10 gyorsan növő árnyékot adó fa

Az árnyékot adó fák szépséget és élhető környezetet biztosítanak a tájnak. Vannak azonban más előnyei is a jól elhelyezett árnyas fáknak. Az árnyékos fák nyáron hűvösebbé teszik az otthonod, pénzt és energiát megtakarítva.

Az Artborist News folyóiratban közzétett tanulmány becslése szerint 100 év alatt egyetlen, a ház közelében megfelelően elhelyezett árnyékot adó fa 31 százalékkal csökkenti a nyári villamosenergia-felhasználásból származó nettó szén-dioxid-kibocsátást (*).

Az árnyékot adó fák mindenféle formában és méretben megtalálhatók, sokféle éghajlathoz és palántázási zónához alkalmasak. Ha azonnali hatást gyakorló fára vágysz, vedd fontolóba a gyorsan növekvő fákat.

 

 

Íme 10 gyorsan növő árnyékot adó fa, amely beárnyékolja az udvart.

1. Szomorú Fűz (Salix babylonica)

Szomorú Fűz

Ez az ikonikus árnyékot adó fa is gyorsan növekszik, évenkénti több, mint 60 cmnyivel (*). 2 Habár a szomorú fűzek különösen jól nőnek víz közelben, különféle hibrid fajtái is vannak, melyek jobban megfelelnek a szárazabb körülményeknek.

A fa széles, de sekély gyökerekkel rendelkezik, melyek károsíthatják a szennyvízcsatornákat és a földalatti csöveket. A szomorú fűzek akár 9-15 m magasságra is megnőhetnek, terjedésük is hasonlóan nagy.

Otthoni használatra ügyelj, hogy a fát az épületektől és a föld alatti csövektől távol ültesd el.

 • Napfény: Egész nap félárnyékban.
 • Táptalaj: Nedves, jól lecsapolt talaj.

 

 

2. Texasi Vörös Tölgy (Quercus buckleyi)

Texasi Vörös Tölgy

Ez a gyönyörű, gyorsan növekvő tölgyfajta nemcsak lombos koronával, de bőséges makk termést is biztosít minden évben, melyet a mókusok, a szarvasok és a pulykák felfalnak.

A fa lombkoronája az év nagy részében sötétzöld színű, ősszel azonban ez a lombhullató fa feltűnő vörös árnyalatúvá válik. A texasi vörös tölgy évente körülbelül 60 cm nyit nő, és elérheti akár az 15-25 m érett magasságot is, 12-20 m szélességgel.

 • Napfény: Teljes napfény.
 • Táptalaj: Nedves, savas, agyagos talaj.

 

 

3. Északi-Catalpa vagy Szivarfa (Catalpa speciosa)

Szivarfa

A Catalpa nagy, mutatós virágai, más néven Szivarfa vagy Catawba, tovább ösztönözhet arra, hogy te is nevelj egy ilyen fát az udvarodon. A fa nagyszerű a méhek számára, de igazi varázsát nagy, szív alakú leveleiből képzett vaskos lombkoronája adja.

Ezeknek a gyönyörű virágoknak és leveleknek később el kell hervadniuk – a catalpa minden évszakban jelentős mennyiségű avart képez.

A catalpát épületektől, kerítésektől, ingatlanvonalaktól, szkeptikus rendszerektől távol ültesd el, és győződj meg róla, hogy a növekedéshez elegendő helyet kapjon. Az északi-catalpa évente 30-60 cm-t nő, mielőtt elérné a 12-20 m érett magasságot és a 6-15 m szélességet.

 • Napfény: Teljes napfénytől részleges árnyékig.
 • Táptalaj: Nedves, 5,5-7,0 pH értékű, jó vízlevezetésű talaj.

 

 

4. Vörös Juhar (Acer rubrum)

vörös juhar

Amellett, hogy árnyékot biztosít, a vörös juhar ősszel is feldobja a színeket, levelei élénk-vörös színben pompáznak, mielőtt lehullanak. A vörös juhar gyorsan növekszik, jellemzően évente két-öt lábat, mielőtt a 12-20 m magasságot elérné, könnyedén és gyorsan megteremti otthonodnak vagy udvarodnak a szükséges privát szférát.

Ez a közepes méretű fa 9-15 m lombkoronát növeszt. A vörös juharfa sekély gyökérrel rendelkezik, ezért a legjobb, ha a fát a bejáróktól, járdáktól és más sétányoktól távol ültetjük el.

 • Napfény: Teljes napsütéstől a félárnyékig.
 • Táptalaj: Nedves, enyhén savas, jól lecsapolt talaj.

 

 

5. Amerikai Jávorfa (Platanus occidentalis)

Amerikai Jávorfa

Az amerikai jávorfa, melyet néha amerikai platánnak is neveznek hatalmasra nőhet. A platánok gyakran folyók és tavak közelében találhatóak, de lakóudvarokban is termeszthetőek feltéve, ha az udvarok elegendő hellyel rendelkeznek.

Az amerikai platánok mérsékelt vagy gyors ütemben nőnek – évente körülbelül két lábat – míg elérik a 22-30 m vagy annál magasabb érett magasságot.

