Kerti játékok gyerekeknek és az egész családnak (80 szuper ötlet)

A szabadban töltött idő elengedhetetlen a szellemi és fizikai egészség megőrzéséhez. A gyerekek elszakítása a tévétől, telefontól vagy videojátékoktól viszont kihívást jelenthet. Javasoljuk, hogy igyekezz őket más, szórakoztató tevékenységekhez csábítani, kerti játékok sokasága várja őket. És igen, fontos, hogy a játékoz anya vagy apa is csatlakozzon.

Minden további nélkül most átnézünk néhány szórakoztató kerti játékot a gyerekeknek. Ezek többsége teljesen ingyenes, és a képzeleten kívül más kellékeket egyáltalán nem igényel.

 

 

Szórakoztató kerti játékok, ötletek a gyerekeknek és a családnak

Készülj fel, mert ebben a cikkben rengeteg szórakoztató udvari időtöltést mutatunk meg.

 

LOPD EL A SZALONNÁT

Sajnos ebben a játékban tényleges szalonna nem szerepel … hacsak a nyertes szülei nem döntenek úgy, hogy másnap szalonnát sütnek reggelire! Két csapatot kell alkotni, és a csapat minden játékosa kap egy számot.

A csapatok a földön található tárgyakkal néznek szembe közvetlenül közöttük (ezek lehetnek labdák, cipők, botok vagy bármi, amit könnyű felvenni és körülfutni).

Amikor egy számot hangosan hívnak, például a 3-as számot, mindkét játékosnak, aki 3-as számot kapott, el kell futnia az adott objektumért, és meg kell szereznie azt a csapatának. Minden megszerzett tárgy egy pontot ér.

 

CSENDES GOLYÓ

Ha egy olyan játékot keresel, amely csöndben tartja a gyerekeket, akkor erre van szükséged. A játék célja, hogy a gyerekek körbe álljanak, és golyókat lökjenek középre anélkül, hogy azok, vagy maguk a gyerekek bármilyen hangot adnának ki. Amikor valaki eldobja a golyókat (vagy hangot ad ki) akkor kiesik. Az utolsó ember nyer.

 

SZARDÍNIÁK

A szardíniák a bújócska ellentétes szabályainak megfelelő játék. Több játékos becsukja a szemét, és egy megadott számig számol, míg egyetlen játékos elbújhat. Mindenki egyénileg keresi a rejtett embert, és aki megtalálja, csatlakozhat hozzá, és rejtve maradhat. Az utolsó ember, aki keresi a többieket, veszít.

 

KAVICSDOBÁS

Gyerekkoromban nem voltak szuper videojátékaink. Szórakozásból kavicsokat dobáltunk, majd 15 kilométert sétáltunk iskolába menet, emelkedőn. Oké, egyik sem igaz. De feltételezzük, hogy volt olyan időszak, amikor a kavicsdobás volt a gyermekkori szórakozások csúcspontja.

Ez az a játék, amivel a gyerekek még ma is jól érezhetik magukat, feltéve, hogy ezt a szabadban csinálják, és nem kezdik el egymást dobálni a kavicsokkal. Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy a gyerekek felszabadítsák a negatív energiájukat, és eltörhessenek vagy szétzúzhassanak dolgokat büntetlenül.

Csak állíts sorba néhány konzervdobozt, régi palackot vagy bármilyen más tárgyat, amelyre nincs már szükség (és menő hangot ad ki, amikor eltalálják őket), a gyerekek pedig próbálják meg ezeket a tárgyakat messziről kavicsokkal eltalálni vagy összetörni.

 

KI az erősebb

Ez az abszolút játék ami az erőről, és a játszótér uralásáról szól, hiszen két játékos méri össze az erejét. A két játékos egyetlen helyen rögzítve áll egymással szemben. Addig kell nyomniuk egymást, amíg egyikük el nem esik.

Rengeteg variáció van ebben a játékban; akár medencében is játszható, két ember ül két másik ember vállán, miközben ellenfelüket próbálják vízbe taszítani.

 

PIROS PACSI

Az a trükkös dolog ebben a játékban, hogy a gyerekek kezei megfájdulhatnak. Ettől eltekintve ez egy klasszikus szabadtéri játék, amelyet generációk óta játszottak a gyerekek.

Az egyik játékosnak tenyérrel felfelé kell tennie a kezét, míg egy másik ember a tenyerét lefelé teszi a tetejére. A játék célja, hogy az a személy, akinek a tenyere felfelé néz, megpofozza az ellenfél kezét, mielőtt elvenné onnan.

 

VÖRÖS VÁNDOR

A játékhoz legalább négy játékosra van szükség, de lehetőleg többre. A két ellenfél csapata két párhuzamos vonalat alkot, és egymással szemben állnak, miközben kézen fogják csapattársaikat. Sorra felváltva minden csoport kijelöl egy játékost a másik csoportból a „Vörös Vándor, Vörös Vándor, küldje át X-t” szavakkal.

Akit hívnak, annak át kell törnie az ellenfél vonalát a győzelemhez. Ha nem sikerül, át kell állniuk a másik csapatba. A játék akkor ér véget, amikor az összes játékos ugyanabban a csapatban van!

 

MAJOM KÖZÉPEN

Klasszikus. Ehhez csak három játékosra van szükség, de szükség esetén könnyen adaptálhatóak a szabályok nagyobb csoportokra. A játék célja, hogy két ember dobja egymásnak a labdát, míg egy középen álló, harmadik játékos megpróbálja elkapni a labdát.

Ha sikerül neki, helyet cserél azzal, aki dobta a labdát. Ez egy nagyszerű játék, amely alapvető koordinációs készséget fejleszt a gyerekekben..

 

CÁPÁK ÉS CSELLÉK

Ez egy csavar a klasszikus játékhoz képest 3–10 fős csoportok számára. Az egyik gyermek a cápa, a többiek pedig a csellék. A játék célja az, hogy a csellék eljussanak az A pontból a B pontra anélkül, hogy a cápa elkapná őket. Valahányszor a cápa elkap valakit, az is cápává változik. Az utolsó cselle a nyerő.

 

VÖRÖS FÉNY, ZÖLD FÉNY

Az egyik gyerek forgalmi rendőr lesz, míg a többiek a kijelölt rajtvonalon állnak. A zsarut játszó gyerek hátát a többi játékosnak fordítja. Amikor „zöld lámpát” kiált, a többi játékosok egy előre meghatározott célvonal felé futnak.

Amikor a zsaru azt mondja: „piros lámpa”, minden futónak meg kell állnia. Aki átmegy a célvonalon, az nyer és a következő zsaru lesz.

 

JÁTÉK: KETTŐS HOLLAND

Ez valójában egy szórakoztató játék, amelyet a gyerekek az egész világon játszanak. A koncepció egyszerű, de a játékhoz legalább két ugrókötelre és három gyerekre van szükség. A gyerekek közül kettő egymás előtt ül, és ugrókötél egy-egy végét tartja.

Az egyik gyerek középen ül, és neki át kell ugrania a köteleket, amelyeket a másik két gyerek irányít, anélkül, hogy elhibázná. A játék erőnlétet és koordinációs készséget fejleszt a gyerekekben.

 

MARCO POLO

A Marco Polo egy klasszikus nyári játék, amelyhez általában medence szükséges (vagy úszás a tóban vagy a tengerparton, vagy valami hasonló), de a gyerekeim kipróbáltak egy száraz verziót is, amelyben a “pólók” cipőfűzőjét összekötik.

Egy embernek be kell csuknia a szemét, és 10-ig kell számolnia. Miután a visszaszámlálás befejeződött, a játékosnak továbbra is csukva kell tartania a szemét, és kiáltania kell, hogy ,,Marco”, míg mindenki más a medencében (vagy az udvaron) „Polo” -val kell válaszoljon. A hang forrása alapján a bekötött szemmel rendelkező játékosnak fel térképeznie a többieket, miközben ők szabadon mozoghatnak.

