Kleopátra Tűje (Cleome) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A Dél-Amerikából és Nyugat-Indiából származó Cleome hassleriana gyönyörű kiegészítője minden virág- vagy házikertnek. A bájos pókvirágot először az 1800-as évek elején hozták be az Egyesült Államokba és Angliába dísznövényként.

Népszerűvé azonban csak a viktoriánus korszakban vált, amikor is gyakori látvány volt a kokárdás házikertekben vagy a híres viktoriánus üvegházakban cserepezve. Sajnos a Cleome hassleriana az idő előrehaladtával és a kertek kisebbé válásával veszített népszerűségből.

Napjainkban a pókvirág hatalmas visszatérésnek örvend, úgyhogy ragadd meg a kertész szerszámaidat és készülj fel arra, hogy üdvözöld a növénycsalád új tagját! Számos modern fajta áll rendelkezésre, amelyek kevesebb gondozást igényelnek és sokoldalúbbá teszik ezt a növényt mint valaha.

Ha arachnofóbiában szenvedsz, ne aggódj! Ennek a finom virágnak semmi köze a pókokhoz, a hosszúkás maghüvelyek és a fonalszerű porzók megjelenésén kívül. A Kleopátra Tűje nagyapó bajuszának, rózsaszín királynőnek és póklábnak is nevezik, így azt a nevet választhatod új kedvenc növényednek, ami a legjobban tetszik.

A Cleome hassleriana növényben leginkább egzotikus, tüskés megjelenését szeretjük. Még páfrányszerű, finom lombja is vonzó. Más virágokkal ellentétben a Cleome-ok csak akkor kezdenek virágozni, ha már jól meghonosodtak a kertben.

Amint azonban a virágfürtök kibontakoznak, megértjük, hogy a kertészek miért sorolják ezt a kedves növényt kedvenceik közé.

A Kleopátra Tűje amellett, hogy jól néznek ki, alacsony fenntartásúak és könnyen gondozhatók. Olvasd tovább útmutatónkat, hogy megtudj mindent amit a C. hassleriana-ról tudni kell, hogy azonnal elkezdhesd termesztését!

 

Botanikai név Cleome
Közönséges Név Kleopátra Tűje, bűzlő lóhere, bűzös lóhere
Növény típusa Éves
Felnőtt méret 45-150 cm magas és 30-60 cm széles
Napkitettség Teljes napfény, részleges napfény
Talajtípus Átlagos, jó vízelvezetésű
Talaj pH Savas vagy semleges
Virágzás időszaka Nyár
Virág színe Fehér, rózsaszín, levendula, rózsa
Őshonos terület Dél-Amerika

 

 

cleome

Kleopátra Tűje virágról

 • A Kleopátra Tűje kiváló kiegészítői az egynyári ágyásoknak. Egyedül is ültethetők, vagy vegyes ágyásokban évelőkkel keverhetők. A tömeges ültetés cserjeszerű megjelenést eredményez, így remekül alkalmas a kertben lévő üres helyek kitöltésére.
 • A Cleome-okat sikeresen kombinálhatod más felálló virágokkal, például cinniákkal, dáliákkal, tátikákkal, diszcsorbákkal vagy pillangóvirágokkal. Akár monokróm hatásra is törekedhetsz, és lila fajtákat ültethetsz levendula petúniával és lila szalviával, vagy drámai kontrasztot hozhatsz létre merész pillangóvirágokkal.
 • A magasabb fajták kerítések mentén árnyékolóként vagy nyári sövényként is használhatók. A rövidebb fajták edényekben is remekül megállják a helyüket.
 • Néhány kertész talán vonakodik a pókvirágok ültetésétől, mert tüskéi és pézsmaillata kellemetlennek számít. Az olyan hibridek azonban, mint például a Cleome Señorita Rosalita, tüskék és szag nélküliek.
 • A Cleome hassleriana levelei nagyon hasonlítanak a kannabisz leveleire, így mindig szórakoztató beszélgetést fog eredményezni a szomszédokkal vagy a vendégekkel.
 • A pókvirágok imádnivaló kolibriket és rovarokat hoznak a kertbe, köztük pillangókat, kolibri lepkéket, méheket és más beporzó rovarokat. A kolibrik általában alkonyatkor látogatják meg a Cleome virágait.
 • A Kleopátra Tűje összetéveszthető a hasonló kinézetű Clammy Weed nevű növénnyel. A legjobb módja, hogy megkülönböztessük őket, ha megnézzük a maghüvelyeiket. A Cleome-ok hüvelyei lefelé lógnak vagy egyenesen állnak, míg a Clammy Weed hüvelyei felfelé irányulnak.

