Függőleges kert: útmutató a növényfalhoz

A függőleges kertek már nem olyan újdonságnak számítanak, bár az utóbbi években ez a fajta kertészeti stílus egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Valójában továbbra is virágzó kertészeti trend marad, ahogy haladunk az időben. Ennek számos oka lehet.

Kezdetben sok helyet takaríthatnak meg azok számára, akiknek nincs elegendő helyük szabadtéri kert termesztésére vagy cserepes növények beltéri elhelyezésére. Arról nem is beszélve, hogy a függőleges kertek lenyűgözőek, és azonnal feldobhatják a teret, felkeltve bárki figyelmét.

A függőleges kert, más néven növényfal pontosan az, amit a név magában foglal. Tehát ez a szerkezet függőlegesen felfüggesztett növények módszerét alkalmazza, általában hidroponikus technikával, de időnként talajba ültetéssel is.

A hagyományos, kifelé termesztett kert helyett a függőleges kert egy felfelé nyúló táj. A professzionális és a kezdő kertészek is egyre inkább ezt a stílust alkalmazzák, különösen, ha korlátozott hely áll rendelkezésükre, hogy a lehető legteljesebb mértékben kihasználják a helyet.

A függőleges kert éppen ezt teszi – életet ad egy olyan saroknak vagy területnek, amely általában nem tenné lehetővé a teljes kert termesztését.

Ezenkívül a függőleges kert rendkívül sokoldalú, mert kiváló kiegészítője lehet magánlakásoknak, valamint vállalkozásoknak és egyéb közösségi intézményeknek, egyedülálló esztétikus és megnyugtató hangulatot teremtve.

Emiatt nem kétséges, hogy a függőleges kertek népszerűsége egyhamar nem csökken. Ráadásul a függőleges kertek nemcsak gyönyörű és megnyugtató dekorációk – felfrissíthetik a környezetet, életet adnak minden térnek, és eltávolítják a szennyeződéseket a levegőből.

Tehát a függőleges kertek a tereprendezés egyedülálló formáját képviselik, amely bármilyen tér esztétikáját hivatott kiemelni, méretétől függetlenül, mivel könnyen termeszthető beltéren és szabadban is, függetlenül attól, hogy milyen kicsi a helyiség. De ugyanakkor praktikusak és sokkal könnyebben termeszthetők, mivel nem kell gyomlálni.

Ha egy függőleges kertben gondolkodsz, valószínűleg több információra van szükséged azon kívül, hogy számos előnye van, például praktikus, sokoldalú és lenyűgöző kiegészítője a helynek. Olvasd tovább a cikk többi részét, hogy további hasznos részleteket tudj meg a függőleges kertekről, amelyek irányíthatják a teljes folyamatot.

 

 

A függőleges kert előnyei

Eddig talán rájöttél, hogy a függőleges kert termesztése számos előnnyel jár. A vízszintes kertekhez képest, amelyek kifelé nyúlnak, nem felfelé, és amelyeknek megvannak a maguk előnyei, a függőleges kertek nem csak egy gyönyörű tervezési ötlet.

Míg a hely esztétikáját határozottan javítja, ha függőleges kerted van, vannak olyan előnyei is, amelyekkel más kerttípusok nem rendelkeznek, mint például a kis helyeken való elférhetőség.

Annak érdekében, hogy tökéletes – és pontos – képet festhessünk, összeállítottunk egy előnyökről szóló listát az ebben az útmutatóban, hogy ha úgy döntesz, hogy egy függőleges kertet csinálsz, tudd, hogy ez a döntés több szempontból is segíthet.

Minden további nélkül az alábbiakban felsoroljuk a függőleges kertészet hat előnyét, amelyek ezt a fajta tereprendezést tartósan népszerű trendté teszik:

 

1. A függőleges kert maximalizálhatja a teret

Azoknak, akik szenvedélyesek a kertészkedésben, de nincs elég helyük – hányszor gondolkoztál már azon, hogy hová illesztheted az összes termeszteni kívánt növényt?

Ugyanakkor, ha van egy vállalkozásod, legyen az egy kis üzlet vagy kávézó, vagy az irodádban korlátozott hely áll rendelkezésre bármilyen dekorációs tárgy számára, nem is beszélve a növényekről, akkor nagy valószínűséggel nehezen fogsz néhány cserepes növényt elhelyezni olyan helyen, ahol senkinek sincsenek az útjában.

függőleges kert

A fent említett esetek bármelyikében van egy életképes és ajánlott megoldás, amely megmentheti a helyzetet: a függőleges kertek!