 

BÚJÓCSKA

Ez egy olyan játék, amit mindenki tud játszani a világon. A bújócska egy nemzedékről nemzedékre továbbadott játék, amelyben egy ember becsukja a szemét, és 20-ig (vagy bármely más, előre meghatározott számig) számol, míg az összes többi gyerek elrejtőzik. Amikor a visszaszámlálás lejárt, annak a gyermeknek, aki a hunyó mindenkit meg kell találnia.

 

A FŰ LÁVA

Ez egy másik nagyszerű játék, amelyet a legtöbb gyerek ismer, hiszen sokan játszották már otthon a ház körül. A játék célja az A pontról a B pontra való eljutás a fű megérintése nélkül. Minden megoldás megengedett (természetesen amennyiben a szülők egyetértenek vele). A gyermekek biztosan élvezni fogják ezt a játékot.

 

PACI

Oké, szóval ehhez a játékhoz nyilvánvalóan szükség van némi felszerelésre, ezért itt kicsit csalunk. Szükség van egy gyerek kosárlabdára és karikára, valamint néhány gyerekre valamennyi humorérzékkel és fantáziával.

Aki először kezdi a játékot, egy őrült mozdulatot talál ki, mielőtt bedobja a labdát a karikába (például: forduljon meg háromszor, miközben az egyik lábán ugrál). Ha kész van, az utána következő személynek meg kell ismételnie a mozdulatokat, mielőtt megpróbálja kosárra dobni a labdát.

Aki nem tudja megismételni a mozdulatokat, azt P betűvel jelölik meg. Minden hiba vonzza maga után a A, C, és I betűket. Ha összejön a PACI szó, kiestél. Az utolsó győz.

 

Vízbomba röplabda

Versenyképesebb vízi sportot keresel? Próbálkozz a vízilabda röplabdával. Ez egy frissítő extra a szokásos röplapdajátékokhoz képest.

Csak 2 törölközőre és sok vízballonra van szükség. Opcionálisan használhatsz röplabda hálót is, de az sem baj, ha nincs otthon. Játszhatunk nélküle is.

Hogyan játszol?

A játékosok két csapatra oszlanak. Az egyik csapat úgy kezdi a játékot, hogy a vízgömböt a törülköző közepére helyezi.

A támadó csapatnak a törülköző segítségével meg kell próbálnia a ballont a másik oldalra juttatni.

Ha a lufi átlépi a hálót, akkor a másik csapatnak meg kell próbálnia elkapnia azt, de csak a törülközővel tehetik, és vissza kell adnia a szervát. Ha egy csapat nem képes elkapni a léggömböt a háló segítségével, akkor az ellenfél csapata egy pontot kap.

Ha a támadó csapatnak nem sikerül a ballont a másik oldalra juttatnia, akkor a pontot a másik csapat kapja meg. Az a csapat győz, amelyik előbb szed össze 21 pontot.

 

Repülő sárkányok

A sárkányok több mint 3000 éve az emberi kultúra részei. Nemrégiben kezdtük el használni a sárkányokat szórakoztató célra is.

Koruktól függően megtaníthatjuk gyermekeinket sárkányrepülésre szórakozásból vagy akár sportként. Például egy sárkányharc során minden játékos megpróbálja lehozni a többi játékos sárkányát a sajátjával.

Az utolsó fentmaradó sárkány nyer. A sárkányrepülés nagy figyelmet igényel, ami fantasztikus játékká teszi, és segíti a zavaró tényezők kezelésének készségét.

 

Akadálypályák

A strukturálatlan játék a koragyermekkori fejlődés fontos része. Nincs jobb módszer a strukturálatlan játék hatásának szimulálására a kertben, mint egy akadálypálya.

A legjobb akadálypályák kihívást jelentenek és hihetetlenül addiktívak. A gyerekek egész nap rajtuk lóghatnak anélkül, hogy megunnák.

Csak van valami abban a kihívásban, amelyet azok az akadályok adnak, amelyek megragadják őket.

Akadálypálya-építési tippek

A szórakoztató akadálypályák megépítésére nincsenek rögzített irányelvek vagy tuti tippek. Használja ki a fantáziáját, és próbáljon meg minél kreatívabb lenni.

Tevékenységként akár felkérhetjük a gyerekeket is, hogy segítsenek a pálya felépítésében, és ők is javasoljanak ötleteket, hogy milyen akadályok legyenek. Ez jobban bevonja őket, és sokkal valószínűbb, hogy élvezni fogják a pályát, miután az megépült.

Lehet, hogy nem rendelkezünk minden eszközzel, amely ezeknek az ötleteknek a megvalósításához szükséges, és ez rendben van. Cseréld ki a hiányzó elemeket valami másra ami megtalálható otthon, és ugyanúgy megteszi amit meg kell tennie.

 

Szájmon mondja

A szájmon mondja nemcsak szórakoztató, hanem segít a gyerekeknek az iskolában is.

Egy nemrégiben készült tanulmány megállapította, hogy azoknak a gyerekeknek, akik rendszeresen játszanak olyan játékokat, mint a szájmon mondja, magasabb a nyelvi és műveltségi mutatójuk.

Ezek a gyerekek jobban tudják szabályozni érzelmeiket és jobban képesek egyetlen feladatra összpontosítani.

Hogyan kell játszani?

1 játékos átveszi Szájmon szerepét és utasításokat ad ki. Ezek az utasítások általában egyszerű fizikai cselekvések, például karok emelése.

Minden olyan parancsot be kell tartani, amely a „Szájmon mondja” utasítással kezdődik. Ha egy parancs nem „Szájmon mondja” -val kezdődik, a játékosoknak nem szabad engedelmeskedniük.

Aki nem engedelmeskedik a „Szájmon mondja” utasításnak, vagy a „Szájmon mondja” nélkül engedelmeskedik, kiesik a játékból.

 

Kacsa Kacsa liba

A Kacsa Kacsa Liba egy másik klasszikus, amelyet a világ minden táján játszanak.

Hogyan kell játszani?

A kacsa kacsa liba játékának animált illusztrációja

Először jelöljük ki az egyik gyereket, hogy ő lesz „az”, míg a többi gyerek körbe ül.

Az álló gyermeknek körbe kell járnia, és minden gyereknek meg kell koppintania a fejét: Ez addig ismétlődik, amíg az előre kinevezett gyerek fejét megérinti, aki elkiáltja magát, hogy liba. Az álló gyermeknek ezután körbe kell kergetnie a libát, és el kell kapnia mielőtt vissza tud ülni a helyére.

Ha a „kinevezett” gyermek nem ér vissza időben a helyére, akkor ő lesz az aki körbemegy és megtapintja a gyerekek fejét.

 

 

forrás: https://www.ofdesign.net/

Fa ház és játszóház

Csak azok a felnőttek érthetik meg igazán milyen ez, akiknek saját faházuk volt.

Gyerekként ez egyike azon kevés helyeknek, amelyek valóban hozzád tartoznak. Menekülést jelent a világ elől, és lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy önmaguk legyenek.

A faház a fantázia és az álmok elősegítésére is szolgál.

Amikor gyermekének faházat épít az ember, nem csak egy fa szerkezetet biztosít. Végtelen kalandok forrását adod meg ezzel nekik – kalózhajót, titkos rejtekhelyet és egy várat, vagy bármit, amit a képzeletük enged.

 

Természetbeli vadászat

A kalandozáshoz nem kell valami távoli hegyre vagy erdőbe utazni. Rengeteg természetbeli csodát fedezhetsz fel akár a saját udvaradon is, ezekről viszont egyre jobban hajlamosak az emberek megfeledkezni.

A vadászat nagyszerű módja annak, hogy a gyerekek szórakoztató módon fedezzék fel a kertet a természetben

Szóval hogyan is kell játszani?

