Melyik gyümölcsfa szereti a vizes talajt?

A legtöbb gyümölcsfa sokáig küzd, vagy akár el is pusztul, ha túl nedves talajban marad hosszabb ideig. Ha a talajban túl sok a víz, akkor a nyílt terek, amelyek általában a levegőt vagy az oxigént tartják, nem az igaziak. A beázott talaj miatt a gyümölcsfa gyökerei nem képesek felvenni a túléléshez szükséges oxigént, és a gyümölcsfák szó szerint megfulladhatnak.

Egyes gyümölcsfák a föld feletti részük vagy a gyökér rothadására is hajlamosabbak, mint mások. Ezek a növények jelentős károkat szenvedhetnek a rövid ideig tartó nedvesség miatt is. Olvasson tovább, hogy többet megtudhasson a nedves körülmények között növő gyümölcsfákról.

 

 

​Ültethetünk Gyümölcsfákat Nedves Talajba?

Ha megtaláltad ezt a cikket, akkor valószínűleg van olyan része a kertednek, amely túl sok vizet tart meg. Lehet, hogy valaki azt is tanácsolta, hogy csak ültess egy fát arra a nedves területre, hogy a gyökerek fel tudják szívni az összes felesleges nedvességet. Míg egyes fák kiválóan alkalmasak nedves talajra és esőzések következményeinek a megállítására, a nedves talaj és a gyümölcsfák nem mindig passzolnak jól egymáshoz.

A csonthéjasok, például a cseresznye, a szilva és az őszibarack viszonylag igénytelen gyümölcsfák, de nagyon érzékenyek a nedves körülményekre, és számos bajuk lehet a rothadás vagy a gombás betegségek miatt. A sekély gyökérzetű fák, például a törpe gyümölcsfák, szintén nagyon szenvedhetnek a nedves talajban.

Amikor egy helyet túlságosan nedves talaj áraszt el, nagyjából két lehetősége van a gyümölcsfák termesztésére a környéken. Az első lehetőség az, hogy a gyümölcsfák telepítése előtt egy földhátat alakítunk ki. Ez lehetővé teszi, hogy bármilyen gyümölcsfát telepítsen az adott helyre, miközben megfelelő gyümölcselvezetést biztosít a gyümölcsfa gyökereinek.

A gyümölcsfa gyökereinek befogadásához okos döntés legalább 30 cm kisebb dombbá alakítani a területet. A másik lehetőség a nedves körülmények között is helytálló gyümölcsfák kiválasztása. Bár nincs sok gyümölcsfa, ami nedves talajban is jól érzi magát, azért léteznek ilyenek.

 

 

​A Nedves Talaj és a Gyümölcsfák – Melyik gyümölcsfa szereti a vizes talajt?

Az alábbiakban néhány nedvességet kedvelő gyümölcsfa látható, valamint olyan gyümölcsfák, amelyek rövidebb ideig elviselik a túlzott vízmennyiséget.

 

​Körték

A körtefák kiválasztásakor keresd meg azokat, amelyeket a Pyrus betulaefolia-ból (nyírlevelű körtéből) termesztették. Valójában a P. betulaefolia ideális nedves talajba. Ha a nedves kertjedben japán körtét szeretnél termeszteni, keress meg az ezen a gyökértörzsön termesztetteket is.

Az ezen a gyökértörzsön termesztett japán körte nem csak nedves talajban virágzik, hanem nagyobb, kerekebb gyümölcsöt is terem, mint a többi gyökértörzsön termesztett japán körte – állítja Larry Strand, az ”Integrált Kártevőkezelés Csonthéjas Gyümölcsöknél” (Integrated Pest Management for Stone Fruits) című könyv szerzője.

 

​Almák

igénytelen gyümölcsfák

A nyugalmi állapot megszakításához az almafák, fajtájuktól függően bizonyos mennyiségű hideg időt igényelnek – 0° és 5° Celsius közötti téli hőmérsékletet. Bár ennek az időnek nem kell folyamatosnak lennie, egy meleg időszak visszaveti a hideg időszak óráját.

A hűtési követelmény a nedves talaj elviselésének szükségességével együtt nagymértékben lecsökkenti azon almafák számát, amelyek közül választhatunk. Keresd meg az „Anna”, a „Beverly Hills”, a „Fuji” vagy a „Gala” nevűket, és mivel a gyökértörzs az, amely meghatározza, hogy a fa mennyire toleráns a nedves talajjal szemben, győződj meg arról, hogy a választott fajtát a megfelelő gyökértörzsön termesztették.

Ez egy törpe gyökértörzs (180-270 cm magasra nő), amely ellenáll a gallérrothadásnak. Hátránya az, hogy a gyökerek törékenyek, ezért kösd karóhoz az almafát, hogy megvédje a felborulástól a nagy szélben.

 

Áfonya

Bár az áfonya jól fejlődik nedves talajban, a gyökereik körül nem tolerálják az állóvizet. Keresd meg azokat az áfonyafajtákat, amelyeknek alacsonyak a hűtési igényeik, és kerüld el az alacsony, bokros áfonyát – állítja Dennis R. Pittenger, a „Kaliforniai Mester Kertész Kézikönyv” (California Master Gardener Handbook) szerzője.

Ehelyett válassza az északi magas bokrú fajtákat, mint például a „Gulf Coast”-ot, a „Early Blue”-t, az „Elliot”-ot és a „Duke”-ot. A teljes napsütés és a tartósan nedves, savas pH‑értékű talaj biztosítja az áfonya magas hozamát.

 

​Datolyaszilvák

A datolyaszilva fa egyike azon kevés gyümölcsfának, amely tolerálja a nehéz talajt. A vegetációs időszakban állandó nedvességet igényel, és a szakértők szerint a datolyaszilva fák legjobban a mérsékelt télen és az enyhe nyáron teljesítenek.

Olyan fajtákat ajánlanak, mint a „Chocolate”, a „Fuyu” és a „Hachiya” (főként az USA-ban). A datolyaszilva fák könnyen növekednek, és viszonylag betegség- és kártevőmentesek. A datolyaszilva termesztésének legnagyobb problémája nem a nedves talaj, hanem az, hogy felszedje az összes gyümölcsöt, amely a földre esik, és szétloccsannak.