26 különleges Orchidea fajta (képekkel és érdekes tényekkel)

Az orchideák a legszebb és legtitokzatosabb virágok közé tartoznak. Az orchidea a valaha eladott legdrágább virág és a legfelbecsülhetetlenebb is. Az orchideák az orchidaceae családba tartoznak és 800 ismert nemzetségük, több mint 25 000 fajuk és több mint 100 000 hibridjük és fajtájuk van.

A világ minden részén megtalálhatók, kivéve Antarktikán. A különböző típusok mérete, súlya és színe rendkívül eltérő. A legkisebb orchideát kezdetben egy gombával tévesztették össze, mivel csak fél milliméter hosszú!

Az asteraceae nemzetséggel versenyezve az orchideák az egyik legnagyobb virágos növényfaj. Legyen szó trópusi orchideáról vagy szárazföldi orchideáról, az egyik legszebb növény, amelyet valaha látni fogsz.

Ebben a cikkben bemutatjuk a legnépszerűbb orchidea fajtákat, az orchidea jellemzőit, az orchideák termesztésének részleteit, hol nőnek a  legjobban, valamint néhány rendkívül furcsa és érdekes tényt róluk.

 

 

Mi az orchidea?

Az orchidea az egyik legelegánsabb, legegyedibb és legfeltűnőbb virágzó növény a bolygón. Ezeket a virágokat nagyon érdekes csak nézni de akár tanulmányozni is. Az orchidea nagyon könnyen azonosítható, mivel valójában nincs más növényfaj, amellyel össze lehetne téveszteni.

Az orchidea egy évelő növény, amely az orchidaceae nemzetség tagja. Az orchidea virágnak jellegzetes kétoldali szimmetriája van és az orchideafajtától függően kétféle növekedési szokásuk lehet: monodopiális vagy szimpodiális orchidea.

 

Milyen orchidea fajták vannak?

Monodopiális orchideák:

ahol a növény szára egyetlen központi rügyből nő ki. A levelek minden évben kibújnak a csúcsból és a szár függőlegesen nő.

 

Szimpodiális orchideák:

egy szár egy bizonyos hosszúságúra nő, ezután a virág kivirágzik és az a szár, amina virág volt elhal és egy másik szárra cserélődik ki. Ezek a szárak oldalirányban nőnek.

Az orchideák abban is különbözhetnek, hogy milyen környezetben nőnek és hogyan lépnek kapcsolatba más növényekkel. Vannak szárazföldi orchideák vagy epifita orchideák (néha légi orchideáknak nevezik őket).

 

Szárazföldi orchideák:

általában rizómaszerű növények, ami azt jelenti, hogy föld alatti gumókból nőnek. Ezek tápanyag-tartalékként szolgálnak a növény számára.

 

Epifita orchideák:

egy olyan orchideatípus, amely léggyökereket növeszt és fákon vagy cserjéken nő. Ezek a fajok általában trópusi és szubtrópusi régiókban fordulnak elő.

Egyes epifita orchideák nem képesek fotoszintetizálni, ezért más módon kell tápanyaghoz jutniuk. Ezt úgy teszik, hogy szimbiotikus kapcsolatot alakítanak ki a gombafajokkal és összefonják gyökérrendszerüket a tápanyagcsere érdekében.

 

 

Hol nőnek az orchideák?

Az Orchidaceae nemzetség tagjai a bolygó minden kontinensén megtalálhatók, kivéve Antarktikát. Ez annak árulkodó jele, hogy evolúciós szempontból kiváló és rendkívül ellenálló növényekről van szó.

Az orchideák teljes napfényben és teljes árnyékban is élhetnek. Növekedhetnek vizes helyeken (szó szerint termeszthetők egy vízzel teli edényben) és más, teljesen száraz helyeken. Szinte minden élőhelytípuson előfordulnak, kivéve a gleccsereket.

A termesztett orchideák is nagyon változatos környezetben növekedhetnek. Egy cserepes orchidea boldog lesz orchidea keverékben vagy homokban. Az orchideák átültetése kissé bonyolult lehet, ezért olyan cserepet válasszunk, amelyben mindig boldogok lesznek.

