Csavart szittyó (Juncus effusus Spiralis) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A csavart szittyó egy kicsi évelő növény, amely a Juncus Effusus fajhoz tartozik, a Juncaceae családból. Maga a faj valójában egy Japánban őshonos fajból származó fajta.

Szeretettel becézett „Spiralis” vagy „Twister”, a csavart szittyó szó szerint a csavart és spirális szárak botanikai összefonódása; úgy görbülnek és csomósodnak, hogy a növénynek ezt a homályos, mégis kissé megrázó megjelenést kölcsönözi.

A csavart szittyó szórakoztató, mivel sokoldalú; nem csak szeszélyesnek tűnik rakoncátlan megjelenése miatt, hanem sokféle környezetben és hőmérsékleten is képes túlélni. A melegebb és szárazabb régiókban félig örökzöldként nő, és néha invazívnak tekinthető, mivel rizómákkal szaporodhat – speciális szárakkal, amelyek a föld alatt futnak, és csomópontokon keresztül új növekedést hajtanak végre a felszínre.

A csavart szittyó egyedülálló abban, hogy nagyon jó dísznövény, ha vízi funkcióval párosítjuk; mint egy szökőkút vagy tó. Ezeket a növényeket arra is felhasználhatjuk, hogy tájba helyezzük és kiemeljük a víztestek közelében lévő helyeket vagy festői jeleket, mivel mocsaras területeken is virágozhatnak.

Ezek a növények valóban növelik az otthon hangulatát, amely majd természetesebb hangulattal és esztétikával rendelkezik, nem beszélve arról, hogy valóban alacsony gondozási igényűek, és még a kezdőknek is kiválóak.

 

 

A csavart szittyó növényről

 • A Juncus Effusus elnevezés az Észak-Amerikában őshonos csavart szittyó fajhoz tartozik. A máshol megtalálható vadfajokat „Soft Rush”-nak vagy „Common Rush”-nak nevezik, és hiányoznak a jellegzetes spirális szárak.
 • A csavart szittyó egyik típusát, az úgynevezett „Path Rush”-t, valójában gyomként azonosítják, de hasznos tulajdonságokkal rendelkezik, amint azt a „Északkeleti vad városi növények” című gyom-azonosítási kézikönyv ismerteti.
 • Ez a növény akár 8 évig is élhet ideális körülmények között és kevés odafigyeléssel.
 • A csavart szittyó valóban virágzik, általában nyáron, de a virágok gyakran ritkák és jelentéktelenek megjelenésük szempontjából.
 • A növény különböző fajtái elsősorban 20 és 90 cm közötti magasságváltozást kínálnak. A legrövidebbtől a legmagasabbig terjedő sorrendben ezek: Curly Wurly, Big Twister, Spiralis és Quartz Creek. Külsőleg szinte azonosak.
 • Annak ellenére, hogy bizonyos területeken invazívnak tekintik, ez a rizómás növény valójában segít a talajerózió ellenőrzésében és enyhítésében.

 

 

A Juncus effusus Spiralis jellemzői: Áttekintés

 • A csavart szittyó lágyszárú évelő növény. Félig örökzöldként nő mérsékeltebb éghajlaton és régiókban.
 • Ezt a növényt elsősorban díszítésre használják kint, a víztestek közelében vagy a víz jellemzői mentén. Ha a vizes élőhelyeken él, akkor lápos területeken részben elmerülhetnek.
 • A Juncaceae család tagjaiként ez a növény kerek formát ölt, és általában összecsomósodik, és 0,6-1,3 m magasra nő. Szárai általában sötétzöld színűek, világosabb zöld csíkokkal, jó kontrasztot biztosítva a részben árnyékos területek alatt.
 • A csavart szittyó a legjobban teljes napon, részleges árnyékban nő. Jól nőnek a forró régiókban, sőt néhány hidegebb régióban is. Az egyetlen hely, ahol ezek a növények nem fognak túlélni, azok a rendkívül forró régiók, ahol kevés víz van.
 • Ez a növény folyamatos vízellátást igényel, és szinte mindig részben víz alá kell helyezni. Természetesen a mocsarak mentén nőnek, így ezeknek a feltételeknek a megismétlése a legjobb az egészséges növekedés és szaporodás elősegítésére.
 • A csavart szittyó nem zavaró a talajtípus vagy összetétel tekintetében, amíg nedves. Ez a növény bármilyen talajban, még savasban is jól nőhet! Azt kell figyelembe venned, hogy a talajt kiváló öntözéssel kell ellátni, hogy a növény ne száradjon ki.

