Hogyan távolítsd el a fa tuskót a földből? (7 módszer)

Szabadulj meg a kertedet elcsúfító és az ingatlan értékből jócskán lefaragó tuskótól! A tuskó kiszedés nem egy dicsőséges feladat, de nagyon is szükséges. Ebben a cikkben a tuskó eltávolításának néhány népszerű módját fogjuk ismertetni, ami nem szükségszerűen egy nyaktörő mutatvány. Egy kevés türelemmel számos biztonságos és hatékony módja van a fatönk eltávolításának.

 

 

fa tuskó kiszedés előtt

Tuskó kiszedés, minden amit tudnod kell

Ismerd a gyökered

Figyeld meg a tuskód egyedi jellemvonásait. Mélyen vannak a gyökerei? Kicsi, közepes vagy nagy a tuskó? Néhány módszerrel a nagyobb darabok talán nem fognak olyan könnyen kijönni, mint a kisebbek. Miért akarsz megszabadulni a fatönktől?

A fa kivágása után hátramaradt fadarabról beszélünk? Egy ősrégi maradványról, a kerted egy irritáló szegletéről van szó, amelyet kész vagy eltávolítani?

 

Használj vegyszert

Távolíts el a tönk felső részéből a lehető legtöbbet. Majd fúrj 2,5 centiméter átmérőjű lyukakat a maradék felületébe. Fúrj a függőleges lyukakat keresztező merőleges járatokat is. Ezek legyenek legalább 30 centiméter mélyek. Önts minden lyukba kb. 1 deciliter tönk eltávolító vegyszert, majd töltsd fel vízzel. A kálium-nitrát pedig el fogja végezni a feladatát.

Áraszd el vízzel a környéket, majd takard le egy műanyag ponyvával. Ez segíteni fog abban, hogy a letakart rész nedves maradjon, ami felgyorsítja a rothadási folyamatot.

Ez a folyamat 3-6 hétig is eltarthat. Ellenőrizd rendszeresen és adj hozzá még vizet és nitrogént, majd avarral fedd be. 4-6 hét elteltével a tuskónak eléggé szivacsosnak kell lennie ahhoz, hogy egy fejszével ki tudd emelni a helyéről. Amennyiben a fa még mindig túl kemény, ismételd meg a folyamatokat.

 

Epsom só használata

Egy bevált természetes megoldásként vesd be az Epson sót. Kettő az egy arányban elegyíts vizet és Epson sót. Győződj meg róla, hogy a só alaposan feloldódott, majd töltsd tele a tuskó lyukait. A továbbiakban a fentiekhez hasonlóan járj el.

 

A tuskó manuális eltávolítása

Ha már rendelkezel, a tuskó eltávolításához szükséges szerszámokkal, akkor ez manuálisan sem lesz egy költséges feladat. Jóllehet a művelet akár 3-12 órát is eltarthat, amennyiben sikerrel jársz a tuskó már csak a múlté lesz.

Nem kétség ez egy munkaintenzív megoldás, készülj fel, hogy le fog verni az izzadtság. Igazán nagy sikert ezzel a kicsi és közepes tönköknél érhetsz el.  A kapád szélesebb végével ásd körül a tuskót, ezzel lazítva fel a földet.

Egy lapáttal a földet egészen addig hord el, amíg a gyökerek elő nem bukkannak. Egy kapa vagy kisebb fűrész segítségével vágd le a gyökereket a törzsről. Folytasd a darabolást mindaddig, míg el nem éred a főgyökeret, majd tisztítsd meg a körülötte lévő területet.

Használj egy fejszét vagy egy főrészt a főgyökér vágásához, akkor a tuskó már laza lesz, így könnyen ki fogod tudni húzni a talajból.

 

A tuskó kiégetése

Ehhez a művelethez vegyszerre, kerozinra vagy gázolajra, illetve egy erőfúróra lesz szükséged. Fúrj lyukakat a tönkbe és permetezd be az eltávolítását szolgáló készítménnyel. Ez segít porózussá tenni a fát. Majd önts petróleumot vagy fűtőolajat a területre. Rendesen áztasd be a fatönköt, hogy a fa kellően felszívja az anyagokat.

Gyújtsd be a csonkot és hagyd leégni. Távolról szemléld és a lángok teljes kihunyásáig maradj tétlen. Amikor a tűz alig pislákol hordj rá avart, ezzel segítve a tűz teljes eloltását.

 

Használj rönkdarálót

Ha van egy hatalmas vagy esetleg több régi eltávolítandó fatuskód, akkor a legjobb DIY megoldás, ha bérelsz egy rönkdarálót. A helyi gazdaboltok valamelyikében biztosan akad raktáron egy bérelhető darab. Az akcióhoz ezen kívül szükséged lesz még egy lapátra, egy kapára, egy gereblyére és egy láncfűrészre is.

