Philodendron Selloum gondozása: minden, amit tudnod kell

A Philodendron Selloum egy lenyűgöző trópusi növény, amely ideális választás lehet otthonod díszítésére és egy trópusi hangulat megteremtésére. Ebben a cikkben mindent elmagyarázunk a Philodendron Selloum gondozásáról, hogy segítsünk neked a növény egészségének és szépségének megőrzésében.

Kövesd ezt a részletes útmutatót a Philodendron Selloum ápolásáról, és élvezd a trópusi hangulatot, amit ez a növény nyújt!

 

Tudományos név Philodendron bipinnatifidum
Közismert név Philodendron selloum, Tree Philodendron, Lacy Tree
Fényigény Világos, közvetett napfény
Öntözés Hetente, ha a talaj teteje kiszáradt
Hőmérséklet 18-27°C
Páratartalom 70-90%
Talajtípus Gazdag, gyorsan levezető, agyagos
Talaj pH 5,5-7,5 (savas-semleges)
Trágyázás Kiegyensúlyozott tápérték tavasszal és nyáron, havonta egyszer
Átültetés Kétévente
Metszés Tavasszal vagy ősszel
Szaporítás Vízben vagy talajban gyökereztetés
Toxicitás Mérgező emberek és háziállatok számára
Érett méret 180 cm magasságig növekszik szobanövényként
Virágzás Ritkán virágzik beltérben

 

 

Philodendron Selloum bemutatása

A Philodendron bipinnatifidum vagy közismertebb nevén Philodendron Selloum egy különleges trópusi növény, amely Dél-Amerikából származik. A Philodendron családba tartozik, amely számos más népszerű szobanövényt is magában foglal.

A Philodendron Selloum levelei nagyok, szabálytalan alakúak és mélyen levágottak, ami a növénynek egyedi megjelenést kölcsönöz. A növényt gyakran “csipkés fa” vagy “lombos fa” néven is emlegetik a levelek sajátos formája miatt.

 

 

A Philodendron Selloum gondozása

A Philodendron Selloum gondozása nem igényel túl sok erőfeszítést, és a növény jól alkalmazkodik a szobai körülményekhez. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan gondoskodj a Philodendron Selloum-ról, hogy a lehető legjobban fejlődjön és virágozzon.

 

Fényigény

A Philodendron Selloum világos, közvetett napfényben érzi magát a legjobban. Kerüld a közvetlen napsütést, mert az égetheti a leveleket. Ügyelj arra, hogy a növényt világos helyiségben helyezd el, de ne közvetlenül az ablak elé.

 

Öntözés

A Philodendron Selloum hetente igényel öntözést, amikor a talaj felső része kiszáradt. A túlöntözés elkerülése érdekében inkább többször kisebb mennyiséget öntözz.

 

Páratartalom

A Philodendron Selloum magas páratartalmat igényel, ezért fontos, hogy a levegő ne legyen túl száraz. Használj párásítót vagy permetezd a leveleket vízzel a magasabb páratartalom érdekében.

 

Tápanyagok és trágyázás

A növény egészséges növekedése érdekében tápanyagokra és trágyázásra is szüksége van. Tavasztól nyárig havonta egyszer alkalmazz kiegyensúlyozott szobanövény-trágyát, ősszel és télen pedig hagyd pihenni a növényt.

 

Átültetés és talaj

A Philodendron Selloum kétévente igényelhet átültetést, különösen, ha gyorsan növekszik. Ültessük át egy nagyobb cserépbe, amelyben a gyökerek szabadon terjedhetnek. A megfelelő talajnak gazdagnak, jól vízelvezetőnek és agyagosnak kell lennie.

 

Metszés és szaporítás

A Philodendron Selloum metszése tavasszal vagy ősszel történjen. A metszéssel formázhatjuk a növényt és elősegíthetjük az új hajtások növekedését. A szaporításhoz válassz egy egészséges hajtást, és gyökereztessük vízben vagy talajban.

 

Toxicitás

Fontos tudni, hogy a Philodendron Selloum mérgező emberek és állatok számára. A növény nedve oxalát kristályokat tartalmaz, amelyek irritálhatják a nyálkahártyákat és súlyos esetben hányást vagy hasmenést okozhatnak. Tartsd távol a növényt gyermekektől és háziállatoktól, és viselj kesztyűt, amikor metszed vagy átülteted.

 

 

Gyakran ismételt kérdések a Philodendron Selloum-ról

1. Miért sárgulnak a Philodendron Selloum levelei?

A sárguló levelek gyakran a túlöntözésre utalnak. Ellenőrizd, hogy a talaj felső rétege kiszáradt-e mielőtt öntözöd a növényt, és csökkentsd az öntözés gyakoriságát, ha szükséges.

 

2. Hogyan szaporíthatom a Philodendron Selloum-ot?

A Philodendron Selloum szaporítása egyszerű: válassz egy egészséges hajtást, és vágd le egy éles késsel. Ezután gyökereztessük a hajtást vízben vagy talajban. A gyökerek megjelenése után ültessük át a növényt egy megfelelő cserépbe.

 

3. Miért fonnyadnak a Philodendron Selloum levelei?

A fonnyadó levelek alacsony öntözésre vagy túl alacsony páratartalomra utalhatnak. Ellenőrizd a növény öntözését és páratartalmát, és igazítsd a körülményeket szükség szerint.

 

 

Tippek a Philodendron Selloum ápolásához

  • Helyezd el a növényt egy világos, közvetett napfényű helyiségben, de kerüld a közvetlen napsütést.
  • Ne öntözd túl a növényt, és tartsd szem előtt a megfelelő páratartalmat.
  • Trágyázd rendszeresen tavasszal és nyáron, de hagyd pihenni a növényt ősszel és télen.
  • Ne felejtsd el a metszést és a szaporítást a növény egészséges növekedése érdekében.

Kövesd ezeket a tippeket a Philodendron Selloum gondozásában, és élvezd a trópusi hangulatot, amit ez a növény nyújt otthonodban!