 

 

Csodálatos tények az orchideákról

 • Az orchideák akár egy fillér méretűek is lehetnek és elég nagyok ahhoz, hogy néhány 45 kilót nyomjanak, ezért méretük nagyon eltérő lehet.
 • Gyökereik némileg eltérnek a többi növényfajtától, mert vagy rizóma, légi vagy csőszerű gyökereik vannak.
 • Minden orchidea virágszirma két egyenlő részre osztható; ezt bilaterális szimmetrikusnak nevezik.
 • Egyes orchideafajok élősködők lehetnek és nem képesek táplálékhoz jutni széndioxiddal és napsugárzással, mint más növények. Ehelyett ezek az orchideák a gyökereiken élő gombáktól nyerik táplálékukat.
 • Bár az orchideák több millió miniatűr magot termelnek, ezek közül csak néhány  fejlődik ki magból.
 • Az orchideákat különféle célokra használják, többek között egyes ételek fűszereként, Ázsiában bizonyos típusú gyógynövénykészítményekben, valamint parfümök illatosítására is használják őket.
 • Az egyik faj, a vanília  orchidea (vanilia palanifolia) hüvelyében vanília van, amely eltávolítható és különféle termékekben használható.
 • Fosszilis leletek szerint az orchideák körülbelül 100 millió éve léteznek.
 • Egyes orchideafajok akár 100 évig is élhetnek.
 • A tigris orchidea (Grammatophyllum speciosum) a legnagyobb orchideafajta, akár három méter magasra is megnőnet
 • A világ legdrágább orchideája, a Shenzhen Nongke 200 000 dollárért kelt el egy aukción 2005-ben és az egyetemről kapta a nevét, amely nyolc évig fejlesztette.
 • A Srí Lanka-i Kadupul virágot ezzel szemben a legfelbecsülhetetlenebbnek tartják, mert évente csak egyszer virágzik éjszaka és hajnal előtt elhervad.
 • Van egy orchideafaj, amely egy nagyon furcsa evolúciós tulajdonságot fejlesztett ki. Képes tökéletesen utánozni egy bizonyos típusú darázs feromonját. Ez a vegyszer vonzza a hím darazsakat a virághoz és szó szerint megkísérel párosodni az orchideavirággal. Ezután egy ragacsos pollenzsák tapad a darazsak hasának aljára és amint elhagyja, szétszórja a magokat!

 

 

Orchidea fajták – 24 csodás típus

1. Üstökös orchidea (Angraecum orchidea)

Üstökös orchidea

Ez a fajta több mint 200 fajjal rendelkezik és csillag alakú. Legtöbbjük kis és közepes méretű virágokkal rendelkezik és kapható sárga, fehér vagy világoszöld színben, bár legtöbbjük fehér.

Az üstökös orchidea kivételesen kellemes illatáról ismert és főként dísz és illatszernövényként használják. Tökéletesek cserepes vagy függőkosaras orchideként.

Az üstökös orchideáknak egyenletes mennyiségű vízre van szükségük és a 15-26 fok közötti hőmérsékletet részesítik előnyben, főleg azért, mert nem gumós növény, ezért nem képes vizet tárolni.

 

2. Csónakorchidea

csónak orcidea

A csónakorchideák az orchidea nemzetség egy teljes kategóriáját alkotják és a virág általános alakja miatt nevezték el így. Ezek örökzöld növények, így akkor is érdeklődést keltenek, amikor nem virágoznak.

2 sorban egyenletesen elhelyezkedő leveleiről ismerhetők fel. Mindegyik virágszirom meglehetősen hosszú és határozottan elkülönül a többitől. Vadon nőnek Ázsia és Ausztrália trópusi és szubtrópusi vidékein.

A csónakorchideákat szépségük miatt világszerte nagyra becsülik a kertészek, sokféle színben kaphatók és viszonylag könnyű gondozni őket. Kiváló beltéri és kültéri növények lehetnek de akár remek kiegészítői a vágott virágcsokornak is.

 

3. Brassavola Orchidea

Brassavola Orchid

Ennek az orchideának a fő jellemzője a nagyon kellemes aromája, szóval valószínűleg még azelőtt érezni fogod az illatát, mielőtt észrevennéd a növényt. A tiszta fehér virágok éjszaka engedik ki illatukat, gyakran virágoznak, sok helyen egész évben virágozhatnak.