 

 

Kleopátra Tűje Jellemzői: Áttekintés

 • A kleopátra magasra nőhet, elérve akár az 1,5 méteres magasságot is. Azonban nem igényel karózást, így jó bokornövény. Léteznek törpe fajták is, ha kompaktabb megjelenésre vágynál.
 • A Cleome hassleriana a legtöbb területen egynyári növényként termesztik, mivel napimádó.
 • Megfelelő körülmények között a Cleome nyár elejétől az első fagyokig virágzik. Akár olyan szélesre is nőhet, mint amilyen magas. A szirmok lehetnek rózsa, fehérek, rózsaszínűek, lilák vagy kétszínűek. A virágokat maghüvelyek követik, amelyek először zöldek, majd barnára érnek, mielőtt szétnyílnak.
 • Kleopátra Tűje arról ismert, hogy lelkesen újraveti magát. Ha aggódsz invazív jellege miatt, válassz olyan fajtákat, amelyek nem vetik újra magukat, mint például a Señorita Rosalita vagy a Cleome Clio Magenta.
 • A pókvirágok a virágok alatt maghüvelyeket képeznek, amelyek megérnek és kinyílnak, hogy szétszórják a magokat. Ennek megelőzése érdekében szedd le a hüvelyeket, és a magokat tartsd meg későbbi felhasználásra.
 • A Cleome virágai nyitott fürtökben nőnek és minden szár végén apró virágfürtökből álló laza fürtök találhatók.
 • A pókvirág szirmai a középpontból sugárirányban indulnak ki, teniszlabda méretű fürtöt alkotva. A hosszú porzói pedig pókszerűvé teszik a virágot.

 

 

cleome virág

A Kleopátra Tűje gondozása

Amint már tudod, a kedvenc növényeink azok, amelyek nem igényelnek állandó figyelmet, és a Cleome hassleriana a lista élén áll. Nemcsak jól néznek ki és kevés karbantartást igényelnek, de a hasznos rovarokat is vonzzák a kertedbe.

 

Fényigény

Az egyetlen dolog amit cserébe kérnek, az a sok nap és meleg. A Kleopátra Tűje teljes napfényben fejlődnek a legjobban, mivel az árnyékban magasra és hosszú lábúvá nőhetnek. Ezek a növények nem szárazságtűrők, így a tél beköszöntével lassan elhalványulnak.

Bár a Cleome-okat lefejezheted, hogy a szezon során erőteljesebb virágzásra ösztönözd őket, ez nem szükséges. Ez a virág szinte nulla figyelmet igényel, így tökéletes választás az elfoglalt kertészek számára.

Az egyetlen nagyobb követelmény a növény eltávolítása a földből a szezon végén, amikor elhal, általában késő ősszel vagy tél elején. Egyes pókvirágoknak tüskéi vannak, ezért mindenképpen ragadj kertészkesztyűt!

 

Betegségei

Egy másik előnye, hogy a Kleopátra Tűje szinte semmilyen betegséggel vagy kártevővel nem küzd és figyelemre méltóan ellenáll annak a kevésnek amely megtámadhatja.

Ráadásul nagyon kicsi a kockázata annak, hogy az állatok megrágják ezt a növényt. Néha a Cleome-ot zavarhatják a levéltetvek, a legtöbb kert nemkívánatos, rendszeres látogatói.

Hogy megszabadulj ezektől a kártevőktől, vezess be természetes ragadozókat, például katicabogarakat, fújd le őket vízzel, vagy használj rovarölő szappant. Ugyanígy járhatsz el a fehérlegyek és a pókhálós atkák esetében is.

Amíg a növényeidnek jó légkeringésben van részük, a növénybetegségek nem jelenthetnek problémát. Ha azonban mégis észreveszed, hogy a Cleome hassleriana megfertőződik egy betegséggel, például lisztharmattal, a szokásos gombakezelés a legtöbb problémától meg fog szabadítani.

Az egyetlen komoly betegség amitől a növényeid szenvedhetnek, a rozsda. Sajnos nem áll rendelkezésre kezelés, ezért a további terjedés megakadályozása érdekében távolítsd el és semmisítse meg az érintett pókvirágokat.

 

 

A Kleopátra Tűje Ültetése

A napfényes körülmények mellett a cleome növényeknek jó vízelvezetésű talajra is szükségük van a virágzáshoz. Bár a nehéz talajt is elviseli, a könnyebb, szerves anyagokban gazdag talajban jobban érzi magát.

