32 különböző Levendula fajta

A levendula egy rendkívül népszerű, sokféleképpen felhasználható növény. A legtöbb ember gyönyörű virágairól és édes illatáról ismeri. A rómaiak a levendula illatát a rovarok, például az egerek elűzésére használták a házból. Mások a virágokat banketten, konyhai célokra és gyógynövényekként használják.

A levendulából több mint 40 különböző fajt termesztenek. Ezeket vagy díszítés vagy olajnyerés céljából ültetik. A különböző fajták nemcsak különböző felhasználási módokkal rendelkeznek, hanem különböző éghajlaton és talajon is élnek.

A levendula fajták változatos típusokban különböznek, beleértve a virágokat, a leveleket, a színeket és a virágzási időt.

Ez a cikk a levendula különböző fajtáit, virágzási idejüket és felhasználásukat ismerteti. Olvasd végig, hogy segítsen kiválasztani a kívánt fajtát, amellyel díszítheted kertedet.

 

 

Hányféle Levendula Létezik?

A levendula az egyik legkönnyebben megtalálható növény, mivel szinte mindenhol nőhet. Az 50 különböző fajba sorolt 450 fajta az egész világon elterjedt. Ez persze még nem a teljes szám, mivel még sok fajta vár felfedezésre.

Léteznek ugyanis hibridek is, amelyek különböző fajok keverékei. A levendulák világszerte elterjedtek, mivel bármilyen éghajlaton jól megélnek, és nem igényelnek sok gondozást.

 

 

Tartalomjegyzék

Levendula fajták – 32 népszerú Típus

Angol Levendula (Lavandula Angustifolia)

A Lavandula Angustifolia a legelterjedtebb levendulafajta. Ezt a levendulafajt korábban angol levendula vagy valódi levendula néven is ismerték. A Földközi-tenger vidékéről származik. Ők felelősek a provencei mezőkön látható hatalmas lila tenger kialakításáért.

Annak köszönhetően, hogy bármilyen talajviszonyok között képes növekedni, az Angol levendulát termesztik a legtöbbet. A kertészek pedig kereskedelmi célokból is szeretik. Ahogy az a levendulanövényektől elvárható, az Angol nem okoz csalódást, ha a kívánt illatról van szó. Illatfelhőt bocsát a levegőbe, amikor a lábad hozzáér.

A gyönyörű növény virágfürtöt alkot, ezért virágzatnak nevezik. A virágok lila árnyalatban jelennek meg, amelyek nagy területet boríthatnak be. Más fajták a lila, a halvány levendula, a kék tónusú lila és a szürkés rózsaszín között mozognak.

Az Angol levendulát széles körben használják főzéshez és a potpourrihoz használt illóolajok előállítására. A Lavandula angustifolia szintén különböző fajtákban kapható. Itt vannak a különböző fajták, amelyeket különböző helyeken találhatsz. Nézzük hát meg az Angol levendula különböző fajtáit, amelyek a föld alatt nőnek.

 

1. Betty’s Blue (Lavandula angustifolia ‘Betty’s Blue’)

Lavender betty blue
Flick.com

Ez a levendula kerekded formákban nő, és nevéhez méltóan sötétlila-kék virágokat növeszt. Ez egy kompakt és rendezett Angol levendula, amely tökéletes doom of garden alkot. Legjobban kis sövényként nő. A Betty’s Blue kissé magasabbra nő, mint más, fajtájához tartozó levendulák, ami a maga nemében egyedivé teszi. A levendulavirágok frissen vágva és szárítva is értékesek.

 

2. Folgate (Lavandula angustifolia ‘Folgate’)

Lavandula angustifolia ‘Folgate’

A Folgate Angol levendulafajta egyszer vagy kétszer virágzik a tavasz közepe vagy vége felé. Lila virágai gyönyörűen kiemelkednek az örökzöld lombozatból. Alkonyatkor a virágok ultraibolya színűnek tűnhetnek. A Folgate szívós levendula, amely a hideg hőmérsékletet is jól tűri, bár a teljes napfényt nagyra értékeli.

Mindig minden évben visszatér, amint a tél elmúlt, hogy gyönyörű virágtengerrel díszítse kertedet. A Folgate levendulát illóolaj előállítására termesztik.

