoport is, ezek hosszúak és karcsúak, őszintén szólva meglehetősen vonzóak és fényesek is. Ezen a részen mirigyek találhatók, amelyek megragadják a kis látogatókat…

Bár csodálatos húsevő növény lenne, két problémával rendelkezik. Szárai elérhetik az 50 méter hosszúságot! Tehát a termesztéshez nagy helyre van szükség.

Csak  néhány botanikuskertben termesztik. Csak három, hogy pontos legyek: Abdijan, Bonn és Würzburg.

Érdekes tény… Senki sem tudta, hogy rovarevő növény, egészen 51 évvel a felfedezése után!

Nem valószínű, hogy termeszteni fogod ezt a növényt, de ha mégis íme néhány tipp, bár mi is  keveset tudunk ennek a növénynek a gondozásáról.

 

5. Aldrovanda Vesiculosa

Aldrovanda Vesiculosa

Egy kevésbé szemet gyönyörködtető húsevő növény, az aldrovandának még mindig megvan a vonzereje… bizonyos értelemben a név nagyon találó, mert kicsit hasonlít az akváriumokban található vízinövényekre.

Hosszú, ropogós zöld szára van, rendszeres időközönként vázlatos lapos levelekkel és zöld szőrszálakkal. Az Equisetumra hasonlít.

De az Equisetumtól eltérően az aldrovandák ezeket a hosszú és vékony zöld „szőröket” használják a vízben úszó kis gerinctelen állatok befogására.

Igen, mert ez a rovarevő növény különbözik az összes többitől. Nincs gyökere, vízben él.

Jól mutat akváriumban vagy egy tál vízben, így nem kell sem öntözés, sem talaj. Azért is különleges növény, mert nemzetségéből az utolsó fennmaradt faj és veszélyeztetett is, így ha termeszted, segíted a megőrzését. 

 

 

6. Brocchinia (Brocchinia Reducta)

Brocchinia

Egy másik különleges húsevő növény, a Brocchinia szintén zamatos és bromélia. Jellegzetes ananászlevél alakú, nagy, gyönyörű rozettával, karcsú megjelenésű és húsos levelekkel rendelkezik. Ezek zöldtől ezüstzöldig vagy kékeszöldig terjednek.

Világos csíkokból álló minta  van rajtuk. Ezek először függőlegesen állnak, majd kinyílnak és egy rozettát alkotnak, amely 7,5 cm magas és 30 cm széles  lehet.

Az ideális szobanövény. Azért is, mert elkapja a legyeket és a szúnyogokat.

De hogyan csinálja? A levelek közepén, ahol a broméliákat is öntözünk, víz van.

De nagyon savas (2,8-3,0) és tele van enzimekkel, amelyek megemésztik a szerencsétlen rovarokat, amelyek belecsúsznak.

Végül, de nem utolsó sorban ennek a növénynek a folyadéka  nagyon kellemes és édes illatú. Csak ne dőlj be neki, mint a rovarok. Ez egy csapda!

 

7.  Harmatfű (Drosera Spp.)

fokföldi harmatfű

A harmatfű a világ egyik legismertebb, legelterjedtebb és legikonikusabb húsevő növénye. Bár előfordulhat, hogy a Vénusz légycsapója beárnyékolja, a nemzetség 194 faja valóban meglehetősen híres.

Tudod miről beszélek? A harmatfüvek azok az apró növények, amelyek levelei tele vannak ragacsos szőrszálakkal, amelyek úgy néznek ki, mintha egy csepp átlátszó ragasztó lenne  rácseppenve. Azok a levelek, amelyek összegömbölyödnek, ha a rovarok megérintik őket…

A növényeknek furcsa növekedési szokásuk van. Hajlamosak a földön feküdni, kicsit olyanok, mint a szőnyegek vagy talajtakarók, így a rovarok észre sem veszik, hogy csapdába sétálnak!

Van bennük lángoló vörös, és világoszöld is. A kontraszt egyértelműen szemet gyönyörködtető „neonreklám” a kis lények számára. De egy terráriumban vagy cserépben ezek a színek nagyon vonzóak.

