Igénytelen gyümölcsfák, melyek kevés godozásra szorulnak

Van abban valami különleges, amikor az ember a saját kertjében, a saját gyümölcsfájáról szed le egy gyümölcsöt. Míg néhány fa hatalmasra nő és sok helyet foglal el, addig mások meglehetősen picik maradnak és alkalmazkodnak a kerted méretéhez. Élhetsz egy betondzsungelben, ahol csak egy zsebkendőnyi zöld terület áll rendelkezésedre vagy egy kertvárosi részen, ahol végtelen tered van, mindig létezik megfelelő megoldás arra, hogy gyümölcsöt hozó növényeid, bokraid, fáid legyenek.

Rajtad múlik, hogy önporzó vagy beporzást igénylő fát választasz magadnak. Az önporzó fák csoportjába a sárgabarack, a nektarin, az őszibarack és a meggy tartoznak, míg a porzást igénylő fák az almafa, a körtefa, a szilvafa és a cseresznyefa. Elsőre a beporzást igénylő fák nagyobb feladatnak tűnhetnek, ám ez érzéki csalódás.

Az alábbiakban ajánlani fogunk néhány csekély gondozásra szoruló, igénytelen gyümölcsfát, növényt, ami pici és nagyobb gyümölcsöskertekbe is egyaránt tökéletes lehet.

 

 

Igénytelen gyümölcsfák, melyek kevés godozásra szorulnak

Szilva

szilvafa

Kevés törődést igénylő gyümölcsöskertekbe az egyik legtökéletesebb választás a szilva, hiszen még más kis igényű gyümölcsökhöz képest is alig kell törődni vele. Könnyen alkalmazkodni tudnak szélsőséges körülményekhez is.

A szilvák nem csak finomak, de gyönyörű csonthéjas gyümölcsök is. A szilvafa nem önporzó, így legalább két fát neked kell beporoznod ahhoz, hogy gyümölcsöt hozzanak. Mielőtt szilvafát vásárolnál bizonyosodj meg arról, hogy a kiválasztott típus alkalmazkodni tud a kerted klímájához. A lakóhelyed függvényében az Európai, Japán és Damson fajták érhetőek el. A szilvafákat olyan helyre kell ültetni, ahol folyamatosan éri a nap és a talaj jól elvezeti a csapadékot.

Ültesd a telked legmagasabb pontjára, ezzel megvédheted az elfagyástól, ami a gyökér környékén károsíthatja a fát. Különösen azokat a helyeket kedvelik, ahol védve vannak a széltől. A normális méretűeket legalább 6-7,5 méter távolságra kell ültetni, míg a törpe verziónak 4,5-6 méter is elegendő.

A metszés az egyik legkritikusabb pontja a szilvafa-tulajdonlásnak, hiszen azoktól a gyenge ágaktól, amelyek nem lennének képesek megtartani a gyümölcsöket meg kell szabadulni. A frissen ültetett fákat hetente kell öntözni egészen októberig, ezzel erősítve meg őket a télre. Kora tavasszal érdemes ültetni őket, nyáron pedig megmetszeni, a fertőzések elkerülése érdekében.

 

Őszibarack

Őszibarackfa

A házi napcsókolta őszibarack olyan nyári finomságoknak lehet az alapanyaga, mint a pite, a lekvár, a muffin és a morzsasütemény. Az őszibarackfák hazánk klímájában jól érzik magukat, ha a téli hőmérséklet nem csökken -28 fok alá.

Ezek a fák imádják a napsütést, illetve olyan otthonra van szükségük, ahol a talaj jól vezeti a csapadékot. A normál méretű barackfák hatalmasak, de ebből is létezik törpe verzió, így mindenki megtalálja a kertméretéhez illőt.

Míg a normál méretűnek 4,5-6 méteres tér kell, addig a törpéknek 3-3,5 méter is elegendő. Mindenképpen ellenőrizd a fához járó leírást, hogy önporzó vagy beporzást igénylő fajtáról van szó.

 

Körte

körtefa

A zamatos körték a nyár és az ősz elmaradhatatlan tartozékai, ráadásul a körtefák a legritkább esetben szenvednek betegségekről vagy kártevőktől. Nem önporzók, ezért neked kell gondoskodnod arról, hogy legalább két fát beporozz ahhoz, hogy legyen a kertben gyümölcs.

