Bazsarózsa (Peonies) gondozása és amit tudnod kell róla – Teljes útmtuató

Mindannyian tudjuk, milyen nehéz egy bizonyos ponton elválni szeretett szobanövényeinktől. De a bazsarózsa esetében ez nem így van! Ezek a lenyűgöző növények tovább bírnak ki, mint azt elképzelnéd, ezért készülj fel a halhatatlan hűségre és a jó emlékekre!

Akár 100 évig is élhetnek, és általában sokan adják tovább egyik generációról a másikra.

A bazsarózsa Európa, Ázsia és Nyugat-Amerika számos régiójában honos. Lenyűgöző virágaiknak és könnyed stílusuknak köszönhetően a világ egyik legnépszerűbb dísznövényévé váltak.

A legjobb dolog ezekben a virágokban a sokoldalúságuk. Bár sok termelő a bazsarózsát részesíti előnyben kerti környezetben, beltérben is termesztheted őket aranyos cserépben, különösebb erőfeszítés nélkül.

 

Botanikai név Paeonia officinalis
Gyakori név Bazsarózsa, pünkösdi rózsa
Növény típusa Lágyszárú évelő
Napnak való kitettség Teljes nap
Talajtípus Jól vízelvezető
A talaj pH-ja 6,5-7,0
Virágzás ideje Késő tavasztól nyár végéig
Virág színe Fehér, rózsaszín, rózsa, piros, mélylila és korall
Őshonos terület Ázsia, Európa és Nyugat-Észak-Amerika
Toxicitás Embereknek és háziállatoknak enyhén mérgező

 

 

peonies

A bazsarózsa virágról

 • Ezek a 12. házassági évforduló virágai, Kína virágos szimbóluma és Indiana állam virága. A bazsarózsa virágainak kínai neve „sho yu”, ami azt jelenti, hogy „leggyönyörűbb”.
 • A „Bartzella” és a „Coral Charm” fajták, valamint a P. × festiva „Rubra Plena” és a P. × lemoinei „High Noon” hibridek elnyerték a tekintélyes Garden Merit Díjat.
 • A virágok nyelvén a bazsarózsa a gazdagság és a becsület szimbóluma. Szerelmet, romantikát, valamint a boldog házasságok és a szerencse előjelét is képviselik.
 • Ezek a virágok Paeonról kapták a nevüket, aki Aszklépiosz, a gyógyítás és orvoslás görög istenének tanítványa volt. Amikor Aszklépiosz féltékeny lett Paeonra, Zeusz megmentette tanítványát úgy, hogy bazsarózsa virágot csinált belőle.
 • A hagyományos kínai, japán és koreai orvoslásban a bazsarózsa az egyik legrégebbi gyógymód. Az emberek nagyra értékelték gyökereiket, mert képesek különféle állapotokat, például görcsöket kezelni.
 • Az ókori kínai szövegek szerint többen használták ezeket a növényeket ételek ízesítésére. Egyesek azt mondják, hogy Konfuciusz élvezte egyedi ízüket, és szinte bármit evett a bazsarózsa virágaiból készített szósszal.
 • A középkorban az emberek a bazsarózsavízként ismert szirmok infúzióját használták ivásra. Manapság is sokan teába, salátába, limonádéba vagy puncsba teszik.
 • Bár az embernek nem mérgező, ezeknek a növényeknek a legtöbb része meglehetősen mérgező a háziállatok számára. A bazsarózsát olyan helyen kell termeszteni, ahol a kíváncsi állatbarátaid nem érhetik el.

 

 

