Kürtvirág (Sarracenia Purpurea) gondozása és teljes útmutatója

Azoknak a családoknak, akik olyan növényt keresnek, amely felhívja figyelmet, a Kürtvirág érdekes választás. Ez a húsevő növény eredetileg mocsaras, párás területeken nő, de egy kis odaadással és erőfeszítéssel beltéren is termeszthető.

A kürtvirág nemcsak kiváló módja annak, hogy megszabadulj a bogaraktól és kártevőktől, hanem jól is néz ki. Azok a lila kürtvirágok, amelyek egy kis napfényt kapnak, piros és lila ereket hoznak létre. Ez növeli csáberejét, hogy „húsevő” növény lehet, amelyet a gyerekek és a tizenévesek egyaránt szeretni fognak.

A sarracenia purpurea vizuálisan vonzó a növények szerelmeseinek és az alkalmi botanikusoknak is. Számos színváltozat létezik, amelyek elsősorban az alfajoktól függnek. Néhány zöld míg mások vonzó piros kürttel rendelkeznek.

Ha olyan növényt keresel, amely megfelel a szobád témájához vagy amely kiemelkedik a többi növény közül, akkor vásárlás előtt feltétlenül ellenőrizd, hogy milyen  fajtát választasz. Az alakzatok is változhatnak, de általában a kürtvirág kürtökkel rendelkezik, amelyeknek csuklyái kissé lecsüggnek a végén.

Amellett, hogy bogárevő, a kürtvirág is virágzó növény. Ha megérnek, látványos virágokat hoznak létre minden nyáron. Olyanok lesznek, mint a magas száron ülő esernyők a mérgező kürtök felett.

Tehát ha hasznos és esztétikus megjelenésű szobanövényt keresel, akkor érdemes megfontolni a lila kürtvirágot.

 

 

A lila kürtvirág növényről:

 • A lila kürtvirág botanikai neve Sarracenia purpurea
 • A Sarracenia purpurea általában mocsárvidéken nő.
 • A sarracenia purpurea levelei hasonlítanak egy virághoz vagy vödörhöz.
 • A lila kürtvirág húsevő növény.
 • A sarracenia purpurea színe a vénákhoz hasonlóan valójában a napfénynek  köszönhető.
 • A sarracenia purpurea virágai akár 7 cm szélesek is lehetnek

 

 

Sarracenia Purpurea
Sarracenia Purpurea, más néven kürtvirág

Sarracenia Purpurea jellemzői: áttekintés

 • A Sarracenia purpurea Észak -Amerika nedves mocsaras területein őshonos.
 • A lila kürtvirág szereti a hűvösebb éghajlatokat.
 • A Sarracenia purpurea Kanada délkeleti részén és a keleti partvidéken őshonos
 • A lila kürtvirág teteje csuklyaként hajlik.
 • A napsugarak  hatására a sarracenia purpurea vöröses ereket fog létrehozni.
 • A Sarracenia purpurea virágai akár 30 centiméter magasak is lehetnek.
 • A rovarokat édes gyümölcslevek csábítják a lila kürtvirág szájába.
 • A növény kürtjei  megemésztik a csapdába eső rovarokat.
 • A lila kürtvirág nyáron virágzik miután teljesen kifejlett.
 • A sarracenia purpurea növénynek nagy mennyiségű vízre van szüksége a túléléshez.

 

 

A lila kürtvirág gondozása:

A kürtvirág  termesztése nem olyan nehéz, mint gondolnád. Ezek a húsevő növények nem fognak virágozni az első évben, ezért ezt vedd  figyelembe a növény beszerzésekor.

Amint a sarracenia purpurea teljesen kifejlett, különböző színű, színes virágokat hoz létre. A virágoknak mindig öt csészelevele  és öt szirma van, bár a színek a sötét pirostól a világos rózsaszínig terjednek.

A kürtvirág egyenletes ütemben növekszik, mivel nem kell gyakran átültetni. Ha a növény kürtjei túl zsúfoltak, áthelyezheted a növényt egy szélesebb cserépbe. Fontos gondoskodni arról, hogy lila kürtvirág egész évben sok közvetlen napfényt kapjon.

Elviselik a hidegebb hőmérsékletet, de mindig fényes napra van szükségük. A levelek általában 15 cm  hosszúak és a virágok akár egy 30 cm  magasak is lehetnek. Minél több napot kap a Sarracenia purpurea, annál sötétebb színű lesz.

A kürtvirág 15 és 21 fok közötti hőmérsékleten is képes jól növekedni és akár 4 fokos hidegben is virágozhatnak. A hőmérséklettől függetlenül egész évben ragyogó napra van szüksége

Ültesd a kürtvirágot tápanyagmentes talajkeverékbe, amely egy rész perlit és egy rész sphagnum tőzegmohát tartalmaz. Soha ne használj komposztot vagy virágföldet a  lila kürtvirághoz, mert halálos a növény számára.

Kerüld el a növény tápozását is, mivel ez a növény halálát is eredményezheti.