 

3. Hidcote (Lavandula angustifolia ‘Hidcote’)

Lavandula angustifolia ‘Hidcote

A Hidcote egy élénk lila színű levendulavirág, amely a körülmények ellenére bárhol megterem. Ez a levendulafaj tökéletes a kertészkedéshez. Elnyerte a Royal Horticultural Society által díjazott Award of Garden Merit díjat is. Ez azt jelenti, hogy a Hidcote sosem lesz rossz választás a kertedben. És igen, ez egy nagyon szívós fajta, amelyet szinte bárhol termeszthetsz.

Az Angol levendulafajta késő tavasszal és kora nyáron virágzik. Ha szereted a virágokat, a Hidcote tökéletes választás, ha szép kertedet díszíteni szeretnéd. Ez a kerti levendula ugyanis még kiszáradása után is megőrzi élénk színét.

 

4. Jean Davis (Lavandula angustifolia ‘Jean Davis’)

Lavandula angustifolia ‘Jean Davis
forrás: https://www.hooksgreenherbs.com/

Láttál már élénkzöld lombot a környékeden? Az a Jean Davis levendula. Ez a levendula nem csak a szép neve miatt népszerű, hanem azért is, mert a szárazsággal szembeni ellenálló képessége miatt könnyen termeszthető. Finom halvány rózsaszínt termel, amely a tipikus levendulához hasonlóan virágzik.

A levendula mind virágaiból, mind lombozatából kellemes illatot áraszt. Ha pedig megmetszed, teltebb és szebb megjelenést nyersz. A metszést tavasszal is elvégezheted, ha azt szeretnéd, hogy új rügyek képződjenek.

 

5. Lavenite Petite (Lavandula angustifolia ‘Lavenite Petite‘)

Lavandula angustifolia ‘Lavenite Petite
flickr.com

A Lavenite Petite egy Angol levendulafajta, amely gyönyörű nevet visel. Nos, szépsége nem csak a nevében, hanem a megjelenésében és az illatában is rejlik. A tavasszal megjelenő virágai 6 hüvelyk hosszúak. Amikor megmetszed a növényeket, az bokrosabb buja lombozatot növeszt. A metszés nyáron történik.

 

6. Little Lottie (Lavandula angustifolia ‘Little Lottie‘)

Lavandula angustifolia ‘Little Lottie

A Little Lottie a nevéhez hasonlóan törpe levendulafajta, amely az Angol levendulafajok közé tartozik. Kb. 30 cm magasra nő, és meleg téli éghajlaton termesztve örökzöld növény lehet.

A Little Lottie-t halvány, lilás-rózsaszín virághajtásairől ismerheted fel. Ezek gondosan a zöldesszürke lombozat felett helyezkednek el. A Little Lottie száraz talajban, teljes napsütésben érzi jól magát. Tökéletesen alkalmas gyönyörű kerti szegélyek kialakítására.

 

7. Melissa (Lavandula angustifolia ‘Melissa’)

Lavandula angustifolia ‘Melissa’
forrsá: ashridgetrees.co.uk

Úgy tűnhet, mintha az összes emberi név a levendulavirágból származna, ami még csodálatosabbá teszi őket. A Melissa illata csodálatos. Tiszta fehér színt ölt magára egy finom rózsaszín pírral, ahogy öregszik. A Melissa azért különbözik a többi rózsaszín virágú levendulától, mert hosszabb ideig virágzik.

 

8. Melissa Lilac (Lavandula angustifolia ‘Melissa Lilac’)

Lavandula angustifolia ‘Melissa Lilac
Lavandula angustifolia ‘Melissa Lilac

A Melissa Lilac ezüstszürke leveleivel lenyűgöző látványt nyújt. A Melissa Lilac virága egy illatos bolyhos virág. Mind a levelei, mind a virágai kellemes illatot árasztanak, amikor megérintjük őket. Ha tavasz végén megmetszed a növényt, nyáron gyönyörűen virágzik majd. Nagyon szépen mutatnak ha kerti szegélyekbe ültetjük őket.