Az egyik legjelentősebb ok, amiért sokan döntenek úgy, hogy otthonukban, irodájukban vagy üzletükben függőleges kertet telepítenek, az az, hogy könnyen elfér bármilyen helyiségben. Valójában a rendelkezésre állás függvényében a függőleges kertnek is ennek megfelelően kell illeszkednie.

Azonban továbbra is ez a legjobb megoldás, és az egyetlen, amely maximalizálja a helyet. Ezért a függőleges kert előnye abban rejlik, hogy bármely területet a lehető legteljesebb mértékben kihasználhatja, méretétől és helyzetétől függetlenül.

 

2. A függőleges kert javítja a levegő minőségét

Közismert tény, hogy a kertek kiváló módszer a levegőminőség javítására. Még azáltal is, hogy néhány cserepes növényt bent tartunk egy lakásban vagy házban, jelentősen javíthatjuk a belélegzett levegőt. Ez egy egyszerű, de létfontosságú természeti folyamatnak köszönhető: a fotoszintézisnek.

Mivel a növények napfényt és vizet használnak, felszívják a szén-dioxidot, és viszont oxigént termelnek, az eredmény az, hogy a levegő minősége jelentősen javul az ember számára. Ez az oka annak, hogy még kis számú növény is nagy hasznot hoz a beltéri környezetben.

növényfal az irodában

Szóval, mi is lehetne jobb levegőszűrési módszer, mint egy élő zöldfal – a függőleges kerted? Mivel a falhoz van rögzítve, maximalizálhatod a helyet, több növényt tudsz rátenni, és ezáltal jobb levegőszűrést biztosíthatsz.

Ezért akár az otthonodban, akár az irodádban van a függőleges kerted, tagadhatatlan, hogy a levegő minősége javulni fog, köszönhetően ennek a zöld falnak a méreganyagok lebontására és oxigén felszabadítására való képességének, mint a cserepes növények valaha is képesek lennének csinálni.

Tehát mivel a függőleges kertek – és általában a növények – képesek megtisztítani a levegőt, mivel növelhetik a páratartalmat és felszívhatják a szennyező anyagokat, miközben a szén-dioxidot friss és tiszta oxigénné alakítják, tagadhatatlan, hogy javíthatják az általános jólétet.

Ez az előny önmagában valószínűleg ráveszi téged, hogy a lehető leghamarabb csinálj magadnak egy függőleges kertet. Ráadásul ne felejtsd el, milyen lenyűgözően néz ki ez a kert. Az esztétika pillanatok alatt javulni fog, ahogy a környezetedben élők életminősége is.

 

3. A függőleges kert kiegészítő szigetelésként szolgálhat

Tudtad, hogy a függőleges kertek hatékony természetes szigetelést biztosítanak? Valószínűleg ez az előny bárki és bármilyen típusú létesítmény vagy ingatlan számára előnyös, tekintettel arra, hogy egy ilyen hatékony szigetelési módszer energiát takaríthat meg az adott helyen vagy épületben.

Ennek eredményeként csökkentheted a kiadásaidat, tekintettel arra, hogy az energiaszámlád jelentősen csökkenhet. És ki ne szeretné ezt? Ha átgondolod ezt az előnyt, valamint azt a tényt, hogy a függőleges kert javíthatja a levegő minőségét, valószínűleg úgy döntesz, hogy építesz egy ilyen kertet.

A függőleges kertek extra természetes szigetelésként szolgálnak a meleg vagy hideg levegő számára, az évszaktól függően. Bármely háztulajdonos vagy üzlettulajdonos ezt szeretné az ingatlanokhoz, ahol él vagy dolgozik. Nem meglepő, hogy csökkenteni szeretnéd az energiaszámládat.

És ha megteheted egy ilyen természetes alternatívával, még jobb. Ezért egy függőleges kert további természetes szigetelőrétegeket tud hozzáadni a helyedhez, kiegyensúlyozott belső hőmérsékletet tartva. Képzeld el, hogy nyáron milyen friss levegő és hűvös hőmérséklet lesz bent.

Arról nem is beszélve, hogy az egész esztétikai állapot javult, ami a hangulatot és az általános közérzetet is javíthatja.

Lényeges megemlíteni, hogy ha van egy kis hely, akkor egy zöld fal akkor is hatékony szigetelőként és légtisztítóként szolgálhat. Érthető azonban, hogy ez kisebb léptékű lenne, mint egy függőleges kertben, amelyet egy nagy irodában vagy nagyobb házban termesztenek. Ennek ellenére hihetetlenül előnyös. És a költségvetésed is hálás lesz.

