Lombfúvó vagy gereblye – Melyiket használjam? – előnyeik és hátrányaik

Kétség sem fér hozzá, hogy az egyik legszebb, szemet gyönyörködtető látvány, a talajt borító természetes rozsda színű levéltakaró. Ez a kép olyan költőket és festőket inspirált a világ minden táján, akik így ábrázolták aztán az ősz szépségét, és megpróbálták maguk is „lefesteni” a lenyűgöző arany és barna színeket.

De bármennyire is szeretjük ezt az idilli tájképet, kertes házban élőként a levelek gereblyézése nem mindig egy hálás feladat. Ahogy a levélréteg egyre vastagabbá válik, az alatta lévő fű nem képes befogadni a szükséges levegőt, vizet és fényt, és néhány elég csúnya gaz is megtelepszik benne.

És mivel senki sem szereti különösebben a levelek gereblyézését folyton megismételni, mi lehet tehát a megoldás erre a problémára?

 

 

A lombfúvó ÉS A GEREBLYE ÖSSZEHASONLÍTÁSA

Lombfúvó

 • Időt spórol
 • Hatékony
 • Nagyszerű azok számára, akiknek hátfájása van
 • kevésbé környezetbarát
 • Drága lehet

Gereblye

 • Környezetbarát
 • A kézi működtetés időigényes lehet
 • Nem ideális, ha hátproblémáid vannak
 • Mindenki számára megfizethető

 

 

Mindent a lombfúvókról

akkus levélfúvó
Akkus levélvúvó a könnyen hordozhatóságért

Sokan úgy gondolják, hogy a lombfúvó a legegyszerűbb és legkönnyebb módja annak, hogy megszabadulj az udvaron felhalmozódott levelektől. Ez valóban így lenne? Általánosságban elmondható, hogy a lombfúvó fő feladata az, hogy összegyűjtse a leveleket egy halomba, így könnyedén összeszedheted őket és kedvedre kidobhatod az erre kijelölt területre/kukába.

De csakúgy, mint a világ összes többi kerti szerszáma, ezt a szerkezetet kiválasztani sem olyan egyszerű, tehát íme a dolog hátulütője.

 

HATÉKONYSÁG

Az egyik legfőbb oka annak, hogy az emberek miért szeretik annyira a lombfúvókat, mert a használatuk időt takarít meg nekik. Abban a pillanatban, amikor bekapcsolod, a lombfúvót a kívánt irányba fordíthatod, és ezáltal pedig a levél útját is meghatározhatod.

 

KINÉZET (DIZÁJN)

Könnyen használható, sokféle szempontból. Először is, a lombfúvó működtetéséhez nincs szükség tényleges fizikai erőre. Mechanizmusaik meglehetősen egyszerűek, és alapvetően sokféleképpen kezelhetők. A legtöbbnek van egy vállpántja, amellyel felakaszthatod az eszközt a testedre, miközben a kezeddel irányba állítod.

 

SOKOLDALÚ HASZNÁLAT

Elég sokoldalúan használható ahhoz, hogy más kerti munkákhoz is praktikus legyen, például a hó eltávolításához. Természetesen ezt azonnal meg kell tenned havazás után, mielőtt a hó megkeményedne, megfagyna.

Amikor a hó eltakarítását tervezed a lombfóvóval, ügyelj arra, hogy kerüld a szeles napokat, és használat után tisztítsd meg a szerkezetet.

A lombfúvókkal az ereszcsatornákat is meg lehet tisztítani. Valójában léteznek speciális eresztisztító eszközök, amelyek kompatibilisek több lombfúvó modellel is, hogy még könnyebbé tegyék ezt a kerti munkát. A lombfúvó segít megtisztítani az udvarodat a levelektől és az egyéb nehezen összeszedhető törmelékektől.

 

ÁRAZÁS

Mivel a lombfúvók nagyjából automatizálják az udvar rendberakását, így viszonylag drágább termékek, mint egy hagyományos gereblye. Még akkor is, ha egyes modellek kevesebb mint 50 dollárba kerülnek, egy profi lombfúvó akár több száz dollárba is kerülhet.

 

ZAJ

A lombfúvó másik hátránya, hogy nagyon zajos szerkezet. Ha kint kell maradnod, és ilyen zajban végezni a kerti munkát, akkor még kevésbé fogod kedvelni. Ráadásul a benzinemű lombfúvó még magasabb zajszinttel rendelkezik.

 

KARBANTARTÁS

A gereblyével ellentétben a lombfúvó folyamatos karbantartást és esetenként javítást igényel. Meg kell tisztogatni a szerkezetet, és törés vagy repedés esetén pótalkatrészekre van szükség. Ezekben a gépekben vannak szűrők, amelyeket tisztítani szükséges vagy akár cserélni is, valamint gyújtógyertya, amelyet szintén igen gyakran kell cserélni.

 

AMIRE ÉRDEMES FIGYELNI

Használat közben a lombfúvók meglehetősen nagy rendetlenséget okozhatnak. A levelek fújásán kívül port és törmeléket is felkavarnak ezek az eszközök, és szétterítik azt az udvaron. Ha bármilyen légzési problémád van, akkor ez bizony gondot jelenthet.

Mivel azok az idők már rég elmúltak, amikor rá tudtad venni a gyerekeidet, hogy végezzék el az udvar kitakarítását. Egy ilyen eszközt nem lehet, sőt egyenesen tilos a gyermekek közelében hagyni. Plusz, sok helyet foglalnak el tárolás szempontjából is.

 

HOGYAN VÁLASZD KI A MEGFELELŐT

Abban az esetben, ha kíváncsi vagy arra hogy, hogyan válassz az igényeidnek megfelelő lombfúvót, íme néhány szempont, amelyet érdemes szem előtt tartani. Három fontos tényezőt kell figyelembe venni:

 • a zajosságot,
 • a súlyt és
 • az árat.

