Szálkafű (Hakonechloa Macra) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A Hakonechloa macra, közismert nevén szálkafű vagy Hakone-fű, kemény, hosszú életű dísznövény és a Poaceae család tagja. Ez a növény Kelet-Ázsia különböző régióiban őshonos, a legtöbb Japánban és Kínában  található. Többnyire árnyékos, nedves erdős és hegyvidéki területeken nő, például nedves sziklákon.

Bár az Európában elterjedt szálkafövek lombbal rendelkeznek, számos elbűvölő és színes fajtával jól kijönnek. Ezeknek a növényeknek a legszebb fajtái a következők: „All Gold”, „Aureola”, „Beni-Kaze”, „Fubuki”, „Nicolas”, „Sunny Delight” és „Stripe It Rich”. Ezen fajták némelyike jobban tűri a hideget és a napfényt, mint a fajták többsége.

Most, hogy rengeteg lehetőség közül választhatsz, itt az ideje, hogy jobban megismerkedj a szálkafüvekkel. Olvass tovább, hogy megtudd, mennyire könnyű termeszteni, gondozni és szaporítani  ezeket a szépségeket!

 

 

A szálkafű növényről:

 • Az igazi Hakone fűfajok mind az „Alboaurea”, mind az „Aureola” fajtákkal elnyerték a jól ismert Royal Horticultural Society díját.
 • A nemzetségük Hakonechloa neve a „Hakone” szóból ered, amely Japánból származik, ahol ezek a növények természetesen nőnek és a „chloa”, ami azt jelenti, hogy „fű”. Így a név jelentése „Japánból származó fű”.
 • A szálkafüvek olyan környezetben érzik jól magukat, ahol részleges árnyékot és hűvös hőmérsékletet kaphatnak. Nedvességkedvelő és humuszban gazdag, jó vízelvezetésű talajban érzik magukat a legjobban.
 • Melegebb éghajlaton, bármikor késő ősz és kora tavasz között, el kell távolítanod az elhalt leveleket a növényről. Ha szeretnéd teleltetni ezeket a növényeket, javasoljuk, hogy az elhalt leveleket hagyd a növényen tavaszig
 • A szálkafű rendkívül jól alkalmazkodik a tájépítészethez és a kertekhez. Gyönyörűen néznek ki a fák körül, a határutak mentén, az árnyékos teraszokon vagy cserepes növényként.
 • Hasonlóképpen csodálatos talajtakarók vagy dísznövények.
 • Ezek a dísznövények remek társak lehetnek más mesés növényfajok mellett, például Astilbes, Celosia, Columbine, Coral Bells, Great Masterwort, Plantain Lily, Morning Glory és Toad Lily.
 • A szálkafű lenyelve vagy érintésre nem mérgező az állatokra vagy az emberekre. Ezeket a fajokat biztonságosan termesztheted szőrös barátaid vagy kíváncsi gyermekeid körül.

 

 

Hakonechloa Macra
Hakonechloa Macra

A szálkafű jellemzői: áttekintés

 • Ezek a növények a Hakonechloa nemzetséghez tartoznak. Ez a nemzetség monotípusos, csak az adott Hakonechloa macra fajt tartalmazza.
 • A Hakone füvek rizómás évelők, amelyek 23–61 cm magasak és 51–61 cm szélesek.
 • Csomókat képező csokorfüvek, amelyek elég lassan nőnek és terjednek. Ezek a növények számos vékony, szálkás szárakat hoznak létre, amelyek általában elegáns, ívelt, laza és lekerekített szökőkút alakúak.
 • Lombozatuk hosszú, karcsú, lándzsa alakú, puha és papíros levelekből áll, amelyek sokféle bambuszfajhoz hasonlítanak. Amikor fúj a szél, leveleiknek jellegzetes susogó hangjuk van.
 • Ezeknek a füveknek a levelei nagyon rugalmasak és tavasztól nyárig zöld, élénk arany vagy krémes színűek. Ősszel a lombozat finom réz-narancs, piros és lila árnyalattá változik.
 • A szálkafüvek késő tavasztól kora őszig virágozhatnak. Virágaik többnyire jelentéktelenek a lombjukhoz képest. Különféle fehér, sárga, krém, arany, piros, lila és barna árnyalatokban pompáznak.

 

 

Szálkafű gondozása

Általánosságban elmondható, hogy a szálkafüvek olyan környezetben szeretnek élni, ami hasonlít a természetes élőhelyükre. Emiatt figyelned kell az igényeire, ha  jó növény tulajdonos szeretnél lenni. Hidd el nekünk, hogy ezeket a növényeket sokkal könnyebb gondozni mint hinnéd.

 

Fényigény

A legtöbb fűfajjal ellentétben a szálkafüvek részben árnyékos területeken nőnek a legjobban. Győződj meg arról, hogy ezeket a növényeket olyan helyen termeszted, ahol naponta sok részleges árnyékot kaphatnak. Ha hűvösebb éghajlatú régióban élsz, általában ellenállnak a több napfénynek is. A részleges árnyékolás azonban frissen tartja a növények lombozatát.

 

Hőmérséklet

Ami a hőmérsékletet és a páratartalmat illeti, a szálkafüvek inkább a hűvös és nedves körülményeket részesítik előnyben. Megfelelő gondozással ezek a növények a melegebb éghajlatú régiókban is jól érzik magukat.

Ennek ellenére a szélsőséges körülmények, például a meleg vagy a fagy idővel elpusztíthatja szeretett növényeidet.

