20 népszerű Árnyékliliom fajta minden kertbe

Van egy árnyékos hely a kertedben, amely kietlennek és elhagyatottnak tűnik és ahol nem nőnek növények? Ezek a terek kétségbeesett és költséges intézkedésekre késztethetnek bennünket. Kipróbálhatsz több növényt, de soha nem fogod megtalálni a tökéleteset, amely jól fogja érezni magát a kopár helyeken!

Árnyékliliomok! Ezek a gyönyörű, élénk, strapabíró, könnyen gondozható évelők a  hiányzó láncszem a kerted fakó és kopár árnyékos terein!

Ezek a  növények ott fognak  nőni, ahol más növény nem! Tudtad, hogy több mint 70 faj és 8000 fajta közül választhatsz? A sok fajta közül biztosan megtalálod a tökéleteset. Az árnyékliliomok egyszerű és előkelő növények.

A legtöbb árnyékliliom egész nap jól érzi magát, még akkor is ha kevés fényt kap, míg más fajták jól érzik magukat mérsékelt napsütésben, különösen reggel és részleges árnyékban.

Szeretik a bőséges vizet, a tápanyagokban gazdag talajt és egy helyet, ahol önmaguk lehetnek! Ha  gondoskodsz  róluk cserébe sok év szépségét és örömet hoznak kertedbe.

Most már tudom, hogy izgatottan várod, hogy elkezded keresni a tökéletes árnyékliliomot a kertedbe! Mielőtt azonban elkezdenéd a vadászatot, szeretném ha válaszolnál két kérdésre.

A hely , ahova a növényt szeretnéd ültetni teljesen árnyékban van, részleges árnyékban van vagy több napfény éri mint árnyék?  Mekkora  területtel rendelkezel? Az árnyékliliomok 5 különböző méretben kaphatók, a  cikk végén található egy mérettáblázat is.

Ez a két fő kritérium a tökéletes árnyékliliom megtalálásához. Természetesen vannak más jellemzők is, amelyeket figyelembe vehetsz az ideális növény kiválasztásakor, amely teljes mértékben a te személyes preferenciádtól  függ, mint például a virágok színe, levelei, textúrája, illata stb.

Összeállítottunk egy listát 20 különböző típusú árnyékliliomról, egyedi és megkülönböztető tényezőikről, beleértve a növekedési feltételeket, a virágformákat és a különböző színeket, amelyek közül néhány rendkívül népszerű, a többi pedig kevésbé.

Mindegyik gyönyörű kiegészítője lesz bármely kertnek vagy tájnak. Ne feledd el, hogy ezek mind egyéniek, így a színek, a levelek, a formák és a méretek eltérőek lehetnek! Jó szórakozást a vadászathoz!

 

 

Árnyékliliom fajták – 20 népszerű Hosta típus

Árnyékkedvelő Hosta fajták

1. „Coast to coast”

Coast to coast” hosta

A „Coast to coast” egy óriás méretű árnyékliliom

Ez az óriás az egyik kedvencem! Mély, gazdag színe minden bámészkodó figyelmét megragadja. Enyhén szólva nagyon látványosak!

Ha a lombozat több napfénynek van kitéve, a levelek világosabb aranyszínűvé válnak, ami kellemes színvilágot kölcsönöz a szezon során! Ahogy érnek a levelek, vastagok és barázdáltak lesznek, merész textúrát kölcsönözve a kertnek.

Ezek az árnyékliliomok nagyszerű „szegélyt” képeznek egy nagy kertben, vagy bármilyen táj fókuszpontját képezik. Városlakók számára is tökéletesek, mivel cserepekben is lehet  őket tartani a teraszon. Rendkívül könnyű gondozni és beleszeretni ezekbe a növényekbe!

 

2. “Minute man”

Minute Man hosta

A „minute man” egy nagy méretű  árnyékliliom

Ez az árnyékliliom fajta kiváló! Lombozatuk arányos halmot alkot, ami nagyon feltűnő.

Zöld árnyalatával és fehér margókkal ez a növény szinte már azt kiabálja, hogy „Nézz rám!” Szeretem a projektjeim határai mentén ültetni őket, mert egyediek és elbűvölőek, nem beszélve arról, hogy ellenállnak a meztelen csigáknak is!

A virágok egyszerű levendula színűek, amely 12-15 cm magasra emelkedik a lombtól.

Egyszerűen gyönyörűek!

 

3. Hosta „Autumn frost”

Autumn Frost árnyékliliom

Az „autumn frost” egy közepes méretű árnyékliliom.

Díjnyertes! Az „autumn frost” egy király a kertben! Ez egy nagyszerű, alacsony karbantartást igényű szemet gyönyörködtető növény!