Adj gyermekednek egy listát az udvaron megtalálható tárgyakról, és egy táskát, amelybe összegyűjtheti őket.

Adj nekik időt, hogy mindent megszerezzenek. Ezt akár testvérek közötti versennyé is tehetjük.

A listához hozzáadhatjuk például:

 • Virágok
 • Növények
 • Jó illatú dolgok
 • Egy adott színű virág
 • Furcsa alakú levél vagy virág
 • Botok

Alternatív megoldásként megkérheted gyermekedet, hogy hozzon olyan dolgokat, amelyeket érdekesnek találnak plusz pontokért. Ez remek lehetőséget kínál számukra, hogy önállóan fedezzék fel a világot.

A kisgyermekek számára nagyon fontos az udvaron töltött idő és a természettel való kapcsolattartás. Lehet hogy otthon nincs olyan színes élővilág mint mondjuk egy dzsungelben, de azért érdemes körülnézni.

 

 

Rejtőzködő kerti játék ötletek

A rejtőzködő játékok az ókori görög idők óta népszerűek, és sok olyan görög legendáról készültek festmények rejtőzködés közben, mint Hercules, aki gyerekként játszik.

Rengeteg rejtőzködő játékkal rendelkezünk, hogy kipróbálhasd a kémkedő tudásodat. Kezdjük a klasszikusokkal…

 

Bújócska

A bújócska egy szórakoztató játék, egyszerű szabályokkal – aki legtovább elrejtve marad, az nyer

Hogyha te is a világ azon 26 embere közé tartoznál, aki még nem hallott a játékról.

Így kell játszani:

 • Az egyik játékos a hunyó
 • A hunyó csukott szemmel 10-ig (lassan) számol, míg a többi játékos elbújik
 • Amint a hunyó elkészült, elkiáltja magát: ,,Aki kész, aki nem jövök!
 • Ezután a hunyó megkeresi a többi játékost, a játék akkor ér véget, amikor az összes játékos megvan.
 • Az első játékos, akit megtalálnak, az lesz az új hunyó a következő körben.

Rúgd a kannát

A rúgd a kannát olyan, mintha néhány, kedvelt játékból lenne összegyúrva.

Van egy klasszikus epizód, „rúgd a kannát” címmel A Twilight Zone című műsorból, amelynek középpontjában a játék áll. Az egész epizód során a főszereplő vágyakozik a fiatalsága után.

Amint az ablakon kinéz, észrevesz néhány gyereket, akik egy konzervdobozt rugdosnak. Eleinte féltékeny a gyerekekre és arra, hogy ők mennyire gondtalanok. Ő is csatlakozni akar.

Idővel viszont jobban belegondol, és rájön, hogy az ilyen játékok akkor élvezetesek igazán, ha gyermeki lelke van az embernek. Elmereng azon, hogy idővel ezek a gyerekek is felnőnek, és nem fognak már ilyen játékokkal játszani ők sem.

Ez az epizód megtestesíti a rúgd a kannát szellemét, ami fiatalosságot és tiszta hamisítatlan gyermeki örömet képvisel.

Szóval hogyan kell játszani?

 • Egy gyermeket véletlenszerűen kiválasztanak. 10-ig elszámol, míg a többi gyerek elrejtőzik.
 • Amint a hunyó elkészült, megkezdi a többiek keresését.
 • Íme a fordulat: Amikor a hunyó talál valakit, a játékosnak meg kell próbálnia visszaszaladni a kannához, és fel kell rúgnia azt, mielőtt a hunyó elkapná

• Ha sikerül elkapnia, akkor ő lesz az új hunyó és a játék elölről kezdődik

• Ha a játékosnak sikerül felrúgnia a kannát, akkor a hunyónak vissza kell szaladnia, felállítani azt, ami alatt a játékosnak van esélye újra elbújni

Kiegészítésként, ha a hunyó személye megváltozik, akkor a régi hunyónak el kell kiáltania magát, hogy „OLI OLI AZ ÖKRÖK SZABADOK” amit pedig az új hunyó neve követ. Ez megkönnyíti a többiek tájékoztatását a változásról, és gyorsabbá teszi a játékot.

 

 

Fogócska és kapcsolódó játékok

Ha lenne egy nagymestere a kerti játékoknak, akkor az a fogócska lenne. Szinte mindenkinek volt már olyan az életében, hogy ez a játék tovább tartott a kelleténél.

A fogócskát az teszi szórakoztatóvá, hogy könnyen megtanulható és izgalmas a játék. Tényleg nincs benne korhatár, mindenki jól tudja magát érezni. Mindegy, hogy a szülők játszanak a gyerekekkel, vagy egymás között, esetleg barátok bevonásával történik a játék, a jókedv garantált.

De ha kicsit szeretnéd feldobni a játékot, vannak remek változatai is.

 

Fagyasztó Fogócska

A Fagyasztó Fogócska mindenképp feldobja a klasszikus játékot. De hogyan is működik?

Csakúgy, mint a szokásos fogócskában, itt is a fogó kinevezésével kezdünk. Ezután a fogónak üldöznie, és elkapnia kell a többieket (megérintéssel).

A megérintett játékos ezután lefagy, és nem mozoghat, amíg egy másik játékos nem fagyasztja ki őket. A játék akkor ér véget, amikor a fogónak sikerül lefagyasztania az összes játékost.

Az első dolog, ami feltűnik a játéknál, az az időtartam. Ez egy sokkal hosszabb, stratégiai játék. Míg a normál fogócskában általában a leggyorsabb játékosnak van előnye, ebben a játékban nem csak a sebesség, hanem a stratégia is fontos.

Gyakori taktika, hogy a fogót elcsábítjuk a megdermedt játékosok elől, miközben egy barátjuk feléleszti őket.

 

Árnyékfogócska

Az árnyékfogócska ugyanúgy működik, mint a szokásos változat, egy kis bolondítással!! A fogó akkor is el tud kapni, hogyha csak az árnyékodat érinti meg.

Profi tippként javasoljuk, hogy próbáljátok a testeteket a fogó és az árnyékotok között tartani.

Az árnyékfogócska egyik korlátozó tényezője sajnos az, hogy szükséges hozzá elegendő napfény.

 

Láncfogócska

A láncfogócska során, ha a fogó elkap valakit, ő is fogó lesz.

A fogók kézen fogják egymást, ezzel emberi láncot alkotva (innen a név), és igyekeznek elkapni a többieket. A játék akkor ér véget, ha az összes játékost elkapják.

Játék közben emlékezzetek arra, hogy egy lánc annyira erős, amilyen a leggyengébb tagja. Tehát ez azt jelenti, hogy először a gyors gyerekeket érdemes elkapni.

 

TV vagy filmfogócska

A TV fogócskát filmfogócskának is nevezik. Ez egy szórakoztató változata a szokásos játéknak.

A játékos 15 másodpercig védelmet kap a fogótól, ha kimondja egy tévéműsor / film nevét. Ezután a fogó kénytelen lesz egy másik játékost elkapni.

Ezt a mentességet viszont csak egyszer lehet felhasználni. Amennyiben megváltozik a fogó, újra kap mindenki egy mentességet.

 

Szerezd meg a zászlót

Gyors ütemű stratégiai játék, amely bármennyi emberrel szórakoztató, de minél több ember van, annál nagyobb a móka.

Minden csapatnak van egy bázisa és egy zászlója. A játék célja, hogy megszerezzük az ellenfél zászlóját, anélkül hogy elveszítenénk sajátunkat.

Hogyan kell játszani?

Osszuk fel a játékosokat 2 csapatra és kapjon mind a két csapat egy azonos méretű területet. Minden csapat választ egy bázist, ahol minden „foglyot” fog tartani, és a zászlót is itt kell elhelyezniük.

Az első csapat, amelyiknek sikerül megszereznie az ellenfél zászlaját és behozza azt a saját területére, megnyeri a játékot.

