Rozmaring (Rosmarinus officinalis) gondozása és amit tudnod kell róla – Teljes útmutató

A Salvia Rosmarinus (szin. Rosmarinus officinalis), más néven rozmaring vagy Anthos, a menta Lamiaceae család virágzó cserjefaja. Ez az aromás növény ázsia több régiójában is őshonos, ezenkívül pedig  Portugáliában, Északnyugat -Spanyolországban és a Földközi-tenger több régiójában  is őshonos.

A rozmaringot minden növénygyűjtő kedveli, mivel jól mutatnak és nem igényelnek sok gondoskodást. Nagyon könnyen termeszthetők és gondozhatók, minimális erőfeszítéssel is nagyon jól érzik magukat. Ezek a szépségek elviselik az aszályt és a szárazságot is, így kiváló választás bármilyen típusú kertész számára, különösen a kezdőknek vagy a felejtőknek.

Felkeltette már a figyelmedet? Olvass tovább, hogy további érdekességeket fedezz fel a rozmaringról, valamint arról, hogyan lehet őket termeszteni, gondozni és szaporítani!

 

 

A rozmaring növényről:

 • A termelők szinte minden évszakban termesztik ezeket a növényeket, de a tavasz és a nyár a  legjobb időszak a rozmaring termesztésére. Sőt, leveleik a legaromásabbak közvetlenül a cserjék virágzása előtt.
 • Sokan kedvelik a rozmaring olajat, erős és természetes illata miatt. Illatos parfümökben, samponokban, szobai sprayekben és tisztítószerekben is használják.
 • Ezek a gyógynövények nagy szerepet játszottak a hagyományos orvoslásban és néhányuk még ma is fennmaradt. Gyulladáscsökkentő, antiszeptikus, vérzéselállító, görcsoldó hatása van, ezenkívül hatással van a szívre és az idegekre is és még  sok más tulajdonsággal rendelkeznek.
 • A rozmaring az emlékezés szimbóluma volt a temetések és a háborús megemlékezések alatt Ausztráliában és Európában.
 • A termesztés legnépszerűbb fajtái közé tartozik az „Arp”, a „Blue Spiers”, a „Golden Rain”, a „Severn Sea”, a „Benenden Blue”, a „Prostratus” és a „Blue Boy”. Lenyűgözően néznek ki cserepekben, ágyásokban/szegélyekben, fal melletti szegélyekben és part menti, városi vagy sziklakertekben is.
 • A rozmaring levele  számos kulináris recept fontos összetevője, különösen a hagyományos mediterrán konyhában. Keserű, jellegzetes aromája van, amely  teaként is fogyasztható.
 • Ha főzéshez szeretnéd termeszteni a rozmaringot, a tökéletes és legkellemesebb rozmaringfajták a ‘Tuscan Blue’, a ‘Miss Jessup’ vagy a  ‘Spice Island’.
 • A rozmaring cserjék viszonylag gyorsan nőnek, ezért rendszeresen kell metszeni őket, hogy megőrizzék méretüket és alakjukat vagy azért, hogy aranyos, bokros megjelenést kölcsönözzünk nekik.
 • Bár biztonságosan termesztheted ezeket a növényeket kíváncsi gyerekek körül, enyhén mérgezőek lehetnek a háziállatokra. Tartsd  őket olyan helyen, ahol szőrös barátaid nem érhetik el őket.

 

 