A brassavola orchidea kicsi, de mutatós orchideafajta, levelei hosszúak, nádszerű alakjuk van, világoszöld színűek. Könnyen termeszthetők és kevés karbantartást igényelnek.

Lehet, hogy hallottál már a brassavola orchideáról „Az éjszaka hölgye” orchidea néven, mivel szokásuk, hogy csak éjszaka virágoznak. Könnyen gondozhatók és jól nőnek epifita orchideaként.

 

4. Catasetum Orchidea

Catasetum Orchid

Ezek az orchideák hófehérek, középpontjuk sötétsárga-narancssárga. Ez egy lombhullató orchidea, amelynek levelei sárgulnak és télen lehullanak, amikor nyugalmi állapotban van. Mivel hím és nőivarú virágokat is termesztenek, virágzásuk másképp néz ki, az előbbi egy anatómiai ravaszból (trigger) áll, amely virágport fecskendez  a közeli méhekbe.

A Catasetum orchideák azon orchideatípusok közé tartoznak, amelyeknek nagyon sajátos növekedési igényei vannak. Az állandó hőmérsékletet egész évben fenn kell tartani, sajátos fényigényük és vízigényük is van. Általában csak a szakértő kertészek tudják boldoggá tenni ezt a fajtát.

 

5. Cattleya orchidea (bugyakosbor)

Cattleya Orchid

Ez a virág gyakran lenyűgöző kéttónusú, élénk rózsaszín, piros és fehér színekben pompázik, egy hibrid, amely valójában különféle szeplőket és foltokat, sőt más színeket is tartalmazhat, például narancssárgát. A Cattleya orchidea nagyon illatos és nagyon népszerű csuklódíszként való felhasználásra.

A Cattleya orchideák akár nyolc hüvelyk szélességűre is megnőnek és többféle színben és formában kaphatók. A virág a tenyésztők és a gyűjtők körében is nagy népszerűségnek örvend és beltéren is könnyen lehet termeszteni. Ezeket az orchidea virágokat figyelemre méltó díszítési minőségük és viszonylag könnyű gondozásuk miatt szeretik.

 

6. Cycnoches Orchidea

Cycnoches Orchid

Ezt az orchideát Hattyú orchideának is nevezik. Sok hím virágból áll, amelyek úgy néznek ki, mint egy hattyú nyaka és erős, már-már fűszeres illatú. Egy száron akár 30 virágot is képezhet, erős és tartós virág.

A Cycnoches orchideák meglehetősen szokatlan növekedési szokásokkal és szokatlan megjelenésű virágokkal rendelkeznek. A fenti kép egy cycnoches orchidea. Ezt az orchideafajtát kissé körülményes lehet fenntartani, ezért tartsd ezt szem előtt, ha a következő kerti orchidea kiválasztását tervezed.

 

7. Cymbidium orchidea (csónakorchidea)

Cymbidium Orchid

Ezeknek az orchideáknak a szirmai kicsit kisebbek, mint más orchideáké és sok tüskéből állnak, így érdemes megnézni őket. A Cymbidium orchidea számos nemzetközi virágdíjat elnyert már, kapható sárga, piros (a Showoff fajta),  lime zöld (a Chica fajta) és élénk rózsaszín (a Frae fajta) szinekben is.

Ezek és más Cymbidiumok kiválóak az kezdő termesztőknek, mivel könnyen termeszthetők és kevés gondozást igényelnek. A hideg éghajlaton is jól érzik magukat, mint sok más orchidea és gyönyörű középpontokat alkotnak.

 

8. Dendrobium Orchidea

Dendrobium Orchid

Mivel ezek az orchideák rendkívül nehezek és mindegyik száron sok virág nyílik, az ilyen típusú orchideákhoz gyakran karózás szükséges. Ebben a kategóriában több mint 1000 faj található és általában fehér, levendula vagy sárga színben kaphatók.

