10 népszerű Kerítés mellé ültethető növény

Akár  magánéletre vágysz, akár a kerítés által létrehozott érdes széleket szeretnéd lágyítani vagy egyszerűen csak vonzóbbá szeretnéd tenni a bekerített udvarodat, számos olyan növény létezik, amelyek tökéletesek a kerítések mentén való ültetéshez.

A kerítés esztétikus vonzereje óriási változást hozhat otthonod általános megjelenésében, valamint növelheti az  értékét is. Valójában gyakran használják ezeket a cserjéket a kerítés kialakításához is.

 

 

10 népszerű Kerítés mellé ültethető növények

Klemátisz (iszalag)

Klemátisz

A futonővények királynőjeként ismert klemátisz nagyon szépen nő, ha kerítések, rácsok vagy lugasok közelében ültetik. Virágai lila, rózsaszín, kék vagy fehérek és gazdag színű szőnyeget hoznak létre. Ezek a szép növények felfelé nőnek és nem kifele, így tökéletesek akár egészen kis kertekhez is.

A kerítés tökéletes ezeknek a virágos futónövényeknek, hogy felfele tudjanak mászni és még varázslatosabb, amikor királylila árnyalatban pompáznak. A klemántisz teljes napsütésben érzi magát a legjobban.

 

Balkáni babérmeggy

Balkáni babérmeggy

A Balkáni babérmeggy (Prunus laurocerasus) szervesanyagokban gazdag és nedves talajba kell ültetni. A kertészek kedvelik ezt a növényt, mert bármilyen fényviszonyban könnyen tud növekedni. Ez a cserje finom fehér virágokat hoz létre az örökzöld levelekkel kontrasztban állnak.

Ismert édes illatáról, amely különösen erős tavasszal, valamint apró cseresznyeszerű gyümölcseiről, amelyek vonzzák a madarakat és más apró, barátságos lényeket.

 

Buxus

Buxus

A „sövénynövények arisztokratája”, a buxus gyakran megtalálható számos híres kertben, gyakran geometriai formákban vagy akár topiáriumokban. Ropogós, magas sövény, ami tökéletesen alkalmas kerítések bélelésére vagy magánszférát teremtő sövényeként, egyfajta kerítésként szolgál, mivel egész évben megőrzi leveleit. Ez egy örökzöld cserje.

 

Fagyal (privet)

fagyal

Amerika leggyorsabban növekvő sövényeként ismert, a privet évente akár 91 cm-t nőhet, átlagosan 2-3 m  magasságot érhet el. Ez teszi a privetet tökéletessé  a kerítés elrejtésére és védelmére vagy akár kerítés helyett is használhatod, innen származik a „privett kerítés” kifejezés. A privet kivételesen népszerű növény kerítésként használva mivel rendkívül vonzó, sötétzöld lombja van.

 

Lószőrpálma (Chamaerops humilis)

lószőrpálma

Ez az európai fan palm néven is ismert pálmacserje zöld, legyező alakú levelekből áll, amely egy egyedülálló törzsből vagy  több törzsből álló alapból növekszik. A pálmák közül a fan palm teljes napsütésben érzi magát a legjobban és tolerálja az aszályt és a szélsőséges meleget is.

 

Tuja

tuja

Az tuják piramisszerű alakban nőnek, így tökéletesen kiegészítenek bármely kerítésvonalat, különösen akkor, ha párban ültetik őket a kerítésnyíláshoz. Ezek a kis örökzöldek egész évben megőrzik zöld lombjukat és akkor fejlődnek a legjobban, ha naponta legalább 6 órányi napfényben részesülnek.

 

Photinia

Photinia

Ezt a díszítő örökzöld cserjét általában vörös csúcsú fotiniának nevezik, mivel a feltűnő, tüzes vörös levelek sötétzöldre változnak az évszakok változásával. Nagyon kevés karbantartást igényel és nagy vonzerővel rendelkezik, ha bármilyen kerítésvonal közelében elültetik vagy magánszféra megőrzése érdekében termesztik. A vörös csúcsú fotiniák 1-2 m magasra nőnek.

 

Kecsekrágó (Euonymus)

kecsekrágó

Az Euonymus egy virágzó erdei növény, amely téli kúszónövényként is ismert, amely általában egy kis fa vagy örökzöld cserje. Ezek csodálatos sövénynövények és leveleik lenyűgöző mintázatúak, belül zöldek, viszont a szélek krémes-fehér színekben pompáznak. Az Euonymus kevés karbantartást igényel és teljes napsütésben meg teljes árnyékban is jól tud növekedni.

 

Oszlopos tiszafa (Taxus x media ‘Hicksii’)

oszlopos tiszafa
kép forrás: https://www.slcgardenwise.com/

Ez az örökzöld cserje buja, egész évben mélyzöld színben pompázik. Érettségkor 3-4 m magasra nő és tökéletes kiegészítője a kerítésnek, amely további magánéletet biztosít, miközben nem zsúfolja túl a tájat. A hick yew jól nő napfényben vagy árnyékban is.

 

Ötlevelű akébia (Akebia quinata )

Ötlevelű akébia

Lilásbarna lógó virágokkal és fényes sötétzöld ötlevelű levelekkel tarkítva, ez a futónövény a nevét a dekadens csokoládé aromájáról kapta, amelyet a virágok tavaszi hónapokban bocsátanak ki. A chocolate vine szépen növekszik, ha legalább hat órányi napsütést kap naponta.