Zebrafű (miscanthus sinensis zebrinus) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Egy vonzó dísznövényt keresel, ami jól illeszkedik a kültéri dizájnodhoz? Ne keress tovább, a zebrafű a megfelelő számodra!

A Miscanthus Sinensis „Zebrinus”, vagy közismert nevén zebrafű egyedülálló megjelenésű és nagyon népszerű dísznövény. Ez a növény  hasonlít a  és ezért kapta a nevét. Zöld lombozatát vízszintes krémszalagok díszítik.

Ez a díszfű magasan áll, hasonlóan a green sentinelhez és egész nyáron szépíti a szabadtéri teret. A lenyűgöző lombozat mellett a zebrafű selymes, karcsú virágokat termel a forró évszakban, amelyek akár  télig is eltarthatnak. A zebrafű télen elpusztul, de mivel évelő növény, a tavasz kezdetével újra kihajt.

A zebrafű tökéletesen kombinálható színesebb növényekkel, mivel segít kiemelni élénk színeiket. Mérsékelt vagy gyors növekedési üteme van és legjobb, ha tavasszal vagy ősszel ültetjük.

Készen állsz, hogy többet megtudj a zebrafű termesztéséről és gondozásáról?

 

 

A zebrafű növényről:

 • A zebrafű a Poaceae családba tartozik, amely a fűfélék nagy családja.
 • Ez a dísznövény Kelet -Ázsiában őshonos, különösen Japánban, Kínában, Tajvanon és Koreában.
 • A zebrafű botanikai neve Miscanthus Sinensis „Zebrinus” és a görög „mischos” szóból származik, ami „szár” és a görög „anthos” szóból, amely „virágot” jelent.
 • A zebrafű más néven kínai ezüstfű „Zebrinus”, japán ezüstfű „Zebrinus” és zebracsíkos fű.
 • Mivel a zebrafű rendkívül sokoldalú növény, minden kültéri helységben szemet gyönyörködtető növény. Használható part menti kertekben, városi kertekben, nyaralókertekben  és szegélyekbe is ültethető. Lenyűgöző lombozatának köszönhetően fantasztikusan néz ki friss vagy szárított virágcsokrokban is.
 • A zebrafű szereti a fényt és teljes napfényre van szüksége ahhoz, hogy egészséges és boldog legyen. Ha ez az évelő nem kap elegendő napfényt, a levelei hajlamosak elhervadni és lehajlani. Tehát válassz egy napos helyet a kertedben az ültetéshez.
 • A talajigényt tekintve a zebrafű a semleges pH -értékű talajt kedveli. Alkalmazkodik különféle talajtípusokhoz, beleértve a krétát, agyagot, vályogot és homokot. Szereti, ha a talaj folyamatosan nedves, különösen az első szezonban.
 • Ültetés után a fiatal zebrafüveket rendszeresen öntözni kell, hogy megtelepedjenek. A kifejlett növényeket szárazságtűrőnek tekintik, ami azt jelenti, hogy képesek túlélni a rövid aszályos időszakokat. A talajban lévő túlzott víz gyökérrothadáshoz vezethet.
 • A zebrafű nagyon jól viseli a hideg időjárást és a forró hőmérsékletet. Ez a dísznövény azonban inkább olyan területeken nő, ahol melegebb a talaj hőmérséklete (körülbelül 21–32 ° C) és a levegő hőmérséklete ennél is melegebb.
 • A legtöbb dísznövényhez hasonlóan a zebrafű semmiféle veszélyt nem jelent az emberre, ráadásul tökéletesen állatbarát is.
 • A zebrafű ellenáll a legtöbb kártevőnek és betegségnek, amelyek általában zavarják a többi kerti növényt. Az egyetlen veszély aminek ez a növény ki lehet téve az a levélrozsda vagy a kisebb levélkárosodás, amit rovarok, például hangyák, tücskök, szöcskék, csótányok és fülbemászók okoznak.
 • A zebrafű ellenáll a szarvasoknak és a nyulaknak is.
 • Sok kevés karbantartást igénylő növény jó társa a zebrafűnek, beleértve a Hibiscus, Celosia, Heliopsis, Phlox, Weigela, Sedum Autumn Joy, Echinacea, Aronia, Buddleja stb.

 

 

zebrafű növény
zebrafű

 A miscanthus sinensis zebrinus jellemzői: áttekintés

 • A zebrafű egy évelő, csomót képező díszfű, amely szemet gyönyörködtető tarka lombozattal rendelkezik. Szokatlan, vízszintes, krémszínű vagy lágy sárga karikái vannak ívelő levelei mentén.
 • Ez az évelő fű akár 213 cm magas és 90-152 cm széles is lehet. A lekerekített, íves lombja miatt rengeteg hely kell a növekedéshez.
 • Nyár végén a zebrafű ezüstfehér virágokat hoz létre, amelyek optimális körülmények között jól ellenállnak a télnek is.
 • Ősszel ennek a díszfűnek a lombja gazdag arany színűvé válik, télen pedig elhal.

 

 

 Zebrafű gondozása

A Zebra Grass gondozása meglehetősen egyszerű feladat mind a kezdő, mind a tapasztalt kertészek számára.

Ez a dísznövény szívós és ellenáll számos problémának. Ellenáll az aszálynak és a legtöbb kártevőnek és betegségnek, amelyek más növényeket zavarhatnak. Nagyon alacsony vagy magas hőmérséklethez is alkalmazkodik.