Az ilyen típusú orchideák termesztésének egyik legnagyobb előnye, hogy szinte bárhol nőhet, függetlenül attól, hogy melyik zónában élsz és néhányuk egész évben megtartja leveleit. Az örökzöld növények egész évben nagy botanikai érdeklődést keltenek. A virágok több színben is megjelenhetnek, ami különösen vonzóvá teszi őket.

 

9. Encyclia Orchidea (kagylóhéj orchidea)

Encyclia Orchid

Ezt a kagylóhéj orchideának is nevezett fajtának nincs illata, de több egymást követő hónapig virágzik, így vonzó azok számára, akik hosszú ideig színt szeretnének a kertjükben.

A kagylóhéj orchideának csüngő szirmai és csészelevelei vannak, egyesek szerint polipra hasonlít. Fakéregbe ültetve nagyon jól érzi magát, mert ez szimulálja a vadonban előforduló epifita növekedési feltételeket és kapható sárga-fehér színben, a tetején lila torokkal.

 

10. Epidendrum Orchidea (csillag orchidea)

Epidendrum Orchid

Több mint 1000 tiszta fajával és sok hibridjével ez az orchidea vékony és nagyon vonzó. Sok erős fényre van szükségük ahhoz, hogy növekedjenek és fejlődjenek, ha zárt térben termesztik, akár mesterséges világításra is szükség lehet.

Az csillag orchidea kapható  rózsaszín és  sötét narancssárga színben, sárga torokkal és megfelelő gondozással évről évre virágzik. Ezek az orchideák különösen kecsesek, de egyben bájosak is.

 

11. Lady Slipper Orchidea (papucs orchidea)

Lady Slipper Orchid

A papucs orchidea egy igazán bájos orchidea fajta. Nevét a virágfej nyilvánvaló formájáról kapta, amely egy nagyon díszes női papucshoz hasonlít. Ezeket a virágokat két fényes zöld levelükről lehet azonosítani, amelyek a középső szárból emelkednek ki.

A  papucs orchidea virágai többféle színűek lehetnek, a fehértől az élénksárgáig vagy a színspektrum másik tartományában a mély rózsaszín és lila színben is kaphatók.

A  papucsorchidea  lassan kihalóban van a vadonban és sajnos egyes fajok valóban veszélyeztetettté válnak. Emiatt javasoljuk, hogy gyűjts vad papucsorchideákat és ültesd át őket saját kertedbe.

Ne feledd, hogy ezek az orchideák elég sok napfényt és nedvességet igényelnek. Természetes növekedési körülményeiket biztosítani kell, ezért fontos, hogy csak természetes esővízzel vagy desztillált vízzel öntözzék őket.

 

12. Ludisia orchidea (ékszerorchidea)

Ludisia Orchid

Az ékszerorchidea nagyszerűen néz ki, akár virágzik, akár nem. Nagy levelei zöldek, csíkokkal tarkítva, ősszel és télen apró fehér virágokat hoz létre. Az ékszerorchideának két fajtája van, az „albino“, amely tiszta fehér és a „nigrescens“, amely fekete. Mindketten gyönyörű és feltűnő virágok.

Ezek az orchideák Ázsia legtrópusibb területein honosak, ezért fontos, hogy természetes növekedési körülményeik biztosítva legyenek. Csak nagyon meleg, párás és nyirkos körülmények között érzik magukat jól.

 

13. Lycaste Orchidea

Lycaste Orchid

A lycaste orchidea lombhullató és télen, amikor nyugalmi állapotban van, lehullatja a leveleit. Amikor ez megtörténik, éles tüskék jelennek meg az álgumó hegyein, amelyek könnyen megsérthetnek, ha hozzájuk érsz. Ez a tulajdonságuk rózsabokor hangulatot kölcsönöz nekik:  gyönyörű, de szúrhat!

Általában levendula, piros, fehér és rózsaszín színekben kaphatók és gyönyörű sárga középpontjuk van. Az orchideák arról ismertek, hogy extra kis színfoltokkal rendelkeznek és kissé különcök, ez határozottan így van, ha a lycaste orchideáról van szó.

 

14. Masdevallia orchidea

Masdevallia Orchid

Ami miatt különböznek a többi orchideától, az az alakjuk, amely háromszögletű, tömbös és tömör vagy vékony, “szakállas” és hosszúkás. A Masdevallia orchideák kissé ilyesztőek, szinte halloween stílusúak, olyanok mint egy pók, kicsit hátborzongatóak.