 

4. A függőleges kert elnyeli a nem kívánt zajt

Ha úgy gondolod, hogy a függőleges kertek szigetelő képessége szokatlan szempont, de ennek ellenére előny, akkor valószínűleg meg fogsz lepődni, amikor rájösz, hogy az ilyen típusú kertek a nem kívánt zajt is elnyelhetik. Ha problémáid vannak a szomszédokkal, ez meggyőz téged arról, hogy azonnal építs egy élő zöld falat. Ez az előny nem annyira ismert, de mindenképpen figyelemre méltó.

növényfal az épületen

Ezt az elnyelést egy élő zöldfal, vagy függőleges kert szerkezete tudja biztosítani, amely képes csökkenteni az ingatlanba, épületbe érkező zajszintet. Még akkor is, ha nagyobb léptékben gondolkodunk, például egy autópályán, a növényeket hatékony módszerként alkalmazták a közlekedési zaj csökkentésére.

Ezért az otthonodban vagy üzletedben telepített élő zöld fal blokkolhatja vagy csökkentheti a magasabb frekvenciájú hangokat, mivel hangszigetelőként működik (a hőmérsékletszigetelésen kívül). Minden akusztikus energia jobban elnyelődik, és a bejövő zaj csökken. Hihetetlen belegondolni, mennyi előnye van a növényeknek, és egy függőleges kert hogyan tudja ezeket nagyobb léptékben biztosítani.

 

5. Egy függőleges kertet könnyebb karbantartani, mint egy hagyományos kertet

Ha van lehetőséged és tered egy hagyományos kert termesztésére, akkor tudod, milyen fárasztó lehet annak fenntartása. Noha egy háztáji kert gondozása, valamint a növények és virágok virágzása nagy megelégedéssel tölthet el téged, de a megfelelő karbantartása is komoly kihívást jelenthet.

És még ha nincs is lehetőséged hagyományos kertet termeszteni, nem újdonság, hogy ez a törekvés sok gyomlálással és általában sok fizikai aktivitással jár. Bármilyen szenvedélyes is lehet valaki, tagadhatatlan, hogy ez időnként elég kimerítő lehet.

virágos függőleges elrendezésben

De ha függőleges kertet termesztesz, ez többé nem lesz probléma. Ha úgy döntesz, hogy élő zöldfalat csinálsz, sok időt és energiát takarítasz meg a növények gondozása során. A függőleges kert öntözése sokkal könnyebben kezelhető, mint a cserepes növények vagy az egész hagyományos kert öntözése.

Ráadásul, ha metszeni kell a növényeket, vagy egyszerűen csak ápolnod kell őket, nem lesz nagyon nehéz. Ehelyett egy nyugtató tevékenység lesz, amelyet a lehető legteljesebb mértékben élvezhetsz.

Ez nem jelenti azt, hogy a vízszintesen termesztett kertek nem jelentenek örömet. Néhány ember számára azonban ennek fenntartása nehéz feladat.

Ebben az esetben a függőleges kert termesztésének lehetősége jobban megfelel az igényeiknek. És ne feledkezzünk meg az összes többi eddig említett előnyről sem – könnyen meggyőzhetnek bárkit élő zöldfal termesztéséről!

 

6. A függőleges kert vizet takaríthat meg

Végül, de nem utolsósorban az a fontos előny, hogy egy függőleges kerttel vizet takaríthatsz meg. Tehát ez a fajta kertészet nemcsak az energiaszámláidat csökkentheti, mivel természetes szigetelést biztosít, hanem vizet is takaríthat meg, csökkentve a fogyasztást.

Dióhéjban – a függőleges kertek környezetbarát megoldást jelentenek. Ezért az élő zöldfal termesztése fenntartható gyakorlat, még inkább, ha úgy döntesz, hogy valamit termesztesz is.

Függőleges kertben az öntözés sokkal kevesebb erőfeszítést igényel, és választhatsz, hogy ezt manuálisan, csepegtető öntözőrendszer vagy hidroponikus rendszer telepítésével hajtod végre.

Az ilyen rendszerek tápanyagdús vizet biztosítanak élő zöldfaladnak, amelyet a termeszteni kívánt növénytípustól függően szabályozhatsz.

A megmaradt vizet egy tálcában tárolja, és választhatsz, hogy leereszted, vagy újra felhasználhatod a függőleges kertben. Ezért vizet takarítasz meg, mivel a hulladék jelentősen csökken a kertek más formáihoz képest.