Egy ilyen daráló súlyos szerkezet, akár 450 kilót is nyomhat. Azonban mielőtt kibérelnéd az eszközt, bizonyosodj meg arról, hogy a rendelkezésedre áll, olyan jármű, amivel képes leszel mozgatni azt, esetleg érdeklődj a házhozszállítási lehetőségekről.

Egy kapa vagy lapát segítségével a rönkről távolítsd el a szennyeződéseket, a törmeléket és a köveket. A láncfűrésszel vágj ki annyit a rönkből, amennyit csak lehetséges. Ehhez a föld felszínének vonala nagyjából ideális viszonyítási pont. Helyezd a rönkdaráló kerekét néhány centiméterrel a tönk felé és kapcsold be.

Az emelőrúdjának használatával kb. 7 centiméteres távolságra engedd le, majd mozgasd egyik oldalról a másikra. Dolgozz egészen addig, míg a korong működtetésével 10 centiméter mélyen le nem csiszoltad a tuskót.

Következő lépésként a maradvány helyét töltsd fel faforgáccsal, majd takard be avarral és fűvel. Egy rönkdaráló használata igen nagy kihívást jelenthet, ezért a megfelelő biztonsági felszerelés elengedhetetlen.

 

Hívj szakszerű segítséget

Amennyiben nem vagy elég türelmes, hogy magad láss neki a feladatnak vagy fizikai korlátai vannak a megvalósításnak, akkor bármikor kihívhatsz egy szakembert. Ha van egy nem megfelelő állapotú fa a kertedben, akkor bízz meg egy erre szakosodott céget, akik gondoskodni fognak az eltakarításáról. És bár ki kell fizetned a szolgáltatásukat, többé nem kell a rönk miatt aggódnod. Amerikában egy ehhez hasonló művelet ára általában 18 000 – 105 000 Ft közé esik. Ez egy igen durva becslés. Mérd le a törzs átmérőjét és szorozd fel 300-600 forinttal. A legvalószínűbb, hogy a költségek 30 000 forintra rúgnak majd.

 

 

Mit ne tegyél a rönk kiszedése esetén

Ilyen nincs. Minden megoldás jobb, mintha csak otthagynád a tuskót. Nem csak azért, mert a látványba is bezavar, hanem olyan különböző élősködőnek a melegágya lehet, mint a darazsak és a termeszek. Ráadásul problémát okozhat a fűnyírónak, valaki akár meg is sérülhet.

 

Mikor időszerű a fa tuskó kiszedése

A fa kivágását követően bármikor megtörténhet a tuskó eltávolítása. Egy kiszáradt és koros rönk esetén a kézi eltávolítás talán egy kicsivel kivitelezhetőbb megoldás.

Amennyiben 1-2 éve már ilyen állapotban van a fa maradéka, akkor sokkal egyszerűbb lesz az eltávolítása, mint a friss, zöld tuskónak. Természetesen kálium-nitrát és más vegyi anyagok felhasználásával egészen leegyszerűsödik a folyamat.

 

 

Gyors tippek

Ha kézi erővel ásnád ki a tönköt, akkor egy slag vagy magasnyomású igen hasznos lehet, ezzel ugyanis leöblítheted a felesleges szennyeződést, láthatóvá téve a gyökereket.

A főgyökeret nem kell minden áron kiszedni a földből, amennyiben nem birkózol vele, csak a csonk törzsét tisztítsd ki alaposan, mert így idővel a gyökerek elrothadnak. Azonban, ha mégis hajtani kezdenének, a növekedésük megfékezésére alkalmazz rajtuk vegyszert.

Egy nagy fatönk megsemmisítésekor ütközhetsz akadályokba. Mindenképpen lépj kapcsolatba a helyi hulladékgazdálkodási felügyelettel és tőlük érdeklődj a nagy kerti hulladék elhelyezésének mikéntjéről.

 

 

Kellékek a fa tuskó eltávolításához

Essen a választásod bármelyik módszerre, vannak olyan kellékek, amelyekre feltétlenül szükséged lehet. Ezek a következők:

  • Láncfűrész
  • Fúró
  • Bontócsákány
  • Fejsze
  • Hosszabbító
  • Kotrórúd
  • Fűrész
  • Tönkdaráló

További opcionális segédeszközök az avar, a talajtakaró és a fatönkeltávolító vegyszerek. Ügyelj a személyes védelmedre is, viselj védőfelszerelést, például munkavédelmi sisakot, füldugót, védőszemüveget, munkáskesztyűt és acélbetétes bakancsot.