25 nagyszerű kerti térelválasztó kerítés ötlet

A kerítéseknek különböző rendeltetései vannak, egyrészt megvédik a kertedet az illetlen kétlábú és négylábú betolakodóktól, akik vagy a veteményesedet dézsmálnák meg, vagy más károkat tennének a tulajdonodban. Másfelöl egy kis magánéletet teremt neked és a családodnak, árnyékot ad a növényeknek, biztonságnak tartja a háziállatokat és a gyerekeket, valamint segít keretezni az ingatlanodat.

Ha Te is éppen egy új kerítés felállításán gondolkodsz vagy a már meglévőt szeretnéd egy kicsit feldobni és ehhez keresel inspirációt, akkor már biztosan feltűnt, hogy a lehetőségek végtelen száma nagyon gyorsan mindet zavarossá tehet. Segítségként mi leszűkítettük neked a 25 legötletesebb kerti térelválasztó kerítés megoldást, hogy ezzel megkönnyítsük a döntésedet.

 

 

25 fantasztikus kerti térelválasztó kerítés megoldás

1. Jó látvány

függőleges fehér kerítés
forrás: countryliving.com

Ezek a közepes magasságú kerítések tökéletesek arra, hogy kijelöljék a kerted határait, anélkül, hogy valójában elszigetelnének a többi szomszédtól és a külvilágra való rálátástól. A függőleges deszkák közötti rések úgy tartják távol az erdei állatokat, hogy közben megmarad a tökéletes kilátásod.

Az ehhez hasonló kerítéseket könnyedén be tudod szerezni bármelyik barkácsáruházban vagy akár egy asztalostól is megrendelheted őket. Ezzel stílusos, nyitott, de mégis védett megjelenést kölcsönözve a kertednek.

 

2. Lépj be egy új világba

forrás: https://dreaminggardens.blogspot.com/

Bár ezek a régi fa ajtók már emberemlékezet óta használatban vannak, rusztikus kertkapuként újjászülethetnek. Tehát ha legközelebb lomtalanításon jársz, szentelj kiemelt figyelmet a régi ajtóknak. Hasznosak lehetnek!

 

3. A vasfüggöny

forrás: homestratosphere.com

A kerítések leggyakrabban fából készülnek, a fém alapanyagúak néhanapján igen ellenséges benyomást kelthetnek. A képen látható modell egy ideális példa erre, árad belőle a fényűzés és a felsőbbrendűség. Ha mégis fém kerítést szeretnél, akkor rengeteg különböző kialakítás közül választhatsz, kezdve a letisztult, egyszerű daraboktól egészen a kidolgozott, bonyolult kompozíciókig.

Ezen kerítések előnye, hogy nagyon szívósak és hosszantartóak, különösen szélsőséges időjárási körülmények között látványosan jobban teljesítenek, mint a fából készült társaik. Azonban a magánéletet abszolút nem biztosítják, éppen ezért az előkertbe javasolt a használata inkább. Ha úgy döntenél ilyet használnál a kertedben, győződj meg arról, hogy keskeny nyílásokkal rendelkező modellt választasz.

 

4. Válaszfal

forrás: pinterest.com

Egy kerítés segítségével oszd részekre a kertedet, funkciójuknak megfelelően. Például leválaszthatod a gyerekek füves játszó birodalmát, a kültéri teraszos étkezőhelyetektől. Ha van egy háziállatotok, akit távol szeretnétek tartani a gyeptől, akkor fizikai akadályt képezve, egy válaszfal jó megoldás lehet a károk elkerülésére.

E célra alacsony, széles deszkákból álló kerítés jó szolgálatokat tehet, hiszen anélkül keretezi a kert bizonyos részeit, hogy valójában elzárná azt vizuálisan.

 

5. Mini kerítés

A kerítések nem csak arra szolgálnak, hogy akadályt képezzenek a külvilág és a kert között, de arra is tökéletesek, hogy parkos megjelenést kölcsönözzenek a környezetnek. A mindössze néhány centiméter magas, miniatűr kerítésekkel körbevett virágágyásoknak és zöldségeskerteknek hihetetlenül professzionális kinézetet ad, ráadásul alig kerül pénzbe.

Ezeket a pici típusú kerítéseket gyakran bambuszból vagy más fából készítik, éppen ezért nagyon hajlékonyak és könnyen igazíthatóak a virágágyás széléhez. Olyan stílusban alkalmazod őket, ahogy csak szeretnéd. Használj az udvar stílusához leginkább passzoló verziót.