A lombozat gyönyörű fagykék, mélysárga szegélyekkel rendelkezik, amely nyáron krémfehérre változik.

Ezeket olyan kertekben használom, ahol  egész szezonban folyamatos színre van szükség. Világossá teszik az árnyékos területeket, amikor a többi évelő vagy egynyári növény nem virágzik.

Nagyon könnyen gondozhatók. Viráguk mély levendula színű.

 

4. „Island Breeze”

Island Breeze hosta

Az „Island Breeze” egy kis méretű árnyékliliom.

Lenyűgöző lombja az első dolog, ami megragadja a tekintetedet, egy széles, sötétzöld szegély, amely körülveszi a világossárga leveleket.

A szezon előrehaladtával, ha a növény több napsütést kap, a sárga szín világosabb lesz, de ha árnyékban van, akkor a sárga színesebbé válik!

Tökéletesek szegélynövényként, csoportos ültetésknél vagy akár tornácra vagy teraszra való cserepekbe, így bármely területet egy kicsit élénkebbé varázsolhatod! Magas virágaik és texturált levelei új életet hoznak az árnyékos unalmas területekre.

A nyár közepén sötét levendula színű virágokra  lehet számítani.

 

5. „Mini skirt”

Mini Skirt hosta

A „Mini skirt” egy mini árnyékliliom

Vannak olyan árnyékos területeid, amelyek elhagyatottnak és halottnak tűnnek? Ezek a TÖKÉLETES árnyékliliomok, amik életet visznek  a kopár terekbe!

Ez a kis mini göndör, vastag kékeszöld levelekkel rendelkezik, tavasszal vajsárga szegélyekkel. Ez a növény egy kis halmot alkot.

A szezon előrehaladtával a közepe mélyebb zöldre, a széle pedig krémfehérre változik. Nyár láthatod majd a virágokat.

Ez a növény világossá és vidámmá varázsol majd   minden teret, legyen szó kertről vagy teraszról!

Mindenképpen dicsekedj a szép növényeddel, biztos vagyok benne, hogy mindenkinek tetszeni fog.

 

 

Részleges naptól teljes napig

6. „Sum And Substance”

Sum And Substance

Ez az ÓRIÁS! Szeretek nagy területeken ezekkel az árnyékliliomokkal dolgozni, mivel a kert fókuszpontjává válnak. Attól függően, hogy mennyit vannak kitéve a napfénynek, a leveleik a világoszöldtől a  sárgás zöldig (mérsékelt reggeli napsütéssel) egészen az arany színig  változhatnak 2-4 órás napsütés mellett.

2004 legjobb árnyékliliomai voltak! Szórakoztató, mert kivételesen hatalmasra nőnek!

Ezek a növények lesznek a kerted vidám zöld óriásai!

 

7. „Gold Standard”

Gold Standard hosta

A „Gold Standard” egy nagy méretű árnyékliliom.

Az „Gold Standard” nagyon fontos számomra! A teljes napsütés sem  sérti ezt a növényt. Egy bizonyos kertre gondolok, ahol a Gold Standardot nyugat fekvésű ágyásokba ültetheted egy téglafal előtt, mivel JÓL ÉRZIK MAGUKAT ÉS SZÉPEK!

Tökéletes kertekbe, mert jelentős mennyiségű talajt képes lefedni. Ez valóban egy nagyon lenyűgöző növény.

Egyes növények jellegzetes színmintái mind egyediek és rendkívül érdekesek!

A Gold robusztus és gyorsan növekszik. Jól érzi magát  ágyásokban, szegélyekben, vagy lenyűgöző lesz a teraszon egy cserépben is. Ezzel egyszerűen nem tévedhetsz!

Kivételesen alacsony karbantartást igényel!

 

8. „Bright light”

Bright Light

A „Bright Light” egy közepes méretű árnyékliliom

Ez  a növény minden kert lenyűgöző kiegészítője. Akár napon, akár teljes árnyékban is tarthatjuk.

A hullámos levelekkel vizuális textúrát adhatsz a környezetnek.

Nem beszélve a gyönyörű kontrasztról a levelek tarkaságában. Egy feltűnő zöldes sárga (chartreuse) központ kék, zöld szélű levelekkel kezdi a szezont és egy aranysárga központ kék zöld margókkal kíséri a hűvösebb őszi időket. Lenyűgöző kiegészítés!

Textúra és szín nyerő kombinációja!

 

9. „Half And Half”

Half And Half

A „Half And Half” egy kis méretű árnyékliliom.