A csapatok választhatnak, hogy a játékosok külön-külön, lopakodó stílusban közelítik meg az ellenfelet, vagy csoportként rohanják le az ellenfelet. Ha egy játékost megérint az ellenfél az idegen területen, akkor fogságba esik.

A foglyokat az ellenséges támaszpontra helyezik.

Egy csapat addig nem ragadhatja meg az ellenség zászlóját, amíg az összes játékosát nem szabadította fel azzal, hogy újból megérinti őket az ellenség bázisán.

A zászló megszerzése általában a nappali időszakra korlátozódik, mivel éjjel nehéz megismerni a zászlót. Használhatunk azonban világítást, hogy meghosszabbítsuk a játékot a naplemente utánra is.

 

 

Versenyek

Az emberek szeretnek futni. Nem számít, hány évesek. Gyerekként folyamatosan rohangálunk – a parkban, udvaron sőt akár otthon is.

Felnőttként ez a futás már sokkal több koncentrációval jár. Pár percenként rövid sprintek helyett hosszabb ideig és ritkábban futunk. Maratont futunk, és olyan sportokat űzünk, mint a kosárlabda és a foci.

Ha a futásra gondolsz, valószínűleg egy maraton vagy egy profi pálya képei jutnak eszedbe. Bár ezek is részei a futásnak, ez nem jelenti hogy csak így lehet űzni. Edzhetünk akár a saját kertünkben is.

Nézzünk meg néhány versenyjátékot, amelyet a saját udvarunkban is játszhatunk.

 

Váltóverseny

A váltóverseny lebonyolításához valójában nem kell nagy udvar. A ház és az udvar körüli kör alkalmas erre a fajta versenyre.

Nem kell profi stafétabotot beszerezni, egy feltekert újságpapír is megfelel a célra.

Hogyan kell játszani?

Osszuk fel a játékosokat két csapatra. Minden csapat kiválaszt egy sorrendet, amelyben minden tagjuk futni fog.

Amikor a verseny megkezdődik, minden csapat első tagja a stafétabottal szalad egyet a ház körül. Miután befejezte a kört, átadják a stafétabotot a következő játékosnak. Ez addig ismétlődik, amíg az utolsó játékos is befejezi a kört.

Az a csapat nyer, akik előbb célbaérnek.

Ha egy csapatban egyenetlen számú játékos van, akkor a kisebb csapat egyik játékosa kétszer futhat.

Tojás és kanál verseny

Biztosak vagyunk abban, hogy a szülők világszerte egyetértenek abban, hogy a tojás- és kanálverseny elengedhetetlen minden születésnapi partin.

A játék viszont akkor is szórakoztató, miután a gyerekek elmentek. A legjobb az egészben, hogy csak egy kanálra és egy tojásra van szükség a játékhoz.

Papírverseny

A papírverseny egy egyedülálló játék, amelyet általában az óvodákban játszanak. De ez nem jelenti azt, hogy a felnőttek nem élvezhetik.

Hogyan kell játszani?

Minden játékos kap egy darab papírt, amelyet a hasához vagy a mellkasához kell fognia. Amint lendületet kapnak (legkésőbb a 3. lépés körül), minden játékos felemeli a karját a feje fölé.

Ha elég gyorsan mozognak, a papír a testükön marad. Az első személy, aki átlépi a célvonalat anélkül, hogy elejtené a papírdarabot, a nyertes.

 

 

forrás: https://www.cityguideny.com/

Krumplis zsák

A krumplis zsákhoz szükség lesz egy régi vászonzsákra vagy valami hasonlóra. Minden versenyző beül egy zsákba, így csak ugrálva tudnak a cél felé haladni.

Az első játékos, aki átlépi a célvonalat anélkül, hogy elvesztené zsákját, nyer.

 

Három lábú verseny

A háromlábú verseny a fizikai aktivitás és az együttműködés tökéletes kombinációját nyújtja.

A játékosokat kettes csoportokra osztják. Minden pár belső lába össze van kötve. Amikor a verseny elkezdődik, a játékosoknak együtt kell működniük partnereikkel, hogy a lehető leghamarabb célba érjenek.

Ha további kihívást keresel a játékhoz, akkor akár a játékosok felének szemét be is lehet kötni. Így a bekötött szemmel rendelkező játékosoknak a látókra kell támaszkodnia útmutatásként.

Nehezíthetjük továbbá úgy is a játékot, hogy hátrafelé haladunk.

 

 

Játékok frizbivel

Ránézésre a frizbi nagyon egyszerűnek tűnik. Egy kerek kis műanyag darab, nincsenek kiálló részei, nem lehet vele kezdeni semmit. Mindemellett még olcsó is.

Viszont igazából sokkal többről van szó, mint egy darab műanyagról. A frizbi egy rendkívül sokoldalú eszköz, amelyet sokféleképpen lehet használni – a szórakoztató alkalmi háztáji játéktól kezdve a versenysportig.

Vizsgáljuk meg a frizbis játékok néhány módját …

 

 

forrás: https://thepehub.co.uk/

Frizbi

Egy egyszerű csuklómozdulat segítségével a frizbi siklik a levegőben; bárki, bármilyen életkorban, élvezheti a játékot. Ezenkívül hordozható és olcsó.

A frizbi az egyik kedvenc otthoni játékunk. Használhatjuk különféle trükkök végrehajtására, vagy akár csak szimplán az idő elütésére is.

Ha van kutyád, akkor tudod, hogy ők is nagyon szeretik a frizbiket. Őket is meg lehet tanítani hogy elkapják a levegőben a frizbit.

 

Frizbi Golf

A frizbi golfot diszk golfnak is nevezik. A játékosok a lehető legkevesebb kísérlet során próbálnak célpontokat eltalálni a frizbivel.

Az a játékos nyer, aki elsőként üti le a célpontokat. Bár alkalmi játéknak tűnhet, igazán szórakoztató tud lenni.

A versenyektől kezdve a szakmai szervezetekig a Frizbi-golf játékát mindenhol elismerik. Ez ma már egy ugyanolyan legitim sport, mint a futball és a kosárlabda.

Abszolút frizbi

Egy tinédzser számára, aki gyerekkorában is szeretett frizbizni, ez a tökéletes sport.

Ha a név nem lenne eléggé árulkodó, a játék elég intenzív.

Szóval hogyan kell játszani? Az abszolút frizbit 2, egyenként 7 fős csapat játssza. A csapatok játékosai egymásnak dobják a frizbit azzal a céllal, hogy az ellenkező csapat végzónájába kerüljenek.

A játékosok egyik lábának a földön kell lennie, amikor a frizbit tartják. Ez elég szórakoztatóvá teszi a játékot, mivel a frizbi mozgatásának egyetlen módja az marad, ha dobálják azt egymásnak.

 

Ding

A Ding játékához 4 oszlop, egy frizbi és néhány barát kell.

Menj a hátsó udvarba, és szúrj két oszlopot a földbe, körülbelül 2 méterre egymástól. Ez lesz a kapu.

Most ismételd meg ugyanezt a pálya másik végén is.

A játékosok felváltva dobják a frizbit az ellenkező kapuba a saját oldalukról. Minden alkalommal, amikor a frizbi átmegy, a csapat 2 pontot kap.

Ha egy frizbi eléri a rudat, akkor egy védekező játékosnak el kell kapnia a frizbit, mielőtt az a földre kerülne, vagy veszítenek 1 pontot.

 

 

Labdajátékok

A labdák egyszerű kialakításúak, de összetett a lehetőségei és alkalmazásai szempontjából. A kezdőktől kezdve a profi sportolókig a labdák az életmódunk központi elemei.

De milyen az a labda, ami kedvet csinál a játékhoz?

Sokan próbáltak választ találni erre a kérdésre. Most nézzük meg a legnépszerűbb és néhány nem túl népszerű labdajátékot.

