Vénusz légycsapója (Dionaea Muscipula) gondozása és minden amit tudnod kell – Teljes útmutató

Eleged van már a nyári bogárrajokból és a ragacsos légycsapdákból? Oo, higgy nekünk, tudjuk miről beszélünk! A vénusz légycsapója növény nagyszerű alternatívát kínál erre a problémára. És ráadásul annyira aranyos! A Dionaea Muscipula, vagy ahogy legtöbben ismerik a Vénusz Légycsapója, esetleg a Légyfogó Virág húsevő növény és a monotípusos Dionaea nemzetség tagja.

Származási helyének az Egyesült Államok keleti partjának szubtrópusi vizes élőhelyei tekinthetők, mint Dél- és Észak-Karolina. Étrendjének szerves részét képezik a legyek és a pókfélék. Abban az esetben, ha a foglyul ejtett rovar túl nagynak bizonyul, a falánk csapda akár bele is pusztulhat az elfogyasztásába.

A táplálkozási célokon túl, a növények azért is ejtik el zsákmányukat, hogy további energiákat mozgósítsanak a fotoszintézishez.

 

 

vénusz légycsapója

Mindent a Vénusz Légycsapója növényről

 • Charles Darwin volt az első, aki csodálattal adózott ennek a növénynek és úgy hivatkozott rá, mint “a világ legcsodálatosabb növényére”.
 • Ha csapdájukat túl gyakran használják, könnyen érzékennyé válnak és egy idő után elpusztulnak.
 • Tanulmányok bizonyítják, hogy a dionaea muscipula képes nyomon követni, hogy a kiszemelt áldozata milyen gyakran érintette meg. A növények az ötödik érintést követően kezdenek el emésztőenzimeket termelni.
 • A friss növényből préselt nedvnek görcsoldó és daganatellenes hatásai vannak. Immunrendszer erősítőként is használható.
 • A csapvíznél jobban preferálják a friss és természetes vizet. Amennyiben van lehetőséged arra, hogy valahol összegyűjtsd az esővizet, akkor ezért a cselekedetedért nagyon hálásak lesznek.
 • A Vénusz Légycsapója soha nem nő túl nagyra, ezzel ellentétben a gyökere hosszúra nyulhatnak. Éppen ezért szerencsés őket mély cserépbe ültetni, hogy ezzel hozzájárulhassunk az egészséges gyökérzet kialakulásához.
 • Ezeknek a növényeknek alacsony tápanyagtartalmú földre van szükségük, így nem kell hogy a trágyázás miatt fájjon a fejed.
 • Bár nagyon sok ember kísértésbe esik és beledugja az ujját a növény szájába, mi óva intenénk az effajta kíváncsiságtól. A Vénusz Légycsapójának ugyanis spórolni kell az energiájával, hogy elkaphassa a rovarokat és megehesse őket.
 • Emberekre és háziállatokra teljesen veszélytelen. Biztonsággal ültethető kisgyerekek közelébe, hiszen a csapda túl gyenge ahhoz, hogy kárt tegyen bennük.

 

Dionaea Muscipula
Dionaea Muscipula

A Vénusz Légycsapójára vonatkozó jellegzetességek áttekintése

 • Világszerte körülbelül 500 húsevő növényfajta él.
 • A legnevesebb növénynemesítők: D. Petite Dragon, D. DC All Red és D. Ginormous alkották meg a legnépszerűbb kultúrnövényeket. Bár méretükben sokszor eltérnek, a csapdák színe mindig élénk.
 • A lágyszárú évelő növények magassága 15-30 cm között változhat, míg a szélességük általában 15-22 centiméter.
 • A Vénusz Légycsapójának az esetében egy rövid, földalatti, hagyma alakú szárhoz 4-7 levél kapcsolódik, amelyek rozettában nőnek. A hosszú leveleken a csapdák a virágzást követően jelennek meg.
 • A növény egészségügyi állapotát jól mutatja, hogy milyen gyorsan képes becsukni a csapdáját.
 • Csapdáik általában részben vagy teljes egészében zöldek. Egyes példányok azonban a vörös, a zöld, a sárga vagy a lila egyvelegében pompáznak.
 • Amikor a régi levelek helyét az újak veszik át, akkor az elöregedett csapdák természetes módon elfeketednek.
 • A virágzási időszakban május és június között a dionaea muscipula apró fehér virágokat hoz.