Salvia Rosmarinus
Rozmaring

Rozmaring jellemzői: áttekintés

 • A rozmaring növények a Salvia nemzetséghez tartoznak, amely közel 1000 cserje, egynyári és lágyszárú évelő fajt tartalmaz. Ezt a nemzetséget megosztják egy másik népszerű gyógynövénnyel, amely S. officinalis (zsálya) néven ismert.
 • Örökzöld cserjék, amelyek formája az alacsony, lecsüngő  (trailing) rozmaringtól az egyenesig terjed. Ezek a növények akár 1,5 méter magasságot és szélességet is elérhetik. Egyes példányok akár 2 m magasra is megnőhetnek.
 • Ezeknek a cserjéknek szálas gyökérzetük van, amely a szárból emelkedik ki. Vékony és mérsékelten elágazó gyökereik elég közel nőnek a talaj felszínéhez.
 • Lombjuk tűszerű levelekből áll, amelyek hossza 2-4 cm, átmérőjük pedig 2-5 mm. Általában zöldek, alul pedig  fehér réteggel rendelkeznek.
 • A leveleken apró, sűrű és gyapjúszerű szőröcskék vannak. A szárak elég vastagok, barna vagy szürke, fás szerkezetűek.
 • A régiótól és a környezettől függően ahol nőnek, a rozmaring virágzási ideje változó lehet. Meleg éghajlaton folyamatosan virágoznak. Mérsékelt éghajlaton azonban  csak tavasszal és nyáron virágoznak.
 • Bár  a rozmaring virága kicsi, mégis egyedülállóak. A tövek mentén fürtökben jelennek meg és fehér, rózsaszín, kék vagy lila árnyalatokban pompáznak.
 • Vonzó megjelenésének köszönhetően a rozmaring remek társa lehet olyan virágos növényeknek, mint a metélőhagyma (chive), a kasvirág (Coneflowers), a kúszó kakukkfű, az orvosi vízitorma (nasturtium) és  fűtenger (New Zealand Wind Grass).

 

Rozmaring gondozása

Fényigény

Általában a rozmaringnak naponta hat -nyolc óra erős és közvetlen napfényre van szüksége. Ezért ajánlatos  a kert legfényesebb részére ültetni. Viszont ügyelj arra, hogy megvédd a növényt minden szélsőséges körülménytől, például a zord délutáni napfénytől.

Beltéren helyezd a cserjét keleti vagy déli fekvésű ablakok közelébe, hogy elegendő napfényt biztosíts a rozmaring számára.

Ami a hőmérsékletet illeti, a legtöbb rozmaring fajta elviseli mind a hűvösebb, mind a melegebb körülményeket. Átlagos szobahőmérsékleten jól érzik magukat és sok kertész nyáron is gond nélkül a szabadban tudja tartani őket. Ezek a növények fagyállóak -1 ° C- ig. Hűvösebb hőmérséklet esetén a növényeket cserépben kell nevelni és télen be kell vinni egy melegebb helyre.

 

Páratartalom

Ha úgy döntesz, hogy a rozmaringot beltéren szeretnéd termeszteni, akkor minden áron  el kell kerülnöd a magas páratartalmakat. Rossz légkeringésű és magas páratartalmú környezetben ezeknek a cserjéknek nagyobb az esélyük a lisztharmat fertőzésre. Bár ez a gomba nem öli meg azonnal növényt, idővel gyengíti és visszafordíthatatlan károsodást is okozhat.

Szerencsére a megelőzési módszerek és a kezelés összességében nem olyan nehéz. Kiegyensúlyozhatod a páratartalmat, ha hagyod, hogy a talaj kiszáradjon az öntözések között és rendszeresen párásítsd  a lombozatot. Mozgasd a cserjéket teljes napfényben és szimulálj szeles légkört egy ventilátor segítségével naponta több órán keresztül.

 

rozmaring levelei
Salvia Rosmarinus

Kártevők

Javasoljuk, hogy télen ellenőrizd a  rozmaringot a pók atka és a levéltetű fertőzések miatt. Fertőzés esetén a lehető leghamarabb puszta kézzel távolítsd el a kártevőket. Ha a fertőzés nagy  és elterjedt, rendszeresen permetezheted a cserjét rovarirtó szappannal, hogy megszabadulj a problémától.

 

 

Rozmaring szaporítása

A rozmaring a legjobban homokos, savas vagy lúgos talajokban érzi a legjobban magát, amelyek pH -tartománya 5,0 és 8,0 között van. Természetes élőhelyükön ezek a cserjék sziklás hegyoldalakon nőnek és nem szeretik a gyökerek körüli nedves körülményeket. Ügyelj arra, hogy a rozmaringot olyan talajba ültesd, amely kiváló vízelvezetéssel rendelkezik.

