Kerti holdviola (Lunaria Annua) gondozása és amit tudni kell róla

Ha Te akarsz a legmenőbb kertész lenni, aki a legdiverzebb virágkollekcióval büszkélkedhet, mindenképp vedd fontolóra a Lunaria Annua, azaz a kerti holdviola beszerzését. Egy mesés virágzó növényről van szó, amelynek legfőbb és legkülönlegesebb ismérve a fényes, pénzérmére emlékeztető termése.

A Lunaria Annua, vagy közismertebb nevén kerti holdviola, júdáspénz vagy pénzvirág, a keresztesvirágúak (Brassicales) rendjébe tartozó faj. Ez a szemet gyönyörködtető virág a Balkán-félszigeten és Délnyugat-Ázsiában őshonos, de szerencsénkre világszerte számos egyéb területen is meghonosították már, legfőképp a mérsékelt égövi régiókban.

A kerti holdviola, mint dísznövény igen nagy népszerűségnek örvend mindenütt, ahol otthon érezheti magát. Ezek az ezerarcú növények csodálatos kiegészítői lehetnek különböző installációknak, így például vadvirágos és árnyékos kerteknek, pillangókertek virágágyásainak vagy éppen kerti szegélyeknek. Cserépbe ültetve vagy szárazvirág díszek elemeként kifogástalanul megállja a helyét.

Tarts velünk a továbbiakban is és tudj meg többet erről a különleges növényről!

 

 

Amit a kerti holdvioláról tudni érdemes

 • Nemzetségének latin neve (Lunaria) „holdhoz hasonló” -t jelent, ami terméseik külsőjére vonatkozik. Ezt a hasonlóságot a növény hétköznapi magyar neve is megőrizte.
 • Csodás virágainak és mutatós ezüstszínű terméseinek köszönhetően a L. annua var. albiflora és a L. annua var. albiflora ’Alba Variegata’ fajták a L. annua fajjal egyetemben elnyerték a Királyi Kertészeti Társaság „Kerti Érdem” díját.
 • Egyesek, kiváltképp a mágia szerelmesei, úgy tartják, hogy megvéd a gonosz szörnyektől és szellemektől. Mivel terméseik pénzérmékre hasonlítanak, a növényt jóléttel és gazdagsággal kapcsolatos varázslatokhoz használják fel.
 • A virágok nyelvén a becsületességet és a pénzt szimbolizálja.
 • Vonzza a vadon élő állatokat. Pompás és illatos virágai rendkívül vonzóak a pillangók, méhek, legyek és molyok számára, emellett számos salátareceptben megtalálhatók, mint ehető összetevő, vagy mint díszítőelem.
 • Gyökere hámozva fogyasztható. Magjai ízre pikánsak, leginkább a mustáréhoz hasonlítanak. Sokan a magokat hideg vízzel keverik, és így helyettesítik a mustárt. Levelei a virágok megjelenése előtt szintén kiváló saláta-alapanyagként szolgálnak.
 • Sem ember, sem háziállat számára nem jelent veszélyt, ha érintkezésbe kerül a bőrrel, vagy ha fogyasztják, ezért kíváncsi gyerkőcök vagy bundás kedvenceink közelében is bárhol nevelhetőek.
 • Remekül festenek más növények, így például tavaszi hagymás virágok társaságában is. Legideálisabb társai közé tartozik a piros gyűszűvirág, a szálkafű, a tulipán (egyszerű virágú késői tulipán, liliomvirágú tulipán, Triumph tulipán, Viridiflora tulipán), a nárcisz, thalia és a nefelejcs.

