Alacsony növésű gyümölcsfák – nevelj törpe fát akár a balkonon

Ha kis udvarod van, akkor nem célszerű hatalmas fákat ültetni. De ez nem azt jelenti, hogy nem termeszthetsz saját gyümölcsöket. Alacsony növésű gyümölcsfák ültetésével vonzó környezetet teremthetsz egy kis területen is, miközben élvezheted munkád gyümölcseit az ebédlőasztalnál. Még akkor is, ha kénytelen vagy teljes egészében a teraszon kertészkedni, e törpe gyümölcsfák közül néhányat (például törpe citromfákat) még cserépben is termeszthetsz.

Egy “trükk” van, amelyet a kezdőknek szem előtt kell tartaniuk: Egyes gyümölcsfák öntermékenyek, míg mások nem azok. Az utóbbiakhoz több fát is meg kell termeszteni a beporzás eléréséhez. Kérdezz rá erre a személyzetnél a vásárláskor. Mindezek a fajták a teljes napsütést és a jó vízelvezetésű talajt szeretik.

 

 

Alacsony növésű gyümölcsfák

Almafák

igénytelen gyümölcsfák

Az első négy fa a listán, a törpe almafákkal kezdve, mind a rózsafélék családjához tartozik, amely magában foglalja a dísznövényeket is, például a virágzó pompás japánbirset (Chaenomeles speciosa) és a galagonyafákat.

Népszerű törpe almafa a Honeycrisp Cameron Select fajtája. Ez 250-300 cm magasra is megnőhet. Az almafák a legszívósabb gyümölcsfák közé tartoznak, és egyes fajták betegségekkel szemben is ellenállóak.

Ez a törpefa élénkpiros gyümölcsöt hoz, amely édes, ropogós és lédús.

 

Cseresznyefák

Félig törpe (vad)cseresznyefához (Prunus avium) keress egy Stella oltványt, amely Colt gyökértörzset használ. A fa legfeljebb mindössze 3m magasra nő. A gyümölcs sötétvörös színű és édes.

A cseresznyefák öntermékenyek, ezért nem kell a beporzáshoz szükséges társ beszerzésén aggódni. Emiatt a tény miatt még jobban beleillenek a kis udvarokba, mint azok a gyümölcsfák, amelyeknek külön beporzóra van szükségük.

 

Őszibarackfák

Őszibarackfa

Az őszibarackfák szintén a Prunus nemzetségbe tartoznak (P. persica). A kajszibarackot, a cseresznyét, az őszibarackot és a szilvát “csonthéjas gyümölcsnek” nevezik, mivel gyümölcsükben van egy csonthéj. A cseresznyefákhoz hasonlóan az őszibarackfák is öntermékenyek.

Magasságuk szintln 280-300 cm. Bármennyire is törékenynek tűnnek, az őszibarackfák valójában nagyon szívósak. Ez egy fehér húsú őszibarack, amely szilárd, édes és lédús. A héjának van egy pirosas pírja.

 

Szilvafák

szilvafa

Számos törpe szilvafa létezik. Ha igazán kicsit szemelsz ki magadnak, akkor vannak olyan cserjefajták is, amelyek ehető szilvát teremnek.

Hidegebb éghajlathoz ültessen parti szilvát (Prunus maritima). A parti szilva egy 180 cm magas bokor, amelyet az Egyesült Államok északkeleti részének sok lakója jól ismer, mivel ez az Atlanti‑óceán menti homokdűnékben élő, gyümölcsöző növény.

Egy törpe szilvafa változat például a Johnson Prunus domestica. Tipikusan eléri a 3 m magasságot. A Johnson vörös héjú és édes, vörös húsú. Azonban beporzóra van szüksége; alternatívaként ültessen öntermékeny Damson szilvafát.

 

Citromfák – ismerős törpe gyümölcsfa

citromfa

Gyümölcse nem igazán hasonlít a boltban vásárolt citromra (Citrus limon), de a törpe Meyer citromfa az egyik legjobb fajta, amelyet termeszthetsz, ha kis helyen szeretnél gyümölcsöt.

A citromuk kerekebb, mint a tipikus citrom, és egy kis narancssárga szín keveredik bennük a megszokottabb citromsárgával (de olyan jellegzetes ízűek, ahogy azt egy citromtól elvárjuk).

A fehér virágok illata kellemes bónusz. 4-6 láb magasra nő, és citromot termelhet vele a kertjében külön beporzó vásárlása nélkül.

 

 

Narancsfák

narancsfa

A narancsok Kínából származnak, ezt a botanikai név, a Citrus x sinensis is bizonyítja: Ez a sinensis latinul azt jelenti, hogy “Kínához tartozik”. Sokan kíváncsiak arra, hogy a gyümölcs vagy a szín kapta-e először a “narancs” nevet; a válasz az, hogy a gyümölcs volt az első.

A törpe Calamondin narancsfák öntermékenyek és 180-300 cm magasra nőnek. Remek növények, amelyeket a citrus kedvelők számára teraszos cserepekben lehet termeszteni, de húsuk nem olyan édes, mint a gyakoribb narancsok húsa (a gyümölcsöt inkább lekvár készítéséhez használják, stb.).

Továbbá feltűnő a megjelenésük, ezért érdemes csupán díszítő értékük miatt termeszteni őket. Bónusz, hogy kellemes illatot áraszt a virágzás során.

 

Mandarinfák

Ha édes, narancs jellegű ízvilágú gyümölcsre vágysz egy törpefától, a mandarin jobb választás, mint az igazi narancs. A Citrus reticulata-t olyan gyümölcsökért becsülik, amelyek kissé hasonlítanak a narancsra, de sokkal könnyebben hámozhatók és sokkal kevésbé piszkol be az evése.

A mandarinfák kis helyen történő termesztésében jó, hogy természetes magasságukat a skála alsó végén lehet tartani, pusztán nyeséssel, így nincs szükség olyan fajták keresésére, amelyek kifejezetten „törpék”. Öntermékenyek.

 

Fügefák

fügefa

A Ficus carica öntermékeny. Meglepő módon (figyelembe véve, hogy meleg éghajlati növényként gondolunk rá), a fügének van lehűlési követelménye, de ez kevesebb, mint 300 óra 7 °C alatti hőmérsékleten.

A Celestial (mennyei) egy törpe típus, amely édes ízű, kis gyümölcsöket hoz és körülbelül 3 m magasra nő. Meg tudsz metszeni egy fügefát úgy, hogy megtartsa azokat a határokat, amelyeket a tér korlátai miatt állítottál fel.

A fügefák jól érzik magukat konténerekben, mert szeretik, ha gyökereik összeszűkülnek, és pontosan ez történik az edényekben termesztett növényekkel. Ezenfelül lombozatuk elég vonzó ahhoz, hogy díszítő értékként tekintsünk rájuk.