 

9. Miss Katherine (Lavandula angustifolia ‘Miss Katherine‘)

Lavandula angustifolia ‘Miss Katherine

Miss Katherine rózsaszín virágokat növeszt, gyönyörű sötét árnyalatokkal. Jól elvezetett, lúgos talajban, teljes napsütésben érzi jól magát. A gyönyörű Miss Katherine évente egyszer virágzik késő tavasszal vagy kora nyáron. Örökzöld növény, amely forró, száraz körülmények között is megél. Bárhová ültetheted, és nagyon kevés gondozás mellett is jól érzi majd magát.

 

10. Munstead (Lavandula angustifolia ‘Munstead‘)

A Munstead levendula nagyon népszerű, kompakt természetének köszönhetően. A levendula lila-lila virágai vonzó, ezüstös lombozatúak és erős illatot árasztanak. Ha azt szeretnéd, hogy ez a levendulanövény szépen nőjön és díszítse kertedet, fontold meg a nyolc hüvelykesre való metszést télen és háromhavonta.

 

11. Nana Alba (Lavandula angustifolia ‘Nana Alba‘)

A Nana Alba különbözik más Angol levendulafajtáktól. Nem a népszerű rózsaszín árnyalatot veszi fel, hanem fehér virágokat hoz létre. A virágok rövid, merev hajtásokban nőnek. Rövid, bokros lombozatuk szürkés levelekből áll. A Nana Alba egy népszerű miniatűr típus, amely nyár közepén virágzik, és tökéletes virágágyásokba illeszthető.

 

12. Rosea (Lavandula angustifolia ‘Rosea‘)

Lavandula angustifolia ‘Rosea

A Rosea egy rózsaszínű fajta, amely habos virágokat növeszt. Az emberek szeretik ezt a levendulanövényt, mert gyönyörű virágágyásokat és kerteket hoz létre. Ezek a szívós növények átlagos növekedési sebességgel rendelkeznek. Gyönyörű virágaikat késő tavasz és nyár táján hozzák.

 

13. Royal Purple (Lavandula angustifolia ‘Royal Purple‘)

Lavandula angustifolia ‘Royal Purple‘

A Royal Purple nagyon elismert erős illatú lila virágairól. Az Angol levendula nagyon szépen mutat, amikor kora nyáron virágzik. Lila színét száradás után is megőrzi. A virágok kötetlen sövényként nőnek és lenyűgözően alacsonyan.

 

14. Thumbelina Leigh (Lavandula angustifolia ‘Thumbelina Leigh‘)

A Thumbelina Leigh egy ismert levendula erős illata miatt. A levendula akár egy láb magasra is megnő, és jól érzi magát a jó vízelvezetésű talajban, teljes napsütésben. Más Angol levendulafajtáktól eltérően sötétkékes, dús hajtásai alapján különböztethetjük meg.

Növényei évente akár háromszor is virágzanak, többnyire nyáron. A legtöbb kertépítő ezt a levendulát kerti szegélyként használja, és ezt nagyon szépen teszi.

 

 

Portugál Levendula (Lavandula Latifolia)

A Portugál levendula Portugáliából származik egészen Észak-Olaszországig. Sokan használják a Lavandula latifoliát beporzónak, hogy különböző hibrid levendulákat hozzanak létre. Ez a levendulafaj egyszerűbb és elegánsabb virágtípusokat ábrázol.

Kulináris ételekben és italokban használják. Leveleik és virágaik édes illatot árasztanak, amely nemcsak az embereket, hanem a pillangókat és a méheket is vonzza.

 

15. Broadleaf 

Broadleaf levendula
forrás: https://www.nature-and-garden.com/

A Broadleaf a Portugál levendula egyik fajtája, amely a legerősebb illatú. A levendulának egyedi és gyönyörű zöld lombja van, amely szinte bundának tűnik. Halványlila virágai hosszú hajtások tetején nőnek.

Erős aromájának köszönhetően a Broadleaf-et gyakran használják az aromaterápiában. A Broadleaf édes illata számos hasznos rovart, például pillangókat és méheket vonz. Ez a levendulanövény közvetlen napfényben és meleg éghajlaton fejlődik a legjobban. A Broadleaf levendula örökzöld növény.