Méretük általában 18 és 25 cm között mozog, így elfér egy polcon vagy az íróasztal sarkában…

 

8.  Csavart szittyó  (Genlisea Spp.)

Csavart szittyó

A csavart szittyó egy félig vízi húsevő növénynemzetség, amely körülbelül 30 fajból áll.

Bár lehet, hogy nem mutatós, közelről egzotikusnak és furcsának tűnik és sok eredetiséget ad a kompozícióknak, különösen terráriumokban, még akkor is, ha nem virágzik…

Igen, mert ez egy virágzó rovarevő és néhány fajnak valóban nagyon szép virágai vannak, mint például a Genlisea aurea (sötétsárga, majdnem okker virággal) és a Genlisea subglabra (levendula).

Ezek igazán furcsa alakúak és egzotikusak. Kicsit úgy néznek ki, mint egy hosszú szoknyás táncos nő…

De a levelei is nagyon szépek, a végén kerekek, fényesek és húsosak és kicsit teáskanál alakúak.

Ezek kis növények, amelyeket az asztalon tarthatsz. A legnagyobb átmérője 10-12,5 cm. 

 

9.  Kobra liliom (Darlingtonia Californica)

Kobra liliom

Ha már nagyon szokatlan húsevő növényekről beszélünk. Ismerd meg a kobra liliomot, más néven kaliforniai kancsó növényt. Valójában van egy kancsója, mint a híres Nepenthesnek, de…

Inkább kobrára hasonlít, amely készen áll a harapásra… Ez önmagában is lenyűgöző, de ez még nem minden.

A kancsók valójában áttetszőek! Láthatod, ahogy átjárja őket a fény! Ettől furcsa üvegszobroknak tűnnek… Ennek megvan az oka… Azért teszik ezt, hogy összezavarják a rovarokat. ééés…

A színeik lenyűgözőek! Néhány lángvörös ér fut végig a kancsókon és általában a kígyó „nyaka alá” koncentrálódnak, úgy, mint a vörösbegyeknél. Mindenhol világoszöld erek vannak… és közöttük áttetsző foltok, amelyek szinte színtelenek!

Ezek is elég nagyok, körülbelül 90 cm magasak, így senkinek sem fog hiányozni, aki az otthonába vagy a kertbe érkezik!

 

10.  Kürtvirág (Sarracenia Spp.)

lila kürtvirág

Ennek a húsevő növénynek is van kancsója, de a Nepenthes-szel ellentétben nem ágakon nőnek, hanem egyenesen a földből  és nagyon hosszúak  50-90 cm magasak és vékonyak, nincsenek rajtuk bordák vagy szárnyak.

Csomókban nő, lenyűgöző, nagyon építészeti jellegű  és  színes!

Igen, mert ennek a nemzetségnek a fajai (8-11, a tudósok még nem állapodtak meg) élénkzöld színűek a kancsó alján, majd ott színeződnek, ahol a csapda szája van…

Okos módszer a kíváncsi rovarok csalogatására.

És milyen színek! Lángvörös, lila, élénk sárga színben pompázik a kürtvirág! Ezekben gyakran erek alkotják a mintákat, ezek a növények igazán csodálatosak és látványosak

Évente egyszer egy hosszú szár emelkedik ki belőlük és egy csodálatosan trópusi virágot  hoz létre!

 

 

11.  Fly Bush (Roridula Spp.)

Ami a rovarevő növénycsoportokat illeti, ez valóban kis méretű. Ez egy család (Roridulaceae), amelynek csak egy nemzetsége van és ennek csak egyetlen fajája.

Tehát végül is két növényről van szó… az egyik nagyobb  2 méter magas, a másik kisebb 1,2 méter magas. Nagyon furcsák de eredetiek …

Mint sok furcsa növény, ezek is Dél-Afrikából származnak, ahol nagy magasságban, hegyekben nőnek.