Apró, de erőteljes növény! Imádom ezt az álomliliomot. Először is NAPtűrők! Ez lehetővé teszi, hogy nagyon kreatív legyél velük a kertben és jól használhatók tömeges ültetéseknél is. Másodszor:

gyönyörűek! Ezek a növények gyönyörű színeket csempésznek a tájba. Amikor megjelennek a kertedben, tudod! Az árnyékliliom lombozata lélegzetelállító. Minden levélnek egyedi fehér spirál formája van.

Úgy néz ki, mintha mindegyiket kézzel festették volna! A fehér mellett egy nagyon vékony, világosabb zöld, majd egy sötétzöld margó van. Ez a jellegzetes tarkaság  egész szezonban látható. Nyár közepén halvány levendula színű virágokat hoz létre.

Ezek nagyszerűek minden típusú kertben, de a városlakók számára is tökéletesek lehetnek a teraszra cserepes növényként.

 

10. „Cracker Crumb”

Cracker Crumb árnyékliliom
forrás : nhhostas.com

A „Cracker Crumb” egy mini árnyékliliom

Kompakt  és mini, de ne hagyd, hogy a mérete becsapjon! Ez az árnyékliliom egy kis, dombot alkot, fényes, sárga levelekkel, amelyek sötétzöld szegéllyel rendelkeznek.

A nyár közepén gyönyörű, 14-16  mély levendula színű virágokat hoz létre. Jól mutat  minden szikla vagy víz mellett vagy akár a  padok közelében a kertedben.

Elültettem őket a kerti utak mentén, hogy feldobják a helyet. Tökéletesek cserepesnövényként is teraszokon vagy tornácokon. A magasabb nyári hőmérsékletű régiókban naponta kell öntözni. Igazi mini erőmű!

A színes cserepek tökéletesen kiemelik ezeket a növényeket!

Illatos virágaik vannak.

 

11. „Old Faithful”

Old Faithful
forrás: hostalibrary.org

Az „Old Faithful” egy óriás méretű árnyékliliom

Ezek több okból is nagyszerű kiegészítők nagy terekhez. Nap és árnyéktűrők, gyorsan növekednek és 3 méteres körzetben lefednek bármilyen területet.

A levelek fényes zöldek, akár 30 cm hosszúak is lehetnek! Minden levél bordázott textúrájú, amely fokozza a kert vizuális atmoszféráját.

Virágai a fehértől a világos levenduláig terjednek, kellemes illatot árasztva nyár közepén vagy végén.

Csak egy mókás, szemet gyönyörködtető növény a  kert szerelmeseinek!

 

12. „Fragrant Bouquet”

Fragrant Bouquet

A „Fragrant Bouquet” egy nagy méretű árnyékliliom

Ez az árnyékliliom méltó a nevéhez! A nagy, csaknem fehér és illatos virágainak köszönhetően kiválóan alkalmas teraszok és a tornácok köré ültetni.

Kora tavasszal egész nyáron virágoznak. A nagy virágok vonzzák a pillangókat és a kolibriket, amelyek mindig örömet okoznak! A lombozat almazöld, a halványsárgától a krémszínig terjed.

Ezzel a növénnyel biztoan nem tévedhetsz!

 

13. „Invincible”

Invincible hosta

A „Invincible” egy közepes méretű árnyékliliom

Ez egy nagyszerű szegélyhez való árnyékliliom. Jól bírja a napot és az árnyékot, illatos virágai és  merész textúrájú levele van. Levendula színű virágai július végén, augusztus elején jelennek meg és kellemes aromát adnak a nyári napoknak. Ez az árnyékliliom az egyik kedvencem.

Masszív és strapabíró, biztosan kiállja az idő próbáját és minden évben szépséget hoz majd kertedbe.

Igazi nyári szépség!

 

14. „Sugar Babe” hosta

Sugar Babe hosta

A „Sugar Babe” egy kis méretű árnyékliliom

Lehet, hogy kicsi, de ezt a szépséget biztosan  észre fogod venni. A fényes, zöld leveleket a keskeny világossárga szegélyek emelik ki, amelyek a nyár előrehaladtával egyre fehérebbek lesznek.

A levelek keskenyek, de szép hullámos formályuk királyi megjelenést kölcsönöz a növénynek. Az illatos lila virágok szépséget hoznak a nyár végi időszakban. Cserepekben neveltem őket és jól beváltak, de nagyszerű szegély vagy peremnövény is.

Egy igazi kerti klasszikus!

Nincsenek „True Mini” álomliliomok, amelyek illatos virágokkal rendelkeznek.