 

16. Portuguese Giant (Lavandula stoechas ‘Portuguese Giant’)

Lavandula stoechas ‘Portuguese Giant

A Portuguese Giant nagyon széles virágokkal rendelkezik, ahogy a neve is sugallja. Nem túlzás ezt a növényt “óriásnak” nevezni, mert nagyon nagy, mutatós virágfejeket hoz. A nagy virágok extra nagy hajtásokon vagy körülbelül 10-12 hüvelykről nyílnak, és egyvégben virágoznak.

A levendulának nagyon erős illata is van, ezért barátságos a méhek számára. Nagyon jól fejlődik, ha napfény éri, és késő tavasszal virágzik.

 

 

Hibrid Levendula/Lavandin (Lavandula x intermedia)

A hibrid levendulafajok az Angol és a Portugál levendula keresztezésével jöttek létre. Ez a levendulafajta hatalmasra nő, nagy és több virághajtással rendelkezik. A hibrid levendula később virágzik, mint más fajok, és teljes napfényt igényel a tökéletes növekedéshez.

A virágok frissen vágva és szárítva is hasznosak, a különböző felhasználási lehetőségeiknek köszönhetően. A kertet is gyönyörűen díszíthetik. A hibrid virágok különböző fajtái a következők;

 

17. Grosso (Lavandula x intermedia ‘Grosso’)

Lavandula x intermedia ‘Grosso

A Grosso könnyen felismerhető sötét és magas száráról. Sötétlila virágokat is hoznak. A többi levendulafajtától eltérően a Grosso nem rendelkezik erős illattal, bár még mindig jó illatú. A maga nemében egyedülállóak, mert szeretik a téli éghajlatot, és akár 15 fokos hőmérsékleten is képesek boldogulni.

 

18. Hidcote Giant (Lavandula x intermedia ‘Hidcote Giant’)

A Hidcote egy másik levendulafajta, amely hatalmas szárai miatt népszerű. A levendula tökéletes a kertészkedéshez, mivel szépen terjed, és nagyon szép lila színt produkál. Ez a levendulafajta a nyári hőségben is olyan jól fejlődik. Édes illata miatt a méhek és a pillangók jóbarátja lett.

 

19. Impress Purple (Lavandula x intermedia ‘Impress Purple‘)

Az Impress Purple levendula nagyon fontos szerepet tölt be az emberi életben. Ezt a levendulafajt csokrokban használják. Magas csokraik, amelyek lila virágokból állnak, biztosan mindenkit lenyűgöznek. Sötét színük különbözteti meg őket a többi levendulafajtól.

 

20. Lavandin (Lavandula x intermedia)

Lavandula x intermedia

A Lavandin levendula az Angol és a Portugál levendula keverékeként született egyedi típus. Ennek a kombinációnak köszönhetően a Lavandin a hideg és a meleg időjárásnak egyaránt ellenáll. Amikor azonban az időjárás kedvez neki, ez a levendula gyorsan terjed, és nagyon könnyen karbantartható. Illatáért is különösen szeretik. Könnyen termeszthető és karbantartható.

 

21. Phenomenal (Lavandula x intermedia ‘Phenomenal‘)

Lavandula x intermedia ‘Phenomenal

A Phenomenal virágok hajlamosak korábban virágozni, mint más virágok, ezért vonzzák a méheket és a pillangókat. Kellemes illatú, ibolyakék szirmokat hoznak. A növény akár 30 láb magasra is megnőhet. Kertedben is termesztheted őket, és előbb élvezheted majd gyönyörű színét, mint bármely más virágét a környéken.

 

22. Provence (Lavandula x intermedia ‘Provence‘)

A Provence azon levendulafajták közé tartozik, amelyek nedves körülmények között és beltérben is jól érzik magukat. Ha szereted a szobanövényeket, ez a levendula tökéletes számodra. A Provence akár három láb magasra is megnőhet, és édes illatot is termel. Bár szobanövényként is tökéletes, gondoskodnod kell arról, hogy a nap elérje őket.

 

23. Seal (Lavandula x intermedia ‘Seal‘)

A Seal levendula a legmagasabb levendulafajok közé tartozik. Ez a levendula akár három láb magasra is megnőhet. A Seal levendula a talaj állapotától függetlenül mindenhol képes nőni. Ha sziklás kerted van, érdemes termesztened ezt a levendulanövényt. A Seal nem termel olyan erős illatot, mint más virágok, de mégis édes illatú.