Népszerű húsevő növény: Vénusz légycsapója

 

 

A kürtvirág  öntözése

Nagyon fontos, hogy vigyázz a kürtvirág  öntözésekor. Határtalan szomjúsággal rendelkezik és nem fogja túlélni megfelelő nedvesség nélkül. Ahelyett, hogy teljes mértékben az öntözésre hagyatkoznál, ültesd a sarracenia purpureát egy sekély edénybe.

Ennek az edénynek közepes méretű vízelvezető lyukakkal kell rendelkeznie, amelyek megakadályozzák az állóvizet, de elég nagyok ahhoz, hogy a gyökerek eligazodjanak. Helyezd az edényt egy mélyebb csészealjba és mindig győződj meg arról, hogy a tányéron elegendő víz van a gyökerek számára.

A kürtvirágot a növény tetejéről kell öntözni. Hagyd, hogy a víz átjárja a talajt és enged le az edény alatti csészealjba. A legtöbb szobanövény esetében ezt a vizet le kell ereszteni minden öntözés után, de a sarracenia purpurea esetében erre nincs szükség.

A lila kürtök általában szunnyadnak a hideg időben, de továbbra is fontos gondoskodni arról, hogy a talaj nedves maradjon és a növény megfelelően öntözve legyen. Szeretik a hidegebb időjárást, de soha ne tedd ki őket közvetlenül a hidegbe, különben fagyási sérülést szenvedhetnek.

A kürtvirág öntözésekor célszerű desztillált vizet vagy esővizet használni. A csapvíz gyakran magas koncentrációban tartalmaz ásványi anyagokat és káros vegyi anyagokat, amelyek hatással vannak erre a növényfajra.

Ideális a 50% -os vagy annál magasabb relatív páratartalom és ha a növényt nedvességtartó tálcán tartod, akkor ez biztosítja, hogy a beltéri klímától függetlenül megkapja a szükséges nedvességet.

 

 

Sarracenia purpurea növény

A kürtvirág szaporítása

Ha annyira megtetszett a kürtvirág, hogy még többet szeretnél, akkor készülj a növény  szaporítására. A lila kürtvirág szaporítási folyamata egyszerű. A magokat a tavasz elején kell elültetni vagy akár egy fejlett  növényt isrészekre oszthatsz.

A kürtvirág közepesen lassú növekedésű növény. Pár évbe telik, míg kifejlődik, de ha egyszer megtörténik, akkor feloszthatod, amikor kinövi a cserepét. Tavasszal vagy a szokásos átültetési szezonban oszd szét a növényt a gyökerektől.

Helyezd  az új kürtvirágokat egy friss, tápanyagmentes talajba. A kürtvirágok olyan helyekről származnak, ahol nincs tápanyag a talajban. Ez a fő oka annak, hogy a növény tápanyagait a kürtökben rekedt bogarakból nyeri.

A kürtvirág felosztásakor fontos, hogy az új növényt olyan talajba helyezzük, amely szintén nem tartalmaz tápanyagokat. Bár csábító lehet a növényt apró állatokkal és bogarakkal etetni, mint amilyeneket a vadonban fogyasztanának, kis erőfeszítéssel termesztheted.

 

 

Összefoglaló

Ha egy furcsa növényt keresel, amelyet a gyerekeid imádni fognak, a Sarracenia purpurea egy helyi egzotikus növény, ami  nem nagyon drága. Furcsa és egyedi kinézetük miatt más világból valónak néznek ki.

Ezek a húsevő növények Mississippi és Louisiana mocsaraiban őshonosak, ahol a talaj hiánya miatt máshonnan kell kinyerniük a szükséges tápanyagokat. Ez természetesen azt jelenti, hogy a poloskák és még a kis állatok is értkezéssé válnak az anyatermészet számára.

Bár kíváncsi lehetsz, miért javasoljuk egy ilyen növény termesztését otthoni célokra, de a válasz egyszerű. A Sarracenia purpurea vonzó növény, amely segít csökkenteni a beltéri kártevőket, miközben érdekes beszélgetési téma is.

Nagyon vonzónak tűnnek a színes kürtökkel és nagy virágokkal, amelyek nyáron jelennek meg. Kicsit több idővel és erőfeszítéssel szabadban is termeszthetők. Érdekes megjegyezni, hogy több mint 75 különböző kürtvirág  közül lehet választani!

Nem minden kürtvirág termeszthető szabadban és nem minden típus alkalmas beltéri termesztésre. Ha nedves vidéken ész, akkor a kürtvirágok nagyon jól fogják magukat érezni otthonodban. Néhány kürtvirág még a veszélyeztetett fajok listáján is szerepel, és csak a vadonban tekinthetők meg.

A lila kürtvirág termesztése és gondozása egy kis időt és erőfeszítést igényel, de az eredmény megéri a munkát. Mindig vedd figyelembe a növény számára használt talajt. Teljesen tápanyagmentesnek kell lennie, különben a növények halálához vezethet.

Ha kis háziállatod vagy gyermeked van, a lila kürtvirág nem a megfelelő választás, de a lelkes kertészek és az idősebb gyermekekkel rendelkező családok számára ez egy nagyszerű nüvény.