A fa terjeszkedése ugyanolyan nagy, 22-30 m, ezek a nagy fák 250 évig vagy tovább élnek. Az amerikai platán jelentős mennyiségű avart képez, ezeknek a fáknak az ágait károsíthatja a szél és a fagy.

 • Napfény: Teljes napfény.
 • Táptalaj: Gazdag, humuszos, állandóan nedves, jól lecsapolt talaj.

 

 

6. Folyami Nyírfa (Betula nigra)

Folyami Nyírfa

A folyami nyír, más néven fekete nyír vagy vízi nyír, közepes méretű lombhullató fa. A fa növekedési üteme évente 45-100 cm. Az érett folyami nyír elérheti a 12-20 m magasságot és a 2-18 m szélességet is.

A folyami nyír úttörő fajnak számít, gyors és korai növekedése, termékeny magtermése és gyors csírázása miatt. Ezek az alkalmazkodó, jó hőtűrő fák illeszkednek a folyópartokhoz de otthoni tájakon is jól teljesíthetnek, ha időnként áztatótömlőket használnak a talaj nedvességének megőrzésére.

 • Napfény: Teljes napsütéstől a félárnyékig.
 • Táptalaj: Nedves, savas, termékeny talaj, de a szárazabb talajt is elviseli.

 

 

 

7. Ezüst Juhar (Acer saccharinum)

ezüst juharfa

A levelek alsó részének ezüst színéről elnevezett nagy árnyékfa, a gyorsan növekvő ezüst juhar évente 90-200 cm magasra is megnőhet. Az érett ezüst juhar átlagosan 15-25 m magasságra nő meg, 10-20 m szélességgel.

Az ezüst juhar gyors növekedése költséges: a fák gyenge, nagy szélben vagy erős hóesésben törésre hajlamos ágakkal rendelkezik. Az ezüst juharfákat a bejáróktól és járdáktól távol kell elültetni, mivel a sekély gyökerek kárt okozhatnak.

 • Napfény: Teljes napsütéstől a félárnyékig.
 • Táptalaj: Nedves, átlagos talaj, elviseli a rossz, száraz talajt.

 

 

8. Tulipánfa (Liriodendron tulipifera)

őszies tulipánfa
forrás: https://www.fast-growing-trees.com/

A tulipánfa vagy sárga nyár nagy, gyorsan növekvő, lombhullató fa. Lenyűgöző mérete mellett a tulipánfa egyedi virágairól és gyönyörű őszi színeiről híres. A fa a beporzókat is vonzza, és táplálékot biztosít a szarvasoknak és a mókusoknak.

A tulipánfák évente körülbelül 60 cm -t nőnek és akár a 18-28 m vagy annál magasabb magasságot is elérhetik. Ezek a fák kúp alakúak és 9-15 m szélesek mire megérnek. Nagy méretük miatt a tulipánfa a legalkalmasabb a bőséges hellyel rendelkező udvarokba.

 • Napfény:: Teljes napfény, elviseli a részleges árnyékot.
 • Táptalaj: Nedves, szervesen gazdag, jól lecsapolt agyagos talaj.

 

 

9. Ámbrafa (Liquidambar styraciflua)

Ámbrafa

Egyedi csillag alakú leveleivel és élénk őszi színeivel az ámbrafa népszerű árnyékfa. Ez a keményfa évente 30-60 cm-t nő, mielőtt eléri a 18-25 m vagy annál magasabb érett magasságot. 12-18 m szélességben az ámbrafa bőséges árnyékot biztosít a tágas szabadtéri területeken.

Az ámbrafa teljes napfényt igényel, és nem viseli jól az árnyékot. A fa gyümölcse táplálékot nyújt az énekemadaraknak, a mókusoknak. Ennek a bőséges gyümölcs termésnek a hátránya, hogy a fa alatti területet karban kell tartani, takarítani kell.

 • Napfény: Teljes napfény.
 • Táptalaj: Nedves, termékeny, enyhén savas talajok, tolerálja az agyagot, homokot és az agyagos talajt. Kerüld a lúgos talajokat.

 

 

10. Északi Vörös Tölgy (Quercus rubra)

Északi Vörös Tölgy

Az északi vörös tölgy egy közepes méretű, lombhullató fa, mnelynek éves növekedési üteme 60 cm. A fa eléri az 15-20 m magasságot és hasonló méretű szélességet.

Az északi tölgy hosszú életű fa: megfelelő körülmények között a fa 500 évig is élhet. A fa árnyékot ad az embereknek, valamint fészkelőhelyeket és táplálékot kínál különféle madaraknak és emlősöknek.

 • Napfény: Teljes napfény.
 • Táptalaj: Termékeny, homokos, finom szerkezetű, savas, jó vízelvezetésű talajok

 

 

 

Hogyan Válasszuk Ki A Legjobb Fát

Ezeknek az árnyékos fáknak nem mindegyike lesz alkalmas az udvarra, mivel a tenyészidőszak hossza, a fagyos időszakok, a hőmérséklet, az éves csapadékmennyiség és a talaj típusa helytől függően változik.

A legjobb módja annak, hogy megtalálja a régiójának megfelelő, gyorsan növekvő árnyékfákat az, ha beszél egy szakértővel egy helyi intézetben vagy irodában, így szerezhet be igazolt fafajtákat és kerülheti el a kellemetlen vagy invázívokat.