 

 

szittyó növény
csavart szittyó | forrás: fast-growing-trees.com

A csavart szittyó gondozása

Mivel a követelmények kissé eltérnek a megszokottól, gyakorlatilag az év bármely szakaszában elkezdheti a csavart szittyó termesztését. Lehetőleg tavasszal vagy nyáron, ahol a növény élvezheti a ragyogó napot, és optimális táplálékot kap a gyorsabb növekedés érdekében.

Teljes napsütésben részesülnek, és könnyebben karbantarthatók állandó vízforrás közelében; így ideális esetben kívül kell termeszteni őket.

Miután azonosítottad a kívánt helyet, ez most elsősorban a talaj nedves tartására vezethető vissza. Ezek a növények nem tudnak túlélni száraz talajban, ezért a kiváló öntözésbe történő befektetés segít csökkenteni az öntözési igényeket. Ezek nagyon alkalmazkodó növények, és tolerálják a kártevőket és a különböző mértékű éghajlatot.

A fő dolog, amit a csavart szittyó termesztése során a légköri viszonyok befolyásolnak, a szárak elszínezése lesz –a hűvösebb hőmérséklet gyakran barnább kinézetű lombozathoz vezet.

Ezek ászok a vízi kertekhez. Mivel néhány centiméter vízben képesek növekedni, nem feltétlenül kell őket cserépbe tenni. Elhelyezheted őket merülő edényekbe, és ennek megfelelően elrendezheted azokat egy vízi létesítmény vagy egy öntözőrendszer közelében, amelyet az önfenntartó vízikert számára építettél.

Miután megérett, főleg tavasszal kell metszeni, miután néhány szár megbarnult. A metszés után évente alkalmazz univerzális folyékony műtrágyát.

 

 

A csavart szittyó öntözése

A csavart szittyó öntözése meglehetősen egyszerű. Ez a növény szomjas, és így folyamatosan hidratálni kell. Gyakran kell öntözni, akár naponta, akár annyit, hogy a talaj nedves maradjon.

Télen is folytathatod az öntözést, csak hogy a talaj nedves maradjon. Minden hóréteg fokozatosan elolvad, és pótolja az elveszett vízkészletet.

Juncus effusus Spiralis
Juncus effusus Spiralis jól érzi magát a vízben

Egy vízikertben helyezd el őket valahol állandó vízzel, vagy fontold meg az öntözőrendszer kiépítését, ha azt tervezed, hogy rendes kertben legyenek; csak légy figyelmes, ha más növényekkel csoportosítod őket, mivel ezek talán nem annyira fogékonyak a vízre, mint a csavart szittyó.

 

 

A Juncus effusus ‘Spiralis szaporítása

A Juncus effusus ‘Spiralist általában a rizómák elosztásával szaporítják. Kezd a felesleges lombozat metszésével, hogy könnyebben tudd kezelni a növényt. Ezután áss a talaj alá, és keresd meg azokat a részeket, ahol a szárcsomók nőnek – ez egy rizóma.

Egy kis fűrésszel vágd át a rizómát, és oszd fel a csomókat szakaszokra. Emeld fel a gyökereket a rizóma alatt ásva. Ismételd meg ezt a folyamatot, amíg nem leszel elégedett a rizómák számával.

Ezután áss új talajágyat a rizómák számára. Erősítsd meg az újonnan ásott talaj vízvisszatartó képességét tőzegmoha vagy vermikulit hozzáadásával. Állítsd be a rizómákat, és terítsd ki a gyökereket kifelé.

Fedd be földdel, amíg a földdel egyenlővé nem válik. Használj mulcsot az újonnan lefedett területen és bővel öntözd meg vízzel. Végül használj univerzális folyékony műtrágyát, és várd meg, amíg a rizómák elkezdenek új szárakat hajtani.

Eddig ez a leghatékonyabb módja a csavart szittyó nagy sikerrel való szaporításának. Az átültetés esetében a legtöbb újraültetett csavart szittyó beltéren termesztett, és általában 2-3 év után kell újraültetni.

 

 

Következtetésképpen

A csavart szittyó nagyon szórakoztató, rendkívül sokoldalú és nevetségesen könnyű növény. Jó beltéri dísznövény, és tökéletesen díszíti a vízikerteket és a magán tavakat.

Bár egy kicsit bonyolult a szaporítása, ez elfogadható kompromisszum, tekintettel a növény könnyű karbantartására. A legfontosabb dolog, amire emlékezni kell a csavart szittyóval, hogy szinte mindig vízre van szüksége; soha ne hadd kiszáradni a földet, nehogy a növény elhervadjon és elhaljon.

Nem kell attól tartanod, hogy szüksége van vízellátásra, bár ez a növény a legjobban akkor növekszik, ha jól öntözöd. Szórakoztató dekorációként szolgálhat, amely még mindig ezt a természetes érzést nyújtja, és jót működik beltéri akcentusnak; szerves tapintást kölcsönöz.