Crassula Capitella gondozása, szaporítása és minden, amit tudnod kell

A Crassula Capitella, más néven Crassula Campfire, egy lenyűgöző szukkulens növény, amely számos kertész számára kedvelt. Ebben a blogbejegyzésben mindent megtudhatsz a Crassula Capitella növényről.

Olvass tovább, és fedezd fel a gyakran ismételt kérdéseket és tippeket, hogy sikeresen gondozhasd ezt a csodálatos növényt!

 

Közönséges név Crassula Campfire
Tudományos név Crassula capitella
Típus Szukkulens
Eredet Dél-Afrika
Méret (magas) 15 cm
Méret (széles) 90 cm
Toxicitás Nincs információ a toxicitásról
Színek Világos zöldtől élénkpirosig
Fényigény Teljes nap, félárnyék, árnyék
Öntözés Áztatás és szárítás
Hőmérséklet 10° és 15°C között
Légtömegi páratartalom Alacsony és közepes
Talaj pH 6.0
Trágyázás Nyári havi folyékony trágyázás
Szaporítás Osztozás, hajtás, levélvágás
Átültetés Pár évente
Metszés Holt, beteg levelek és ágak eltávolítása

 

 

Mi a különleges a Crassula Campfire-ben?

A Crassula Campfire szukkulens szó valószínűleg ismerősen csenghet a számodra. Ez nem meglepő, hiszen körülbelül 200 crassula faj közül választhatunk. Milyen széles a kollekció!

A tábortűz növény is köztük van. Színes lombozata és kezelhető mérete kiváló szobanövénnyé teszi. A Crassula Campfire alakja azért is egyedi, mert a pagoda alakjára hasonlít. Érdekes lehet bárki számára.

Készen állsz a saját Crassula Campfire növényedre? Készítettünk egy átfogó listát a teendőkről és a tilalmakról, úgyhogy tarts velünk.

 

 

Crassula Capitella Gondozása

A Crassula Capitella könnyen gondozható növény. A legfontosabb, hogy megfelelően öntözd, figyelve a talaj nedvességét, és megfelelő fényviszonyokat biztosíts. A növény a fényviszonyoktól függően változtatja színét; a világos zöldtől az élénkpirosig.

 

Öntözés

Az öntözési módszernek az “áztatás és szárítás” technikát kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy alaposan locsold meg a talajt, majd hagyd, hogy teljesen kiszáradjon, mielőtt újra öntözöd. A túlöntözés elkerülése érdekében ellenőrizd a talaj nedvességét úgy, hogy az ujjadat a talajba szúrod, mielőtt újra öntözöd a növényt.

 

Fényigény

A Crassula Capitella a teljes napsütéstől a részleges árnyékig jól viseli a különböző fényviszonyokat. Ha azonban túl kevés fényt kap, akkor kevésbé lesz élénk a színe és a növekedése is lelassul. Ezért ügyelj arra, hogy a növény megfelelő fényviszonyokat élvezzen.

 

Hőmérséklet és páratartalom

A Crassula Capitella 10° és 15°C közötti hőmérsékletet igényel. A növény jól bírja a száraz levegőt, de a túl alacsony páratartalom esetén a levelek elkezdhetnek száradni és lehullani. Ebben az esetben növeld meg a páratartalmat a növény környezetében.

 

Talaj és trágyázás

A Crassula Capitella enyhén savas talajt igényel (pH 6.0). A jó vízelvezetésű talaj különösen fontos, hogy elkerüld a gyökérrothadást. A növény nyáron havi rendszerességgel folyékony műtrágyával trágyázható. Ügyelj arra, hogy ne túlzásba vidd a trágyázást, mert az károsíthatja a növényt.

 

 

Crassula Capitella Szaporítása és metszése

A Crassula Capitella szaporítása több módszerrel is lehetséges: osztással, hajtással vagy levélvágással. Metszés során távolítsd el a holt, beteg leveleket és ágakat, hogy megelőzd a betegségek terjedését, és elősegítsd a növény egészséges növekedését.

 

 

Kártevők és betegségek

A Crassula Capitella különböző kártevők és betegségek áldozatául eshet. Gyakori kártevők közé tartoznak a levéltetvek, pajzstetvek és pókatkák, amelyek a növény levelein táplálkoznak. A betegségek közül a leggyakoribbak a gombás fertőzések és a gyökérrothadás, amelyeket a túlöntözés vagy a rossz vízelvezetés okoz.

 

 

Gyakran ismételt kérdések

Milyen gyakran kell öntözni a Crassula Capitellát?

A Crassula Capitella öntözésére az “áztatás és szárítás” módszert alkalmazd, ami azt jelenti, hogy alaposan öntözd meg, majd hagyd, hogy teljesen kiszáradjon, mielőtt újra öntözöd.

 

Milyen fényviszonyokat igényel a Crassula Capitella?

A Crassula Capitella a teljes napsütéstől a részleges árnyékig jól viseli a különböző fényviszonyokat. Azonban ha túl kevés fényt kap, a növekedése lelassul és a színe kevésbé lesz élénk.

 

Milyen hőmérsékleten és páratartalom mellett érzi jól magát a Crassula Capitella?

A Crassula Capitella 10° és 15°C közötti hőmérsékletet igényel. A növény jól bírja a száraz levegőt, de a túl alacsony páratartalom esetén a levelek elkezdhetnek száradni és lehullani.

 

Milyen talajt igényel a Crassula Capitella?

A Crassula Capitella enyhén savas talajt (pH 6.0) és jó vízelvezetést igényel.

 

 

További olvasnivalók

Ha többet szeretnél megtudni a különböző növényekről és gondozásukról, nézd meg az alábbi cikkeket:

  1. Struccpáfrány gondozása
  2. Zebrafű gondozása és tippek
  3. Kapaszkodó fikusz (Ficus pumila) gondozása
  4. Sziklai ternye gondozása és szaporítása