A Cleome boldogan teszi a dolgát anélkül, hogy túl sok figyelmet fordítanál rá, de minimális trágyázást igényel. Egyszerűen csak évente adj egy kis komposztot a termesztőágyba, és ne feledd, hogy kerüld a gyorsan ható műtrágyákat, amelyek miatt a növényeid hosszúkássá válhatnak.

Amikor a pókvirágot a kertedbe ülteted győződj meg arról, hogy a talaj felmelegedett és a fagyveszély elmúlt. A növényeket legalább  30 cm távolságra ültesd egymástól. Ha bokrosabb megjelenést szeretnél, akár 90 cm távolságot is hagyhatsz közöttük.

Az önvetésű növényeket ritkítani kell, különben gyengék és szálkásak lesznek. Beltéri termesztés esetén válassz nagy edényeket és kompaktabb fajtákat, mint például a Sparkler sorozat.

 

 

A Kleopátra Tűje Öntözése

A Cleome hassleriana miután meghonosodott, rendkívül szárazságtűrő lesz, így tökéletesen alkalmas a xeriszkópos kertek kialakítására. Az öntözési igényük további csökkentése érdekében az ültetőágyba 7 cm-es réteg szerves talajtakarót kell tenni.

Bár ezek a virágok jól tűrik a szárazságot, időnként szükségük lesz egy kis vízpótlásra, különösen, ha az időjárás hosszú ideig száraz.

Az új ültetvényeket az első néhány hétben naponta kell öntözni. Ezt követően az időjárástól és a kert talajának típusától függően két-háromnaponta öntözhetsz.

A homokos talajok nem tartják meg olyan sokáig a nedvességet mint az agyagos talajok, ezért gyakrabban kell öntözni. Az általános szabály az, hogy hetente összesen 1 hüvelyk (25 ml) vízzel kell öntözni.

 

 

világos kleopátra tűje

A Kleopátra Tűje Szaporítása

Ha a nem túl bonyolult virágokat kedveled, próbáld ki a pókvirágot! Ez egy olyan növény, amelyet könnyedén indíthatsz magból, mind beltéren, mind szabadföldön. Emellett tökéletes választás azoknak, akik szeretik a rendezett kerteket.

Ezeknek a virágoknak a csíráztatása könnyű feladat és még egyszerűbb is, ha hagyjuk, hogy önvetéssel több növényt hozzon létre.

A Cleome magból való indításának egyetlen követelménye a megfelelő mennyiségű fény és a megfelelő talajviszonyok biztosítása – valamint a megfelelő időzítés, miután a fagyveszély elmúlt. Kezdd azzal, hogy a lehető legmélyebben műveled meg az ágyást, adj hozzá némi komposztot és gereblyézd simára.

A magokat legfeljebb 60 mm mélyre vessük el, hogy a fény még mindig elérje őket. Tartsd nedvesen a talajt, és csak akkor öntözd, ha már kezd kiszáradni. Körülbelül egy hét kell, amíg a magok kicsíráznak. Hígítsd őket egymástól 15-20 cm-re, hogy elegendő hely maradjon a terjedéshez.

Alternatív megoldásként a Cleome virágot beltéren is elkezdheted 6 héttel az utolsó átlagos fagypont előtt. Válassz napos helyet a magoknak, vagy használj termesztőlámpát.

Tartsd őket állandó, 24-30 °C-os hőmérsékleten. A csírázáshoz a magoknak ingadozó hőmérsékletre van szükségük, ezért ügyelj arra, hogy az éjszakai hőmérséklet körülbelül 5 °C-kal alacsonyabb legyen.

A kertbe ültetés előtt várd meg, amíg a talaj felmelegszik. Ügyelj arra, hogy fokozatosan tegyük ki őket a kültéri körülményeknek.

 

 

Következtetésképpen

A viktoriánus korszakban népszerű Kleopátra Tűje növények nagy visszatérők a modern kertekbe. Ez az egzotikus megjelenésű virág minden bizonnyal vidám beszélgetést indít el szomszédaiddal vagy vendégeiddel.

Szeretjük a Cleome virágot, mert bájos, igénytelen növény. Szuperkönnyű termeszteni, ezért jó kertésznek lenni! Csak annyit kell tenned, hogy bőséges napfényt, gyorsan lecsapódó talajt és alkalmanként öntözni kell. Amint a növény virágozni kezd, minden bizonnyal beleszeret szépségébe.