 

 

Vénusz Légycsapójának gondozása

Amellett, hogy a fő táplálékuknak a rovarok szolgálnak, ezek a növények fényevők, akik imádják a napsütést. Akkor lesznek a legboldogabbak, ha olyan helyet kapnak, ahol legalább napi 12 óra közvetlen, verőfényes napsütés éri őket.

Abban az esetben, ha a fény mennyisége csökkenne, akkor részben árnyékos helyeken is elboldogulnak. Az ősz beköszöntével a növények ‘téli álomba’ szenderülnek. Kezdő kertészekhez hasonlóan ilyenkor Te is azt gondolhatod, hogy elpusztultak, hiszen elhullajtja a leveleit. De semmi pánik! A föld alatt, a gyökértörzsük tovább él.

A mesterséges fénytől távol tartandóak, gyenge fényviszonyok között is rendben lesznek. Ezek a növények a természetes élőhelyükön megszokták, hogy olykor a hőmérséklet akár 32°C fölé is emelkedhet.

légyfogó virág az ablakban
légyfogó virág az ablakban, nem szereti a mesterséges fényt

A számukra legideálisabb hőmérséklet valahol 21-35 °C között található, de az ennél melegebb környezetet is jól tolerálják. Nyugalmi időszakukban a hőmérséklet hidegebb is lehet, de maximum 5 °C.

A hűvös biztosítása érdekében sok növénytulajdonos áttelepíti a Vénusz Légycsapóját a garázsba vagy egy pincébe. Rendszeresen újra kell ültetni, hogy adott legyen számukra a friss növekedési környezet.

A légyfogó virág nem értékeli túlzottan a zsúfolt tereket, hiszen ez meggátolja őket abban, hogy új gyökereket növesszenek. Évente egyszer lehetőség szerint tavasszal vagy kora nyáron ejtsd meg ezt a műveletet. Ügyelj arra, hogy éppen ne virágozzon.

Ezenkívül a megvásárlását követően is azonnal át kell ültetni, ezzel tudjuk biztosítani, hogy a korábbi kezelésekből származó vízszennyeződések eltávolításra kerüljenek. Az olyan talajt kedvelik, amely hasonlatos a származási helyükön találhatóhoz.

Válassz olyat, amely savas kémhatású, homokos, tápanyagban szegény és kifejezetten húsevő virágok ültetésére ajánlják. A saját keverékedet is elkészítheted fele-fele arányban tőzegmohából és perlitből vagy kertészeti homokból.

A perlit segít megtartani a nedvességet, míg a tőzegmoha a megfelelő savas közegről fog gondoskodni.

 

Vénusz légycsapója betegségei

Jóllehet a Vénusz Légycsapója ragadozónak született, számos kártevő ártalmas ránézve. A gombás patkánylárvák, a szürke penész és a levéltetvek is megtámadhatják őket néha.

A gombás fertőzés nem csak a leveleket, de a gyökeret is károsítani tudja. A Bacillus thuringiensis egy természetben előforduló baktérium, amelyet az öntözővízhez adagolva elpusztíthatja a kártevőket.

Szürke penészfertőzésre utaló jel lehet, ha a növény levelén vízzel átitatott foltot észlelsz. A fertőzés terjedésének az érintett növényi részek eltávolításával és az újraültetéssel szabhatsz gátat. A levéltetvek méreteiknek köszönhetően nincsenek veszélyeztetve a légyfogó virág által, ők viszont előszeretettel tesznek kárt a növény leveleiben.

