Struccpáfrány (Matteuccia Struthiopteris) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Elegáns és látványos növényt keresel? A struccpáfrány fantasztikus választás. A Matteuccia Struthiopteris, közismert nevén struccpáfrány, egy nagy, elegáns, egyenesen ívelő lombhullató páfrány, amely minden kültéri helységben biztosan kiemelkedik majd. A struccal való hasonlóság miatt kapta a nevét.

A struccpáfrányok fantasztikus hátteret teremtenek a többi kerti növény számára és gyorsan elterjednek, ezenkívűl egyedi megjelenésű lombjukkal kitöltik a szabadtéri helyeket. A struccpáfrányok vonzó elemet alkotnak egy friss virágcsokorban is.

Ezenkívül a struccpáfrány  finom és egészséges snack. Tavasszal biztonságosan lehet fogyasztani leveleit  nyersen vagy főzve. Füves ízű és lágyszárú illata van, nagyon hasonlít a spárgára, a répazöld vagy az okra ízéhez. Magas káliumtartalmú snack.

A struccpáfrány is hihetetlenül könnyen gondozható  és nem okoznak neki problémát a kártevők vagy más betolakodók.

Készen állsz, hogy még többet megtudj a struccpáfrány termesztéséről és gondozásáról? Akkor olvass tovább!

 

 

A struccpáfrány növényről:

 • A struccpáfrány botanikai neve Matteuccia Struthiopteris, az ókori görög „strouthíōn” szóból származik, ami azt jelenti, hogy „strucc” és „pterís”, azaz „páfrány”.
 • A kelet-amerikai erdőkben őshonos struccpáfrány az Onocleaceae családba és a Matteuccia nemzetségbe tartozik, ez a nemzetség egyetlen faja.
 • Nyár végén a növény elkezd kibontakozni, majd ősszel elveszíti a leveleit. Ez az az időszak, amikor a növény télen nyugalmi állapotba kerül.
 • A strucc páfrány fantasztikus kiegészítője minden kertnek. Ez egy nagy és elegáns növény, amely gyorsan képes bármilyen tájat gyönyörűvé varázsolni. Különösen nagy érték a lápkertek számára. Ez a növény tökéletes választás árnyékos kertekhez, szegélyekhez, nyaralókertekhez, vízikertekhez, tavakhoz és esőkertekhez is. Csodálatosnak tűnik, ha olyan növényekkel kombinálják, mint a Primula, Astilbes és Hostas.
 • Ráadásul ennek a növénynek a lombja is csodálatosnak tűnik a frissen vágott virágcsokrokban, amelyekkel díszítheted otthonodat.
 • A legtöbb kerti növénytől eltérően a struccpáfrány nem szereti, ha túl sok napfénynek van kitéve. Ez a növény valójában inkább részleges árnyékban nő, mint teljes árnyékban. Tehát ezt tartsd szem előtt, amikor szabadtéri helységbe ülteted.
 • A talaj tekintetében a struccpáfrányok a gazdag és közepesen nedves agyagos talajt részesítik előnyben, melynek pH -ja savas vagy semleges.
 • A struccpáfrányok hidegtűrőek. Túlélhetik a -20 ° C-ig terjedő hőmérsékleteket. Ha beltéri növényként termesztik, a struccpáfrány 12–26 ° C hőmérsékleten érzi jól magát. A növénynek gyengébb fényviszonyokra van szüksége, mint más növényeknek általában.
 • Amikor ennek a növénynek a vízszükségletéről van szó, ne feledd, hogy nagyon oda kell figyelned a gyakori öntözésre. Elengedhetetlen, hogy a struccpáfrányt gyakran öntözzük, hogy a forró évszakban közepes és nedves körülményeket tartsunk fenn. Ha a növény nem kap elegendő nedvességet, lombja túl korán nyugalmi állapotba kerülhet.
 • A struccpáfrányoknak nincsenek komoly problémái a kártevőkkel és betegségekkel. Nagyon ritka esetekben a növényt molylárvák támadhatják meg. Ezek a lárvák azonban általában nagyon minimális kárt okoznak, így nem jelentenek valódi veszélyt a növényre. Ez a probléma általában akkor fordulhat elő, ha a növény túl sok vagy túl kevés vizet kap. Az aszály egy másik probléma, amellyel a struccpáfrányoknak meg kell küzdeniük.

 

 

Matteuccia struthiopteris növény
struccpáfrány, más néven Matteuccia struthiopteris

Matteuccia struthiopteris jellemzői: áttekintés

 • A struccpáfrány vonzó és buja csomót képező növény. Ez is lombhullató páfrány, amely egyenesen nő és ívelő lombozata van. Könnyen elérheti a 90-180 cm magasságot, és akár 90-120 cm széles is lehet.
 • A struccpáfrányok lombjai zöld színű hajtásokból állnak, amelyek hasonlítanak a fent említett hosszú tollas strucc tollakra. Minden hajtás elérheti a 121 cm hosszúságot.
 • Lombnövényként a struccpáfrány nem termel virágokat.
 • A t struccpáfrány nem mérgező, szóval nem kell aggódnod. Ahogy említettük, ez a növény nyersen és főzve is egyaránt fogyasztható. Sőt, a struccpáfrány háziállatok számára is biztonságos. Tehát biztonságosan termesztheted kertedben vagy beltéren is, anélkül, hogy aggódnod kellene, hogy kiskedvenceid megrágják vagy lenyelik  a növény egyes részeit.