 

Baseball

Pablo Sanchez örökre a hátsó udvari baseball legendájává vált. Ha valamit is tanított nekünk ez a játék, akkor az a felhőtlen szórakozás élménye. Sokkal nagyobb élmény, mint konzolon játszani.

 

Amerikai foci

A futball amerikai eredetű. Ott a legtöbb család évente összejön egy közös futballmérkőzésre.

Miért ne tenné rendszeresebbé? Nem kell lefoglalni egy pályát vagy messzire utazni ahhoz, hogy egy kis időt tölts a szeretteiddel. Miért ne játszhatnád ezt otthon, a kertedben?

Tedd heti dologgá. Hívd át a családodat focizni és grillezni minden héten.

 

Röplabda

Röplabdázni szinte mindenhol lehet, akár iskolákban, parkokban, rekreációs központokban, játszótereken és még a tengerparton is.

Minden korosztályú férfi, nő és gyermek élvezheti a játékot anélkül, hogy feszültséget keltene bennük. Valójában vannak olyan 60 év feletti férfiak, akik továbbra is aktívan játszanak. Wilt Chamberlain, a legendás kosárlabdázó például röplabdázni kezdett, miután visszavonult a játéktól.

A profi röplabdameccshez speciális típusú pálya és háló szükséges. A hátsó udvari alkalmi játékhoz azonban csak hálóra és egy labdára van szükség.

Érdekesség: A röplabda egyike azon kevés sportágaknak, ahol a nők többet keresnek, mint a férfiak.

Itt olvashatod el a legjobb szabadtéri röplabda hálókról szóló véleményünket.

 

Kosárlabda

Minden gyerek arról álmodozik, hogy legyen egy saját kosara otthon.

A hátsó udvarban felszerelhető, és megfizethető kosárlabda karikával átélheted a játék teljes izgalmát te is.

A kosárkarika nem csak szórakozásra tökéletes, de arra is remek lehetőséget kínál, hogy néhány szuper felvételt készíts.

 

Paci

A paci egy klasszikus lövöldözős játék. Ne aggódj, nem kell nagyszerűnek lenned a kosárlabdában, hogy jó legyél a paciban.

Hogyan kell játszani?

 1. Dobj kosárra bárhonnan a pályáról. Ha sikerül, akkor a sorban következő embernek ugyanazt a dobást kell megcsinálnia. Ha nem sikerül neki, lépjen a 4. lépésre.
 2. Ha nem sikerül, megkapják a „P” betűt. Ugrás a 4. lépésre.
 3. Ha sikerül, az utánuk játszó is ugyanezt teszi. Ez addig folytatódik, amíg vagy az összes játékos nem dobott, vagy valamelyikük elhibázta.
 4. A sorban következő játékosnak új dobást kell csinálnia és a játék újra kezdődik.
 5. Az a játékos esik ki, aki összeszedi a P-A-C-I betűket

Nincs elég időd a PACI teljes játékára? Válassz egy rövidebb szót, mint mondjuk a ló.

Ne félj menő dobásokat kipróbálni, nyugodtan megpróbálhatod a félpályáról dobni a labdát.

Légy kreatív.

 

Tetherball

Rendkívül népszerű játszótéri sport. A Tetherball egy egyszerű, de intenzív játék. Néhány más labdajátéktól eltérően a tetherball népszerűsége a játszóterekre korlátozódik.

Ez azt jelenti, hogy nincs olyan irányító testület, amely megalkotja a szabályokat. Az évek során azonban a szabályok úgy alakultak, hogy a játék igazságos legyen.

Hogyan kell játszani?

A Tetherball-t két játékos játsza. A játékhoz szükség van egy fémoszlopra, amelynek egyik vége a földbe van nyomva, a másik végén pedig egy gömb lóg láncon. A 3 méter sugarú krétakör az oszlop köré van rajzolva.

A játékosok a kör ellentétes oldalán helyezkednek el. A szerváló úgy kezdi a játékot, hogy az oszlop körüli labdát egy irányba elüti. A fogadónak vissza kell adnia az ütést úgy, hogy az ellenkező irányba eltalálja a labdát.

Az első játékost, aki a kötelet teljesen körbetekeri a rúdon, nyilvánítják győztesnek.

Pro tipp: Használj puhább labdát, nem fáj annyira az ütés

Egyébként létezik olyan tetherball is, amelyet kutyákkal is lehet játszani!

 

Foci

A focit a világ egyik legnépszerűbb sportjának tekintik. Talán azért, mert nagyon könnyű megtanulni, és aki egyszer megtanulja az örökre emlékezni fog rá. Ha van egy labda meg némi hely, akkor akár még a négy évnél fiatalabb gyerekek is csatlakozhatnak a játékhoz.

De ugyanakkor a játék annyira manőverezhető és bonyolult is egyben, hogy soha nem fogja azt igazán elsajátítani senki. Egy 12 éves gyerek csak rugdos egy labdát, és fut utána, miközben egy profi sportolónak egy rakás trükk van a tarsolyában. A játék viszont továbbra is ugyanolyan szórakoztató és kihívást jelent mindkettőjük számára.

Ugyanez nem mondható el olyan sportokról, mint a baseball, a foci vagy a kosárlabda, ahol a különböző képességek szükségessége és a sérülések kockázata megakadályozza a kisgyerekek játékát.

Szinte nem igényel semmilyen felszerelést, így akár otthon az udvaron is lehet játszani.

 

Kickball

A régi, 90-es évekbeli sorozatokban ez a játék elég gyakran szerepelt. Valójában minden, a 90-es években született gyerek szeretett volna ezzel játszani. A kickball a futball és a baseball kombinációja, és nagyon gyakran edzőtermekben játszják.

Remek játék az udvarodban is, mert csak egy kis helyre és egy nagy labdára van szükség.

 

Kviddics

Ha azt állítanám, hogy van lehetőség a Harry Potter világában szereplő kviddicset kipróbálni, hinnél nekem?

Akár hiszed, akár nem, a kviddics egy igazi sportág, kiegészítve saját szabályrendszerével, versenyeivel, sőt események szervezésére irányító szervezettel is.

Nem, nem tudsz repülni sajnos, de ettől még nem lesz kevésbé szórakoztató a játék.

Válaszd hát ki a házad, fújd meg a sípot, és ne felejtsd el büszkévé tenni Madam Hooch-ot.

 

Maradj távol

A maradj távol játék sok szempontból ellentétes a dodgeballal. Ahelyett, hogy a középső játékost eltalálnák a labdával, a játékosoknak meg kell akadályozniuk, hogy megérintsék a labdát

Hogyan kell játszani?

Az egyik játékost kiválasztják fogónak, míg az összes többi játékos körbe áll körülötte.

A körben álló játékost véletlenszerűen választják ki a játék megkezdésénél, és megkapja a labdát.

A középső gyereknek meg kell próbálnia vagy megérinteni a labdát, vagy meg elkapnia egy személyt, miközben a labdát tartja.

Egyetlen játékos sem mozoghat, amíg a labdát tartja. Az egyetlen módja annak, hogy elkerülje a fogó támadását, hogy átadja a labdát egy másik játékosnak. Arra is ügyelnie kell, hogy a fogó ne tudja a levegőben megérinteni a labdát.

Ha a fogó elkapja a labdát tartó játékost, vagy a levegőben lévő labdát megérinti, akkor a labdát dobó játékos lesz az új fogó.

A fogó csatlakozik a többi játékoshoz is a játék megkezdéséhez

 

 

Dobó vagy lövöldözős játékok

Gyep Darts

Ki céloz a legjobban a barátaid közül?

Bár a dartsot általában bárokban játszják, jó játékprogram lehet belőle otthon is.

Érdemes lehet óvatosnak lenni, mivel az éles nyilak elég veszélyesek. Ha vannak gyerekeid otthon, akkor jobb, ha egy „gyermekbiztosabb” lehetőséget választasz.

