10 gyorsan növő árnyékot adó fa

Az árnyékot adó fák szépséget és élhető környezetet biztosítanak a tájnak. Vannak azonban más előnyei is a jól elhelyezett árnyas fáknak. Az árnyékos fák nyáron hűvösebbé teszik az otthonod, pénzt és energiát megtakarítva.

Az Artborist News folyóiratban közzétett tanulmány becslése szerint 100 év alatt egyetlen, a ház közelében megfelelően elhelyezett árnyékot adó fa 31 százalékkal csökkenti a nyári villamosenergia-felhasználásból származó nettó szén-dioxid-kibocsátást (*).

1. Szomorú Fűz (Salix babylonica)

Szomorú Fűz

Ez az ikonikus árnyékot adó fa is gyorsan növekszik, évenkénti több, mint 60 cmnyivel (*). 2 Habár a szomorú fűzek különösen jól nőnek víz közelben, különféle hibrid fajtái is vannak, melyek jobban megfelelnek a szárazabb körülményeknek.

A fa széles, de sekély gyökerekkel rendelkezik, melyek károsíthatják a szennyvízcsatornákat és a földalatti csöveket. A szomorú fűzek akár 9-15 m magasságra is megnőhetnek, terjedésük is hasonlóan nagy.

Otthoni használatra ügyelj, hogy a fát az épületektől és a föld alatti csövektől távol ültesd el.

 • Napfény: Egész nap félárnyékban.
 • Táptalaj: Nedves, jól lecsapolt talaj.

 

 

2. Texasi Vörös Tölgy (Quercus buckleyi)

Texasi Vörös Tölgy

Ez a gyönyörű, gyorsan növekvő tölgyfajta nemcsak lombos koronával, de bőséges makk termést is biztosít minden évben, melyet a mókusok, a szarvasok és a pulykák felfalnak.

A fa lombkoronája az év nagy részében sötétzöld színű, ősszel azonban ez a lombhullató fa feltűnő vörös árnyalatúvá válik. A texasi vörös tölgy évente körülbelül 60 cm nyit nő, és elérheti akár az 15-25 m érett magasságot is, 12-20 m szélességgel.

 • Napfény: Teljes napfény.
 • Táptalaj: Nedves, savas, agyagos talaj.

 

 

3. Északi-Catalpa vagy Szivarfa (Catalpa speciosa)

Szivarfa

A Catalpa nagy, mutatós virágai, más néven Szivarfa vagy Catawba, tovább ösztönözhet arra, hogy te is nevelj egy ilyen fát az udvarodon. A fa nagyszerű a méhek számára, de igazi varázsát nagy, szív alakú leveleiből képzett vaskos lombkoronája adja.

Ezeknek a gyönyörű virágoknak és leveleknek később el kell hervadniuk – a catalpa minden évszakban jelentős mennyiségű avart képez.

A catalpát épületektől, kerítésektől, ingatlanvonalaktól, szkeptikus rendszerektől távol ültesd el, és győződj meg róla, hogy a növekedéshez elegendő helyet kapjon. Az északi-catalpa évente 30-60 cm-t nő, mielőtt elérné a 12-20 m érett magasságot és a 6-15 m szélességet.

 • Napfény: Teljes napfénytől részleges árnyékig.
 • Táptalaj: Nedves, 5,5-7,0 pH értékű, jó vízlevezetésű talaj.

 

 

4. Vörös Juhar (Acer rubrum)

vörös juhar

Amellett, hogy árnyékot biztosít, a vörös juhar ősszel is feldobja a színeket, levelei élénk-vörös színben pompáznak, mielőtt lehullanak. A vörös juhar gyorsan növekszik, jellemzően évente két-öt lábat, mielőtt a 12-20 m magasságot elérné, könnyedén és gyorsan megteremti otthonodnak vagy udvarodnak a szükséges privát szférát.

Ez a közepes méretű fa 9-15 m lombkoronát növeszt. A vörös juharfa sekély gyökérrel rendelkezik, ezért a legjobb, ha a fát a bejáróktól, járdáktól és más sétányoktól távol ültetjük el.

 • Napfény: Teljes napsütéstől a félárnyékig.
 • Táptalaj: Nedves, enyhén savas, jól lecsapolt talaj.

 

 

5. Amerikai Jávorfa (Platanus occidentalis)

Amerikai Jávorfa

Az amerikai jávorfa, melyet néha amerikai platánnak is neveznek hatalmasra nőhet. A platánok gyakran folyók és tavak közelében találhatóak, de lakóudvarokban is termeszthetőek feltéve, ha az udvarok elegendő hellyel rendelkeznek.

Az amerikai platánok mérsékelt vagy gyors ütemben nőnek – évente körülbelül két lábat – míg elérik a 22-30 m vagy annál magasabb érett magasságot.

A fa terjeszkedése ugyanolyan nagy, 22-30 m, ezek a nagy fák 250 évig vagy tovább élnek. Az amerikai platán jelentős mennyiségű avart képez, ezeknek a fáknak az ágait károsíthatja a szél és a fagy.