 

6. Boltívek

A kerítésekhez a letöbb esetben kerti kapu is tartozik, de csak néhány ember gondolkodik el azon, hogy a bejáratot funkcióval lássa el.  A képen is látható boltívhez hasonló darabok igazi jelleget kölcsönöznek az ingatlannak, bájos megjelenést adva neki. Egyszerre tűnik furcsának és fényűzőnek, ráadásul a virágoknak szánt helyet is megduplázza. Fesd le fehérre, így a kerítésekhez kapcsolt boltív időtlenek és klasszikusak fog tűnni, szinte bármilyen méretben beszerezheted. Ha érzed magadban az erőt, ultratermészetes módon akár hajlékony ágakból, akár saját magad is megépítheted a boltívedet.

 

7. Rácsos panelek

forrás: https://www.gardenshedsdirect.uk/

Egy rács kerítésként való használata, igen gazdaságos megoldás a zárt kert kialakítására. Annak ellenére, hogy nem drága, használata nagyon praktikus, hiszen nem zárja el a kilátást, sőt még a virágokat is fel tudod rá futtatni.

Az egyetlen hátrányuk, hogy nem igazán ellenállóak, vihar idején vagy nagyobb terhelés következtében könnyen megrepedhetnek vagy teljesen össze is törhetnek. Stabilizálásuk érdekében erősítsd össze a paneleket megfelelően, de még így is várható, hogy pár éven belül le kell cserélned őket. A jó hír az, hogy ezt az őszi vagy a tavaszi kertrendezés részeként könnyű lebonyolítani.

 

8. Gerenda és beton

Amennyiben a teljesen fa kerítés nem illik bele az elképzeléseidbe, úgy próbáld meg a gerendákat más stílussal vegyíteni, illeszd a fa gerendákat különböző anyagok közé. Az ábrázolt kerítés ránézésre is azt az érzetet kelti, hogy a kialakítása speciálisan ezeknek a gerendáknak a megtartására lett tervezve, ezzel alkotva egy igazán minőségi és stílusos elegyet.

És bár ennek a kerítéstípusnak a megépítése több időt és pénzt igényel, mint egy hagyományos kerítés, remek módja annak, hogy egyedi, testreszabott külsőt adjunk az ingatlannak.

 

9. Házi fonás

Ha valami olyan kerítésmegoldást keresel, ami extra olcsó és a kreatív energiáidat is kiélheted rajta, akkor a házilag karókból és drótból font kerítés a neked való. Mindössze olyan faanyagra, esetleg ágakra van szükséged, amely nagyjából egyenesek és azonos hosszúságúra tudod őket igazítani.

Majd ezeket a husángokat egy hajlékony, ám masszív huzallal tudod egymáshoz rögzíteni. Tekerd át egyenként őket, folyamatosan adva hozzá újabb és újabb elemeket. A nagyobb stabilitás érdekében a botok különböző részein is megismételheted ezt a folyamatot. Ez a megoldás rusztikus, otthonos hangulatot fog kölcsönözni a kertednek.

 

10. Fonott vesszőkből kerítés

forrás: https://www.daz3 .com/

Az ehhez hasonló fonott kerítés az ősi technológiával készül, amikor is a megtisztított fűzfa vesszőket fonnak össze fa karókkal. Természetesen ilyen kerítéseket mesterektől is beszerezhetsz, sokkal izgalmasabb és olcsóbb, ha saját magadnak alkotod meg.

A vastagabb ágak adják a szilárdságot a kerítésnek, míg a vékonyabb darabokkal szorosabbra tudod fűzni a szerkezetet, ezzel növelve a szilárdságát és az élettartamát, sőt mi több ezáltal a hézagok is eltüntethetők. A kész megjelenés meglehetősen rusztikus és tökéletesen illik például egy régebbi parasztházhoz.

 

11. Multifunkciós kerítés

forrás: http://gardeningproducts4less.com/

Az emberek különböző okokból állítanak kerítést a házuk köré. Míg néhányan a kártevőket akarják kívül tudni, úgy másik inkább az állataikat és a gyerekeiket tartanák bent. Bármi is legyen a kerítésépítésednek a fő oka, gondolkozz el azon milyen másodlagos felhasználási módjai lehetnek a kerítésednek, ezzel leszűkítheted a számodra alkalmas kerítések körét.

Ha kedveled a virágokat, növényeket, fűszereket, akkor a kerítésre virágládákat aggatva ilyen szempontból is hasznosíthatod a kerítésedet. Más kerítéseket úgy alakítanak ki, hogy napelemek vagy madáretetők kapnak benne helyet.

 

12. Tükörfény

https://wrengineering.com.au/

Mindegy, hogy egy új kerítés felállításáról vagy egy régi kicsinosításáról legyen szó, a festék igazi aduász, hiszen kis költségvetésből, hatalmas változás érhető el általa. A tükörfényű festék, az a típus, amelyet gyakorta lenéznek és nagyon ritkán alkalmaznak kültéri kerítésekhez.

