Fokföldi harmatfű (Drosera Capensis) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A fokföldi harmatfű nem egy átlagos szobanövény. Nem csupán egyedi megjelenése teszi különlegessé: húsevő.

Így van, ez a növény képes csapdába ejteni a rovarokat, és a húsukkal táplálkozik. Menő vagy hátborzongató? Ha olyan szobanövényt keresel, amely biztosan felkelti a figyelmet, és érdekesebbé teszi otthonodat, a fokföldi harmatfű (Drosera Capensis) tökéletes választás.

Mivel húsevő trópusi növény, más gondozást igényel, mint a többi szobanövény. Olvass tovább, ha szeretnél mindent megtudni a róla! A táplálástól a fényigényig, az öntözéstől a világításig az alábbiakban mindent megtudhatsz, hogy megfelelően gondoskodhass a fokföldi harmatfűről.

 

 

fokföldi harmatfű

A fokföldi harmatfű főbb jellemzői

Mielőtt belemerülnénk a fokföldi harmatfű nevelésének és gondozásának titkaiba, először is lássunk egy rövid áttekintést a növényről. Véleményünk szerint a növény jobb megértése mélyebb kapcsolatot eredményez, így a kertészek nagyobb figyelemmel fordulnak majd felé.

  • A fokföldi harmatfű, mint említettük, a húsevő növények nemzetségébe tartozik. A mai napig több mint 200 harmatfű fajt ismerünk. E növény egyes tulajdonságai hasonlóak más harmatfű fajokhoz és egyéb húsevő növényhez, de vannak olyanok is, amelyek csak a fokföldi harmatfűre jellemzőek.
  • A dél-afrikai Fokföldön őshonos (innen a neve) évelő növény. Kis rozettákat növeszt, ragacsos levelei pedig élénk színű csápokkal csalogatják az apró bogarakat és rovarokat. Amint az áldozat a levélen landol, az általa termelt ragacsos anyag csapdába ejti. A levelek ezután közép felé hosszában felcsavarodnak, ami lehetővé teszi, hogy a növény emésztőmirigyei kapcsolatba kerüljenek a zsákmánnyal. Az emésztési folyamat körülbelül 6 órát vesz igénybe attól a pillanattól számítva, amikor a növény csapdába ejti a rovart.
  • Évelő, lágyszárú növényként a fokföldi harmatfűnek nincs tartós, fás, föld feletti szára. Viszonylag kis méretű, csak körülbelül 8 cm magasra nő.
  • Kis rozettát hoz létre, a növény leveleit pedig apró vörös szőrök borítják, amelyek ragacsos folyadékot választanak ki, és vöröses színűek.
  • A nyári hónapokban virágzik, és ahogy a hőmérséklet melegszik, számos virágból álló sorokat hozhat, amelyek a szár mentén nőnek.
  • A virágok a viola virágaira hasonlítanak, színük a fehértől a halvány rózsaszínig, akár liláig is változhat. Édes, de finom illatot árasztanak, amely becsalogatja zsákmányt.

Más harmatfű fajtákhoz képest a fokföldi harmatfű viszonylag könnyen termeszthető, gondozható és szaporítható.

Egyedülálló szépsége és húsevő mivolta miatt izgalmas kiegészítője lehet bármelyik szobakertnek.

 

 

Drosera Capensis

A fokföldi harmatfű nevelése és gondozása

Bár a fokföldi harmatfű a több mint 200 harmatfű faj egyike, egyedi gondozási igényei vannak. Az alábbiakban mindent megtudhatsz a növény megfelelő ültetéséről és gondozásáról, hogy az évekig virágozzon és örömet szerezzen.

 

Drosera Capensis Talajigény

A fokföldi harmatfű legjobban a homokos, tőzegmohás talajkeveréket, vagy 50 százalékban tőzegmoha és 50 százalékban kertészeti homok keverékét kedveli. Nem igazán támaszkodik a talajból származó tápanyagokra, mivel a növény a szükséges tápanyag nagy részét az elfogyasztott zsákmányból szerzi be.