 • Napfény: Teljes napfény.
 • Táptalaj: Gazdag, humuszos, állandóan nedves, jól lecsapolt talaj.

 

 

6. Folyami Nyírfa (Betula nigra)

Folyami Nyírfa

A folyami nyír, más néven fekete nyír vagy vízi nyír, közepes méretű lombhullató fa. A fa növekedési üteme évente 45-100 cm. Az érett folyami nyír elérheti a 12-20 m magasságot és a 2-18 m szélességet is.

A folyami nyír úttörő fajnak számít, gyors és korai növekedése, termékeny magtermése és gyors csírázása miatt. Ezek az alkalmazkodó, jó hőtűrő fák illeszkednek a folyópartokhoz de otthoni tájakon is jól teljesíthetnek, ha időnként áztatótömlőket használnak a talaj nedvességének megőrzésére.

 • Napfény: Teljes napsütéstől a félárnyékig.
 • Táptalaj: Nedves, savas, termékeny talaj, de a szárazabb talajt is elviseli.

 

 

 

7. Ezüst Juhar (Acer saccharinum)

ezüst juharfa

A levelek alsó részének ezüst színéről elnevezett nagy árnyékfa, a gyorsan növekvő ezüst juhar évente 90-200 cm magasra is megnőhet. Az érett ezüst juhar átlagosan 15-25 m magasságra nő meg, 10-20 m szélességgel.

Az ezüst juhar gyors növekedése költséges: a fák gyenge, nagy szélben vagy erős hóesésben törésre hajlamos ágakkal rendelkezik. Az ezüst juharfákat a bejáróktól és járdáktól távol kell elültetni, mivel a sekély gyökerek kárt okozhatnak.

 • Napfény: Teljes napsütéstől a félárnyékig.
 • Táptalaj: Nedves, átlagos talaj, elviseli a rossz, száraz talajt.

 

 

8. Tulipánfa (Liriodendron tulipifera)

őszies tulipánfa
forrás: https://www.fast-growing-trees.com/

A tulipánfa vagy sárga nyár nagy, gyorsan növekvő, lombhullató fa. Lenyűgöző mérete mellett a tulipánfa egyedi virágairól és gyönyörű őszi színeiről híres. A fa a beporzókat is vonzza, és táplálékot biztosít a szarvasoknak és a mókusoknak.

A tulipánfák évente körülbelül 60 cm -t nőnek és akár a 18-28 m vagy annál magasabb magasságot is elérhetik. Ezek a fák kúp alakúak és 9-15 m szélesek mire megérnek. Nagy méretük miatt a tulipánfa a legalkalmasabb a bőséges hellyel rendelkező udvarokba.

 • Napfény:: Teljes napfény, elviseli a részleges árnyékot.
 • Táptalaj: Nedves, szervesen gazdag, jól lecsapolt agyagos talaj.

 

 

9. Ámbrafa (Liquidambar styraciflua)

Ámbrafa

Egyedi csillag alakú leveleivel és élénk őszi színeivel az ámbrafa népszerű árnyékfa. Ez a keményfa évente 30-60 cm-t nő, mielőtt eléri a 18-25 m vagy annál magasabb érett magasságot. 12-18 m szélességben az ámbrafa bőséges árnyékot biztosít a tágas szabadtéri területeken.

Az ámbrafa teljes napfényt igényel, és nem viseli jól az árnyékot. A fa gyümölcse táplálékot nyújt az énekemadaraknak, a mókusoknak. Ennek a bőséges gyümölcs termésnek a hátránya, hogy a fa alatti területet karban kell tartani, takarítani kell.

 • Napfény: Teljes napfény.
 • Táptalaj: Nedves, termékeny, enyhén savas talajok, tolerálja az agyagot, homokot és az agyagos talajt. Kerüld a lúgos talajokat.

 

 

10. Északi Vörös Tölgy (Quercus rubra)

Északi Vörös Tölgy

Az északi vörös tölgy egy közepes méretű, lombhullató fa, mnelynek éves növekedési üteme 60 cm. A fa eléri az 15-20 m magasságot és hasonló méretű szélességet.

Az északi tölgy hosszú életű fa: megfelelő körülmények között a fa 500 évig is élhet. A fa árnyékot ad az embereknek, valamint fészkelőhelyeket és táplálékot kínál különféle madaraknak és emlősöknek.

 • Napfény: Teljes napfény.
 • Táptalaj: Termékeny, homokos, finom szerkezetű, savas, jó vízelvezetésű talajok

 

 

 

Hogyan Válasszuk Ki A Legjobb Fát

Ezeknek az árnyékos fáknak nem mindegyike lesz alkalmas az udvarra, mivel a tenyészidőszak hossza, a fagyos időszakok, a hőmérséklet, az éves csapadékmennyiség és a talaj típusa helytől függően változik.

A legjobb módja annak, hogy megtalálja a régiójának megfelelő, gyorsan növekvő árnyékfákat az, ha beszél egy szakértővel egy helyi intézetben vagy irodában, így szerezhet be igazolt fafajtákat és kerülheti el a kellemetlen vagy invázívokat.