 

 

Lunaria Annua

A Lunaria Annua tulajdonságainak áttekintése

 • A holdviolák nemzetségébe (Lunaria) tartoznak, amely pontosan négy virágzó növényfajt számlál. A kerti holdviola ezen a kicsiny nemzetségen a L. elongata, a L. rediviva és a L. telekiana nevezetű fajokkal osztozik.
 • Egy- vagy kétnyári növények, magasságuk elérheti a 60-90 cm-t, szélességük pedig az 30-60 cm-t. Általában gyors ütemben gyarapodnak.
 • Levélzetük nagyméretű, durva, szőrös, csúcsos, tojás alakú, sötétzöld, fűrészes szélű levelekből áll. Az alsó levelek hosszú szárak végén pihennek, a felsők szár nélküliek. Egyes fajták tarka levélzettel rendelkeznek.
 • Általában tavasz közepétől nyár végéig tart a virágzási időszakuk. Ez idő alatt megannyi finom, négyszirmú virágból álló fürtvirágzatot fejlesztenek. A virágok a lila, a fehér, ritka esetben a rózsaszín árnyalataiban pompázhatnak.
 • Legérdekesebb jellegzetessége kétségkívül a termése. A virágzási időszak lezárulása után a virágok helyét mutatós termések veszik át.
 • Az áttetsző, kerek és vékony, zöld színű becőtermések idővel világosbarna színt öltenek. Az érett és száraz termések elhullajtják külső hártyájukat, hogy magjaikat elszórhassák. Ezt követően az 3-8 cm átmérőjű, ezüstszínű középső válaszfalak még a téli hónapokban is megőrzik épségüket.

 

 

A kerti holdviola gondozása

A kerti holdviola a lehető legtovább fog kitartani melletted, ha megfelelően tudsz gondoskodni róla. A jó hír az, hogy nem támasztanak teljesíthetetlen elvárásokat gondozójuk felé.

Amennyiben sikerül a természetes élőhelyük környezetéhez hasonló körülményeket teremtened számára, nevelésük és gondozásuk gyerekjáték lesz. Most pedig ismerkedjünk meg egy kicsit közelebbről ezekkel a könnyed, barátságos dísznövényekkel!

 

Fényigény

A kerti holdviola jellemzően teljes vagy részleges napsütésben érzi jól magát. Bár toleráns növények, optimális növekedésük és virágzásuk érdekében legalább nyolc órányi közvetlen napfényre van szükségük.

Azokon a területeken azonban, ahol forróak a nyarak, bölcs dolog szeretett holdviolánkat megóvni az olykor heves délutáni, közvetett napfénytől.

 

Hőmérséklet

A holdviola hőmérséklet tekintetében sem válogatós; igen sokféle körülményt elvisel. Ha viszont azt szeretnénk, hogy gondtalanul csírázhassanak és telepedhessenek meg új otthonukban, 15 és 21°C közötti hőmérsékletet biztosítsunk számukra.

Aggodalomra semmi ok, ezen körülmények csak az első növekedési időszakuk alatt lényegesek igazán, ami általában tavaszra esik.

 

holdviola virág szirmai

Kártevők

Időről időre különböző kártevőkkel és gombás megbetegedésekkel kapcsolatos problémákat tapasztalhatunk a növényen. A leggyakoribb illetéktelenek, amelyek a növényt háborgathatják, azok a levéltetvek; tőlük neem olajjal vagy rovarölő sprével szabadulhatunk meg.

Betegségek közül a szeptóriás levélfoltosságra és a káposztagolyvára kell különösen odafigyelnünk.

Míg a szeptóriás levélfoltosság szürke és fekete foltokkal fedi be a kerti holdviola leveleit, addig a káposztagolyva sárgítja és hervasztja azokat. Ha e jelek bármelyikét észleled, távolítsd el az összes fertőzött részt, majd szigeteld el növényeid addig, amíg a fertőzés el nem múlik.

 

 

A kerti holdviola ültetése

A kerti holdviolának hosszúak a főgyökerei, amelyek nem reagálnak túlzottan jól az átültetésre. Emiatt a legtöbb kertészkedő magról neveli a növényt. A magvetéshez a tavasz a legjobb időszak, de csak ha már az utolsó fagy is elvonult.

Bár a magoncok hamar előbújnak, ne csüggedj, ha azon az éven még apró növényeid nem hoznak virágot vagy termést! Ezeket sok esetben csak a következő év tavaszán vagy nyarán láthatod majd.