A Peonies jellemzői: Áttekintés

 • A Paeonia nemzetséghez tartoznak, amely körülbelül 25-40 virágos növényfajt tartalmaz. A Paeoniaceae család egyetlen nemzetsége.
 • A bazsarózsa általában lágyszárú évelő növények, amelyek 0,25-1 méter magasak lehetnek. Egyes fajok fás szárú cserjék lehetnek, amelyek akár 3,5 méter magasra is megnőhetnek.
 • Lombozatuk nagy, fényes, zöld és kissé osztott levelekből áll. Egynyári, vastag, zöldesvöröstől barnáig terjedő és faszerű száron jelennek meg. Néhány fajta, például a P. tenuifolia páfrányszerű levelekkel rendelkezik.
 • Ezeket a növényeket számos vékony és vastag tárológyökérből álló gumók kísérik. Felszívják a vizet és a tápanyagokat, hosszú ideig tárolva azokat.
 • A bazsarózsa virágzási időszakában, késő tavasztól nyár elejéig, sok mutatós, egyedi/fürtös virágot hoz. Virágzási idejük viszonylag rövid, mindössze 7-10 napig tart.
 • Virágaik gyakran erősen illatosak és széles színválasztékot mutatnak. Általában a fehér, sárga, piros, rózsaszín vagy lila különböző árnyalataiban kaphatók. Egyes fajok érdekes és hipnotikus színkeverékeket is hoznak.
 • A bazsarózsa remekül fog kinézni más virágos növények társaiként, mint például az Allium, a Bleeding Heart, a kamélia, a nárcisz, a gyűszűvirág, a hortenzia, az írisz, a levendula, a rózsa és még sok más.

 

 

kerti bazsarózsa

A bazsarózsa gondozása

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a bazsarózsa az egyik legkönnyebben termeszthető és gondozható növény, különösen a kezdők számára.

Mindaddig, amíg jó helyre és az igényeiknek megfelelő talajba ülteted őket, évtizedekig ott lesznek. Végül is, mi lehet kifizetődőbb annál, mint hogy az utolsó éveidben még mindig itt vannak ezek a csábító virágok?

 

Fényigény

A bazsarózsa beltéri és kültéri környezetben is jól érzi magát olyan helyeken, ahol naponta legalább hat órányi erős és közvetlen fényt kaphat. És egy egész napos napfény még jobb, és mindig szívesen látja a növény! Ha nem tudsz elegendő napfényt biztosítani a növényeknek, kisebb és kevesebb virágzást fognak mutatni.

 

Hőmérséklet

Ami a hőmérsékletet illeti, a bazsarózsa jól érzi magát a hűvösebb éghajlatú régiókban. Ezeknek a növényeknek legalább egy hónapos téli hűtésre van szükségük (0 °C vagy valamivel alacsonyabb). Sőt, ha azt szeretnéd, hogy a szépségeid szépen virágozzanak, virágzási időszakukban kerüld a túl sok meleget és páratartalmat.

 

Kártevők

Általában véve a bazsarózsa nem a fő célja a gyakori kártevőknek. A rossz fényviszonyok mellett növekvő növényeken azonban olyan problémás gombás betegségekre számíthatunk, mint a szürkepenész vagy a botritisz. A túlzsúfolt bazsarózsa esetében is előfordulhat gombás probléma.

A fertőzések elkerülése érdekében sok kertész inkább jól megvilágított helyre ülteti a bazsarózsát, és 8-10 cm távolságra helyezi el őket egymástól. Ha a növényeid már fertőzöttek, rendszeresen vágd vissza a lombozatot, hogy elegendő hely maradjon a levegő keringésére.

Érdekelhet: LEgjobb Kerti rózsalugasok paddal

 

 

A bazsarózsa ültetése

A bazsarózsa az egyik leghosszabb életű dísznövény, és akár 70 évig is nőhet ugyanazon a helyen. Ha meg akarod adni a növényeidnek a legjobbat, bölcsen kell kiválasztanod a termesztőközeget. Bár ezek a növények nagyon könnyed és alkalmazkodóképesek, kedvelik az enyhén savanyú, kiváló vízelvezetésű talajokat.

Az optimális növekedés érdekében ültesd a bazsarózsáidat egy kereskedelmi kerti vagy cserepes keverékbe, amelyet rododendronok és azáleák számára terveztek. Ezeket a virágokat nehéz, agyagos aljzatban is termesztheted, de csak akkor, ha komposzttal kiegészíted a vízelvezetés javítása érdekében.

 

Trágyázás

A bazsarózsa jól fog nőni gyakori trágyázás nélkül is. Mindazonáltal a virágzási periódusuk lejárta után azonnal részesülnek az éves etetésben. Készíts egy keveréket komposztból és nagyon kis mennyiségű univerzális, alacsony nitrogéntartalmú műtrágyából, és tedd a bazsarózsa tövébe anélkül, hogy megérintenéd a lombozatot.

A cserepes bazsarózsa hajlamos idővel kinövi a cserepet, ezért előfordulhat, hogy 3 évente egyszer át kell ültetni őket. Ezek a virágok az őszi átültetésre reagálnak a legjobban, amikor a virágzási időszak véget ért.

