Sziklai ternye (Aurinia Saxatilis) gondozása és amit tudnod kell róla

Függetlenül attól, hogy hány zöld növényed van, mindig lesz hely egy újabb bájos dísznövénynek a növénygyüjteményedben. Az Aurinia Saxatilis, közismert nevén sziklai ternye, remek kiegészítője minden növénygyűjteménynek.

Olvass tovább, ha jobban  meg szeretnéd ismerkedni a sziklai ternyét. Az Aurinia saxatilis (syn. Alyssum saxatile) vonzó, sárgán virágzó virágos növényfaj, ami a Brassicaceae családhoz tartozik.

Ez a díszvirág Ázsia és Európa számos területén őshonos. Virágzik réteken, mezőkön, vagy sziklás és hegyvidéki élőhelyeken is.

Hipnotikus fürtjeikért és könnyed stílusukért díjazott sziklai ternyék világszerte számos kertész szívében különleges helyet foglaltak el. Ha úgy gondolod, hogy ezek a növények az egyetlen tagja a fajtának, akkor nem is lehetsz távolabb az igazságtól!

A sziklai ternyék különböző fajtákból állnak, amelyek mérete, virágszíne, lombozata és textúrája változhat. E fajták közül néhány a „Citrinum”, „Compactum”, „Dudley Nevill Variegated” és „Gold Dust”.

 

 

A sziklai ternye növényről:

 • A termesztés során az Aurinia saxatilis számos elterjedt névvel rendelkezik, köztük a Basket-of-Gold, Yellow alyssum, Gold Dust, Goldentuft, Madwort, Golden alyssum vagy Rock madwort. E nevek némelyike az Alyssum fajhoz való hasonlóságát tükrözi.
 • Feltűnő és bőséges sárga virágú fürtjei miatt az Aurinia saxatilis elnyerte a Royal Horticultural Society rangos Kerti Érdemdíját.
 • A sziklai ternyék nagyon sokoldalúak, így remek kiegészítői lehetnek a tájnak mind beltéri, mind kültéri környezetben. Pompásan néznek ki sziklakertekben, nyaralókertekben, szegélykerti ágyásokban, tömeges (csomós) ültetésekben, határfelületeken, nagy konténerekben és talajtakaróként is.
 • Virágaik nagy mennyiségű nektárt tartalmaznak, ami jelentős tápanyagforrás a jótékony rovarok számára. Általában a méhek és néhány Lepidoptera faj, például pillangók és lepkék beporozzák őket. Hasonlóképpen, ezek a növények vonzzák a vadvilágot.
 • Az Aurinia saxatilis nem mérgező sem az emberekre sem az állatokra. Ezeket a növényeket bárhol nevelheted, anélkül, hogy aggódnod kellene  a kíváncsi gyerekek vagy szőrös barátaid biztonsága miatt.
 • A sziklai ternye nagyon jó társ más növényekkel párosítva. A leggyakoribb társak a Bleeding Heart, a kúszó Phlox, az Evergreen Candytuft, a Grape Hyacinth, a Heartleaf Bergenia, a Red Valerian, a Rock Cress, a Betlehemi csillag és a Tulipa „Bright Gem”.

 

 

 Aurinia Saxatilis sárga virágzata
Aurinia Saxatilis

Az Aurinia Saxatilis jellemzői: áttekintés

 • Ezek a dísznövények az Aurinia nemzetséghez tartoznak, amely pontosan 10 elfogadott virágos növényfajt tartalmaz. Ők ennek a kis nemzetségnek a reprezentatív fajai.
 • A sziklai ternyék lágyszárú és örökzöld virágzó évelők. Ezek az alacsony növekedésű fajok körülbelül 10–41 cm magasak és 31–51 cm szélesek lehetnek.
 • Ezeknek a növényeknek fás gyökereik vannak. Szőnyegképző lombozatuk legfeljebb 33 cm hosszú, szárnyas alaplevelekből és kisebb, egyenes és egyenletes felső levelekből áll, amelyek magas, karcsú, zöldes száron jelennek meg.
 • A levelek élénk szürke-zöld árnyalatúak és egyes fajtákon szőrszálak is megjelenhetnek.
 • Virágzási időszakukban, a tavasz közepétől a nyár elejéig a sárga sziklai ternyék  bőséges, apró, fényes, aranysárga virágok tömegeit termelik. Virágzásuk 4-6 hétig tarthat.
 • A virágzási szezon befejeztével a sziklai ternyék gyümölcsökkel helyettesítik a virágokat. Száraz, 2,5-9 mm hosszú gyümölcsöket teremnek, amelyek éréskor szétnyílnak. Ezek a növények magvetéssel szaporodnak, így könnyen invazívvá válhatnak.

 

 

A sziklai ternye  gondozása

Fényigény

Ha téged is elbűvől ennek a növénynek a szépsége, akkor  érdemes egy kicsit odafigyelned arra, hogy mennyi fényt biztosítasz  a sziklai ternyének. Általános szabály, hogy ezek a növények akkor érzik magukat a legjobban, ha  teljes napfény éri őket.

Mindazonáltal néha részleges árnyékot vagy teljes árnyékot is képesek elviselni, különösen forró éghajlatokon. Ha forró  nyári régióban élsz, délután biztosíts árnyékot a növényeknek.

