Sárga pillangóvirág (Cosmos Sulphureus) gondozása és minden amit tudnod kell róla – Teljes útmutató

A nyár nem komplett legalább egy elbűvölő virág nélkül. Bár azt gondolhatod, hogy a kollekciód teljes, mindig van még hely egy babanövénynek! És hidd el, ez a növény mosolyt csal az arcodra, valahányszor belépsz a kertedbe vagy házadba. Csak hinni kell!

A Cosmos sulphureus, a termesztésben közismerten sárga pillangóvirág néven ismert, az Asteraceae családba tartozó virágos növény. Ez a lenyűgöző, élénk színű virág általában egynyári, de önvetés révén akár több éven keresztül is előfordulhat.

A sárga pillangóvirág Közép-Amerika, Dél-Amerika északi részén és Mexikó számos száraz régiójában honos. Idővel Ázsia, Európa és Ausztrália számos részén meghonosodott, köszönhetően ellenállhatatlan jelenlétének és könnyed stílusának.

És ez a növény nem csak a kertészek számára érdekes példány világszerte! Virágai egyes madár- és lepkefajok, különösen a pompás királylepke számára is rendkívül vonzóak.

 

Gyakori név Sárga pillangóvirág
Botanikai név Cosmos sulphureus, Cosmos bipinnatus
Család Asteraceae
Növény típusa Évi
Érett méret 30-180 cm magas, 30-90 cm széles
Napsugárzásnak való kitettség Teljes
Talajtípus Jól vízelvezető talaj
A talaj pH-ja 6,0-6,8 (savas)
Virágzás ideje Nyártól őszig
Virág színe Aranysárga, fehér, rózsaszín, bíbor, narancs, sárga, piros, csokoládé
Őshonos terület Dél-Amerika északi, Közép-Amerika és Észak-Amerika déli részei

 

 

Cosmos Sulphureus

A sárga pillangóvirágról

 • A sárga pillangóvirág leggyakoribb fajtái a „Brightness Red”, a „Ladybird Dwarf Orange”, „The Diablo”, „The Polidor”, „The Sunset” és „Tango”.
 • Finom és színes virágai miatt a sárga pillangóvirág számos fajtája elnyerte a jól ismert Award of Garden Merit díjat.
 • Egyes tanulmányok azt sugallták, hogy a sárga pillangóvirágnak számos előnyös tulajdonsága lehet, például antibakteriális, gyulladáscsökkentő, antioxidáns, májvédő vagy riasztó hatású.
 • Leveleik és rizómáik nagy szerepet játszottak a hagyományos gyógyászatban. Sokan malária, láz, sárgaság, sebek kezelésére és tonikként használták őket.
 • A sárga pillangóvirág virágai kiváló összetevők a biológiailag lebomló és környezetbarát festék előállításához. Ez a termék gyapjúval működik a legjobban.
 • A fiatal hajtások és levelek ehetőek. Az emberek nyers zöldségként fogyasztják, vagy több rizst is tartalmazó recept szerint főznek, mint például Indonéziában a „gudang” vagy a „lalab”.
 • Virágaik is biztonságosan fogyaszthatók. Nemcsak salátákat vagy gyümölcsételeket kölcsönöznek egy csipetnyi színnel, de kellemes, mangószerű ízük is van.
 • A sárga pillangóvirág növények nagyszerű kiegészítői a kerteknek vagy a cserepeknek. Különösen népszerű dísznövények Japánban és Koreában, ahol gyakran láthatók tömeges ültetvényekben az utak mentén.