Az Amerikai Árnyékliliom Termelők Szövetségének „Az év árnyékliliomja” díjnyerteseitől. Ezeket az árnyékliliomokat több különböző kategóriába sorolják.

 

 

Díjnyertes árnyékliliom fajták

15. 2021 „Rainbow’s End”

Rainbow’s End hosta

A „Rainbow’s End” egy kis méretű árnyékliliom

Lenyűgöző, ez az árnyékliliom lenyűgöző! Tarka világoszöld (chartreuse) középső résszel rendelkezik, amelyet egy sötétzöld szegély vesz körül, nagyon  látványos. A szezon előrehaladtával a közepe krémfehérre változik.

Kis-közepes halmot alkot. „A Rainbow’s End jól illeszkedik minden kertbeb és szegélyek mentén, de nagyszerű a városlakók számára a teraszon vagy az erkélyen is.

Lélegzetelállító szépség!

 

16. 2020 „Dancing Queen”

Dancing Queen árnyékliliom fajta

A „Dancing Queen” egy nagy méretű árnyékliliom

Fényes és vidám! Így lehet összefoglalni ezt az árnyékliliomot. Ez a 2020-as nyertes nagyszerű kiegészítője bármely kertnek.

Nem kell megvárnod, amíg gyönyörű chartreuse zöld lesz, mivel már tavasszal előbukkan  ez a szín és a szezon során végig megmarad.

A levelek hullámos, fodros széle finom textúrát kölcsönöz a kertnek. Nyár közepén/végén a halom tetejét halvány levendula virágok borítják.

Ez biztosan felvidít majd!

 

2019. 17. „Lakeside Paisley Print”

Lakeside Paisley Print hosta

A „Lakeside Paisley Print” egy kis méretű árnyékliliom

A kert szerelme. Ez az árnyékliliom szív alakú levelekkel  rendelkezik, amelyek közepén keskeny, világossárgától krémfehérig terjedő jelek találhatók, amelyeket széles, hullámos zöldtől sötétzöldig terjedő szegély vesz körül.

A levelek vastagok, enyhén horpadtak és hullámosak. Egy gyönyörű árnyékliliom!

Évekig tartó szépség!

 

18. 2017 „Brother Stefan”

Brother Stefan hosta

„Brother Stefan” egy kis  méretű árnyékliliom

Lélegzetelállító! A „Brother Stefan” az egyik leglátványosabb árnyékliliom. Tüneményes vastag, bordázott és mélyen barázdált levelei vannak. A levél közepe élénk arany színű, amelyet dicsérő zöld szegély vesz körül.

Nagyon széles és magas halmot képez, amely a kert fókuszpontjává válik. A fehér virágok késő tavasszal és nyár elején kelnek ki.

Ez a növény biztosan viszi a pálmát!

 

19. 2016 „Curly Fries”

Curly Fries hosta

A „Curly Fries” egy mini árnyékliliom

Ez a kis “mini” teljesen szórakoztató! Nagyon figyelemfelkeltő, ezért mindenképpen ültessük a kert elejére, vagy cserépben is remekül beválik más fajták mellé.

Gyönyörű íves halmot alkot, ahol a keskeny, hullámzó levelek látványos gyönyört nyújtanak!

Szórakoztató és különc növény!

 

20. 2015 ‘Victory’

Victory hosta

A “Victory” egy óriás méretű árnyékliliom

Egyesek azt mondják, hogy amikor teljesen kifejlett, azt diadalmas GYŐZELEMnek tekintik! Annak ellenére, hogy jó növekedési rátával rendelkezik, a legtöbb óriáshoz hasonlóan több évszakba is beletelik, hogy teljes potenciálját kifejtse.

Szív alakú; vastagabb levelei gyönyörű zöld körvonallal rendelkeznek, de szeszélyes élénksárga szegélyük van.

A világos levendula virágok a nyár elején és közepén jelennek meg  oldalra ívelő szárakon.

 

 

Szóval megéri kivárni az időt!

Nos, az árnyékliliomokkal éppen csak a jéghegy csúcsát érintettük! Nagyon sok változata, formája, mérete, színe és textúrája létezik ezeknek a „nem énekelt hősöknek”. Határozott esélyesek a kertben lévő szabad helyek elfoglalására!

Én személy szerint azt tapasztaltam, hogy a termelőknél általában több és job  a fajtaválaszték és néhány kevésbé ismert fajtát is lehet találni. Csak néhányat mutattunk be, de még nagyon sok létezik!

A hosták életerősek, szívósak, gondtalanok, és sokat adnak kertünknek. Nem fogsz csalódni! Jó szórakozást a kiválasztási folyamathoz! Válassz stílusodhoz és helyedhez illőt!