Fa gyökér eltávolítás: Hogyan csináld? (5 bevált módszer a kiírtásához)

Ne hidd azt, hogy végeztél a fa eltávolításával, amikor a láncfűrész elhallgatott. Csak ne olyan sietve! A következő feladat a fa gyökér eltávolítás, ami szintén egy rémálom lehet. A fa méretétől, illetve a kivágásának az okától függően esetleg professzionális segítségre is szükséged lehet.

Ebben az útmutatóban minden olyan dologra kitérünk, amelyet érdemes tudni a fa gyökerének eltávolításáról. Szó fog esni azokról a körülményekről, amelyekkel esetlegesen szembe kell, hogy nézz; az eszközökről, amelyeket használnod kell; valamint elmondjuk, hogy mikor kell bedobnod a törölközőt és szakértő segítségét kérned.

Egy fa gyökerének eltávolítását legtöbbször az teszi szükségessé, hogy a kertben egy otromba tuskó terpeszkedik, mint az egykoron csodálatosan viruló fa csökevényesedő mementója. Ahogy a fa felső része, úgy az alsó sem maradhat ott számtalan okból kifolyólag.

Vannak azonban más helyzetek is. Lehetséges, hogy a fát meg szeretnéd őrizni, de a terebélyes gyökérzete megemelte a járdát vagy eltömíti a csatornát. Bármi is legyen az ok, mi segítünk. Kezdjünk hát neki!

 

 

fa gyökér eltávolítás módszerei

Fa gyökér eltávolítás

A gyökerek eltávolítása hatalmas feladat, különösen nagy fák esetében. Hiszen ezek esetenként akár 6 méternél is nagyobb mélységbe is leérnek. Egy fa kivágását követően általánosságban 3 lehetőséged van a fa gyökerének eltávolítására:

  • A gyökerek saját erőből történő eltávolítása
  • A gyökerek vegyszeres kezelése
  • Szakértők megbízása a munka elvégzésére

 

 

A gyökerek saját erőből történő eltávolítása

Egy gyökér saját erőből történő eltávolítása az egyik leggyorsabb megoldás, ugyanakkor nagyon megterhelő is. Egy csonkdarálóra lesz szükséged a fatönk és annak gyökereinek kiásásához és eltávolításához. Minden a fa gyökerének típusától és méretétől függ. Ez a DIY projekt igazán akkor lehet sikeres, ha nem túl terebélyes a gyökér.

 

 

A fa gyökerek kiásása

A gyökerek kiásásához néhány segédeszközre lesz szükséged. Kelleni fog egy ásó, egy ágvágó, egy kapa és minden valószínűség szerint egy gyökérfűrész is. Mindenekelőtt konzultálj a közművekkel, hogy semmilyen földalatti vezetékben, csatornában vagy a vízhálózatban ne tegyél kárt.

Az ásód segítségével lazítsd meg a földet a gyökerek környezetében. Távolítsd el az így felbukkanó laza gyökereket. A továbbra is masszívan kapaszkodók környezetét tisztítsd meg, majd egy ágvágó segítségével szabadulj meg ezektől is. Próbáld meg minél messzebb elmetszeni őket a gyökérlabdától.

Következő lépésként egy kapával emeld ki az elmetszet gyökereket. Amennyiben lehetséges kézzel is húzkodj ki néhányat. Mozgasd meg a tuskót, hogy megszabadulj a fölösleges szálaktól, majd egészen addig folytasd a vagdosást míg képes nem leszel kiemelni a gyökérlabdát a földből. Gyökérfűrészre abban az esetben lesz szükséged, ha a gyökerek túl vastagok az ágvágó számára.

 

 

Csonkdaráló használata a fa gyökér kiírtásához

Néhány esetben a gyökérzet kiásása nehézségekbe ütközik. Ám létezik más fizikai mód is az eltávolításukra, ilyenkor valamilyen segédeszköz kerül bevetésre. A csonkdaráló gyorsan elvégzi a munkát helyettünk, ráadásul friss mulcsot is előállít közben.

Ehhez a módszerhez szükséged lesz egy láncfűrészre, egy lapátra, illetve ki kell bérelned magát a csonkdarálót is. Az ilyen eszközök bérlésének költsége igen széles skálán mozog. A helyi gazdaboltokban biztosan segíteni tudnak ebben neked.