Ezeken a fákon csak lassan indul el a gyümölcstermelődés, sok esetben akár 3 évet is várni kell az első szüretre. Ám ha végre ez megtörténik, akkor rengeteg bőséges évre számíthatunk. A körtefák a jó vízlevezetésű területeket kedvelik, ahol sok nap éri őket és kellemes a légmozgás.

Igyekezz olyan fajtát választani, ami ellenálló ezzel a fertőzéssel szemben, így elkerülhető a termés károsodása. A normál méretű fák esetében 6 méteres az előírt távolság az ültetésnél, a törpéknél pedig 4,5 méter.

A körtefák permetezéséhez mindössze egy kevés ammónium-nitrátra van szükséged, illetve szerencsés tanácsot kérni a helyi gazdaboltokban a térség specifikációit illetően. A hozam maximalizálása érdekében a fákat évente kell metszeni.

 

Alma

igénytelen gyümölcsfák

Függetlenül attól, hogy egy kisebb cserépben vagy a kis hátsó kertedben tartod, az almafa híres és nagyra becsült gyümölcs. A tavaszi virágzással pedig egy igazi műalkotássá változik. Magára fogja vonni a figyelmedet.

Biztosíts számára sok napfényt és jó vízelvezetést és az almafa úgy fog nőni, mint a gomba. Léteznek önmegporzó almafák, például a ’Golden Delicious’ és a ’Grimes Golden’, így még egy másik fára sincs szükség, de a legtöbben nem képesek erre.

Legyen bárhogy is a terméshez valamilyen alternatív megoldásra szükséged van, a leggyakrabban ez a keresztmegtermékenyítés.

 

Cseresznye és meggy

Amennyiben olyan fát szeretnél, ami gyönyörűen virágzik és ráadásul még ehető gyümölcsöt is terem, akkor a cseresznye egy tökéletes választás. Mind a cseresznye-, mind a meggyfák viszonylag kevés törődést igényelnek, gyorsan nőnek és a gyümölcsök hasznosításának igen széles a köre.

A mézédes cseresznyeszemek megjelenésére azonban akár 2-3 évet is kell várnod. A piacon elérhető egyik népszerű újítás az önbeporzó törpe cseresznyefa. A cseresznyénél jóval kisebbek a meggyfák, a terméséből ínycsiklandó lekvár és sütemények készíthetőek. A törpe és a normál méretű fák esetében is akár 4 év is eltelik mielőtt termőre fordulna.

Készülj fel azonban, hogy a hatalmasra megnővő fákon megtermő sok tíz kiló gyümölcsöt csak létrával fogod tudni lehozni. Ideális esetben a törpe fajtákon ennek a mennyiségnek a fele fog megteremni.

A cseresznyefákat késő ősszel vagy kora tavasszal kell ültetni, olyan területre, amely napsütötte és viszonylag huzatos. A standard méretű cseresznyefák között minimum 10-12 métert helyet kell hagyni, a törpéknél 1,5- 3méter is elegendő. A meggyfáknál ezek az értékek 6 és 7,5 méter, valamint 2,5 és 5,5 méter.

A cseresznyefák szeretik a nedvességet, éppen ezért használj a fa tövében talajtakarót ezzel is segítve a kedvező környezet biztosítását. A környék madarainak távoltartása érdekében egy hálóra is szükséged lehet, hogy azzal védd a termést a szárnyas betolakodóktól.

Tavasszal trágyázni egészen a gyümölcsök megjelenéséig szabad, majd a szüretet követően ismét. A metszést a tél legvégén a tavasz beköszönte előtt közvetlenül kell elvégezni.

 

 

Összegzés

Gyümölcsfákkal ékesíteni a kertedet nem csak esztétikai szempontokat szolgál, de bőséges, friss és zamatos terméssel is ellátja az egész családot. Kezdő kertészként dönts megfontoltan és válassz olyan fát, amely nem igényel sok locsolást, valamint minimális trágyázással is elboldogul.

Míg a szilvafákat inkább kisebb kertekhez javasoljuk, addig a cseresznyefa egy szempillantás alatt be fogja tölteni a szabad helyet, árnyékkal és édes gyümölcsökkel ajándékozva meg a ház lakóit.

Az őszibarack- és a körtefák is olyan viszonylag igénytelen fajták, amelyek sok évig minőségi termést adnak. Essen bármelyikre is a választásod, garantáljuk, hogy a házi gyümölcsnél finomabbat még nem ettél.