Emiatt trágyázni sem kell. A növény trágyázása a gyökerek megégéséhez vezethet, és potenciálisan elpusztíthatja a fokföldi harmatfüvet.

Mivel húsevő növény, műtrágya helyett rovarokkal, például legyekkel és pókokkal kell etetni. Ha olyan meleg éghajlaton élsz, ahol a növény kint is nevelhető, akkor önmagát fogja táplálni. Hűvösebb éghajlaton bent kell tartani, ahol te magad táplálhatod, ha szeretnéd.

Legyeket, pókokat, hangyákat, molyokat, gyümölcslegyeket és szúnyogokat fogyaszthat. Ha nem találsz élő rovarokat, akkor fagyasztva szárított bogarakkal, például légylárvákkal is etetheted a növényt. Ha fagyasztva szárított rovarokkal etetjük, először keverjük el őket vízben. Ezáltal a rovarok puhábbak és könnyebben emészthetők lesznek.

A fokföldi harmatfűvet átlagosan hetente egyszer kell etetni. Győződjünk meg róla hogy a rovarok, amelyekkel a növényt etetjük, nem érintkeztek rovarölő szerekkel, mivel ezek a vegyszerek mérgezőek, és potenciálisan elpusztíthatják a növényt. Kerüljük a túltáplálást is, mivel ez is a fokföldi harmatfű végét jelentheti.

 

Fényigény

A Drosera Capensis tűző napon és félárnyékban is jól érzi magát, a legélénkebb színeket ilyen körülmények között produkálja. Ha szobanövényként tartjuk, akkor legjobb egy olyan ablakba helyezni ahol bőséges napfény éri. Szükség esetén mesterséges fényt is használhatunk, hogy a növény megkapja a virágzáshoz szükséges fényt.

 

Vízigény

A fokföldi harmatfű öntözési igénye hasonló a többi húsevő növényéhez. A talajt egyenletesen nedvesen kell tartani, de nem szabad átnedvesíteni. Annak megállapításához, hogy mikor kell öntözni, tapintsuk meg a talajt. Ha a talaj első centimétere száraznak tűnik, a növényt öntözni kell.

Fontos megjegyzés: kerüljük a csapvíz használatát, mivel az sókat és klórt tartalmazhat, amelyek károsak lehetnek a növényre. Helyette használjunk esővizet, tisztított vizet vagy desztillált vizet.

 

Átültetés

Ameddig a cserép elég nagy, a növényt nem kell átültetni. Ha azonban kinőtte az eredeti edényt, ültessük nagyobba. Az átültetés ideális időpontja a tavasz.

 

Ápolás és gondozás

További plusz e húsevő növény érdekes megjelenése és természete mellett, hogy nem igényel sok gondozást. Ezzel együtt azonban szükség lesz némi karbantartásra.

Miután a levelek és a virágok elszáradtak, távolítsuk el őket a szárakról, hogy a növény egészséges és vonzó maradjon. Az elhalt lombozat eltávolításán kívül egyébként valóban nem igényel más ápolást vagy karbantartást.

 

A fokföldi harmatfű szaporítása

A fokföldi harmatfű sok magot termel, így elég könnyen szaporítható. Egyszerűen gyűjtsük össze a magokat, és vessük el őket egy szaporító tálcára. Helyezzük a tálcát félárnyékos helyre, és nedvesítsük be a talajt tisztított vízzel.

Ügyeljünk rá, hogy a helyiség hőmérséklete 21-23 Celsius fokos legyen. Amikor a palánták elég nagyra nőttek, és biztonságosan át lehet őket ültetni, helyezzük át őket a saját cserepeikbe, amelyeket sphagnum mohával vagy homokos tőzegtalajjal töltöttünk meg.

 

 

Összegzés

Ha egy érdekes és meglepő növényt keresel a szobakertedbe, a fokföldi harmatfű kiváló választás. Vizuálisan vonzó, enyhe illatot áraszt, és mivel húsevő, szórakoztató is. A fent bemutatott tippek segítségével könnyedén nevelheted ezt az egyedi szobanövényt.