Ennek a festéknek magas fényű a fedése és általában véve sokkal ellenállóbb és tartósabb, mint más anyagok. Legtöbbször olajos bázisúak, így nagyon könnyen tisztán tarthatóak. Ez a fényes végeredmény egy igazán modern és tiszta hangulatot fog kölcsönözni a külső térnek, valamint az élettartamát is növelni fogja, köszönhetően annak, hogy védi az időjárástól.

 

13. Raklap kerítés

forrás: pinterest.com

Ha valaha böngészted már a Pinterest-et, akkor nem lesz új információ, hogy néhány, látszólag haszontalan, régi raklapból, mennyire eredeti kerítést lehet kialakítani, mindenféle extra kiadás nélkül. Valójában ezek a raklapok tökéletesen megfelelnek arra, hogy kerítésként funkcionáljanak, hiszen nagyok, szilárd szerkezetűek és egyszerűen csak a kerítésoszlopokat kell meg erősíteni, ahhoz, hogy kész is legyen a kerítés.

A raklapok egyszerű összeillesztésével, nagy kiadásoktól mentesen alkothatod meg saját magad a kerítésedet, ami még ennél is nagyszerűbb hír, hogy a raklapok már magukba is foglalnak különböző beépített polcokat és rekeszeket, amelyeket kedved szerint kihasználhatsz.

Helyezz a résekbe növényeket, fényfüzéreket vagy futtasd körbe növényekkel. Ezzel téve igazán természetközelivé a megjelenését.

 

14. Felújított raklap kerítés

forrás: http://www.palletsdesigns.com/

Abban az esetben, ha pénzspórolás okán szeretsz magadra vállalni nagyobb házkörüli munkákat, akkor régi raklapok újrafelhasználásával nagyszerű kerítést alkothatsz meg. Bár valószínűleg elég időigényes és munkaintenzív feladat, megéri a fáradtságot, hiszen bájos és rusztikus kerítés készíthető általa.

Egy másik nagy előnye, hogy új, ökoetikus és fenntartható felhasználási módot adunk az ódon faanyagnak, ahelyett, hogy tüzelőként használnánk vagy csak egyszerűen megszabadulnánk tőle.

 

15. Rusztikus festés

forrás: pinterest.com

Ha van egy kopottas megjelenésű kerítésed, amely már jócskán túl van a fénykorán, akkor itt az ideje, hogy felfrissítsd egy kis festékkel. Az idősebb kerítések nagyszerűen mutatnak pasztellszínben, ez rusztikus, otthonos megjelenést kölcsönöz neki.

Egy kerítés lefestése akár hétvégi programnak is tökéletes, gyorsan lehet vele végezni, ráadásul szaktudást sem igényel. Ha a rusztikus végeredmény a cél, még fedőlakkot sem kell használnod, senki nem fogja észrevenni, hogy amatőr festő alkotásáról van szó.

A régi kerítés lefestése abban is jó szolgálatot tesz, hogy meghosszabbítsa az élettartamát, ezzel további éveket nyerve a kerítéscseréig.

 

16. Élénk és gyönyörű

Ne félj kitűnni a tömegből, hagyd, hogy a személyiséged rányomja a bélyegét az otthonod külső és belső stílusára. Amennyiben szereted a mókás és színes dolgokat, akkor van egy neked való top ötletünk ahhoz, hogy kerítésed művészi és kreatív legyen.

Az élénk színekre pingált kerítés amolyan ráncfelvarrásként hat a házad megjelenésére, vigyél egy kis napfényt az utcátokba. A színes kerítések különösen a tengerparti településeken működnek jól, ahol az emberek hagyományosan sokkal kísérletezőbbek a színekkel.

 

17. Művészi kerítés

A kerítések, méretükből és egyszerűségből fakadóan a legtökéletesebb vásznak műalkotásokhoz. Engedd szabadon a benned rejlő művészt és hagyd rajta a lenyomatodat a kerítésen, legyen szó a belsejéről, ahol a kertben pihenés közben gyönyörködhetsz a művedben vagy a külsejéről, ami a járókelőket szórakoztathatja.

A képen látható virágok csak egy minta arra, hogyan dekorálhatod a kerítésedet, a lehetőségek száma végtelen, csak a kreativitásod szabhat határt.

 

18. Udvari koordináció

Az udvar stílusossá tételének egy igen szórakoztató módja lehet a színek összehangolása. A fenti képen megjelenő kerítés rikító rózsaszín árnyalatot kapott, ami tökéletesen illik a fűszernövények tónusához, ezzel furcsa, ugyanakkor egyedi megjelenést kölcsönözve a hátsó kertednek.