A sziklai ternyék jellemzően szívósak. A déli régiókban a legtöbb kertész inkább ezeket a növényeket termelik egynyári növényként, nehogy hosszú távon stresszelje őket.

 

Kártevők

Ami a kártevőket és a gombás betegségeket illeti, a sziklai ternye ellenáll a legtöbb problémának. Viszont még akkor is, ha a növényeket megfelelő környezeti körülmények között termesztik, egyes kártevők, például a levéltetvek, időnként zavarhatják őket.

Ezek a betolakodók rendszerint jelen lehetnek a növények lombozatán és súlyos esetekben megeszik a levelek és szárak kis részeit. Ha bármilyen gyanús jelet észlelsz, akkor a levéltetveket kézzel kell leszedned és neemolajat kell kenned a lombozatra, amíg a fertőzés utolsó jeli is eltűnnek.

 

 

sziklai ternye a kövek között
sziklai ternye

A sziklai ternye ültetése

Ha hűvösebb területen élsz, akkor a tavasz az ideális időpont, amikor az utolsó fagyveszély is elmúlt. A virágok ebben a pillanatban történő ültetése segít nekik gyorsabban és könnyebben elhelyezkedni új otthonukban. A meleg időjárású régiókban, különösen a téli hónapokban, az optimális eredmény érdekében tavasszal vagy ősszel kell elültetned a növényeket.

 

Talajigény

Ami a talajt illeti,  nagyon jól tudnak növekedni különböző talajtípusokban, amennyiben nagyon jó vízelvezetéssel rendelkeznek. Ezek a virágok átlagosan homokos talajban virágoznak, de sekély vagy sziklás aljzatokat is képesek elviselni. Kerüld a nehéz agyagot vagy más hasonló termesztőanyagot, hogy megvédd növényeidet a nedves körülményektől és megakadályozd a gyökérrothadást. 

Ha nem nagyon szegény talajban neveled a sziklai ternyéket, akkor nem lesz szükségük kiegészítő műtrágyákra. Valójában a túl sok műtrágyázás miatt a növények kissé rendezetlenek lesznek és kevesebb virágot is termelnek. De ha gyenge talajba van ültetve, évente egyszer, ősszel adhatsz neki  komposztot vagy kis dózisú szerves tápot.

Az idő múlásával a sziklai ternye virágai kissé kaotikussá nőhetnek. Segíthetsz abban, hogy a növények ismét szépek legyenek, ha a virágzási időszakuk végén egyharmadával vagy felével visszavágjod őket. Ez a folyamat nemcsak a növényeket fogja élénkíteni, hanem elősegíti az egészséges új hajtásokat is.

 

 

Sziklai ternye öntözése

A sziklai ternyék termesztése és gondozása során az egyik leggyakoribb probléma általában a túlöntözés. Mivel ezek a virágok szeretik a száraz talajt és nem igényelnek gyakori öntözést a jóllétükhöz, a legjobb nem túlöntözni őket. Hosszú ideig meglehetősen elviselik az aszályt, ezért csak akkor kell beavatkoznod, ha olyan régióban élsz, ahol kevés eső esik.

Az új és fiatal sziklai ternye példányok azonban több vizet fognak igényelni, mint a már kifejlett növények. De ha ezek a növények  már letelepedtek új otthonukban az öntözési rutin nagyon könnyű lesz.

Függetlenül attól, hogy a növények hány évesek, mindig bölcs dolog ellenőrizni a talajt az öntözések között. Amikor a termesztőközeg teljesen kiszáradt csak akkor öntözzük meg a talajt.

 

 

A sziklai ternye szaporítása

Általában a sziklai ternye természetes módon magvetéssel szaporodik, anélkül, hogy további erőfeszítéseket tennénk. De mivel valószínűleg kontroll alatt szeretnéd tartani ezt a folyamatot, összegyűjtheted a magokat és bárhova elültetheted őket.

A magok jobban csíráznak, ha ősszel összegyűjtjük, majd hideg cserépbe szórjuk őket. Győződj meg róla, hogy a magokat sok könnyű és rendszeres öntözéssel látod el, hogy a talaj folyamatosan nedves maradjon. Megfelelő gondozással sok új, egészséges és aranyos palántát fogsz kapni jövő tavaszig.

Egy másik hatékony módszer, hogy többet készíts ezekből a mesés virágokból, az az ősszel való felosztás. Miután a sziklai ternyék befejezték a virágzási szezont, kiáshatod őket a talajból. Osszuk gyökereiket két -három részre, majd ültessük újra mindegyik részt állandó helyére.

Mivel minden jobb, ha megosztod másokkal, miért ne lephetnéd meg családtagjaidat vagy barátaidat  néhány kis sziklai ternyével? Különösen akkor, ha ilyen imádnivalóan néznek ki! Ha sikeresen szaporítod növényeidet, ne felejts el néhányat cserépbe ültetni és szeretteidnek ajándékozni!

 

 

Összefoglaló

Adj esélyt az Aurinia saxatilis-nek és nem fogsz semmilyen problémával találkozni a növény gondozása  során! Csak annyit kell tenned hogy megfelelő fényviszonyokat, hőmérsékletet, jó vízáteresztő talajt és időnként egy kis vizet biztosítasz számukra.

És ha odafigyelsz a megfelelő részletekre, ezek az alacsony igényű növények minden tavasszal szép, aranysárga virágokkal jutalmaznak majd meg.