Az első kettő kéz a kézben jár. Gondolj csak arra, hogy mekkora zajt tudsz elviselni és mekkora súlyt bírsz el. Ha bármilyen izomproblémád van vagy hátfájásban szenvedsz, akkor egy nehéz lombfúvó meg fogja nehezíteni az életedet.

Ha olyan modellt szeretnél, amelyik kevésbé zajosan működik, válassz inkább akkumulátorral működő és környezetbarát fajtát. De ha egy könnyebb lombfúvót szeretnél, akkor válaszd az elektromos modellt.

Végül pedig fontos megvizsgálni az árakat is, és meg kell próbálnia összehasonlítani őket, mivel a lombfúvók ára elég eltérő lehet modellenként.

*Hasonló: Legjobb lombszívó gépek

 

 

Amit tudni kell a gereblyékről

Azt gondolhatnád, hogy nincs szükséged semmilyen segítségre annak eldöntésében, hogy melyik gereblye a legjobb választás a számodra, de sorra vetted-e az eszköz összes előnyét és hátrányát és hogy hogyan érdemes bevetned a saját udvarodon?

 

HATÉKONYSÁG

Mivel a gereblyézés sok időt vesz igénybe, hasznos lehet ha megfelelően felszerelkezel mielőtt belekezdesz. Szükséged lesz egy jó pár csizmára, néhány kesztyűre, és fel kell készülnöd arra is, hogy igazán bepiszkolod a kezed.

A gereblyézés fizikailag megterhelő tevékenység, mert sokszor kell hajolgatni közben és a karizmaidat is intenzíven kell használni. Nagy eséllyel a nap végén teljesen kimerültnek fogod érezni magad.

 

KINÉZET (DIZÁJN)

A gereblye minden formában és méretben kapható, ami azt jelenti, hogy minden családtag számára van egy megfelelő darab. És igen, vannak gyerekeknek tervezett gereblyék is, a levelek összegyűjtéséhez szintén. Hosszú nyéllel, széles fogakkal stb. Mindenki számára megtalálható a megfelelő méretű és formájú modell.

 

SOKOLDALÚ HASZNÁLAT

A levelek gereblyézése fizikailag megterhelő tevékenység, és ha a heted nagy részét egy irodai székben ülve töltöd, akkor viszont ez a gyakorlat jót tehet neked. Más évszakokban talán helyettesítheted valami mással, például a locsolással. Mindegy, csak ne mindig a székben ülve görnyedj!

 

forrás: https://www.healthymoves-pa.com/

ÁRAZÁS

A lombfúvó szerkezetekhez képest sokkal olcsóbbak is. És mivel szinte semmilyen karbantartást nem igényelnek, a költségek hosszú távon is jelentősen csökkennek. Márkától és modelltől függően egy átlagos gereblye ára 20 és 100 dollár között mozoghat.

 

KARBANTARTÁS

A gereblye szinte semmilyen karbantartást nem igényel, így környezetbarátabb választás is! Nem használ föl sem áramot és nem igényel semmilyen gáz üzemanyagot sem.

 

AMIRE ÉRDEMES FIGYELNI

Folyamatos használat mellett és a felépítése okán a gereblye könnyen eltörhet, különösen, ha a levélszőnyeg alatt rejtett szikla szerű részek és törmelékek lapunak. A lombfúvókkal ellentétben a gereblyék nem tudnak elérni a nehezen megközelíthető helyekre, például a sarkokba vagy a bokrok alá.

 

HOGYAN VÁLASZD KI A MEGFELELŐT

A megfelelő gereblye kiválasztásakor további három tényezőt kell szem előtt tartani: a gereblye gyártásakor felhasznált anyagokat, a nyél hosszát és a gereblye fejének szélességét. Mint korábban említettük, a különböző magasságú emberek hatékonyabb munkát tudnak végezni, ha a nyél hosszúsága megfelel a magasságuknak.

A fej szélessége pedig azért fontos, mert ez határozza meg, hogy az udvar teljes területét milyen gyorsan lehet összegereblyézni. A szélesebb fej nagyobb területet tud lefedni, de ellenben nehezebben kezelhető.

Végül, de nem utolsósorban, a gereblye felépítésénél használt anyagok meghatározzák mind a használat kényelmét, mind pedig a tartósságát. Az acél nyéllel rendelkező gereblyék a legellenállóbbak, de a hideg őszi napokon hideg marad a nyél, és így kényelmetlen lehet használni (habár ezt a problémát egy jó kesztyűvel ki lehet küszöbölni).

 

 

ÖSSZEGZÉS

A levelek összegyűjtésének a legjobb módja az, amelyet te a legkényelmesebbnek érzel. Egyértelmű, hogy a gereblye a szabadban tartózkodást kedvelő embereknek ideális választás, vagyis azoknak, akik szeretik feltenni a fejhallgatót, kiválasztani a kedvenc dalukat, és egy kellemes őszi napot kerti munkával tölteni.

A gereblyék azoknak is kiválóak, akik alapvetően egész életükben ezt az eszközt használták, és nem akarnak modernebb módszerre váltani. Ja, és ne feledkezzünk meg a környezetvédelem szerelmeseiről sem, akik a lehető legnagyobb mértékben el akarják kerülni az áram és a gáz felhasználását.

A lombfúvók viszont nagyszerűek azok számára, akiknek nincs sok idejük a kert munkákra. Ugyanis a lombfúvó nagyon gyors módja annak, hogy a leveleket egy helyre gyűjtsük, és ha emellett mások is segítenek ebben a tevékenységben, akkor ők össze is gyűjthetik a levélhalmokat és kidobhatják azokat a megfelelő helyre.