Ha a rikító színek nem a Te világod, akkor festheted a kerítéseket és virágládákat valami hagyományosabb, természetes színre, szürkére esetleg feketére. Ez az egyszerű ötlet, minimális költségbe és erőfeszítésbe kerül.

 

19. DIY kerítés

forrás: https://insteading.com/

Te magad is megalkothatsz egy teljesen eredeti és egyedi kerítést egészen az alapoktól. Az összes szükséges alapanyagot és szerszámot beszerezheted a barkácsáruházakból, ez alatt a falécek, kerítésoszlopok, csavarok és szögek értendőek.

A saját kerítés megépítésének az előnye, hogy teljesen az igényeidre szabhatod azt, a méretét, a stílusát, a mintázatát (rácsos vagy cikk-cakkos). Ha elég ügyes vagy semmilyen nehézségbe nem fogsz ütközni ennek a projektnek a során, hasznosíts néhány YouTube ’tutorial’ videót.

Ha valami mégsem sikerülne, akkor hívd át a DIY-ban jártas egyik barátodat vagy családtagodat segítségképpen.

 

20. Rönk kerítés

forrás: https://www.almanac.com/

A skandináv megjelenésű kerítéshez használj rönköket, a hangulata a havas faházakat és kabinokat fogja idézni. Akárcsak a gyerekek faházánál, itt is számtalan módja van a fadarabok felhasználásának, a rusztikus végeredmény elérése érdekében.

Ha elég szerencsés vagy és korlátlan mennyiségben áll rendelkezésedre faanyag, akkor az általad kiválasztott és felaprított alapanyaggal dolgozhatsz ezáltal alkotva meg olyan végeredményt, amire a szíved vágyott. A rönkök segítségével tündéri terítést is létrehozhatsz.

 

21. Tereprendezés kerítéssel

forrás: pinterest.com

Amennyiben szempont nálad, hogy bizonyos területek védve legyenek a focilabdától, állatoktól vagy a gyerekektől, úgy egy közepes magasságú kerítés jó szolgálatot tehet. Ezáltal az ágyások között sétaösvényeket is ki tudsz alakítani.

Határold le a kert részeit, így majdhogy nem keretezed is azt. Az ilyen műveletekhez a rugalmas kerítéstípus használata a legszerencsésebb, amelyet a meglévő virágágyás alakjához tudsz igazítani. Válasz a kertedhez illő zöld, esetleg fehér színben.

 

22. RÉGI TRÜKK

Ez a legegyszerűbb kerítés talán túl réginek és rusztikusnak tűnhet, de akár telepíthetsz egy hasonló új verziót belőle. Csak kövesd a rönkkerítés építésének lépéseit, a különbség, hogy itt nem kell lekezelni a fát.

Hagyd természetesen, így hamarosan el fog szürkülni. Mindössze arra kell ügyelned, hogy dróttal erősítsd meg, ezzel tudod távoltartani a bosszantó kis lényeket.

 

23. Kötélkerítés

Abban a pillanatban, hogy a kerítés oszlopai rögzítésre kerültek, a köteleket is megfeszülnek. Ez a kerítésfajta minden másnál jobban jelöli a területed határait, ezáltal lehetővé téve, hogy a szomszédaiddal meg tudd különböztetni az ingatlanhatárokat. A kötélkerítés nem csak olcsó és alig igényel erőfeszítést a karbantartása, de tengerparti megjelenést is kölcsönöz a környezetnek.

 

24. Fémlemez

forrás: https://kem-group.ru/

A fémlemez kerítést a védelem érdekében gyakran használják ipari létesítmények körül, ezért is kapcsolható vele össze az indusztriális hangulat. Mostanában az ilyen lemezkerítések használata a hagyományos otthontulajdonosok körében is egyre népszerűbb.

Ez az igazán egyszerű alapanyagból készülő kerítéstípus erős, tartós és nagyszerűen illik a minimalista, modern házakhoz.

 

25. Fehér picket kerítés

függőleges fehér kerti térelválasztó kerítés

A hagyományos fehér, picket kerítést nem véletlenül kedvelik olyan sokan, már hosszú idő óta. Megjelenése klasszikus, elegáns és otthonos, így rengeteg különböző stílusú házhoz tökéletes.

Közepes méretének köszönhetően, nem képez igazán éles határt a tulajdonod körül, a ragyogó fehér színe szépen kiemeli a fű zöldjét. Igazán szomszédbarát megoldás, lehetővé teszi, hogy érintkezésben maradj a körülötted lakókkal.

 

 

A kerítéseknek fontos szerepe van nem csak a házak hangulatának kialakításában, de a növényeink, a családunk és az állataink biztonságának elősegítésében is. Fontos figyelembe venni a tervezés fázisában, a kerítés elsődleges célját, a projektre szánt költségvetést és a megfelelő kinézetet is.