Nyáron virágoznak és bizonyos hőmérsékletet és páratartalmat igényelnek, ezért érdemes tájékozódni róluk, mielőtt megvásárolod őket. Nehéz lehet őket termeszteni, ezért jobbak azok számára, akik tapasztaltabbak a kertben és olyan színekben kaphatók, mint a sárga, narancs és a leveleik gyönyörű zöld árnyalatúak.

 

15. Maxillaria orchidea

Maxillaria Orchid

Több mint 300 fajával ez a fajta orchidea jól ismert, de nem annyira elterjedt, mint azt az emberek gondolják, részben azért, mert a fajok közül csak néhánynak vannak mutatós virágai, amelyek felkeltik az emberek figyelmét.

Azok azonban, amelyek igen, olyan színekben kaphatók, mint a sárga, fehér végekkel és sötét piros szélekkel, vagy a sötétvörös, széles fehér csíkokkal. Három különálló lebenyt és gyönyörű, keskeny leveleket tartalmaznak, amelyek tökéletesen kiegészítik a szirmokat.

 

16. Miltonia orchidea

Miltonia Orchid

A Miltonia orchideát arcszerű megjelenése miatt árvácska orchideának is nevezik. Késő tavasztól nyárig virágzik és kapható rózsaszín és fehér színekben, aranysárga központtal. Két vagy több szín kombinációja lehet, beleértve a vöröset, a rózsaszín különböző árnyalatait és a fehéret is. Ez egy igazán lenyűgöző megjelenésű növény.

A Miltonia orchideák a „legbarátságosabb megjelenésű orchidea” néven ismertek, mert hasonlítanak az árvácskákhoz. Barátságosak abban a tekintetben, hogy nem túl nehéz gondoskodni róluk! Nagyszerű orchidea választás olyan beltéri növény számára, amely nem igényel sok karbantartást.

 

17. Odontoglossum orchidea

Odontoglossum Orchid

Nagyon mutatós virág, ez a fajta orchidea fehér, sárga, barna, lila, piros és néhány változatos színben kapható. Az Odontoglossum orchidea szárai akár 120 cm magasra is megnőhetnek és virágai akár 6 cm szélességet is elérhetik. Mindegyik száron 20-150 virág nő, szirmuk fodros és nagyon illatos.

Kihívást jelenthet a termesztésük, de jól fejlődnek, ha a hőmérséklet 26 fok alatt van, mert hozzá vannak szokva a hűvös vagy hideg éghajlathoz.

 

18. Oncidium orchidea

Oncidium Orchid

Egy sárga ruhában táncoló hölgyhöz hasonlít, az Oncidium orchidea kevés karbantartást igényel és könnyen termeszthető és lenyűgöző színekben kapható, mint például élénk sárga és arany. A Sharry Baby nevű fajtának csokoládéhoz hasonló illata van és bár egyszerűen termeszthető, az Oncidium orchideának sok nedvességre és páratartalomra van szüksége, hogy jól érezze magát.

Ha bármilyen típusú deformitást észlelsz ennek a növénynek a levelein, az valószínűleg azért van, mert nem megfelelő környezetben neveled. Igazán gyönyörű növények, ha megfelelően gondozzák őket.

 

19. Paphiopedilum orchidea (papucsorchidea)

Paphiopedilum Orchid

Papucsorchideának is nevezik, ez a fajta növény könnyen termeszthető és nagyszerű a kezdő virágtermesztők számára. Sokféle színben kaphatók, beleértve a vidám színeket, például a rózsaszínt, a fehéret és a sárgát, valamint a komorabb színeket, például a barna, bordó és majdnem fekete tónusokat.

Ezenkívül, sok fajta szőröcskét, szeplőket és még csíkokat is tartalmaz és néhány fajta levelein foltok jelennek meg.

 

20. Phaius orchidea

Phaius Orchid

Ezt az orchideát nem érdemes az ablakpárkányra tenni, mert a szárak akár 120 cm magasra is megnőnek! A Phaius orchideák nagy, pántos levelekkel rendelkeznek és általában sárga, lila vagy fehér szirmaik vannak. Díszítő tulajdonságukról ismertek, mivel egyetlen virágzás akár 4 különböző színt is tartalmazhat.

