Évelő fűszernövények, amiket elültetsz és évről évre szüretelhetsz

A fűszernövények rendkívül egyszerű kiegészítői a zöldségeskertnek. Sokkal olcsóbb elültetni őket, mint megvenni a boltban – csak megragadsz néhány fűszernövényt itt-ott a kedvenc ételeidhez!

Míg az olyan egynyári fűszernövények, mint a bazsalikom és a koriander népszerű kerti fajták, az évelő fűszernövények, amelyek évről évre visszatérnek, nagyszerű befektetésnek számítanak.

Ültesd el őket egyszer, és évekig szüretelhetsz! Ráadásul viszonylag olcsók, és általában elég érettek ahhoz, hogy már az első szezonban leszedjük és megfőzzük őket.

Néhány ilyen fűszernövény nem bánja a hideg időjárást, így az ország számos részén akár késő ősszel és kora télen is betakaríthatjod őket. Szóval ragadd meg a kerti szerszámaidat, és készülj fel az ültetésre!

A legtöbb fűszernövény nem kényes a talajtípusokra, így a legkülönbözőbb kerti körülmények között is megállják a helyüket. Ültetéskor adj nekik napos helyet a kertben, vagy cserepekben a teraszon.

A legtöbb fűszernövénynek teljes napfényre van szüksége, ami napi 6 vagy több órát jelent. És ne felejts el olyan fűszernövényeket választani, amelyek túlélik a telet nálunk, hogy a legtöbbet hozhasd ki belőlük!

Az évelő fűszernövényeknek van néhány váratlan előnye is, mivel sokuk kiváló beporzó növény, és ritkán zavarják őket kártevők vagy betegségek. Ezek az évelő fűszernövények tökéletesek bármelyik otthoni szakács számára, hogy idén kiegészítsék a kertjét.

 

 

Télálló Évelő fűszernövények

Zsálya

zsálya

A zsálya jól érzi magát a hőségben, és késő tavasszal vannak a legszebb virágai. Ráadásul a beporzók is imádják! Ha egyszer megtelepedett, szuper hidegtűrő. Tökéletes húsok, levesek, pörköltek, zöldségek főzéséhez és öntetek készítéséhez. Fontold meg más fajták, például az ananászzsálya ültetését, hogy feldobd a gyümölcssalátákat, vagy jeges teához add.

 

Kakukkfű

Kakukkfű

A kakukkfű alacsonyan növő évelő növény, amely kora tavasszal gyönyörű, apró, rózsaszín vagy lila virágokat hoz. Valójában nagyszerű talajtakaró, kevés karbantartással! Sokféle fajtája létezik, többek között citromos, narancsos és levendulás kakukkfű.

 

Lestyán

Lestyán

A Lestyán egy régimódi fűszernövény, amelyet többnyire figyelmen kívül hagynak, pedig nem kellene! Ennek a szívós növénynek a levelei édes, zelleres ízűek. Hő- és hidegtűrő, és egyetlen szezon alatt akár 5 láb magasra is megnőhet. Próbáld ki levesekben vagy salátákban.

 

Oregánó

oregánó

Az oregánó rendkívül szívós, és a nyár folyamán rengeteg apró fehér vagy rózsaszínű virága van, amelyeket a beporzók imádnak. Magokat is hullat a kertben, így néhány év múlva pár másik oregánó növény is kicsírázhat! Ez az egyik olyan évelő fűszernövény, amely elviseli a kis árnyékot. Az oregánó mindenféle mediterrán étel klasszikusa.

 

Metélőhagyma

Metélőhagyma

A metélőhagyma rendezett csomókban nő, és tavasz közepén szép lila virágokkal díszítik. Mind a levelek, mind a virágok teljesen ehetőek. Önmagát is elveti, így később új metélőhagyma növények is felbukkanhatnak a kertben. A metélőhagyma ízletes burgonyás ételekben, levesekben, salátákban és alapvetően minden olyan receptben, amelyhez enyhe hagymaízű ételek illenek.

 

Menta

Borsmenta

Mivel a menta szinte úgy nő, mint a gyomnövény, először egy edénybe kell ültetni. Ezután az egész edényt a talajszintig merítsd alá, hogy a növekedését megfékezd. A menta sokféle ízben kapható, többek között a lándzsás menta, a csokoládés menta és az almás menta. Jeges teában, koktélokban és pékárukban is kiváló.

 

Téli Sóska

sóska

A téli sóska alacsony, bokros alakú, fehér virágokkal. Rokona a nyári sóska, amely egynyári, de íze intenzívebb. Add hozzá hal- és húsételekhez vagy mártásokhoz, mert földes, csípős, a kakukkfűre és a mentára emlékeztető íze van.

 

Levendula

levendula

A levendula nemcsak gyönyörű, de a virágait is le lehet szedni, hogy könnyed ízt adjanak a pékáruknak. Természetesen a barkácsgyertyákhoz is remek alapanyag! Sokféle fajta létezik, ezért győződj meg róla, hogy a megvásárolt típus túléli a telet a saját országrészedben.

 

Orosz Tárkony

Tárkony

Az orosz tárkony finom, pengeszerű lombja szárítva vagy frissen tojás-, hal- vagy húsételekhez használható. Íze enyhébb, mint a francia tárkonyé, és rendkívül hidegtűrő, mivel Szibériából származik!

 

Római Kamilla

Kamilla

A kamilla szép, százszorszép virágokat hoz, amelyeket le lehet szedni, szárítani és forró vízben áztatni, hogy teát készítsünk belőlük. Keresd a római kamillát, amely évelő növény a német kamillával szemben, amely egynyári növény. Tollas levelei vonzó talajtakarószerű növénnyé is teszik.

 

Sóska

A sóska olyan örökzöld növény, amelyet nehéz besorolni. Gyógynövény? Vagy egyfajta zöldség? Valójában mindkét kategóriába beleillik, és az egyik legkorábban megjelenő növény, amely tavasszal bújik elő. Élénk citromos ízét friss saláták vagy párolt zöldségek ízesítésére használhatjuk.

 

Citromfű

citromfű

Ennek az évelő fűszernövénynek a citromillatú, mentaszerű levelei kellemes kiegészítője a kertnek. Távolítsd el a virágokat, nehogy elvetesse magát, különben előfordulhat, hogy ez a növény az egész kertet elfoglalja. Leginkább egy csésze finom tea főzésére használják.

 

Kapor

Kapor

Bár a kapor egynyári növény, virágzás után annyi magot hullat, hogy a következő tavasszal újra felbukkan. A virágok mutatós, csipkés szerkezetűek, amelyek vonzzák a beporzókat. Leginkább saláták, savanyúságok és halételek ízesítésére használják.

 

Koriander/Cilantro

Koriander

Lehet, hogy már hallottad mindkét kifejezést, és egy kicsit összezavarodtál. Hogy tisztázzuk a dolgokat, a Cilantro a levél, míg a Koriander a mag, amely a virágzás után képződik. A koriander hűvös időjárású egynyári növény, de ha hagyjuk, hogy magokat ejtsen, azok jövő tavasszal vagy az őszi lehűléskor újra kihajtanak.