 

Lufi Darts

Egy másik rendkívül népszerű farsangi játék. A ballondarts tökéletes játék ha sok ember gyűlik össze.

A nagyszerű dolog az, hogy valójában nincs szükség semmilyen speciális felszerelésre. Csak néhány léggömb és dartsnyíl kell a garázsból a játékhoz.

 

Késdobálás

A késdobálás szórakoztató! Sima és egyszerű. Bár a játék kívülállók számára unalmasnak és egyszerűnek tűnhet, csak a játék megkezdése után érti meg az ember igazán a játék fortélyait.

A késdobálók száma az évek során gyorsan növekedett. Talán azért, mert a sport középpontjában még mindig egy hátsó udvari játék áll. Csak egy késre és egy céltáblára van szükség.

Figyelem! Nem biztonságos a gyermekek számára.

 

Fejszedobás

Ha a késdobálás egy variációját keresed, akkor ezt érdemes kipróbálnod.

A fejszedobálás és a késdobálás nagyon hasonló, ha valaki jó az egyikben, előnnyel indul a másikban is, de azért vannak jelentős különbségek is.

Egy idő után a legtöbb játékos preferálni fogja vagy a késeket vagy a fejszéket játék céljából.

 

Gyep Bowling

Amikor gyep bowlingot játszunk, egy több mint 800 éves múlttal rendelkező játékhoz csatlakozunk. A játékot 40 ország professzionális gyep bowling stadionjában játsszák a világ minden tájáról.

De a néven kívül ennek a játéknak nincs sok köze a bowlinghoz. Nincsenek eldobható csapok és nincs benne meg a sztrájk fogalma sem.

Ezt a játékot a szabadban kell játszani, és egy friss darab füvön. Ez egy nagyon jó játék az udvaron való szórakozáshoz.

 

Mölkky

Szerencsére a játék legnehezebb része a neve. A Mölkky egy könnyen megtanulható játék, amelyet Finnországban hoztak létre. Az évek során valóban népszerűvé vált Európában is.

Különösen jó olyanoknak, akik egy nagy csoportot alkotnak és szeretnének valami jót kipróbálni. A hagyományos szabadtéri játékok általában 2 vagy 4 játékosra korlátozódnak. A mölkky játékot viszont 20 fős, vagy annál nagyobb csoportokkal is lehet játszani.

Hogyan kell játszani?

Gondolj a Mölkky-re úgy, mint a bowling egy szabadtéri változatára.

Először egy 12 bábuból álló sorozat rendezésével kell kezdeni, akárcsak egy teke játéknál. Ezután az első játékos vesz egy lövésbotot (ami technikailag egy olyan bábu, mint amilyeneket felállítottál), és megpróbálja ledönteni a többi bábut.

A következő játékos azon a helyen állítja fel a bábukat, ahová estek, és megpróbál minél többet leütni belőlük. 1 pontot kapnak minden egyes bábuért, amelyet a játékos le tud ütni.

Ez a folyamat addig ismétlődik, amíg el nem érünk az utolsó játékoshoz.

Ezután megismételjük a fentieket ellentétes sorrendben. Tehát az utolsó játékos dob először és így tovább 21 forduló alatt. A 21. forduló végén a legtöbb pontot szerző játékos lesz a győztes.

A táblák folyamatosan változó szerkezete újabb dimenzióval bővíti a játékot. Soha nem tudjuk, hogy fog kinézni a tábla, amikor sorra kerülünk.

Sok gyakorlott játékos gyakran 2-3 fordulattal előbbre gondolkodik. Például egy kevésbé optimális bábut ütnek le, csak azért, hogy az utánuk következőnek előnytelenebb felhozatal jusson.

 

 

Lövöldözős játékok

Lézer fogócska

A gyerekek a lövöldözős játékokon nőttek fel? A lézer fogócska nagyszerű módja annak, hogy ezt a függőséget valami pozitívabbá alakítsuk át.

A játék az intelligencia, a sebesség és a csapatmunka összetett kombinációja. És most ezt a játékot a saját kertünkben is játszhatjuk.

A népszerűség növekedése azt jelenti, hogy a vállalatok azon dolgoztak, hogy hozzáférhetőbbé tegyék a játékot. Ma már egy lézer fogócska felszerelés megvásárlása 30 ezer forint alatt is lehetséges.

 

Paintball

Ha a lézer fogócska túl enyhe neked, akkor próbáld ki paintballt. A Paintballban minden benne van amit egy lövöldözős játéktól elvárnánk.

A golyók csípnek. Bár ez általában rossz dolog lehet, a realizmus érzetét kelti a játékban. Így sokkal jobban fogsz igyekezni hogy elkerüld a golyókat és menedék mögött maradj. Ez azt is jelenti, hogy egy játékos ritkábban fut közvetlenül az ellenséges tűzvonalba anélkül, hogy szembesülne a következményekkel.

Mi viszont kötelességünknek érezzük, hogy szóljunk, a játék könnyen nagyon eldurvulhat. Ha paintballozni szeretnél az udvarodban, akkor a végére könnyen lehet hogy minden festékkel lesz beborítva.

 

Airsoft

Mint ahogy a paintballnál, a golyók itt is fájnak ha eltalálnak velük. De a paintballtól eltérően a játék végén nem lesz minden csupa festék.

Bónuszként az airsoftban használt fegyverek sokkal olcsóbbak. Ideális esetben az airsoft sokkal kötetlenebb játékokat hoz létre, míg a paintball tökéletes egy havonta egyszer lejátszott komoly mérkőzésre.

 

Nerf Puskák

A paintballban és az airsoftban használt golyók nem használhatók fel újra. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan lőszert kell vásárolni.

Bár ez nem jelenthet problémát, ha hetente egyszer játszik, a költségek viszont gyorsan felhalmozódhatnak rendszeres játék esetén.

A lézerfogócska kiváló lehetőség ilyen helyzetekben, de ha valódi golyókkal szeretnél rendszeresen játszani, akkor adj egy esélyt a nerf puskáknak.

A nerf-puskák különösen az egyetemi campusokban váltak igazán népszerűvé. Az egyik leggyakrabban játszott játék az Emberek vs Zombik.

Ebben a játékban minden játékos (egy kivételével) emberként kezd. De miután egy zombi elfogta őket, csatlakoznak a hordához.

2017-ben Athénban történt az eddigi legnagyobb emberek vs zombik játék, több mint 400 játékossal.

Ez a pörgős játék garantáltan izgalmas lesz.

 

Céllövészet

Alternatív megoldásként gyakorolhatod a lövést néhány célbábu segítségével.

Gyakorolj eleget, és hatalmas előnyben lesz részed a barátaiddal szemben, amikor legközelebb játszol.

Egy célbábu beszerzésének egyik előnye, hogy ez egyéni tevékenység. Nem függ senki mástól, nem kell más játékosokra várnod, akkor gyakorolsz amikor akarsz.

 

Íjászat

Az íjászat csaknem 20.000 éves múltra tekint vissza. Akkor, ha nem tudtál nyilat lőni, semmit sem értél.

Az íjászat ma már inkább hobbi, mint élet-halál közti tevékenység. Ez nem teszi kevésbé fontossá.

Az íjászat bizonyítottan javítja a sportolók kéz-szem koordinációját, így ez egy nagyon jó sport.

Ha íjászkodni akarsz a kertedben választhatsz hétköznapibb műanyag íjat és deszkát, vagy egy profibb és hagyományosabb megközelítést.

A hagyományos nyíl sokkal professzionálisabb és lehetővé teszi az íjászat gyakorlását a legvalóságosabb módon. Az ilyen nyíl és egy professzionális íj használatával sokkal jobban kontrollálhatja az ember a lövése pályáját, ami sokkal érdekesebb játékot eredményez.

