Philodendron Melanochrysum gondozása: A Fekete Arany Filodendron Titkai

A Philodendron melanochrysum vagy közismertebb nevén a Fekete Arany Filodendron egy gyönyörű trópusi növény, amely lenyűgöző, nagy, sötétzöld levelekkel büszkélkedhet. Ez a cikk felfedi e növény gondozásának titkait, és segít abban, hogy a Philodendron melanochrysum egészségesen növekedjen és virágozzon otthonában.

 

Tudományos név Philodendron melanochrysum
Közismert neve Fekete Arany Filodendron, Melanochrysum növény, Melano Filodendron
Fény Részleges – közepes napfény
Öntözés Ha a talaj felső 5-8 cm-e már száraz tapintású
Hőmérséklet 21-27°C
Páratartalom >60%
Talajtípus Jól vízáteresztő, magas szervesanyag-tartalmú
Talaj pH 5,5-6,0 (savanyú)
Trágyázás Kiegyensúlyozott tápanyag-ellátás a növekedési időszakban
Átültetés Amikor a növény gyökérszorulttá válik
Metszés A növekedési időszak elején
Szaporítás Szárvágás
Mérgezőség Mérgező az emberek és háziállatok számára
Érett méret Akár 5,5 méter magasságig is megnőhet
Virágzási idő Ritka; kora nyáron

 

 

Philodendron Melanochrysum gondozása

Fény- és hőigény

A Philodendron melanochrysum részleges vagy mérsékelt napfényt igényel, így érdemes egy keletre vagy északra néző ablak közelében elhelyezni. Kerülje a közvetlen napfényt, mivel az károsíthatja a növény leveleit. Az ideális hőmérséklet a növény számára 21-27°C között van, és nem szereti a hőmérséklet hirtelen változásait.

 

Öntözés és páratartalom

Az öntözés során ügyeljen arra, hogy a talaj felső 5-8 cm-e már száraz legyen tapintásra, mielőtt újra megöntözi a növényt. A túlöntözés elkerülése érdekében csak akkor öntözze, amikor a talajnak szüksége van rá. Fontos, hogy jól vízáteresztő talajban tartsa a Philodendron melanochrysum-ot, mivel a pangó víz gyökérrothadást okozhat.

A magas páratartalom (több mint 60%) elősegíti a Philodendron melanochrysum egészséges növekedését. Párásító vagy vízzel teli tálca használata növelheti a környezet páratartalmát. Ha a levegő túlságosan száraz, a növény levelei barnulhatnak és elszáradhatnak.

Kapcsolódó: Filodendron gondozása

 

Talaj és trágyázás

A Philodendron melanochrysum jól vízáteresztő, magas szervesanyag-tartalmú talajt igényel. Az ideális talajkeverék perlitet, tőzegmohát, kókuszrostot és komposztot tartalmaz. A savanyú talaj (pH 5,5-6,0) előnyös a növény számára.

A növekedési időszak alatt érdemes kiegyensúlyozott tápanyag-ellátást biztosítani a növény számára. Használjon folyékony vagy granulált trágyát, amely megfelelő mennyiségű nitrogént, foszfort és káliumot tartalmaz. A trágyázás elősegíti a növény egészséges növekedését és a levelek sötétzöld színét.

 

Átültetés, metszés és szaporítás

A Philodendron melanochrysum átültetését akkor érdemes elvégezni, amikor a növény gyökérszorulttá válik. Általában ez a növekedési időszak elején történik. Ültessen át egy nagyobb cserépbe, amely elegendő helyet biztosít a gyökerek növekedéséhez.

A metszést a növekedési időszak elején végezze, amikor a növény aktívan növekszik. A metszés segít a növény formájának megtartásában és az elhalt vagy beteg részek eltávolításában.

A Philodendron melanochrysum szaporítása szárvágással történik. Válasszon egy egészséges szárat 2-3 levéllel, és vágja le egy éles késsel. A vágást gyökérstimulátorba mártva helyezze vízbe vagy nedves talajba, és tartsa meleg, világos helyen, de közvetlen napfény nélkül. A gyökérképződés néhány hét alatt megtörténik, ezután ültetheti át a növényt saját cserépbe.

 

Mérgező?

A Philodendron melanochrysum mérgező az emberek és háziállatok számára. A növényben található kalcium-oxalát kristályok irritációt okozhatnak a nyálkahártyán és a bőrön. Ha gyanítja, hogy valaki vagy valamelyik háziállata megrágcsált egy levelet, azonnal forduljon orvoshoz vagy állatorvoshoz.

Kapcsolódó: Trópusi szobanövények a lakásba

 

 

Gyakran Ismételt Kérdések

1. Milyen gyakran kell öntözni a Philodendron melanochrysum-ot?

Öntözze a növényt, amikor a talaj felső 5-8 cm-e már száraz tapintású. A túlöntözést kerülje, mert az gyökérrothadást okozhat.

 

2. Milyen talajtípusra van szüksége a Philodendron melanochrysum-nak?

A növény jól vízáteresztő, magas szervesanyag-tartalmú talajt igényel. Az ideális talajkeverék perlitet, tőzegmohát, kókuszrostot és komposztot tartalmaz.

 

3. Hogyan lehet szaporítani a Philodendron melanochrysum-ot?

A Philodendron melanochrysum szaporítása szárvágással történik. Válasszon egy egészséges szárat 2-3 levéllel, és vágja le egy éles késsel. A vágást gyökérstimulátorba mártva helyezze vízbe vagy nedves talajba.

 

4. Milyen hőmérsékleten érzi jól magát a Philodendron melanochrysum?

Az ideális hőmérséklet a növény számára 21-27°C között van. Kerülje a hőmérséklet hirtelen változásait, mivel ez károsíthatja a növényt.

 

 

Tippek az olvasóknak

  • Ügyeljen a helyes öntözésre, mivel a túlöntözés és a pangó víz gyökérrothadást okozhat.
  • A növény egészséges növekedéséhez biztosítson megfelelő mennyiségű fényt és magas páratartalmat.
  • Rendszeresen ellenőrizze a növényt kártevők és betegségek jelenléte miatt, és szükség esetén kezelje őket.
  • A Philodendron melanochrysum mérgező az emberek és háziállatok számára, ezért ügyeljen arra, hogy a növényt olyan helyen tartsa, ahol gyermekek és állatok nem férnek hozzá.
  • A növény formájának megtartása érdekében végezzen metszést a növekedési időszak elején.
  • A növény gondozásakor használjon kiegyensúlyozott trágyát, amely elősegíti az egészséges növekedést és a levelek sötétzöld színét.
  • Ügyeljen a megfelelő talajtípusra és pH-ra, hogy biztosítsa a Philodendron melanochrysum számára a legjobb növekedési körülményeket.

 

 

Összegzés

Összefoglalva, a Philodendron melanochrysum gondozása egyszerűbb, mint gondolná. Ha követi a fent említett tippeket és tanácsokat, a Fekete Arany Filodendron díszítő értéke és trópusi megjelenése hamarosan lenyűgözi Önt és vendégeit. Vigyázzon rá, és élvezze, ahogy ez a csodálatos növény virágzik és növekszik otthonában!