Ezek a bokros barátok nem igényelnek sok gondoskodást, de hasznukra válik egy kis trágyázás tavasszal. Tápozd a rozmaringot hínár- vagy halemulzióval, ezek fokozzák a növekedést és segítenek a virágzásban. Az optimális eredmény érdekében hetente egyszer permetezd a növény lombját ezzel az emulzióval.

 

 

A rozmaring átültetése

A legtöbb cserepes növényhez hasonlóan a rozmaring cserjéket is rendszeresen át kell ültetni, hogy megfelelő növekedési körülményeket biztosítsunk számukra. Idővel a talaj  elveszíti minőségét a gyökérnövekedés és az öntözés miatt. Ne feledd, hogy ezeket a növényeket évente egyszer, tavasszal ültesd át, amikor cserepük már túl kicsi.

Először is keress egy edényt, amely egy mérettel nagyobb, mint az azelötti. Ha megvan a tökéletes cserép, óvatosan ásd ki a rozmaringot és távolítsd el a felesleges szennyeződést a gyökerekről. Töltsd fel az új cserepet  friss virágfölddel, ültesd bele a cserjét és várj néhány napot, mielőtt megöntözöd, hogy hagyj egy kis időt a  gyökereknek a megtelepedésre.

Ha meg szeretnéd őrizni a  kis rozmaringok jelenlegi méretét és formáját, vágj le néhány centiméternyit  a gyökerekből és ültesd őket ugyanabba a cserépbe. Ebben az esetben a lombozat metszése is kötelező, hogy elkerüljük a gyökerek túlterhelését.

 

 

Rosemary növény

Rozmaring öntözése

A legjobb dolog a rozmaringban az, hogy néhány napra elfelejtheted öntözni őket, mivel nem igényelnek sok vizet. Ezek az aszálytűrő cserjék nagyon jól fogják érezni magukat, ha csak akkor adunk nekik vizet, ha a talaj már teljesen száraz. Azonban nem tudják elviselni a nedves körülményeket, például a túlöntözött vizes talajt.

Elég nehéz lesz nekik felépülni a túl sok víz után. A rozmaring érzékeny a gyökérrothadásra, ezért kerülni kell a túlzott öntözést. Ügyelj arra, hogy mindig ellenőrizd a talajt az öntözések között, különösen a cserepes növények esetében. Az optimális vízelvezetés érdekében a cserjét olyan cserépbe ültetheted, amelynek alján vízelvezető lyukak vannak.

 

Rozmaring szaporítása

Személyiséggel és szépséggel rendelkező növények,  ezért a rozmaring cserjék tökéletesek minden otthonban  vagy kertben. Mivel nagyon könnyű szaporítani őket, ezért légy bátor és készíts minél több palántát.Viszont ha nincs túl sok helyed otthonodban vagy a kertedben, mindig meglepheted barátaidat  és családodat egy illatos ajándékkal!

A legjobb módszer a rozmaring szaporítására, a  dugványok. Keress puha és egészséges szárakat az új hajtásokon és vágd le őket, körülbelül 5 cm hosszúak legyenek. Távolítsd el a leveleket az ág alsó feléről és hagyd érintetlenül a felső leveleket. Az optimális eredmény érdekében ültetés előtt mártsd a dugványok alsó végét gyökereztető hormonba.

Tölts fel egy cserepet friss, steril vetőmag -keverékkel és vízzel, amíg nedves nem lesz és ültesd bele a dugványokat. Helyezd a rozmaring dugványokat meleg helyre, ahol sok fényes, közvetett fényt kaphatnak.

Ha naponta párásítod a dugványokat és megőrzöd a talaj nedvességtartalmát, akkor az ültetés után 2-3 héten belül új növekedés jeleit veheted észre. Ha a kis rozmaringoknak erős gyökerei vannak, átültetheted őket  külön cserepekbe.

 

 

Összefoglaló

A rozmaring remek a növénygyüjteményed növelésére. Gyönyörűen néznek ki és minimális odafigyeléssel akár 30 évig is melletted lehetnek. Mi lehet annál kifizetődőbb, mint az idő nagy részét a cserjés barátaiddal tölteni?