Ennek a folyamatnak a legnagyobb kihívása a kényes gyökereik kezelése, de ez nem akadályozhat meg, hogy valami újat tanulj!

Először is keresned kell egy új cserepet, amely egy mérettel nagyobb, mint a jelenlegi, amelyet meg kell tölteni friss virágfölddel. Másodszor, öntözd meg a bazsarózsát egy vagy két nappal az átültetés előtt, hogy megkönnyítsd a folyamatot.

Ha követed ezeket a hasznos tanácsokat, és óvatosan bánsz a növényekkel a folyamat során, akkor a következő tenyészidőszakban nem fog gondot okozni.

Érdekelhet: Komposztálás otthon – Minden amit tudnod kell

 

 

A bazsarózsa öntözése

A nedvesség nagy szerelmese. A bazsarózsa viszonylag nedves környezetet és rendszeres öntözést igényel, hogy egészséges és boldog legyen. Ha olyan régióban élsz, ahol gyakran esik az eső, a kültéri növényeid minden további erőfeszítés nélkül jól fognak nőni.

Meleg és száraz éghajlaton azonban ezek a virágok egy kicsit másképp viselkednek. Nem annyira szárazságtűrők, így nem mindig számíthatsz arra, hogy az időjárás nem pusztítja el a növényeidet.

Ne aggódj, mi segítünk megtervezni a virágzó növények megfelelő öntözési rutinját! A bazsarózsa általában jól érzi magát, ha hetente 2,5-5 cm vizet kap. Szeretett növényeidet talajtakaróval is megtakarhatod, hogy megbizonyosodhatsz arról, hogy megfelelően visszatartják a vizet.

 

 

pünkösdi rózsa

A bazsarózsa szaporítása

Már beleszeretettél, és több bazsarózsát szeretnél? Nos, ennek több mint elégnek kell lennie ahhoz, hogy motiváljon téged ezek propagálására. És ne aggódj, kertész!

Bár a bazsarózsa gyökerei törékenyek, és óvatosan kell bánni velük, nem olyan nehéz megbirkózni velük. Valójában, ha követsz néhány alapvető lépést, látni fogod, hogy a bazsarózsa szaporítása meglehetősen gyors és egyszerű.

A bazsarózsa szaporításának egyetlen módja, amely szép eredményeket mutat, az osztás. Ezeket a virágokat ősszel vagy nagyon kora tavasszal szaporíthatod az új növekedés előtt.

Kezdetben éles ásóval ásd ki a talajt a növények körül. Legyél azonban óvatos, mert az utolsó dolog, amit tenni akarunk, az, hogy károsítsuk a szaporítóanyagot – a gyökereiket.

Óvatosan távolítsd el a gumókat (gyökereket) a földből, majd öblítsd le vízzel, amíg teljesen tiszták nem lesznek. A folyamat után helyezd a gyökereket árnyékos helyre, hogy kissé megpuhuljanak.

Keress egészséges koronarügyeket, és vágd le a gyökereket egészen 15 cm-re tőlük. Győződj meg arról, hogy minden felosztott darabon van legalább egy koronarügy, mert pontosan ez az a hely, ahonnan az új növekedés megjelenik.

Ha megvan a felosztott bazsarózsa, ültesd friss talajba, és kerüld a túlzsúfoltságot. Általános szabály, hogy a koronarügyeket nem szabad 5 cm mélyebbre ásni a talajba. Ha jól megvilágított helyre helyezed az apró részeket, és nedvesen tartod a talajukat, 4-6 hét múlva már a növekedés jeleit mutatják.

 

Mikor virágzik a bazsarózsa?

A legtöbb helyen a virágok áprilisban, májusban vagy júniusban nyílnak. Várhatóan először a pünkösdi rózsa virágzik (anyák napja körül), majd a lágyszárú fajták, majd a kereszteződések. Helyezd mindhárom típust a kertbe, hogy akár hét hétig is virágozhasson.

 

 

Következtetésképpen

A pünkösdi rózsa (bazsarózsa) termesztése és gondozása egy darab torta lehet, ha odafigyelsz a különleges igényeikre. Kétségtelenül az egyik legizgalmasabb virág a növénycsaládjában. És nagyon sokáig veled maradnak!