Nun’s Cap orchidea néven is ismert, télen virágzó és nagyszerű kiegészítője bárki kertjének, függetlenül attól, hogy milyen növények vannak még a kertben.

 

21. Phalaenopsis orchidea

Phalaenopsis Orchid

A Moth orchidea néven is ismert – amelynek kiejtése sokkal könnyebb és kevésbé körülményes – ez az orchidea kezdőknek kiváló, mert könnyen termeszthető és karbantartható. Gyönyörű színekben, például sárga, világos rózsaszín és bordó foltos lehet, ezek kecses és bájos orchideák.

A Moth orchidea egész évben virágzik és jól viseli az átültetést– kiváló növény azok számára, akik még nem ültettek virágot a kertjükbe. Hosszú élettartamú virágaik vannak és jól néznek ki beltéri növényként, ezért ezek az orchideák egyik legnépszerűbb fajtája.

 

22. Phragmipedium orchidea

Phragmipedium Orchid

Ha szereted a növények öntözését, akkor ez a fajta orchidea neked való, mert jól bírja a sok nedvességet és a rendszeres öntözést. Valójában ez az orchidea annyira szereti a vizet, hogy még a túlöntözött talajt  is elviseli. A szirmok kis táskaszerű formákból állnak, amelyeket bajusz vesz körül, kapható  világoszöld, fehér és világos bordó színekben.

A Phragmipedium orchidea egyike azon orchideafajtáknak, amelyek valóban vízbe ültethetők! Ez a fajta beltéri növényként jobban érzi magát, ezért válassz egy ablakot és kezdj el ültetni!

 

23. Psychopsis Orchidea

Psychopsis Orchid

Pillangó-orchideának is nevezik, ez a virág feltűnő színekben kapható, például bordó és élénk arany és akár zöld és pöttyös levelei is lehetnek. Pillangó orchideaként ismerik őket hihetetlen szirmaik  miatt, amelyek pillangószárnyhoz hasonlóak. Majdnem olyan, mintha lepkéknek álcáznák magukat!

Több hónapig virágzik, csak mérsékelt fényviszonyokat igényel, nagyon könnyen termeszthető és karbantartható. Ez egy igazán lenyűgöző növény, amely kiegészítheti kertedet, függetlenül attól, hogy mit ültetsz mellé.

 

24. Vanda Orchidea

Vanda Orchid

Hosszú, vékony lombozatával és gyönyörű színeivel, köztük ibolya, levendula és fehér, a Vanda orchidea jobban megfelel a tapasztaltabb termesztőknek. Erős fényre és magas páratartalomra, valamint vaskosabb termesztőközegekre (fakéregre) van szükségük, eleganciájuk és szemet gyönyörködtető szépségük miatt bármilyen típusú orchidea kosárba kiválóan illeszkednek.

Hihetetlen lila színük nagyon  élénk. Érdekes minták és részletek találhatók rajtuk és kiváló központi növényt alkotnak.

 

25. Vanília orchidea

Vanilla Orchid

A vanília orchideának több mint 60 fajtája létezik és sajnos csak egy napig virágzik, reggel nyílik és éjszaka elhal 12-20 rügyből álló fürtökben nőnek, sárgászöld színűek és körülbelül 15 cm  hosszúak.

Ahogy a nevük is sugallja, ezekből a virágokból vaníliát lehet kivonni és a virágoknak is kellemes vanília illata van. A virágzáshoz érettnek kell lenniük, ami két-három évig is eltarthat és akár 300 cm magasra is megnőnek.

A legjobban a kertben vagy az üvegházban érzik jól magukat, nem szobanövényként és függőleges támogatásra van szükségük a növekedéshez és virágzáshoz.

 

26. Zygopetalum Orchidea

Zygopetalum Orchid

Ez az orchidea ősztől tavaszig folyamatosan virágzik és kapható  lila,  bordó és  chartreuse (zöldes sárga) színekben. A lombozat zöld, sötét lila foltokkal rendelkezik és gyakran sötétebb vagy világosabb erek futnak át a szirmokon. Ezek a sokszínű virágok gyönyörűek és szemet gyönyörködtetőek.