Tehát a zebrafű gondozásakor mindössze annyit kell tenned, hogy odafigyelsz az optimális növekedési körülményeire és arra, hogy a növény egészségesen és boldogan növekedhessen kertedben.

 

Fényigény

Először is szem előtt kell tartani a fű fényigényét. A zebrafüveknek sok napfényre van szükségük ahhoz, hogy jól érezzék magukat. Ha teljes vagy részleges árnyékban tartjuk őket, a növény levelei elgyengülhetnek. Ezért ügyelj arra, hogy a zebrafüvet olyan területen ültesd el  ahol sok napfény éri.

 

Tápigény

Még egy dolog, amit tudnod kell a zebrafű gondozásáról, az hogy megfelelő tápozásra van szüksége ahhoz, hogy egészséges és boldog legyen. Javasoljuk, hogy a zebrafüvet minden tavasszal enyhén tápozd, így ösztönözve növekedését.

A legjobb, ha kiegyensúlyozott, általános célú kerti műtrágyát használsz. Ha észreveszed, hogy a díszfű gyenge növekedést mutat, vagy a lombozat halvány, sárgás színűvé válik, akkor még egyszer ajánlatos megismételni a tápozást. A komposzt és a jó bio növényi táp szintén nagyszerű a zebrafű szükséges tápanyagokkal való ellátására.

 

Metszés

A metszés azért is szükséges, hogy a zebrafüvet kézben tud tartani. A metszés szükséges a növények egészsége és az udvar esztétikája érdekében. A metszéshez vágd le a szárakat, úgy hogy csak 12-15 cm  szár maradjon. Tél végén vagy kora tavasszal vágd le a fennmaradó centimétereket is.

Ha sérült lombozatot észlelsz, azonnal távolítsd el, hogy megakadályozd a betegségek terjedését és megőrizd a növény jó esztétikáját.

Ha olyan területen élsz, ahol nagyon hideg a tél, akkor a szárakat a hideg évszakban a helyén is hagyhatod, ahelyett, hogy levágnád őket. Az elhalt szárak talajtakaróként fognak működni, amely megvédi a növény gyökérzetét a fagytól.

 

 

zebrafű a kerben

Zebrafű ültetése

A zebrafű ültetése a szabadtéri területeken ugyanolyan egyszerű, mint a gondozása. Csak figyelembe kell venned a növény fő növekedési követelményeit, amikor a kertbe ülteted őket.

Általános szabály, hogy tavasszal vagy ősszel ajánlott a zebrafüvet ültetni. Ha azonban olyan területen élsz, ahol korai vagy nagyon hideg téli időszakok vannak, javasoljuk, hogy ezt a dísznövényt tavasszal ültesd, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a növénynek az első szezon előtt.

Ezenkívül figyelembe kell venned a növény fényigényét is. Ne felejtsd el kiválasztani kerted legnaposabb helyét és ültesd oda a zebrafüvet.

Kerüld a dísznövények ültetését a szabadtéri hely olyan területére, ahol gyakran van állóvíz, mert ez a gyökerek rothadását okozhatja.

Figyelembe véve a növény méretét, ne felejts el olyan helyet választani kertedben, ahol elegendő tere van ahhoz, hogy fejlődjön és növekedjen.

 

 

Zebrafű öntözése

Ennek a dísznövénynek a vízigénye is meglehetősen egyszerű és nem okoz nehézséget.

A fiatal növények gyakori öntözést igényelnek a megfelelő fejlődéshez. A növény termesztésének első szezonjában hetente kétszer vagy háromszor kell öntözni. Ez biztosítja, hogy a talaj folyamatosan nedves legyen.

zebrafű bokor
Zebrafű

A zebrafű aszály álló miután kifejlett. Tehát nem fog meghalni a rövid aszályok alatt. A növény azonban nagyra értékeli és jól érzi magát ha öntözöd a hosszú, forró és száraz időben.

Kerüld el a zebrafű túlöntözését, mert ez gyökérrothadáshoz és a növény halálához vezethet. Jobb ha  alulöntözzük  növényt mintsem, hogy túlöntözzük.

 

 

Zebrafű szaporítása

Ha szaporítani szeretnéd a kifejlett zebrafüveket, akkor ezt tavasszal kell megtenned. A virágzás után szétválaszthatod őket. A dísznövényeket feloszthatod a nyugalmi állapot megszakítása után is.

Miután felosztottad a zebrafűveket, feltétlenül öblítsd le a növény gyökereit és távolítsd el a talajt, hogy ellenőrizni tudd a sérült vagy beteg gyökereket. Vágd le a rossz gyökérrészeket, mielőtt visszahelyezed a csomókat a talajba.

 

 

Összefoglaló

A zebrafű nagyon népszerű dísznövény, figyelemfelkeltő és egyedi megjelenésének köszönhetően. Tökéletesen illeszkedik minden kültéri helységhez, ahol hangsúlyos növényre van szükség. Ez lefedi a kert kevésbé esztétikus területeit és gyönyörűen kombinálható színes virágokkal is. Ezenkívül különféle madarakat is vonz a kertbe, életet keltve a szabadtéri helységben.

A zebrafű gondozása rendkívül egyszerű, mivel a növény ellenáll a legtöbb fenyegetésnek, amelyek általában más kerti növényeknek gondot jelenthetnek. A zebrafű kiválóan alkalmazkodik a különböző talajtípusokhoz és éghajlati viszonyokhoz is, ami jelentősen javítja az ültetési siker arányát.