A hegyes nyíl azonban nagyon veszélyes, így nem ez a legjobb játék gyerekeknek.

 

 

Alkalmi / nem versenyszerű játékok

Trambulin

A kerti trambulinok nagyon elterjedtek. Valójában a legtöbb család rendelkezik legalább egy trambulinnal, vagy az elmúlt 5 éven belül rendelkeztek eggyel.

Nem meglepő, ha figyelembe vesszük, milyen szórakoztatóak. Ha valaha is voltál trambulinon, tudod, miről beszélek.

Ez a keresletnövekedés azt is jelenti, hogy most már nagyon sokféle trambulin áll rendelkezésünkre. Csak ne feledd, hogy a biztonság mindennél fontosabb.

 

Zsonglőrködés

A zsonglőrködés egy nagyszerű, és rendkívül pihentető játék. A játék alapját az alkotja, hogy csak annyira lesz összetett, amennyire csak szeretnéd.

Bármely férfi, nő vagy gyermek elkezdheti a zsonglőrködést, életkortól függetlenül.

A játék csodálatos hobbiként, időtöltésként vagy akár hivatásként is szolgálhat attól függően, hogy mennyire veszed komolyan.

Alig van olyan sportág, amely akkora szabadidős élvezetet tudna nyújtani ilyen kis költségek mellett, mint a zsonglőrködés. Egyedül, vagy akár barátokkal együtt, verseny keretein belül is lehet játszani.

 

Gimnasztika

A gimnasztika valószínűleg a legjobb tevékenység a gyermekek általános koordinációs képességeinek fejlesztéséhez. Kimutatott, hogy javítja a testtartást, és megerősíti a hátizmokat.

A sport az atlétákat is erősebbé és sokkal rugalmasabbá teszi. Ugyanez nem mondható el a legtöbb sportágról.

Bár az olyan sportok, mint a foci és a baseball, bizonyítottan gyorsabban javítják a gyerekek erejét, mint a torna, de ott viszont nagyobb a sérülések esélye is. Ugyanis az izmok erősödésükkor sok rugalmasságot is veszítenek. A rendszeres torna segít elkerülni ezt.

Még a profi sportolók, mint LeBron is, rendszeresen tornáznak a rugalmasságuk fenntartása érdekében.

Ennek a sportnak az a szépsége, hogy nincs szükség semmilyen felszerelésre vagy sok helyre. Nincs korhatár sem. Felnőttek, gyerekek és akár idősek is végezhetnek valamilyen mértékben gyakorlatokat.

Nem sok sportág felel meg ennek a fajta rugalmasságnak.

 

Halandzsa

Bár a halandzsa nem számít versenysportnak, mégis ugyanolyan szórakoztató pár barát és némi zene segítségével.

A játéknak magas a tanulási görbéje, és némi gyakorlatot igényel a helyes kivitelezéshez. De ha egyszer sikerül elsajátani, nincs semmi ami ehhez fogható lenne.

Ha sok gyakorlás után is nehéz megtalálni a ritmust, akkor próbálj meg egy egyszerű kétlábú ugrással kezdeni, mielőtt az egyik lábadra ugranál

 

Ugrókötél

Az ugrókötél gyakran kislányok kedvenc játéka. Ha ilyen sokan szeretik nem lehet olyan rossz.

Ha ugrókötelezel, akár egyedül, akár a barátaiddal teszede azt, békét lelsz. Nincsenek tanárok és házi feladatok. A külvilág már nem számít.

Adj hozzá néhány ugrálókötél mondókát, és a gyerek órákig ellesz.

 

Hula Hoop

A 60-as, 70-es, 80-as, sőt a 90-es évek minden gyerekének sok emléke van a hula karikáról. Ha te is közéjük tartozol, valószínűleg emlékszel az első alkalomra, amikor kipróbáltad.

Láttad, hogy valaki ügyesen használ egy ilyet, és te is ki akartad próbálni.

Bár a játék körüli felhajtás azóta eléggé elcsendesedett, mégis nagyon élvezetes játszani.

 

Lasszózás

Mindig is olyan cowboy akartál lenni, mint a régi Clint Eastwood-filmekben (vagy Aurther Morgan a fiatalabb közönség számára)?

Ha igennel válaszoltál, akkor érdemes megtanulnod hogyan kell úgy lasszót csinálni, mint a profik. Alakíts egy régi kötelet otthon lasszóvá, hogy gyakorold a használatát.

 

Twister

A Twistert nem kell zárt térben játszani. Egy kis festékkel és némi kreativitással gyorsan készíthetünk egy twister táblát a saját kertünkben is.

Csak festékre van szükség – lehetőleg 4 színben piros, sárga, kék és zöld. Permetezd be a füvet a választott színekkel. 16 körnek kell lennie összesen, 4 sorban, egy sorban azonos színekkel.

Használhatsz egy karton kivágást rögtönzött sablonként, hogy megkönnyítsd a körök festését. A körök mérete tetszőleges, de általában olyan tányér-méretűre szoktuk festeni őket. A kész táblát pedig nem csak egyszer lehet majd használni.

 

Hacky Sack

Egy egyetemi campuson valószínű találsz majd egy csapat diákot akik ezt a játékot játsszák.

A játéknak egyszerű előfeltételei vannak – ne hagyd, hogy a babzsák megérintse a földet. Használhatod azonban a testednek bármely részét, hogy a zsákot a földtől távol tartsd, KIVÉVE a karjaidat és a kezeidet.

A játék rendkívül népszerűvé vált a középiskolás gyerekek és az egyetemisták körében. A játékosok gyakran körökben állnak, és felváltva vesznek részt a játékban.

Játszhatod ezt a játékot a barátaiddal, vagy gyakorolhatsz egyedül. Az egyetlen probléma ezzel a játékkal az, hogy valószínűleg egész nap ezzel fogsz játszani.

 

Csúszkák

Hihetetlenül szórakoztató átrepülni az udvaron egy csúszka segítségével.

A csúszkának nem kell hatalmas sebességgel haladnia. Lehetnek lassúak, szelídek és közel a talajhoz, még úgy is nagyon szórakoztatóak. Az ügyesebbeknek viszont lehet akár gyorsabb és magasabb csúszkákat is építeni.

A csúszka építése során kerüld a barkácsboltban kapható szokásos tárcsákat. Ezeknek a szíjtárcsáknak nem célja egy felnőtt súlyának megtartása. Ezekkel veszélybe sodrod családodat és önmagadat.

 

 

Ütős sportok

forrás: https://blog.playo.co/

Tollaslabda

Egy játék, amely nemcsak az erőt, a reflexeket és a gyorsaságot fejleszti, hanem arra is kényszerít, hogy okosan játssz.

A tollaslabda egy olyan sport, amely az embert mind mentálisan, mind fizikailag megeröltet. Ugyanakkor a játék intenzitása tőled függ.

A tollaslabda alkalmi játéka az egész család számára szórakoztató, és egy nagyszerű tevékenység lehet.

 

Speedminton

Speedminton. Shuttle labda. Gyors tollaslabda. Crossminton. Nem számít, hogy hívod. Ez a játék egyszerűen szórakoztató.

Az alkalmi nézők nem fogják észrevenni a különbséget a Speedminton és a tollaslabda között, de nem is állnak távol az igazságtól.

A Speedminton alig 18 éves. Bill Brandes először Németországban hozta létre ezt a játékot a tollaslabda szabadtéri változataként.

Egy mai játékos alig lenne képes a 2001-ben játszott játékra ráismerni, annyira sokat változott azóta. Valójában a játék alig hasonlít a tollaslabdára – nincs háló, és még a tempó is gyorsabb.

De ezek a tényezők lehetővé teszik, hogy bárhol játszhassunk. A Crossminton egy speciálisan kialakított műanyag labdával érkezik, amely lehetővé teszi a szabadban való játékot. Az a tény, hogy nincs háló, azt jelenti, hogy csak egy ütőre és a labdára van szükséged, és kezdhetsz is játszani.