A törmelék miatt nagyon fontos, hogy megfelelő védőfelszerelést viselj. Ide tartozik a hosszú nadrág és ing, amely teljesen takarja a testet, illetve a fejvédő és szemüveg használata. Amikor készen állsz a kezdésre, az első dolgod az legyen, hogy a láncfűrész segítségével a lehető legjobban visszavágod a tuskót.

A következő fontos dolog, hogy mindenféle kőtől és hulladéktól megpucolod a tönk környezetét, ezzel biztosítva, hogy nem sérti meg semmi a fúrót. Amikor már minden elő van készítve, akkor helyezheted a csonk fölé a darálót és kezdheted meg a munka lényegi részét. A fa helyétől és méretétől függően 5-10 centiméter mélyen lesz képes az eszköz erőt kifejteni.

Miután ezzel végeztél, a lapát segítségével igyekezz további gyökerektől megszabadulni. Mikor az eljárás végére értél, itt az ideje, hogy gondoskodj magáról a területről. Egy lapát vagy gereblye segítségével egyengesd el a friss faforgácsot a gyökér egykori helyén. Amennyiben egy füves területről van szó, tegyél rá némi földet és szórj rá fűmagot. Ha nem, akkor fedd le mulccsal. Folyamatosan ellenőrizd a lyukat egészen addig, mint a természet vissza nem hódítja magának.

 

 

Vegyszeres eljárás

Választhatsz gyomírtót is a gyökér eltávolításának eszközéül is, ami önmagában egy villámgyors módszer. Ennek egy valamivel környezetbarátabb alternatívája a kősó használata, ami bár hasonlóan hatékony, valamivel hosszabb időt vesz igénybe. Epsom sót vagy más hasonlóan koncentrált vegyszert is bevethetsz. A konyhai sóval azonban nem fogod elérni a kívánt eredményt.

 

A gyökérzet eltávolítása gyomírtóval

Ehhez szükséged lesz egy fűrészre, egy slagra, egy kerti permetezőre vagy ecsetre, illetve legalább 41%-os hatóanyag-koncentrációjú glifozátos gyomírtószerre. Amikor minden szükségeset beszereztél, ejts friss bevágásokat a tuskón a fűrész segítségével, ezzel strukturálva a felszínt, utat biztosítva a víznek a kéreg alá.

Ami azért is nagyon fontos, mert a víz fogja lejuttatni a vegyszert a gyökerekig. Ezt követően, a kerti permetezőben fele-fele arányban keverd össze a glifozátot vízzel, majd permetezd be a fatönk külső gyűrűjét az oldattal. Ügyelj arra, hogy a vegyszerből a fűre vagy a közeli növényekre ne kerüljön.

A kezelést követően nincs más dolgod, mint várni. Kb. 2 hétnek kell ahhoz eltelnie, hogy fa gyökerei teljesen elhaljanak.

 

Gyökértelenítés kősóval

Ehhez az eljáráshoz jó pár hónapra és ismétlésre lesz szükséged. Először is be kell szerezned egy fúrót, kősót és vizet. A fúróval 8-10 centiméter mély lyukakat kell ütni a tuskó felszínén, amennyiben vannak a földből kitüremkedő gyökerek, úgy azokon is szerencsés elvégezni ezt a lépést.

Tölts meg teljesen minden egyes lyukat kősóval, majd adj hozzá vizet, de csak annyira, hogy ne csorduljon túl, ezzel veszélyeztetve a környező növényeket. Ismételd meg a műveletet havonta többször is. A kősó szépen lassan ki fogja szárítani a gyökereket, így néhány hónap alatt azok el fognak pusztulni.

 

 

Bérelj fel szakembereket

Egy hivatásos favágó segítségét igénybe venni számtalan ok miatt okos döntés. Például, ha nem szeretnél a fizikailag megerőltető ásással és darálással magad vesződni, illetve, ha nincs kedved heteket, akár hónapokat várni mire eltávolíthatóvá válik az objektum. Erre egy jó alternatíva a szakavatott segítség igénybevétele.

Nagyon sokszor a fát kivágó munkásokat a tönk eltávolítására is meg lehet kérni. Természetesen plusz díjazásért cserébe. Egy atlantai szakértő véleménye szerint, a hozzá nem értő háztulajdonosok rengeteg őrültséget képesek elkövetni a fa eltávolítása érdekében, vannak, akik képesek faszénnel is alágyújtani.