 

Kártevők

Mivel a szálkafüvek általában ellenállnak a kártevőknek és a gombabetegségeknek, ez nem fog problémát okozni. De ha ezek a növények hosszabb ideig túl nedves körülmények között élnek, korona- és gyökérrothadás fordulhat elő. Ezen problémák elkerülése érdekében ne ültesd a szálkafüvet túl mélyen a talajba és alkalmazz megfelelő öntözési rutint.

 

 

szálkafű a kertben
szálkafű a kertben

A Hakonechloa Macra ültetése

Akár szabadban, akár beltéren szeretnéd termeszteni a  szálkafüvet, az ültetési időpont nagyon fontos. Ezek a növények a téli hónapokban hibernálnak, ezért elegendő idejük kell legyen, hogy letelepedjenek és megszokják új környezetüket. Emiatt javasoljuk, hogy tavasszal vagy kora ősszel ültesd el a szálkafüvet. Száraz, meleg időben nem ajánlatos ültetni.

 

Talaj

A termesztőközeg tekintetében a szálkafüvek egyáltalán nem válogatósak. Ezek a növények jól érzik magukat, ha bármilyen nedves talajba ültetik őket, amely szintén kiváló vízelvezető tulajdonságokkal rendelkezik.

Az optimális növekedés érdekében keress olyan szubsztrátokat, amelyek jó mennyiségű humuszt és más szerves anyagokat tartalmaznak. Abban az esetben, ha a talaj túl sűrű, közvetlenül a fű ültetése előtt módosíthatod  tőzegmohával vagy komposzttal.

A szálkafüvek nagyon szeretik a tápanyagokat, ezért rendszeres tápozást igényelnek, hogy megőrizzék életerejüket és pompájukat. Tápozd növényeidet nitrogén alapú folyékony műtrágyával évente egyszer az első  friss hajtások megjelenése után, általában tavasszal. Ha nem szeretnéd tápozni növényeidet, akkor kora tavasszal, évente szerves talajtakarót rakhatsz a talajra.

A szálkafüvek kiváló beltéri dísznövényként is tökéletesek. Ügyelj arra, hogy a füveket olyan cserepekbe ültesd, amelyek alján vízelvezető nyílások vannak. A cserepes példányok általában nagyon alacsony igényűek, ha megfelelő körülmények között termesztik őket. Ezenkívül nagyon lassú ütemben nőnek, így nem fogják kinőni cserepüket és sokáig nem lesz szükség az átültetésre.

 

 

Szálkafű öntözése

Hazai élőhelyükön a szálkafüvek egész évben sok nedvességet kapnak. Ezek a növények csak nedves talajban érzik jól magukat és nem kedvelik a száraz körülményeket.  Ha azt szeretnéd, hogy növényeid egészségesen és boldogan növekedjenek, gondoskodj rendszeres vízellátásról a talaj nedvességének megőrzése érdekében.

Azokban a régiókban, ahol gyakran esik az eső, a szálkafüvek jól  boldogulnak öntözés nélkül is, mivel  megkapják a szükséges nedvességet az esővízből, ezért rendkívül jó választás lehet kezdőknek vagy a feledékeny kertészeknek is.

Forró és száraz éghajlaton azonban ezek a növények a szokásosnál gyakrabban igényelnek vizet. Az öntözés leggyakoribb jelei a hervadó vagy barna levelek. Ha ezt a fajta változást észleled a növényeken ne ess pánikba! Nem kell mást tenned, mint szép, mély áztatással elkényeztetni őket és elég hamar vissza fognak térni az életbe.

Az öntözési technika nagyon fontos a szálkafüvek esetében is. Bölcs dolog a növényeket csak a talaj szintjén öntözni anélkül, hogy közben megérintenéd a leveleiket. Általában bizonyos problémák, például a lombrothadás akkor fordulhatnak elő, ha a víz túl sokáig marad a leveleken.

 

 

szálkafú a kövek között

A szálkafű szaporítása

Lassan növekvő szokásuknak köszönhetően a szálkafüvek sok éven át nem igényelnek osztást. Ezeket a lenyűgöző növényeket azonban mindig feloszthatod, hogy még több példánnyal növekedjen a gyüjteményed. Ez a folyamat nagyon egyszerű, izgalmas és sokkal gyorsabban megy mint gondolnád. De ezt nem tudhatod igazán, amíg ki nem próbálod!

Ezek a növények az aktív növekedési időszak elején reagálnak a legjobban az osztásra, általában tavasszal. Keress egy jó ásót, hogy tud kiásni a szálkafüvet. E lépés után a rizómákat annyi apró részre kell osztani, amennyit csak szeretnél. A megfelelő növekedés érdekében győződj meg arról, hogy minden szakaszhoz legalább egy szár csatlakozik.

Ha megvan a kis rizóma, akkor bárhová átültetheted. Mindannyian tudjuk, hogy minden jobb, ha megosztjuk szeretteinkkel, miért ne lepjük meg őket egy kedves ajándékkal? Ültess el néhány szálkafüvet különböző cserepekbe, hogy megajándékozhasd családodat  vagy barátaidat!

 

 

Összefoglaló

Kiváló megjelenésükkel és könnyed természetükkel a szálkafüvek minden tekintélyes gyűjtő kertjében vagy otthonában elengedhetetlenek. Ezek a növények szinte egész évben pompáznak, mivel lombjukat különböző hipnotikus színekre változtatják egyik évszakról a másikra. És mivel sok fajta közül választhatsz, biztosan találsz legalább egy példányt, amely tökéletesen illeszkedik a kertedbe!