 

Jazzminton

Ha a tollaslabdának és az asztali tenisznek lenne egy gyereke, a jazzminton nevet kapná. A játék egy olyasmi ütőt használ a labda elütéséhez, mint a pingpongütők.

Hogyan kell játszani?

A jazzmintont egyedül vagy barátokkal is játszhatod.

Ha többen játsszátok, a játékosoknak ide-oda kell ütögetniük a labdát. A cél az, hogy minél tovább tudjuk passzolgatni a labdát anélkül, hogy valaki elejtené azt.

Növelheted a nehézséget akár a játékosok közötti távolság növelésével, akár a használt labda megváltoztatásával. Egy tipikus jazzminton készlet több labdával érkezik, amelyek különböző sebességgel haladnak.

Akár egyedül is gyakorolhatod a játékot, és megpróbálhatod a saját rekordodat megdönteni.

 

Szabadtéri pingpong

A pingpong igazából egy beltéri sport. De ez nem mindig praktikus. Lehet, hogy nincs elegendő hely az otthonodban, és kénytelen vagy kint tartani az asztalt.

Aztán rájössz hogy a játék nem is olyan rossz. A kertben való felállítása a pingpongasztalnak más hangulatot kölcsönöz a játéknak. Sokkal nagyobb társas élmény, és órákon át tartó szórakozás lehet.

Azonban attól függően, hogy hol vagy, nem biztos hogy van lehetőséged egy szabadtéri pingpongasztalra. Sajnáljuk, de ha olyan helyen élsz, mint Kansas, akkor jobb, ha más udvari tevékenységet választasz.

 

 

Egyéb klasszikus játszótéri játékok

Hinták

A hinták minden jó játszótéren megtalálhatók.

Mind a felnőttek, mind a gyerekek élvezik, nem csoda hogy annyira népszerűek. Az adrenalin roham pedig egyszerűen utánozhatatlan.

Akkor miért ne szereznél egyet a saját otthonodba? Akassz a fára egy fészekhintát és már indulhat is a móka és kikapcsolódás.

 

Négy kocka

Attól függően, hogy hol laksz, a négy kocka amit ismersz elég változatos lehet. Szinte minden csoportnak megvan a maga variációja a játékban.

De néhány alapvető fogalom továbbra is ugyanaz marad mindenhol. Csak elmagyarázzuk a játék alapfogalmait, és hagyjuk, hogy más szabályokkal álljunk elő játék közben.

Hogyan kell játszani?

A játék 4 négyzetet tartalmaz – A király, a királynő, a jack és a baba. A játékosok az egyes négyzeteken helyet foglalnak

A királynak el kell kezdenie a játékot a többi mező bármelyikének alulról adott szervájával. A következő játékosnak el kell kapnia a labdát, és át kell adnia a többi játékosnak stb.

A labda beadásakor csak egy kritérium van – a labdának egyszer pattognia kell azon a téren, ahova átadják. Ha a szerváló nem tudja elérni, hogy a labda egy másik négyzeten pattanjon, akkor a hierarchia egy szintjével lejjebb esik. Az a játékos veszi át a helyét, akit kicserél. Aztán a játék elölről kezdődik.

Tehát, ha egy királynő rossz szervát ad, akkor a jack négyzetre költözik, míg a jack négyzet játékosa lesz az új királynő.

Másrészt, ha a labda kétszer pattan mielőtt visszadobnák, a szerváló helyet cserél azzal, aki hagyta kétszer pattanni a labdát, ha ő magasabb rangon áll.

 

 

Egyéb Játékok

Nem minden kerti játék tartozik az ügyességi kategóriákba. Íme néhány játék, amelyeket nem tudtunk kategorizálni …

A régi iskolai játékoktól, például a kroketttől kezdve a társasjátékokig, például a székfoglalóig terjednek ezek.

 

Krokett

A Krokett egy igazi, eredeti udvari játék. A játék állítólag egy francia kisvárosban keletkezett az 1300-as években.

Az évek során a világ leghatalmasabb emberei játszották ezt a játékot. Köztük olyan figurák, mint Churchill, Tolsztoj, sőt Bart Simpson is.

És bár mindenki „ismeri” a játékot, ez a világ egyik legfélreértettebb játéka is. Több mint 500 éves evolúció után a játék Angliában egy meghatározó kerti játék lett.

A háztáji krokett egyik legjobb tulajdonsága az alkalmazkodóképessége. Legjobban egy nagy, lapos, és sima gyepen játszható; de kicsi, lejtős és rögös terepen is lehet játszani.

 

Lacrosse

Kérdezz meg egy lacrosse játékost a kedvenc sportjáról, és egész biztosan saját sportágjukat fogják isteníteni.

Lehet, hogy baromságnak hangzik, de van értelme annak, amit mondanak. A Lacrosse egy rendkívül aktív játék. A dolgok gyorsan mozognak a pályán. Ez azt jelenti, hogy a játékosok nem fognak körülállni és más játékosokat figyelni. Minden egyes játékos aktívan mozog és rohangál.

Kezdőként a hátsó udvarban játszás nagyszerű módja a játékkal való ismerkedésnek.

Szakértőként dolgozhatsz a lövéseden, illetve különböző stílusokat is kipróbálhatsz. A hátsó udvarban való játék nagyszerű módja a gyakorlásnak külső nyomás nélkül.

 

Székfoglaló

Egyszerű. Amikor a zene leáll, ülj le.

Egyel kevesebb szék legyen mint ahány játékos.

Helyezd a székeket körbe, és legyen egy valaki aki a zenét kezeli. Amíg a zene szól, a játékosok körbejárják a székeket. Véletlenszerűen a zenét kezelő leállítja a zenét, és mindenki a lehető leghamarabb megtalál egy széket.

Az, aki állva marad kiesik. Vegyünk el egy széket, és indul a következő kör. Ez addig ismétlődik, amíg csak egy játékos marad.

 

Kötélhúzás

Nézzük meg ki a legerősebb. A játékhoz egy körülbelül 25 méter hosszú kötélre van szükség.

Jelölj meg két olyan vonalat, amelyek egymástól körülbelül tizenöt méternyire vannak, és helyezd el a kötelet úgy, hogy a kötél közepe a két vonal között középen legyen.

Osszuk fel a játékosokat két csapatra (lehetőleg súly vagy erő szerint). Minden csapat a vonal mögött áll, és igyekszik megtartani a kötelet.

A jelzésre a csapatok felhúzzák a kötelet, és megpróbálják a másik csapat játékosait áthúzni a megjelölt vonalon.

Azt a csapatot nyilvánítják nyertesnek, amelyik sikeresen áthúzza a másik csapatot a kijelölt vonalon.

Shuffleboard

A Shuffleboard sok negatív előítélettel küzd, hiszen azt mondják rá, hogy öregeknek való. Szeretnénk változtatni ezen a véleményen.

A játék csaknem 500 éves múltra tekint vissza, amelyet az európai elit játszott. A hajókon is rendkívül népszerű játék volt.

 

Hogyan kell játszani?

A Shuffleboard-ot két vagy több játékos játssza, de egyedül is lehet játszani.

A játékosok nyomokat használnak ahhoz, hogy a súlyozott lemezeket egy keskeny pályán átjuttassanak, és egy előre megjelölt, pontozott területre érkezzenek.

A játék teljes szabálylistáját itt olvashatod el. Az udvarban a játék azért lehet nehézkes, mert valóban sima felületre van szükség hozzá.

 

 

Összefoglalás

Mint ahogy láthatod, rengeteg klassz és szórakoztató szabadtéri játék van, amelyet a gyerekek az udvaron játszhatnak, és a legtöbbjük nem igényel többet egy egyszerű labdánál. Jó szórakozást!

Szólj hozzá!