 

 

Struccpáfrány gondozása

A struccpáfrány gondozása hihetetlenül egyszerű. Ez a növény  szinte mindennek ellenáll, nem mint  a legtöbb növényfaj. Pontosabban, a strucc páfrányok ellenállnak a nyulaknak, a szarvasoknak, a nedves talajnak és a fagynak is. Ráadásul nem érzékenyek a gyakori kártevőkre és betegségekre sem.

A struccpáfrányok gondozása és a növények jóllétének biztosítása valójában csak a növények ideális növekedési feltételeinek szem előtt tartása. Függetlenül attól, hogy tapasztalt vagy kezdő kertész vagy, a struccpáfrányt nagyon könnyű termeszteni.

 

Fényigény

Először is ügyelj arra, hogy ne tedd ki őket az erős napfényre. Amint már említettük, ezek a növények inkább olyan területeken nőnek, ahol részleges vagy akár teljes árnyékot kapnak. Ennek egyik oka az, hogy szeretik a nedvességet. Tehát a legjobb, ha olyan helyet választasz a szabadtéri helységben, ahol a napfény nem szárítja ki struccpáfrányt.

 

Tápigény

Egy másik dolog, amellyel elősegítheted a struccpáfrányaid jóllétét, az, hogy táplálod őket. Általában a páfrányok nem igényelnek sok tápot a többi lombnövényhez képest. Azonban néha szeretik ha kényeszteted őket egy kis táppal, hogy boldogok és egészségesek legyenek.

Javasoljuk a kiegyensúlyozott műtrágya használatát, például 20-10-20 vagy 20-20-20. A trágyázás biztosítja a struccpáfrányok számára a tápanyagokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy egészségesen növekedjenek és lombjuk zöld maradjon a forró szezonban és tovább.

 

Metszés

A metszés elengedhetetlen a struccpáfrányok megfelelő gondozásához. Nem szükséges a nagy mennyiségű metszés, de egy kis felfrissülés segít a növényeknek hosszabb ideig frissen maradni, elég, ha csak levágod a régi, nem túl szép szárakat.

 

 

struccpáfrány a kertben

A struccpáfrány ültetése

A struccpáfrányok sikeres ültetése szintén nem nehéz feladat. Csak ügyelned kell a növények ideális növekedési igényeire a hely, a fény és a talaj tekintetében.

Általában jó tudni, hogy a struccpáfrányokat egy sekély lyukba kell ültetni, amely elegendő teret biztosít a növénynek a gyökérzet kiterjesztéséhez. A struccpáfrány ültetésekor ügyelj arra, hogy a növény koronája közvetlenül a talaj felett legyen. Egyszerűen töltsd fel a gyökerek környékét talajjal és jól öntözd meg a területet.

Ne feledjük el, hogy ezek a növények mikor kifejlettek nagy méreteket érhetnek el. Tehát a struccpáfrányok ültetésénél érdemes legalább 152 cm helyet biztosítani a páfrányok és a többi növény között.

Ez elegendő teret hagy a struccpáfrányok  növekedéséhez és biztosítja, hogy a páfrány lombja ne vegye el a fényt és a helyet a többi növénytől. Ezenkívül próbálj árnyékos helyet választani a struccpáfrányok ültetésekor.

Bár nem ideális, a struccpáfrányok cserepekben is nőhetnek. Ha beltéren szeretnéd termeszteni a struccpáfrányt, válassz egy nagy tartályt, ahol a növény fejlődhet és bővítheti gyökérzetét. Emellett ne feledd, hogy ez a növény gyengébb fényviszonyokat igényel, ha beltéren tartod.

 

 

Struccpáfrány öntözése

Amikor a struccpáfrány öntözési igényeiről van szó, feltétlenül tudni kell, hogy ez a növény szereti a nedvességet. A vízhiány miatt a növény elveszíti a lombozatát és túl korán szunnyad.

Ezért ügyelj arra, hogy rendszeresen öntözd, hogy a talaj soha ne száradjon ki teljesen. Ha a növényt beltéren termesztik, a rendszeres párásítás segít abban is, hogy megtartsa a kívánt nedvességet.

Az első évben különösen fontos az új struccpáfrányok rendszeres öntözése. Míg a már megtelepedett növények túlélhetik a rövid aszályos időszakokat is, az új növények nem mutatnak ugyanolyan ellenállást a vízhiánynak.

 

 

Struccpáfrány szaporítása

Általában a struccpáfrányok önállóan szaporodnak. Nagyon gyorsan elterjednek, ezért előfordulhat, hogy rendszeresen fel kell osztani a növényeket, hogy szem előtt tarthasd  terjedésüket, nehogy invazívvá váljanak.

A szaporítási folyamat ellenőrzésének legjobb módja a földalatti rizómák rendszeres felosztása. Az év legjobb időszaka erre a kora tavaszi időszak, mert ekkor jelennek meg az új hajtások.

 

 

Összefoglaló

A struccpáfrány öröm a szabadtéri tereken. Elegánsnak és látványosnak tűnik és remekül elfedi a kertben  a hibákat. A struccpáfrány gondozása hihetetlenül egyszerű, mivel a növény valóban ellenáll szinte minden  problémának. A jó ápolásért cserébe a struccpáfrány friss megjelenésű kerttel és szép lombozatokkal jutalmazza meg a virágcsokrokat.