 

 

A sárga pillangóvirág jellemzői: Áttekintés

 • A Cosmos nemzetséghez tartoznak, amely körülbelül 40 virágos növényfajt tartalmaz. A legnépszerűbb Cosmos fajok a C. atrosanguineus, a C. bipinnatus és a C. sulphureus.
 • A sárga pillangóvirágok egynyári növények, amelyek 0,3-2,1 méter magasak és 0,3-0,9 méter szélesek. Ha megfelelően önmagukat vetik, évekig nevelhetjük évelő növényként.
 • Hosszú, függőleges és szőrös száruk több, körülbelül 30 cm hosszú, sötétzöld, szárnyas levéllel jár. A levelek egymással ellentétes elrendezésben nőnek a száron, és lándzsa alakúak.
 • Ezek a növények nyár elejétől ősz közepéig (június-szeptember) virágoznak. Ebben az időszakban számos százszorszépszerű, félig-kettős virágot mutatnak, amelyek átmérője elérheti a 6,4 cm-t.
 • Virágaik fajtától függően a sárga, narancssárga vagy vörös különböző árnyalataiban jelenhetnek meg. Általában zöldes-sárga virágkoronggal rendelkeznek.
 • Amikor a virágzási időszak véget ért, a gyümölcsök ott kezdenek megjelenni, ahol egykor virágaik voltak. 2 cm hosszúak és sok fekete magot tartalmaznak.
 • A sárga pillangóvirág növények teljesen pompásan néznek ki más virágfajták közelében, mint az egynyári zsálya, a borzas kúpvirág, a selyemvirág, a levendula, a rózsavirág és a verbena bonariensis.

 

 

A sárga pillangóvirág gondozása

A sárga pillangóvirág növények csak száraz területeken nőnek, így jól fognak fejlődni, ha sikerül szimulálni a körülményeket ezekből a környezetekből. De ne aggódj, ez jó dolog!

Általánosságban elmondható, hogy a száraz, őshonos fajok nem igényelnek túl sok erőfeszítést a részedről ahhoz, hogy egészségesek és boldogok legyenek. Olvass tovább, hogy saját szemével lásd, milyen könnyű ezeket a szépségeket termeszteni és gondozni.

 

Fényigény

A fény szempontjából a sárga pillangóvirág növények jól teljesítenek a legfényesebb területen. Ügyelj arra, hogy ezeket a virágokat olyan helyen neveld, ahol naponta rengeteg teljes napfényt kaphatnak.

Beltérben helyezd el cserepeket a keleti vagy déli fekvésű ablakok közelébe, hogy a valaha volt legjobb megvilágítást biztosítsd. Részleges árnyékban is növekedhetnek, de nem lesznek olyan erőteljesek, és nem virágoznak annyit, mint általában.

 

pillangóvirág a réten

Hőmérséklet

A sárga pillangóvirág növények szinte bármilyen páratartalmat elviselnek. Ami a hőmérsékletet illeti, a természetes élőhelyüket utánzó meleg időjárás tökéletes ezeknek a növényeknek. Félig szívós növények, de télen védeni kell őket a fagytól.

Ha olyan régióban élsz, ahol zord tél van, bölcs dolog, ha virágaidat cserepekbe ülteted, és ősszel beviszed őket.

 

Kártevők

Egyes kártevőfajok, például a levéltetvek, tripszek, meztelen csigák vagy a szürkepenész időről időre zavarhatják a sárga pillangóvirágokat.

Általában könnyen észreveheted ezeket a betolakodókat a növényeiden, és azonnal leszedheted őket. Súlyos fertőzés esetén rendszeresen permetezz kertészeti olajat vagy megfelelő rovarirtót/peszticidet.

 

 

A sárga pillangóvirág ültetése

Bár a sárga pillangóvirág növények rossz talajban is növekedhetnek más virágokkal együtt, a semleges vagy az enyhén savas szubsztrátokat kedvelik.

Hajlamosak a gyökérrothadásra, ezért jó vízelvezető képességű talajba kell ültetni őket. Kerüld a tápanyagokban és szerves anyagokban túl gazdag termesztőközegeket, mert ezek magasabb növényeket eredményezhetnek, amelyek átborulnak.

Ha a növényeid őrülten nőnek, és nem tudnak megállni, érdemes külső támaszt nyújtani nekik. Sőt, cserepes növények esetében ügyelj arra, hogy olyan edényekbe ültesd őket, amelyek alján vízelvezető lyukak vannak.