 

Spanyol Levendula (Lavandula Stoechas)

Angol társaihoz hasonlóan a Spanyol levendula is az aromája miatt népszerű. De abban különbözik a többi fajtától, hogy jól tűri a forró éghajlatot. Leginkább a mediterrán régió forró, száraz éghajlatán találhatók. Így hát, ha melegebb éghajlaton élsz, íme néhány különböző Spanyol levendulafajta, amelyek termesztését megfontolhatod a kertedben.

 

24. Anouk (Lavandula Stoechas ‘Anouk’)

Lavandula Stoechas ‘Anouk

Az Anouk korábban virágzik, mint a legtöbb fajtársa. A virágok tavasz közepétől nyílnak dús, mélylila fejecskékből. Szirmaik világos lilás színt ábrázolnak. Az Anouk arról is ismert, hogy más levendulafajtáknál jobban bírja a meleg hőmérsékletet és a forróbb nyarakat.

 

25. Ballerina (Lavandula Stoechas ‘Ballerina’)

Lavandula Stoechas ‘Ballerina’

A Ballerina egy Spanyol levendula, amely nagyon határozott hagymákat nevel és fehér virágokat hoz. Amikor a növény beérik, fehér virágai rózsaszínűre és lilára fakulnak. Ez teszi őket nagyon egyedivé más levendulafajtákkal szemben. A Ballerina olyan éghajlaton érzi jól magát, ahol enyhe a nyár és a tél, de szereti a napot. Erősen illatos virágai évente kétszer nyílnak.

 

26. Fathead (Lavandula Stoechas ‘Fathead’)

A Fathead levendulafaj hosszantartó virágokkal rendelkezik, amelyek kerek szirmokat ábrázolnak. Virágaik sötétlila vagy rózsaszínűek. A Fathead közvetlen napsütésben fejlődik jól.

 

27. Fringed Lavender (Lavandula Dentata, French Lavender)

A Fringed Levendulát kivételes szépségéért szeretik. A levendulának egész nyáron bőséges gyönyörű virágai vannak. Ez a levendula azért is egyedülálló, mert kivételesen jól bírja a hőséget és a szárazságot, ezért tökéletes a napos területekre. A virág gazdag méreteivel, illatával és nyugtató hatásával biztosan ékesíteni fogja kertedet.

 

28. Kew Red (Lavandula Stoechas ‘Kew Red’)

Lavandula Stoechas ‘Kew Red

Ez egy egyedülálló Spanyol levendulafajta sötét rózsaszín szirmokkal. A szirmok messziről vörösnek látszanak, innen is származik a neve. A Kew Red levendula nagyon erős illatot is áraszt. Ennek a levendulának hosszú virágzási időszaka van, amely tavasztól őszig tart. Virágai egész évben láthatók, amíg az éghajlat enyhe.

 

29. Regal Splendour (Lavandula Stoechas ‘Regal Splendour‘)

Lavandula Stoechas ‘Regal Splendour

A Regal Splendour bizonyára méltó a nevéhez. Ez a levendula gyönyörű keveréket alkot liláskék virágfejeivel és rózsaszín-lila virágaival. A növény akár három hüvelyk magasra is megnő, és erős illata minden bizonnyal vonzza a hasznos rovarokat, például a méheket.

 

30. Egyiptomi Levendula (Lavandula Multifida)

Az egyiptomi levendula szőrös levelei miatt különbözik a többi fajtól. Levelei páfrányra emlékeztetnek, ezért páfránylevelű levendulának is nevezik. Illatuk is különbözik a többi levendulától.

Szinte savanyúnak tűnik. Az egyiptomi levendulát azért kedvelik, mert nagyon gyorsan terjed és késő tavasszal virágzik. Öntözés nélkül is jól fejlődnek, ha jó vízelvezetésű talajba ültetik őket.

 

31. Francia Levendula (Lavandula Dentata)

Lavandula Dentata

A Francia levendula finom, halványabb színű virágokat hoz, mint a többi levendulanövény. Ez a levendula különböző éghajlati viszonyok között is jól fejlődik. De a szélsőséges hőmérsékleteket nem tűri. Ezen fajta meglehetősen nagy, fehéren terjed, és akár két láb magasra is megnőhet.

 

32. Törpe Levendula

Törpe levendula

A Törpe levendulák jól fejlődnek a napon. A magas hőmérsékletnek ellenállnak, de árnyékban nem fejlődnek jól. Ezek a levendulák csak kb. 20-40 cm-esre nőnek, és akkor sem nőnek nagyobbra, ha túlöntözöd őket.

Kompakt méretük ellenére nagyon lenyűgöző illatúak. A törpe levendula tökéletesen alkalmas sétányokhoz, kerti szegélyekbe és sziklakertekbe. Illatos lila virágaikkal gyönyörű, lombhullató kertet varázsolnak.

 

 

Gyakran ismételt kérdések

Melyik levendula termeszthető a legkönnyebben?

Ha a legkönnyebben termeszthető levendulát keresed, akkor válaszd az Angol fajtákat. A Munstead és a Hidcote azon Angol levendulafajták, amelyek könnyen nőnek és nagyon kevés gondozást igényelnek.

Hideg és meleg éghajlaton egyaránt megélnek. Ezek a típusok könnyen hozzáférhetők, és a kertészek nagyra értékelik őket. Kereskedelmi céllal termesztik őket, erős illatuk miatt kedvelve.

 

Melyik a legszívósabb levendula?

Ha a legszívósabb levendulákról van szó, akkor az Angol fajták még mindig az élen járnak. Ezek levendulafajták élnek a legtovább, ha megfelelően metszik őket.

Gyönyörűen fognak mutatni és akár 20 évig is megőrzik az illatukat. Elviselik a hideg hőmérsékletet és a nagyobb mennyiségű csapadékot. A hibrid levendulák egyes fajtái is hasonlóan strapabíróak.

 

Melyik levendula virágzik a leghosszabb ideig?

Ha a leghosszabb ideig szeretnéd élvezni a levendula édes illatát, érdemes Spanyol levendulát termesztened. Feltéve, hogy minden virágzás után levágod a virágaikat, tavasztól nyárig több virágzást is produkálnak. Kertedet egész szezonban gyönyörűvé varázsolhatod levendulavirágokkal, ha korán és későn virágzó növényeket is ültetsz.

 

Mérgező a levendula a kutyák számára?

Egyes kutyák allergiás reakciót mutatnak a levendulaolajra. Olyan tüneteket észlelhetsz, mint az irritáció vagy viszketés. Másoknál fennáll a mérgezés veszélye, ha nagy mennyiségben fogyasztják az olajokat.

A méreg a levendulában található vegyületből, a linaloolból származik. Mivel a linalool nagyon kis mennyiségben áll rendelkezésre, csak akkor mérgező, ha nagy mennyiségű levendulát fogyasztanak.

 

Minden levendula ehető?

Egyes levendulafajokat kulináris célokra használnak. Széles körben használják fűszerként vagy ételízesítőként különböző ételekhez. A szárított rügyek tökéletesen alkalmasak erre.

Mások a levendulát desszertként használják a tésztakeverékben vagy dekorációként. Létezik levendula tea is azok számára, akik pihentető élményt keresnek.

 

 

Összegzés

Nos, ha még soha nem gondoltál arra, hogy levendulát ültess a kertedbe, akkor biztos vagyok benne, hogy ezt elolvasva most már felkeltette érdeklődésedet. A levendula gyönyörű színei és illata ellenállhatatlan. Ha beltérbe ülteted, édes illatától biztosan otthonosan és nyugodtan fogod érezni magad.

A levendula nem csak a szépségről szól, hanem arról is, hogy milyen érzéseket kelt benned. Illatuk kétségtelenül jobb alvást biztosít, enyhíti a fájdalmat és csökkenti a stresszt.

Soha nem mondhatsz nemet egy olyan növényre, amely megadja neked az annyira szükséges mentális feltöltődést.

És mivel a levendulát nagyon könnyű gondozni, és szinte mindenhol virágzik, nincs mentséged arra, hogy ne ültess néhányat a kertedben. Ismerd meg azokat a fajtákat, amelyek jól megélnek a saját éghajlati területeden, és ékesítsd kertedet ezekkel a gyönyörű növényekkel.