 

 

GYAKORI KÉRDÉSEK az orchideákkal kapcsolatban

 

Az orchideák jó szobanövények?

Olyan sokféle orchidea létezik, hogy nehéz lenne megválaszolni, hogy az orchideák jó szobanövények-e.

Vannak olyan fajták, amelyek szívesebben élnek bent, mivel így könnyebben fenn lehet tartani a tökéletes termesztési környezetüket, de vannak olyan fajták, amelyek szívesebben élnek kint. Akárhogy is, kivételesen szépek és megérik a fáradságot.

Az orchideák a napot vagy az árnyékot kedvelik?

Az orchidea típusától függően inkább teljes árnyékban vagy teljes napsütésben szereti.

Hogyan lehet újra virágoztatni az orchideát?

Egy biztos módja annak, hogy az orchideát többször virágoztatni tudd (orchideafajtától függően), ha gondoskodsz arról, hogy közvetett napfény érje és éjszaka hűvösebb környezetbe kerüljön.

Ez egy módja annak, hogy utánozd a kültéri körülményeket, amelyek néha ösztönözhetik az újravirágzást.

Hogyan ápolod a cserepes orchideákat?

Ha van cserepes orchideád, akkor nagy valószínűséggel hasznot húzhat a heti tápozásból és a közvetett napfényből.
Vannak speciális orchidea virágcserepek is, amelyeket megvásárolhatsz, hogy tökéletes növekedési környezetet teremts számukra.

Az orchideák évelő növények?

Az orchideák évelő növények. Ez azt jelenti, hogy miután megtelepedtek a talajban, minden évszakban tovább élnek és virágoznak, amíg el nem halnak az életkor vagy a környezeti stressz miatt.

Az orchideák paraziták?

Az orchideák nem paraziták, hanem epifiták. Ez egy olyan orchideafajta, amely nem képes fotoszintetizálni.
Ahhoz, hogy tápanyagokhoz jusson, szimbiotikus kapcsolatot kell kialakítania egy másik növénytípussal (általában egy fával vagy gombával), ahol a gyökérrendszerek összekapcsolódnak, hogy megosszák a tápanyagokat.

Nevelhetek orchideát vízben?

A légi gyökerű orchideák tisztán vízben is képesek növekedni. Fontos, hogy a víz vagy esővíz legyen, vagy desztillált víz, de csak víz és napfény hatására képesek kinőni a gyökereik!

Ültethetek orchideát a szabadba?

Vannak bizonyos orchideatípusok, amelyek túlságosan érzékenyek ahhoz, hogy a szabadban élhessenek, de vannak más orchideatípusok, amelyeket szabadba kell ültetni a sajátos növekedési követelmények miatt és azért is, mert nagyon nagyra nőhetnek.

Vannak olyan fajok, amelyek akár 300 cm magasra is megnőhetnek!

Újra virágoznak az orchideák?

Ha valaha is volt orchideád, tudod, hogy szinte soha nem lehet tudni, mikor fog virágozni. Vannak olyan fajták, amelyek csak évente egyszer virágoznak, mások pedig évente többször is virágozhatnak.

Vannak, amelyek csak éjszaka virágoznak, mások pedig csak egyetlen napig. Végezz egy kis  kutatást, hogy megtudd, hogyan ösztönözheted orchideádat az újbóli virágzásra.

Hogyan kell öntözni az orchideát?

A különböző orchideatípusok eltérő termesztési igényekkel rendelkeznek és a legjobb, ha megtanuljuk, mi volt az eredeti termőhelyük, hogy pontosan tudjuk, hogyan kell őket gondozni.

Vannak olyan orchideafajták, amelyek nagyon száraz helyen élnek, ezért a talajkeverékét hagyni kell teljesen kiszáradni, mielőtt újra öntözik.

Vannak más orchideatípusok, amelyek inkább a teljes telítettséget szeretik (akár a túlöntözött talajt is) és vannak más orchideatípusok is, amelyek akkor is jól érzik magukat, ha néhány hetente kapnak egy-egy jégkockát.