Gyógymódként két-három nap erejéig eláraszthatod őket vízzel, egy hét elteltével pedig megismételheted az eljárást. A rovarírtó hatású szappan vagy a kertészeti olajok segíthetnek a súlyos fertőzések kezelésében.

 

 

Vénusz Légycsapójának Öntözése

A Vénusz Légycsapója öntözés tekintetében egy kicsit kényesnek mondható. A folyamat szempontjából a leglényegesebb a víz minősége. A csapvízben találhatók alkáli sók, nátrium, kén, kalcium és magnézium is. Ezek pedig képesek hatással lenni a növény általános egészségügyi állapotára.

Ezek a húsevő növények imádják az esővizet, de bármilyen tiszta, alacsony ásványianyag tartalmú vizet is alkalmazhatsz, mint például a desztillált vagy a fordított ozmózisos víz.

Habár a csapvíz használata után semmilyen azonnal bekövetkező változást nem fogsz észlelni, idővel az ásványianyagok lerakódnak a földben. Végeredményben a növény betegesnek fog tűnni és idővel akár el is halhat.

A Vénusz Légycsapója az állandóan nedves talajt preferálja. Mindazonáltal figyelned kell arra, hogy ne öntözd túl, mert hosszútávon a sok sarat sem tűrik jól. A növények életbentartásához 50%-nál magasabb páratartalom szükséges. Beltérben ehhez használhatsz párásítót.

Sok kertész olyan edénybe ülteti őket, amelynek a tálcáját megtölti 2,5 cm vízzel. Ez segíteni fog abban, hogy a páratartalom megfelelő legyen és a növény is megfelelően nedves maradjon.

 

 

Légyfogó virág Szaporítása

Nem is harapnak akkorát! Amennyiben képes vagy legyőzni azt az aprócska félelmedet, akkor a Vénusz Légycsapójnak szaporítása igazán gyerekjáték lesz.

Csak arról kell döntést hoznod, hogy osztással, mag által, esetleg a levágott levéllel valósítod meg. Nyár elején vagy késő télen osztással tudod szaporítani a növényt. Keress olyan hajtásokat, amelyeknek megvan a saját gyökérzete, majd ezt metszd le egy tiszta és éles kés segítségével.

Távolítsd el a felesleges földet, tedd egy külön edénybe és bánj úgy vele is, mint a többi Vénusz Légycsapójával. Amennyiben levél által szaporítanád, úgy ezt nyár elején kell megvalósítanod.

Vágd le a levelet a gyökértörzsről, majd helyezd a megfelelő cserepes keverékbe. A megfelelő pára biztosítása érdekében bebugyolálhatod műanyagba és az így kapott csomagot fényes helyre teheted.

Körülbelül két évnek kell eltelnie mire a növény teljesen kifejlődik. A legegyszerűbb szaporítási módszer magról történik. Ültesd őket homok és tőzeg keverékébe és tartsd a cserepet napos helyen, valamint öntözd őket rendszeresen. Néhány hét elteltével kicsíráznak, ám a biztonságos beültetésig akár egy évnek is el kell telnie.

 

 

Konklúzió

A dionaea muscipula gondozása igazán kellemes elfoglaltságot jelent. Sajátos megjelenésének és viselkedésének hála, ezek a húsevő növények számítanak az egyik legszórakoztatóbb szobanövényeknek, különösen ha kisgyerek is van a háztartásban.

Akár órákra le fogja kötni őket a látvány, ahogy ezek a növények táplálkoznak. Ameddig megfelelően gondoskodsz a szükségleteikről, addig bármelyik kertésznek pofonegyszerű lesz a dolga. Sőt! Ők fognak gondoskodni a nyugodt otthonról, hiszen a heves viselkedésük rögtön elijeszt bármilyen hatlábú betolakodót.