Illetve arra is figyelmeztet, hogy a bérelhető csonkdarálók sokszor nem elég erősek a megtermettebb tuskók elpusztításához. „Nem tudsz elég minőségi darálót rendelni ahhoz, hogy egy hatalmas fatönköt eltávolíts. Mélyre kell ásnod és ehhez egy professzionális segédeszközre van szükséged.” – mondja a szakértő.

Általában az eltávolítandó fatönk méretétől és elhelyezkedésétől függ a kiérkező, hivatásos kerti munkások bére is.

 

 

Gyökértelenítés a fa megsértése nélkül

fa gyökérzete

Előfordulhatnak olyan szituációk, hogy imádod a kertedet ékesítő fát, azonban a gyökerei veszélyeztetik a járda vagy a csővezetékek épségét. Mit lehet ilyenkor tenni? Le lehet távolítani ezeket a nemkívánatos gyökereket a fa megsértése nélkül is?

A válasz ebben az esetben, IGEN. Vissza lehet vágni a gyökereket anélkül, hogy az a veszély fenyegetne, hogy visszaszivárognának a nemkívánt területre. Ehhez előszöris szükséged lesz egy locsólótömlőre; egy vakolókanálra; egy talicskára vagy ponyvára, abból a célból, hogy ideiglenesen pakolni lehessen valahová a földet; egy gyökérfűrészre és egy gyökérgátlóként funkcionáló szerkezetre (ez lehet műanyag, fém vagy beton is).

Amikor minden szükséges felszerelést beszereztél nincs más dolgod, mint a slag segítségével vizet juttatni a területre, így puhítva fel a talajt. Ügyelj arra, hogy a talajnak csak nedvesnek kell lennie, nem pedig egy mocsárnak. Majd a kézi vakolóval lazítsd fel a talajt és mérd be a gyökerek elhelyezkedését.

Ekkor egy talicskára vagy ponyvára pakolva távolítsd el a földet a gyökerekről és a közvetlen környezetükről. Ehhez legszerencsésebb a kezdet használni.

Amikorra a területet már teljesen megtisztítottad a földtől, akkor a gyökérfűrész segítségével válaszd le a gyökeret, de legyél nagyon óvatos. Néhány irányelvhez tartanod kell magad, annak érdekében, hogy a fa ne károsodjon:

  • Ne távolíts el a gyökérzet 1/3-ánál nagyobb darabot.
  • Mérd meg a fa törzsének átmérőjét, majd szorozd meg hárommal. Az így kapott érték azt mutatja, hogy milyen közel ne végezz műveleteket a fa gyökerén.
  • Csak egy ököl méreténél kisebb gyökérdarabokat távolíts el.
  • 25%-nál többet egyik oldalon se távolíts el.

 

Miután visszavágtad a gyökereket, áss egy árkot oda, ahova nem szeretnéd, hogy ismét gyökér nőjön. Egy műanyag, fém vagy beton akadály segítségével, ami legalább 30 centi magas és 25 centi hosszú, előzd meg a további problémákat, majd takard le földdel. Egyengesd el rajta a talajt, majd locsold be vízzel.

 

 

Gyökér eltávolítása a vízvezetékcsövekből

A háztulajdonosok gyakran vesződnek a fa gyökerei miatt eldugult csövekkel. Ám egy kevés kősóval elejét veheted a problémáknak. Önts egyszerre úgy 22 dekagramm kősót a WC-kagylódba, majd öblítsd le, egészen addig, míg az egész le nem ér a vízvezetékbe.

Ismételd a műveletet mindaddig, míg 100 dekagramm be nem kerül a rendszerbe. Majd zárd le a fürdőszobát 8-12 órára, úgy, hogy ezalatt senki ne használhassa. A kősó el fogja sorvasztani a fa gyökereit. A jó körülmények fenntartás érdekében havonta ismételd meg a folyamatot.

 

A fa gyökérzet kezelésének egyéb módja

Most, hogy az olvasás végére értél, talán megszületett benned a vélemény, hogy bár te is nekifognál a kerti tönkök vagy gyökerek eltávolításának, valójában ez hatalmas munkával jár. Ha ez az állítás rád is igaz, akkor itt az idő kreatívnak lenni és valamilyen ötletes formában hasznosítani a kertedet ékesítő tuskót.