Ha a vizet nem is hasznosítod újra, a maradék mennyiség jóval kisebb, köszönhetően az öntözőrendszereknek, ami jobb vízgazdálkodást tesz lehetővé.

 

 

Milyen típusú növényeket termeszthetsz a függőleges kertben?

Függőleges kert termesztésénél rendkívül fontos tudni, hogy milyen növényfajtákat érdemes felhelyezni a zöldfalra. Ha tudod, milyen buja növényzetet ültess, akkor nagyszerű növényekből álló gyűjteményt hozhatsz létre, amely a te függőleges kertedet fogja alkotni.

Aztán tanúja leszel annak, hogyan változik egy egyszerű és meglehetősen zord fal élettel teli kijelzővé – szó szerint.

Tehát a függőleges kertben a legjobban teljesítő növények a füvekből, pozsgás növényekből, évelő cserjékből, fűszernövényekből és páfrányokból állnak.

A növények kiválasztásakor nagyon fontos, hogy számos tényezőt vegyél figyelembe.

Az elérni kívánt esztétika mellett, amely kreativitást és akár a kereteken kívüli gondolkodást kívánja meg, figyelembe kell venned az életkörülményeket, hogy a növények fejlődhessenek.

Ez azt jelenti, hogy gondolnod kell a fal irányáról – északra vagy délre nézzen? Ennek feljegyzése segít kiválasztani a függőleges kertben termesztendő növények fajtáit.

Tehát a választól függően olyan növényekre lesz szükséged, amelyek közvetlen napfényt igényelnek, vagy olyan növényekre, amelyek félárnyékban nőnek jól.

Például a páfrányok akkor virágoznak a függőleges kertben, ha árnyékba helyezed őket. Tehát, ha a falad nem olyan területen található, ahol kiváló a napsugárzás, akkor érdemes például páfrányt és árnyliliomot termeszteni. A színfolt érdekében hozzáadhatod a japán íriszt, mivel félárnyékban is jól nő.

Alternatív megoldásként, ha függőleges kerted közvetlen napfénynek vagy részlegesen erős fénynek van kitéve, a növénygyűjteményedben borostyán muskátli, hoya vagy orchidea fajta szerepelhet.

A zöldfal növényfajtáinak kiválasztása személyes preferencia, a tulajdonos kreativitása és a kívánt tervezési stílus kérdése. De mindenekelőtt a megfelelő növények kiválasztása a rendelkezésre álló feltételeknek megfelelően.

Egy virágzó virtuális kert javítja a környezet esztétikáját, és biztosítja a fent említett jótékony tulajdonságokat.

 

 

Hol lehet függőleges kertet termeszteni?

Amint azt korábban említettük, a függőleges kertek a legfunkcionálisabb és legsokoldalúbb kertészeti módszerek közé tartoznak.

Egy ilyen élő zöldfalat felnevelni nem nehéz feladat, és még ha kezdő kertész vagy, akkor is kiválaszthatod ezt a fajta kertészkedést, tekintve, hogy a karbantartása viszonylag könnyű. És nagy öröm lehet egy függőleges kert gondozása, és látni, ahogy szépen nő.

vertikális kert

Függetlenül attól, hogy kicsi vagy nagy szobád van ennek, vagy szeretnéd javítani otthonod vagy irodád esztétikáját, a függőleges kertek bármilyen környezethez és rendelkezésre álló helyhez igazodhatnak.

A függőleges kert funkcionalitása figyelemre méltó; a hely maximalizálásától a levegőminőség javításáig szinte bárhol termeszthető. Nagyon fontos, hogy a függőleges kertben legjobban teljesítő növényeket válaszd ki, hogy a lehető legteljesebb mértékben ki tudd használni őket. Csak így élvezheted igazán ennek a csodálatos zöld falnak a termesztését és karbantartását.

 

 

Következtetésképpen

Ez a függőleges kertekről szóló teljes útmutató feltárta, milyen könnyű fenntartani ezt a kertészeti stílust, és hogyan tud tökéletesen illeszkedni bármilyen térbe, maximalizálva azt és javítva annak esztétikáját.

Sőt, számos előnnyel jár, ha függőleges kert építése mellett döntesz, így ez nem csak praktikus, hanem kiváló lehetőség azoknak, akiknek korlátozott hely áll rendelkezésre.

A függőleges kertek szintén nagyon jótékony hatással lehetnek az egészségre. A levegő minőségének tisztításával, természetes szigetelésével, energiatakarékosságával és zajszintjének csökkentésével javítható képességével kétségtelenül a függőleges kert kiváló kiegészítője otthonoknak, vállalkozásoknak és egyéb létesítményeknek.