A sárga pillangóvirág növények általában meglehetősen függetlenek, és nem igényelnek gyakori trágyázást. Valójában a túl sok műtrágya negatív hatással lehet, különösen a cserepes növényekre.

De ha úgy tűnik, hogy a virágok összességében nehézségekkel küzdenek, akkor évente egyszer (tavasszal) trágyázd meg őket egy általános célú folyékony műtrágyával.

Ha rendszeresen metszed a sárga pillangóvirág növényeidet, meghosszabbíthatod virágzási idejüket.

Ha elhalt virágokat észlelsz, puszta kézzel távolítsd el őket, hogy teret adj az új virágoknak. Ezenkívül a növények körülbelül egyharmadának visszanyírása, amikor a virágok nagy része elhalványult, újabb levelek és virágok hullámát idézheti elő.

 

 

A sárga pillangóvirág öntözése

Ami miatt a sárga pillangóvirág növények nagyon jól ellenállóak, az az, hogy viszonylag hosszú ideig bírják a szárazságot.

Ez a funkció különösen azoknak a termelőknek kedvence, akik természetüknél fogva meglehetősen feledékenyek, vagy nem rendelkeznek annyi tapasztalattal a kertészkedésben. Azonban a növények rendszeres öntözést igényelnek, amíg meg nem telepednek az új környezetükben.

Az első dolog, hogy ebben az epizódban minden áron kerülni kell a túlöntözést. Ennek érdekében mindig ellenőrizd a talajt az öntözések között.

Fiatalkorukban a sárga pillangóvirág virágai szeretik az állandóan nedves szubsztrátumokat. Amikor a talaj első 2,5 cm-e tapintásra száraznak tűnik, a szomjas növényeid értékelni fogják a vizet.

Miután megtelepedettek, a sárga pillangóvirág virágai egyáltalán nem igényelnek vizet. Hosszan tartó aszály esetén hetente egyszer biztosíthatsz a növényeidnek kellemes áztatását.

 

 

kerti pillangóvirág

A sárga pillangóvirág szaporítása

Miért vesződnél a magvak vásárlásával, ha otthon is elkészítheted saját sárga pillangóvirágaidat? Ez a folyamat nem csak olcsóbb, de szórakoztató is lehet!

Ezek a növények számos magot hoznak, amelyek kiváló szaporítóanyagként szolgálhatnak, ezért merj bátorságot és valósítsd meg!

Általában a sárga pillangóvirág növények magvakkal történő szaporítása az egyik legegyszerűbb módszer. Nem kell mást tenni, mint összegyűjteni az anyanövények magjait, és elvetni akár beltérben, akár a szabadban.

Bár egyesek azt javasolják, hogy az egyes magvak között pontos távolság legyen, jobb, ha csak szétszórod őket, hogy a virágok támogassák egymást.

A beltéri vetéshez a tél utolsó fagya előtt négy-hat hét a tökéletes idő. Ha a szabadban akarod kivetni a magokat, ne vesd el, hacsak nem múlt el minden fagyveszély. A szaporítóközeghez egy cserepet vagy ágyat tölts meg magkezdő keverékkel.

A sárga pillangóvirág magvak általában a vetés után egy-három hét alatt kicsíráznak, majd 50-60 napon belül virágoznak. A csírázás azonban csak akkor következik be, ha a magokat 24 °C hőmérsékletnek teszed ki. Amikor a tavasz kezdi mutatni a melegét, átültetheted a palántákat a kertbe vagy cserepekbe.

 

 

Következtetésképpen

Minden virág a természet ajándéka, amely egy kellemes melegséget és színt hoz ebbe a világba. És a sárga pillangóvirág növények sem mások!

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ezek a szépségek minden tekintélyes gyűjtő növénycsaládjában nélkülözhetetlenek. Hadd magadat elbűvölni aranyos összképükkel és kevés karbantartással, és nem fogod megbánni!