Kicsit tüskés cserjékre hasonlítanak, amelyek nagy építészeti értéket adnak a teraszoknak és a kerteknek, bár cserepekben kell termeszteni őket.

A hosszú csapdák, amelyek a levelei, a tövéből indulnak ki és nagy rozettákat alkotnak. A leveleken ragacsos csápok vannak, amelyek megfogják a rovarokat.

De kevésbé ragacsosak, mint a Drosera, így a mászkáló rovarok először csak megakadnak és miközben küzdenek a szabadulásért, végül mozgásképtelenné válnak.

Szeptembertől decemberig ez a növény gyönyörű virágokat hoz létre, öt fehér, piros és zöld csészelevéllel.

 

 

12.  Rence (Utricularia Spp.)

Rence virág

Ezek valóban nagyon furcsa húsevő növények. A nemzetség 215 faja valójában 0,2 mm (mikroszkópos) és 1,2 cm közötti méretű „hólyagot” használ. De ezek nem a föld felett vannak… Nem!

A gyökerekhez kötődnek! Miért? Mivel ezek a növények nagyon kicsi lényeket esznek meg, amelyek a földben vagy a vízben élnek.

Igen, a vízben… Ez azért van, mert egyes gyakori fajok, például az Utricularia vulgaris vízi élőlények, halivadékokkal, szúnyoglárvákkal, fonálférgekkel és vízilegyekkel táplálkoznak. A tenger gyümölcseit részesítik előnyben, alapvetően…

A növények szerények, a tövén néhány apró levéllel rendelkeznek, de a virágok meglehetősen egzotikus megjelenésűek és gyönyörűek.

Hasonlítanak a pillangókra és hosszú száron jelennek meg. Általában fehér, lila, levendula vagy sárga színűek.

Ha van egy tavad és távol szeretnéd tartani a  rovarlárvák  populációját, szerezz be néhány rencét .

 

 

13.  Kancsó növény (Nepenthes Spp.)

kancsó növény

Végre elérkeztünk az ikonikus kancó növényhez! Ezek a csodálatos és egzotikus húsevő növények az Indiai-óceán medencéjéből származnak és jelenleg körülbelül 170 faj él, de folyamatosan fedeznek fel újakat.

Nagyon nedves esőerdőkben és azok peremén szeretnek növekedni, gyakran meglehetősen magasan. Ez azt jelenti, hogy nem könnyű felfedezni őket…

Tudod, melyik növényről beszélek. Azok az egzotikus kinézetű rovarevő növények, amelyek viaszos, ovális levelekkel rendelkeznek és kancsók lógnak alattuk…

Egyszerűen fantasztikusak. Jelenlétükkel bármelyik kertet egzotikus paradicsommá varázsolják.

És az emberek egyre jobban szeretik őket. Valójában eddig csak botanikus kertekben találták meg őket (még emlékszem, amikor először láttam egyet a Kew-ben), de most megvásárolhatod őket az interneten is és magad is termesztheted őket.

A kancsók általában színkombinációban vannak: világoszöld, piros, sárga, narancs és lila.

Egyes fajok, mint például a Nepenthes vogelii, foltokkal rendelkeznek (ebben az esetben sárga és lila). Mások gyönyörű csíkokkal rendelkeznek, feltűnő színkontrasztokkal, mint például a Nepenthes mollis.

A kancsók mérete változó, elérik a 30 cm magasságot és a 14 cm-t szélességet. A növények is az alacsony, 30 cm-t elérő példányoktól a tízszer magasabb  3 méteres óriásokká válnak.

 

 

A húsevő növények furcsa és csodálatos világa

Belátod majd, hogy a rovarevő növények egyszerűen szenzációsak! Ha szereted a szokatlant, biztosan beleszeretsz ezekbe a fantasztikus növényekbe…

És a legjobbat hozhatod ki belőlük, mivel egy feltűnően szép növény, ami rovarokat eszik így biztosab kevesebb less a környéken, nagyszerű, nem? Neked, nem a szegény kis rovaroknak…