Philodendron Painted Lady: A Színpompás Növény, Ami Felfrissíti Otthonod

A Philodendron Painted Lady egy igazán különleges növény, amely kiváló díszítőelemként szolgál otthonodban. Ez a poszt mindent elárul neked erről a csodálatos szobanövényről, hogy gondoskodni tudj róla, és megőrizd a szépségét hosszú távon.

 

Tudományos név Philodendron erubescens ‘Painted Lady’
Közönséges név Philodendron Painted Lady
Fényigény Világos, közvetett napfény
Öntözés Ha a föld felső 5 cm-je kiszáradt
Hőmérséklet 18-27°C
Páratartalom 60-70%
Talajtípus Gazdag, gyorsan vízvezető, agyagos
Talaj pH 6.1-7.3 (enyhén savas, semleges)
Trágyázás Kiegyensúlyozott tápoldat tavasszal és nyáron havonta
Átültetés 2-3 évente
Metszés A növekedési időszak kezdetén
Szaporítás Szárdugvány vagy légtöve
Mérgező Embereknek és állatoknak mérgező
Érett méret 60-150 cm magas szobanövényként
Virágzási idő Késő tavasszal, kora nyáron

 

 

philodendron paited lady növény

Mi a különleges a Philodendron Painted Ladyben?

A Philodendron Painted Lady növényt Robert McColley nemesítette Floridában az 1970-es években.

A Philodendron Burgundy és a Philodendron Emerald Queen keresztezése, amelyek Kolumbia esőerdeiben őshonosak.

A Philodendron painted lady növényeket élénk, citruszöld, sárga pöttyökkel bőségesen megszórt levelei különböztetik meg. A rózsaszín szárak és levélnyelek a szín egy újabb dimenzióját adják.

A philodendron painted lady termesztése nem nehéz feladat, még egy kezdő kertész számára sem, így első növényvásárlásra tökéletes.

Egy kisvárosi lakásban is remek növény, hiszen természetes légtisztító, amely kiszűri a formaldehidet a beltéri levegőből.

Ritkaság: A Philodendron Painted Lady nem olyan gyakori, mint néhány másik Philodendron faj, így a növény egy különleges és ritka darabnak számít a szobanövények között.

 

 

Philodendron Painted Lady gondozása

Fényigény és elhelyezés

A Philodendron Painted Lady szobanövényt világos, közvetett fény mellett helyezd el, de kerüld a közvetlen napfényt, mert az leégetheti a leveleit. Keleti vagy nyugati fekvésű ablak közelében ideális a növény számára.

 

Öntözés és páratartalom

A Philodendron Painted Lady öntözése fontos: öntözd meg a növényt, amikor a talaj felső 5 cm-je kiszárad. A túlöntözés kerülése érdekében mindig ellenőrizd a talaj nedvességtartalmát. A növény szereti a magas páratartalmat, ezért a levegő 60-70%-os páratartalma ideális számára.

 

Talaj és trágyázás

Ez a növény gazdag, gyorsan vízvezető, agyagos talajt igényel. A talaj pH-értéke 6.1-7.3 között (enyhén savas, semleges) legyen a legjobb eredmény érdekében. Tavasszal és nyáron havonta egyszer használj kiegyensúlyozott tápoldatot a növény trágyázásához, hogy megfelelő tápanyagellátást biztosíts neki.

 

Átültetés és metszés

A Philodendron Painted Lady-t 2-3 évente érdemes átültetni, hogy biztosítsd a növekedéshez szükséges helyet és tápanyagokat. Válassz egy nagyobb méretű edényt, és friss talajjal tölsd fel. Metszd a növényt a növekedési időszak kezdetén, hogy eltávolítsd az elszáradt vagy sérült leveleket, és formázd meg a növényt.

 

Szaporítás

A Philodendron Painted Lady-t szárdugvány vagy légtöve segítségével szaporíthatod. A szárdugvány módszerénél válassz egy egészséges hajtást, és vágd le őket egy steril ollóval. Helyezd a dugványt vízbe vagy nedves talajba, és hagyd, hogy gyökereket eresszen. A légtöve módszerénél válassz egy egészséges hajtást, és vágj körbe egy késsel. Használj mohát vagy fóliát a seb körül, és hagyd, hogy gyökereket eresszen, majd válaszd le a növénytől.

 

Mérgező

Vigyázz, mert a Philodendron Painted Lady mérgező embereknek és állatoknak. Tartsd távol gyermekektől és háziállatoktól, hogy elkerüld a véletlen lenyelést.

Érdekelhet: Filodendron teljes útmutatója

 

 

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen gyakran kell öntözni a Philodendron Painted Lady-t?

Amikor a talaj felső 5 cm-je kiszárad, akkor öntözd meg a növényt.

 

Milyen talajtípusra van szüksége a Philodendron Painted Lady-nak?

Gazdag, gyorsan vízvezető, agyagos talajra van szüksége.

 

Mikor virágzik a Philodendron Painted Lady?

Késő tavasszal és kora nyáron virágzik.

 

Mikor kell metszeni a Philodendron Painted Lady-t?

A növekedési időszak kezdetén érdemes metszeni.

 

Milyen hőmérsékletre van szüksége a Philodendron Painted Lady-nak?

18-27°C közötti hőmérséklet ideális a növény számára.

 

Hogyan szaporíthatom a Philodendron Painted Lady-t?

Szárdugvány vagy légtöve segítségével szaporíthatod a növényt.

 

 

Tippek a Philodendron Painted Lady gondozásához

  • Válassz jó minőségű talajt: A Philodendron Painted Lady egészséges növekedése érdekében fontos, hogy gazdag, gyorsan vízvezető, agyagos talajt használj. Ez segít a gyökerek megfelelő oxigénellátásában és a növény tápanyagellátásában.
  • Ne engedd, hogy a talaj kiszáradjon: Bár a növény jól tolerálja a szárazságot, a túl száraz talaj károsíthatja a növényt. Ellenőrizd rendszeresen a talaj nedvességtartalmát, és öntözd, amikor szükséges.
  • Kerüld a közvetlen napfényt: Bár a Philodendron Painted Lady szereti a világos, közvetett fényt, a közvetlen napfény leégetheti a leveleit. A növényt helyezd el úgy, hogy ne érje közvetlen napsütés.
  • Tartsd a növényt távol gyermekektől és háziállatoktól: Mivel a Philodendron Painted Lady mérgező, fontos, hogy tartsd távol a növényt a gyermekektől és háziállatoktól.
  • Használj kiegyensúlyozott tápoldatot a trágyázáshoz: A növény egészséges fejlődéséhez szükséges tápanyagokat a kiegyensúlyozott tápoldattal biztosíthatod, amelyet tavasszal és nyáron havonta egyszer alkalmazz.

 

 

Összegzés

Összefoglalva, a Philodendron Painted Lady egy csodálatos szobanövény, amely nemcsak szépségével, hanem könnyű gondozásával is hódít. Kövesd a fenti útmutatót, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsd a növény számára, és élvezd ennek a lenyűgöző növénynek a színpompás látványát otthonodban.

 

Ezek a növény bemutatók is érdekelhetnek: