Repcsény (Erysimum) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmtuató

Szeretnél néhány imádnivaló és alacsony fenntartási igényű virágot a növénycsaládodba? Nos, megvannak a tökéletes jelöltjeink számodra! A színes és illatos virágaik mellett az Erysimum növényeknek, más néven Repcsényeknek, mindenük megvan ahhoz, hogy a következő kedvenceiddé váljanak.

Az Erysimum egy olyan nemzetség, amely több mint 150 különböző virágos növényfajt tartalmaz, így rengeteg lehetőség közül választhatsz! Az ebbe a nemzetségbe tartozó virágok világszerte számos régióban őshonosak, többek között Délnyugat-Ázsiában, Európában, a Földközi-tenger térségében, Afrikában (Cabo Verde) és Észak-Amerikában.

A Repcsények nagyon sokoldalú növények, amelyek mind beltérben, mind a szabadban a legjobban fejlődhetnek. Ezek a növények csodálatos kiegészítői a sziklakerteknek, tömeges ültetéseknek, ágyásoknak, szegélyeknek, és kiváló szegélyező vagy kaszkádos példányok. Edényekben is nagyon aranyosan néznek ki.

 

Botanikai név Erysimum
Közönséges név Repcsény
Növény típusa Évelő, egynyári
Felnőtt méret 30-90 cm magas
Napkitettség Teljes napfény, részleges napfény
Talajtípus Homokos, jó vízelvezetésű
Talaj pH 7.0-9.0
Virágzás időszaka Tavasz, nyár, ősz
Virág színe Sárga, narancssárga, lila, rózsaszín, kék, piros
Őshonos terület Dél-Európa
Toxicitás Mérgező az emberre és az állatokra

 

 

Erysimum
repcsény

A Repcsény növényről

 • Az Erysimum a Brassicaceae családba tartozik, így ezek a növények közeli rokonságban állnak olyan növényekkel, mint a brokkoli, a káposzta, a karfiol, a kelkáposzta, a fehérrépa és mások.
 • Bár minden faj és fajta említést érdemel, egyes példányok népszerűbbek a kertészeti világban mint mások. Ezek az érdekes fajták a ‘Apricot Delight’, a ‘Bowles’s Mauve’, a ‘Fragrant Sunshine’, a ‘Red Jep’ és a ‘Winter Orchid’.
 • A látványos E. ‘Bowles’s Mauve’ fajta elnyerte a jól ismert Award of Garden Merit díjat. Ez a példány vibráló és hipnotikus lila virágokkal érkezik.
 • A különböző Repcsény fajok nagy szerepet játszanak természetes élőhelyük ökológiájában. Egyes lepkék és pillangók lárváinak táplálékául szolgálnak. Ezenfelül egyes lárvafajok a terméseik belsejében élnek és a magjaikkal táplálkoznak.
 • Számos növényevő emlősfaj, mint például a gímszarvas, a perzsa muflon, a füles amerikai szarvas vagy a spanyol szarvasbika, a termő és virágzó szárukat ízletes táplálékforrásként használja.
 • Virágzásuk nem csak számunkra, emberek számára vonzó. A beporzók különböző fajai (méhek, pillangók, hangyák, méhlegyek, bogarak, zengőlegyek és mások) szívesen látogatják az Erysimum-kerteket.
 • A hagyományos gyógyászatban az emberek a Repcsényt számos probléma kezelésére használták, mint például szívbetegségek, menstruációs rendellenességek, láz, szemsérülések, vagy vízhajtóként is.
 • Az Erysimum növények szára és virágai görcsoldó, reumaellenes, oldó, idegerősítő, emmenagóg és kardiotóniás tulajdonságokkal rendelkeznek. A magok tonizáló, vizelethajtó, gyomorerősítő, köptető, sőt afrodiziákum hatásúak. Orvosi útmutatás nélkül azonban nem ajánlott használni vagy fogyasztani őket.
 • A Repcsény virágai kellemes illatú illóolajat tartalmaznak. Hígítva egyes fajok illóolaja kellemes illatanyagként szolgál a parfümiparban.

 

 

A Erysimum Jellemzői: Áttekintés

 • Az Erysimum növények fajtától függően egynyáriak, kétnyáriak vagy lágyszárú évelők. A legtöbb faj cserje vagy alcserje, de van néhány talajtakaró példány is.
 • A Repcsények általában elég gyorsan nőnek és minden irányba terjednek. Magasságban és szélességben egyaránt elérhetik az 30-91 cm közötti magasságot.
 • Örökzöld lombozatuk felső levelekből, alsó levelekből és felálló, szőrös, kissé szárnyas szárakból áll. Az alsó levelek vonalasak vagy elnyúltak, míg a felső levelek keskenyek és nyeletlenek.
 • Virágzási időszakuk nagyon hosszú ideig tart, általában tavasztól késő őszig. Ezekben az évszakokban az Erysimum növények számos virágzatot hoznak létre, amelyekben a vonzó virágok sűrű fürtökben jelennek meg.
 • E növények virágai 4-5 szirmúak és nagyon illatosak is. A virágok a fehér, sárga, narancssárga, piros, kék, rózsaszín vagy lila különböző árnyalataiban pompáznak.
 • Az Erysimum növények száraz, zöld gyümölcsöket teremnek. A termések éréskor kinyílnak és sok barna vagy fekete magot tartalmaznak.
 • A Repcsények egészen mesésen mutatnak más virágzó növények közelében. Legkedveltebb társaik: a dupla késői tulipán, a holdviola, a palástfű, a liliomvirágú tulipán, a díszhagyma, a diadaltulipán, a kéknefelejcs és a cickafark.

 

 

tarka repcsény

A Repcsény gondozása

Fényigény

Az Erysimum növények általában világos, napos helyeken fejlődnek a legjobban. Ezek a virágok elviselik a részleges árnyékot is, azonban nem fognak annyit virágozni. A fényviszonyok számukra közvetlenül attól függnek, hogy milyen régióban élnek.

Az északi éghajlaton olyan helyen nevelheted a növényeket, ahol naponta legalább hat órányi közvetlen fényt kapnak. Déli területeken biztosíts számukra némi árnyékot, hogy megvédje őket az intenzív délutáni napfénytől.

 

Hőmérséklet

Ahhoz, hogy minden szép és zöld maradjon, a Repcsényeknek egész évben meleg hőmérsékletre van szükségük. Ezek a növények általában az hazai környezetben ellenállóak. Azonban hidegebb éghajlatú régiókban is át tudnak telelni.

Bár az Erysimum növények általában gondtalanok száraz termesztési körülmények között, a nedvességgel teli területeken néhány problémába ütközhetünk.

 

Kártevők / betegségek

A leggyakoribb kártevők amelyek alkalmanként megzavarhatják pajtásainkat, a levéltetvek, a bolhabogarak és a káposztaférgek. Ezek a betolakodók a növényed szárán és levelein táplálkoznak, így már a kezdetektől fogva nagyon könnyen észrevehetőek.

Ha gyanús jelenlétet észlelsz a Repcsényeden, először kézzel kell leszedned a kártevőket. Majd dörzsöld át növényed lombját egy alkoholba mártott vattakoronggal. Súlyos fertőzés esetén alkalmazz megfelelő rovarölő vagy rovarirtó szereket.

 

 

A Repcsény Ültetése

A legtöbb kertész nagyra értékeli az Erysimum növényekben azt a képességüket, hogy szinte bármilyen talajban képesek növekedni. Legyünk azonban óvatosak, mivel a túl sok nedvességet visszatartó talajban nem boldogulnak olyan jól, és végül elpusztulnak.

Az optimális növekedés érdekében a virágokat száraz vagy enyhén nedves, kiváló vízelvezetéssel rendelkező aljzatba ültesd. Ha beltérben szeretnéd nevelni a növényeket, győződj meg arról, hogy olyan cserépbe ülteted őket amelynek alján vízelvezető lyukak vannak.

A Repcsények könnyen kezelhető növények, amelyeknek nincs szükségük sok kiegészítő műtrágyára a virágzáshoz. Ezek a növények remekül boldogulnak, ha az első kiültetés előtt sikerül némi komposztot keverni a talajba. Kora tavasszal és nyár közepén egy általános műtrágyát is adhatsz nekik, hogy szépen felpezsdítsd őket.

Az Erysimum növények általában hajlamosak őrült módon növekedni és terjedni. Ezt a szokását szabályozhatod és a bokrok bizonyos méretét és alakját fenntarthatod, ha rendszeresen metszed őket. Kora tavasszal vagy a virágzási időszak végeztével vágd vissza a növényeket.

Ez a folyamat abból áll, hogy addig metszed vissza a faleveleket, amíg csak néhány centiméterrel vannak a talaj fölött. Ha ezt megfelelően végzed, sűrű növekedéssel fogják meghálálni amikor az időjárás ismét felmelegszik.

A Repcsények ápolási rutinjában kötelező a levirágzás is, hogy egészségesek maradjanak és bőséges virágzást biztosítsanak. Virágzásuk ideje alatt el kell távolítanid az összes elhasznált virágot, hogy helyet adjanak az újaknak és megmutathassák pompájukat.

 

 

A Repcsény Öntözése

A legtöbb cserjefajhoz hasonlóan az Erysimum növények is hosszú ideig tűrik a szárazságot. Ez a különleges tulajdonságuk ideális a kezdő, elfoglalt vagy feledékeny kertészek számára. Valójában ezek a virágok csak az esővízből származó rendszeres nedvességgel tudnak jól fejlődni.

Mégis, ha olyan régióban élsz, ahol ritkán esik az eső, akkor időről időre szükség lehet arra, hogy a cserjéket megöntözd.

Ne feledd, hogy a Repcsények hajlamosak a gyökérrothadásra és nem szeretik, ha nedves a lábuk. Általános szabályként csak akkor öntözd meg a növényeidet, amikor a talajuk már teljesen kiszáradt. Javasoljuk, hogy az öntözések között ellenőrizd a talajt, hogy elkerüld az átnedvesedést.

Ami a páratartalmat illeti, az Erysimum növények meglehetősen alkalmazkodóképesek és széles skálán tűrik a páratartalom szintjét. Ezek a virágok jellemzően száraz és nedves termesztési körülményeket egyaránt elviselnek. Nem kedvelik azonban a nagyon magas páratartalmat, ezért kerülni kell a kert nedves területein való termesztésüket.

 

 

repcsény a sziklákon

A Repcsény Szaporítása

Az Erysimum növények általában nem túl hosszú életűek, de a virágok szaporítása halhatatlanná teheti őket! És ha ilyen szépek és illatosak, hogyan is akarhatnál tőlük megválni? Szerencsére ezeket a bokros barátokat dugványozással és magvetéssel is szaporíthatod kevés erőfeszítéssel.

Ha dugványozást szeretnél használni ebben a folyamatban, először is egészséges szárakat kell keresned az érett Repcsényeken. Ha kiszúrtad a legvonzóbb szárakat, késő tavasszal vágj le belőlük körülbelül 5-8 cm.

Ügyelj arra, hogy minden szár alsó feléről távolítsd el az összes levelet és csak 3-4 levélkét hagyj meg a felső felén. Továbbá csípd le a virágokat és a virágbimbókat.

A jobb eredmény érdekében minden szárvágás levágott végét mártogasd gyökereztető hormonba. Ezt követően ültesd az Erysimum dugványokat friss földbe vagy komposztba. Helyezd az edényt jól megvilágított helyre.

Rendszeresen öntözd a dugványokat, hogy az aljzat enyhén nedves maradjon. Amikor a dugványok egészséges gyökérzetet fejlesztenek, átültetheted őket állandó lakhelyükre.

A magvak elvetése kiváló módszer az Erysimum növények szaporítására is. Elvetheted a magokat a szabadban, közvetlenül a kertben, vagy beltérben, konténerekben.

A Repcsény magjai gyorsabban csíráznak, ha kora tavasszal vagy késő ősszel ültetik el. Sok napfény és állandó nedvesség esetén a palánták általában több héten belül megjelennek.

 

 

Következtetésképpen

Ha legalább egy Erysimum növényfaj van a közelben, az csak örömet okozhat! Virágaik valóban lenyűgözőek, és szinte egy egész éven át társaságot nyújtanak neked. Ha szeretnél idén egyedi növényt vinni a kollekciódba, ezekre a könnyed szépségekre pontosan szükséged van!