Ha agyagos, humuszban gazdag, semleges vagy savanyú mélyszántott talajban neveled, a kerti holdviola biztosan nagyon boldog lesz. Ez a fajta talaj remekül befogadja a növény hosszú gyökereit. A holdviola szereti a nedvességet, ugyanakkor utálja, ha eláztatják. Érdemes tehát kiváló vízelvezetésű talajba ültetni.

A holdviolának jót tesz a rendszeres trágyázás, ám ha túlzásba visszük, az kihatással lehet az egészségükre. Tudniillik, egy évben csak egyszer kell őket trágyázni, mégpedig tavasszal. Legideálisabb számukra a szerves vagy lassan oldódó műtrágya.

Mivel képesek őrületes ütemben gyarapodni és terjedni, viszonylag gyakran kell majd őket visszavágnunk, nehogy invazívvá váljanak. A virág ráadásul önvető képességgel bír, ezért egy szemvillanás alatt képes többedmagává fejlődni. Ez elkerülhető, ha a holdviolákat közvetlen azután gyűjtjük be, hogy termésük kifejlődött, de még nem hullajtotta el magvait.

 

 

A kerti holdviola öntözése

A kerti holdviolának sok nedvességre van szüksége ahhoz, hogy egészséges és boldog lehessen. Ez persze nem azt jelenti, hogy nap mint nap szemmel kell tartani, és azon aggódni, hogy nem késtünk-e el az öntözéssel.

Az egészségesen növő holdviolák titka az állandóan nedves talajban rejlik. És hogy hogyan adhatunk nekik pont elegendő vizet? Mi sem egyszerűbb!

Általánosságban elmondható, hogy ezen növényeknek heti 2,5 cm víz is elegendő. Hogy milyen gyakran kell öntöznünk, az legfőképp az éghajlattól és a nevelési körülményektől függ. Ha lakhelyünkön rendszeresen esik az eső, akkor az öntözést a növények érdekében teljesen mellőzhetjük.

Ha nem ez a helyzet, akkor javasoljuk, hogy két öntözés között ellenőrizzük a termesztőközegüket, és akkor adjunk nekik inni, amikor a talaj felső 2,5 cm-es rétege száraz tapintású.

 

 

őszinteság virág

A kerti holdviola szaporítása

Mint azt már említettük, a kerti holdviola magról gyarapszik a legkönnyebben. Ez a módszer felettébb egyszerű, és a növény sebes növekedési hajlamának köszönhetően rövid időn belül meghozza gyümölcsét.

Ha pedig már túl sok példányod van ebből a gyönyörű virágból, akkor sincs ok az aggodalomra, hiszen bármikor elajándékozhatsz egyet-kettőt családtagoknak vagy barátoknak, hogy tudasd velük, hogy milyen fontosak neked.

A magról való szaporításhoz először is meg kell várnunk, míg megjelennek rajtuk a becőkék (termések), ami általában a virágzási időszak végeztével történik meg. Ezután gyűjtsük be a magokat a termésből, még mielőtt lehetőségük lenne maguktól elszórni azokat.

Szerintünk ősszel a házban érdemes elültetni őket, tavasszal pedig mehetnek közvetlenül a szabad ég alá.

A magokat ültessük ugyanolyan típusú talajba, amiben a többi holdviolánk is nő. Ezt a lépést követően a magokat takarjuk be vékonyan talajjal és rendszeresen öntözzük, hogy mindig nyirkos legyen. Ha megfelelően viseljük gondját, a csírázás az ültetést követő 10-14 napon belül megindul.

 

 

Összegzésképpen

A kerti holdviola egy gyűjteményből sem hiányozhat, főleg, ha te is a kertészkedők azon csoportját erősíted, akik szeretik a káprázatos, de alacsony igényű virágokat. Biztosíts holdvioláidnak kedvező fényviszonyokat, hőmérsékletet, táptalajt és nedvességet; cserébe páratlan szépségükkel jutalmaznak meg!